Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 2425 lidí

Celkem návštěvníků
14789132

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
20.11. 2002
Recenze na soundtrack ke Dvěma Věžím!; Oficiální stránky - ukázky z videí a obrázků na rozšířeném DVD; Kompletní seznam tvůrců Dvou Věží; Nová videa - reklamy na Kinder vajíčka s Faramirem a dalšími postavamiVerze pro tisk

Recenze na soundtrack ke Dvěma Věžím
(v)Eru pro vás přeložila jednu z prvních recenzí na soundtrack ke Dvěma Věžím od odborníka na vážnou hudbu Douga Adamse. Několik kompletních skladeb a krátkou ukázku ze všech dvaceti si můžete stáhnout z odkazů v článku o tomto soundtracku.

Největší kompliment, který byste mohli složit Howardu Shoreovi, autorovi hudby k Pánu prstenů, by zněl: je to přesně takové, jaké to mělo být. Že je to chabá poklona? Vůbec ne. Shore podal při práci na hudbě pro Společenstvo prstenu více než dobrý výkon, vytvořil jeden z nejvíce propracovaných a nejúžasnějších soundtracků, jaké kdy byly pro fantasy film vytvořeny. Perfektně splynul s literární složitostí příběhu, je cosi jako hudební poklad obsahující mnoho dokonale propojených témat, je v něm znát láska k této práci, nesbíhá k megalomanskému přehánění, dojem z hudby nenarušuje dojem z dané scény. Kompozice díla je skvělé kvality, jedinečná, skládající se z krásných kontrapunktů (pozn. překl.: samostatné protihlasy přikomponované k vedoucí melodii), s plynulými konturami melodií a směsí starobylých tropusů (pozn. překl.: nově přikomponovaný text podkládaný pod noty původní bohaté melodie) a moderních prvků. Ale to všechno bylo - jak Shore často zdůrazňuje - pouze první akt celého díla. Hudba ke Dvou věžím by měla být divákovi již povědomá, ale musí být zdokonalená a rozšířena v každém slova smyslu – více témat, více rozvinutá, vícebarevná, s více sólisty, s více unikátními nástroji. Musí rozvinout hudební svět prvního filmu – aby ho divák pocítil jako přirozeně se rozvíjející a ne aby mu připadal jako pouhé pokračování.

A soundtrack ke Dvěma věžím takový opravdu je – v nejvyšší možné kvalitě a stylu. 

Shoreova práce na všech třech filmech se projevila v úžasně logickém a přirozeném hudebním vývoji. Nové skladby vůbec nezní jako pouhý necitlivý pokus o přepracování magické hudby k Společenstvu. Jsou plynule navazující, opravdový druhý akt. Pokud se vrací materiál z prvního filmu, vždy je poznamenán novým a čerstvým nádechem díky novému prostředí, ve kterém je použit, anebo díky nové kombinaci prvků a melodií. Například ke „Glumově“ tématu ze Společenstva (kdy Frodo vyjadřuje „lítost“…) jsou v druhém filmu přidána další dvě – tragické, které souvisí s dřívější melodií použitou k vyprávění o historii prstenu a poťouchle podlé (zahrnující sólo na cimbál), které představuje latentní zlo a které náležitě završuje soundtrack. Scény s rohanskými jezdci na koních doprovází hrdinsky znějící zvuk měděných trubek doplněný doprovodnými smyčci – je tu rytmická podobnost s tématem Společenstva. Skladba „Treebeard (Stromovous)“ kombinuje nadpozemsky znějící chorály známé již z prvního filmu s anglickým lesním rohem a toho nejlepšího z dřevěných bicích nástrojů (za použití marimby – afroamerického xylofonu a něčeho, co by mohlo být indonéským angklungem?), co jsme měli možnost slyšet od doby, co se Indiana Jones proháněl džunglemi Peru. Magické téma Lothlórienu se zde znova objevuje a přechází ve zvuk válečné polnice ve skladbě „The Hornburg (Hláska)“, zatímco téma Skřeti / Železný pas se vrací v nových variacích plivajíc kolem sebe oheň a zkázu, jak přeskakuje z oktávy do oktávy. Charakteristická melodie „zlo prstenu“ se stává všudypřítomnou a z temnot se vplíží do děje v nejpřekvapivějších momentech. 

Pro Dvě věže Shore chytře prohloubil vracející se témata, dal jim výraznější orchestrální rámec, napovídá o tom, že příběh vrhá postavy do mnohem propracovanějšího a komplexnějšího světa. Společenstvo dalo divákovi v jednom momentu nahlédnout vždy jen do jedné kultury, ale ve Dvou věžích se kultury smísí a tím vzniká i výrazná souhra motivů. Samozřejmě Shore zachovává již zažitý pohled a hudbu spojenou s jednotlivými kulturami – hobity, elfy, trpaslíky, skřety, různé rasy lidí atd. – ale nyní už lze zachytit ten pocit, že si sebe navzájem uvědomují a přicházejí spolu do kontaktu. Souhrn všech těchto rozšíření a vylepšení dávají dohromady obraz více skutečné Středozemě mnoha různých tváří. Shoreovo dílo je podle očekávání plné kontrapunktů. I přesto, že jakoby starobylý trojitý jednohlas, který tak výrazně zbarvoval první film lze stále zaznamenat, Dvě věže jsou podstatně více disharmonické a proměnlivé. I rafinovaně použitá koláž schémat ze Společenstva je více důrazná a otevřená a často téměř hrozivá – jako např. vokální pasáže v „The passage of the marshes (Přechod přes močály)“. 

A ovšem že jak roste hrozba zla ve Středozemi, sílí i odpovědi na ni. Mnoho ze Dvou věží se odehrává v kolosálním bitevním stylu a Shore na to reaguje odpovídajícími rytmickými motivy, které jakoby celou hudbu svíraly a tlačily do pevně vytvořených rámců. Akční hudba je vystupňována až do jakýchsi brutálních, ale zároveň elegantních a heroických sfér, velmi náročných a ohromujících. Na rozdíl od jiných soundtracků Dvě věže používají těchto prostředků k vytvoření dojmu opravdového dramatu, ne pouze levné megashow. Doprovodná hudba k bitvám je inspirována světem, kde se válka odehrává a dokonale tak odpovídá odbojné náladě válečníků. A je to cítit i ze samotného soundtracku, aniž byste ještě viděli film. Drama musí být souvislé, ze stejného důvodu nás fascinují Mahlerovy symfonie a Pucciniho opery. Není to jen dobrá filmová hudba, je to dobré umělecké dílo samo o sobě. Tyto akční sekvence prostupující celou poslední třetinou CD jsou skvěle propracovaným konečným stupněm dramatu, ne pouhým doprovodem. 

Na tomto albu od Reprise Records hostuje několik sólových vokalistů – Sheila Chandra, Elisabeth Frazer (účinkovala už na Společenstvu prstenu), Ben Del Maestro a Emiliana Torrini, která zpívá „Gollum‘s song (Glumova píseň)“. Všichni umělci se své role zhostili skvěle, ale bude to nejspíš Torrini, která svým podmanivým výkonem fanoušky zaujme. Co se týče instrumentální složky, Londýnská filharmonie je tu v nejlepší formě.

Abych se vrátil ke svému úvodu – Shoreovy Dvě věže nejsou pouze takové, jaké by měly být – tak dobré jako Společenstvo – snad jsou i lepší…  

Oficiální stránky - ukázky z videí a obrázků na rozšířeném DVD
Na www.lordoftherings.net je k dispozici opravdu velký balík informací k rozšířenému DVD se Společenstvem, které je v posledních dnech snad ještě diskutovanějším tématem než Dvě Věže. Ostatně oficiální zprávu o tom, kdy a za kolik DVD bude v ČR, najdete v článku z  pondělí. K dispozici je i má recenze na rozšířený film a spousta odkazů na články, v nichž najdete detailně popsané bonusy a tak podobně.
Pokud si toto DVD objednáte přes partnerský web FilmCity na tomto odkaze, přispějete tím na stále nákladnější a časově náročný chod tohoto webu.

Ale teď již k novinkám na oficiálních stránkách ...

První z nich je ukázka z obrázků, které jsou na DVD k dispozici. Je jich 13 a nejsou vůbec špatné! A pak už následují videa, všechna ve formátu MOV ...


Kompletní seznam tvůrců Dvou Věží
Web Herr-Der-Ringe-Film dal k dispozici PDF soubor, ve kterém najdete seznam všech, kteří se podíleli na Dvou Věžích. A že je to seznam opravdu obsáhlý! Stáhnout jej můžete z této adresy (182 KB). Takže pokud chcete vidět alespoň závěrečné titulky dříve než v lednu, máte možnost.


Nová videa - reklamy na Kinder vajíčka s Faramirem a dalšími postavami
Je to hezkých pár týdnů, co se tu naposledy mluvilo o postavičkách ze Dvou Věží v Kinder vajíčkách. Na oficiálních stránkách výrobce se objevilo pět televizních reklam, které pobízí k nákupu vajíček právě s těmito postavičkami. Můžeme vidět Faramira, Théodena, Éowyn a Sarumana. Úvodní scéna, kdy se ruka s vajíčkem plynule prolne do ruky s Prstenem, je opravdu ... drsná ...


Kliknutím na obrázek otevřete jednotlivá videa. Formát Windows Media (WMV)

Přečteno celkem 20134x, verze pro tisk

Další článek - O Dvou Věžích - Peter Jackson, Viggo Mortensen a další; Bude Tolkien na bankovkách ve Velké Británii?; Jaké bonusy na rozšířeném DVD rozhodně nenajdete; V Německu proběhl RingCon - bude něco i u nás?; Koupíte si Jeden Prsten?

Předchozí článek - Velmomoravský sraz tohoto webu z pohledu (v)Eru, Fanaurwen, Megajohna a Arin - jak to vypadá, když se osazenstvo těchto stránek rozhodne strávit víkend společně (doplněno o další report 25.11)

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 2.12. 2002 19:00:30
Pavel: někdy zhruba 10. prosince po světě, v ČR se to snad stihne do Vánoc ...
Pavel, poidáno 2.12. 2002 13:46:37
nevíte někdo, kdy by měl být v prodeji soundtrack z druhého dílu? napošte mi prosím co nejdřív. Dík moc
dARKsIDE, poidáno 26.11. 2002 6:37:41
Galadrielko, chudinky zavisly na modemu muzou jen vzdychat :) [anebo proto neco udelat]
Galadrielka, poidáno 25.11. 2002 18:39:37
ds:no jo a co já!!Chudinka závislá na modemu?!
Ramgad, poidáno 25.11. 2002 18:19:02
Už som Kinderka okomentovala inde,nemám už vobec na ne chuť,a predstava,že otvorim kinderko a vypadne mi odtal rucne malovaný Legolas alebo Faramir ma desí.A ked si predstavím,že sa s tým malé deti budú hrajkať ako s inými pandrláčikami,najradšej by som fyzicky napadla niekoho za to zodpovedného.
dARKsIDE, poidáno 25.11. 2002 8:20:04
Jo a soundtrack se dnes objevil na znamych strankach http://kickme.to/quickmusic .. to jen pro nedockafce ;)
dARKsIDE, poidáno 25.11. 2002 7:59:24
2Calwen, tipuju ze potrebujes alespon Windows Media Player 8 .. ten co je napr. ve WinXP!
Calwen, poidáno 24.11. 2002 21:34:13
ty videa sou snad zavirovany nebo proc mi to nejde prehrat...?teda co vsechno lidi nevymysli, jen aby na tom co nejvic vydelali...
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 24.11. 2002 15:28:46
ds- ... trochu nelegální :) ale závidím :)
U nás se snad bude prodávat ještě do vánoc, při troše štěstí

ds-, poidáno 24.11. 2002 12:55:42
2Nandin, no ja nevim kdy se bude prodavat zrovna unas .. ale ja ho prave posloucham :) ... ma ho na svedomi mp3 grupa ESK .. vsechny treky sou ve 192kbit a komplet jeto do 100MB ... fakt SUPR!!!
Nandin, poidáno 24.11. 2002 12:35:25
A nevíte náhodou někdo, kdy se začne soundtrack k TTT prodávat u nás? Nerada bych ho propásla.
WeeDee, poidáno 23.11. 2002 22:27:56
Mě teda ty Kindery taky nejdou přehrát ,ale vlastně to ani nechci.
Udělat z postav z PP postavičky do Kinder vajíček - ta reklama už fakt nezná zábrany - Fuj

Lucille, poidáno 21.11. 2002 18:27:46
Ty kindery mi nejdou prehrat :o/
Emer Eledhwen, poidáno 21.11. 2002 17:17:31
No, už se na to moc těšim... :-(
Nelenya, poidáno 21.11. 2002 17:05:01
Boha jeho snad to k nám nepřijde....
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!