Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1879 lidí

Celkem návštěvníků
14792432

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Gismoo
12.12. 2003
Meče a válečnictví ve Středozemi - Vykování mečů, Rohirové, Bílé nože, Palantíry, Faramir...Verze pro tisk
Úvod

Jejich jména jsou velmi různorodá a barvitá: Andúril, Plamen Západu! Meče Žihadlo, Glamdring a Guthwine. Durinova sekera. Bezectný Grond, Kladivo Podsvětí! Zbraně Středozemě nejsou jen nástroji k vedení války, samy slouží jako námět dalších příběhů a historií. Některé při práci doslova ožívají, svítí a zpívají, a šíří zlo a zkázu.

Abychom vám přiblížili velké i malé bitvy v Pánu prstenů: Návratu Krále, podíváme se na zbraně a válečnictví, se kterými se Společenstvo setká při ochráně Středozemě před hrozbou v podobě Saurona. Od Pelennorských polí po věž v Cirith Ungol se většina věcí rozhodne pomocí síly zbraní a charakteru těch, kteří jimi budou bojovat.

Vykování mečů

Na začátku existuje meč pouze v kostech země a v mysli svého tvůrce, kováře. Ale než bude moci svou myšlenku zrealizovat, musí získat suroviny. A ty pochází z pohoří ve Středozemi. Všude byly kdysi žhavé skály, ze kterých v bujaré sopečné činnosti vznikala pohoří s železnými žilami a právě tato pohoří v sobě mají základ všech zbraní a zbrojí ve Středozemi.

První rasou, která pronikla do tajemství země, byli trpaslíci, kteří kopali dlouho a hluboko, aby tato tajemství mohli vynést na povrch. Zlato a stříbro bylo jejich potěšením, mithril jejich bohatstvím, ale základem bylo železo. Díky dovednostem, které se naučili od svého stvořitele, Aulë, jednoho z Valar, vytvořili některé z nejpodivuhodnějších zbraní, které se kdy ve Středozemi objevily, a to včetně Narsilu, Elendilova meče. Také se věří, že lidé se hornictví nenaučili od trpaslíků, pro které bylo vždy tím nejtajnějším tajemstvím, ale od Númenorejců, kteří do Středozemě přišli ve Druhém Věku a naučili primitivní lidské kmeny většině z toho, co se sami naučili od elfů.

Zkujňování rudy obvykle řídili horníci. Svými kladivy rozbíjeli hroudy kamene na menší kousky, které potom ještě rozemleli a teprve pak je vložili do pece, kterou zahřáli tak, aby se kámen roztavil. Pec byla stavěna tak, že roztavené železo se dalo snadno oddělit od strusky a nehodnotného kamene. Jakmile tento zkujněný materiál vychladl a ztvrdl, byl za co nejlepší cenu prodán do okolí.it.

Zručný kovář pak tuto zkujněnou rudu zhodnotil a vyřkl, jakým způsobem se z ní vytvoří nejlepší čepel. V různých oblastech je různá ruda s různými příměsemi, z nichž některé čepel vytvrdily a jiné umožnily kováři vytvořit pevnější ostří. V některých oblastech čistá ruda na meče vhodná nebyla, a tak kovář využil dalších látek, které k rudě připojil tavením nebo propletením. Přístup k dobré rudě mohl celý tento proces zkrátit na minimum a dokonce meče i zlevnit.

Když kovář koupil zkujněnou rudu, rozžhavil vlastní, menší pec a začal rudu dále čistit. Kladivem se snažil zbavit rudu všech zbytků strusky (tmavé tečky v roztaveném železu). V této činnosti pokračoval tak dlouho, dokud nedostal ocel požadované kvality. Když železo obsahuje dostatečné množství uhlíku a dalších nerostů přimíchaných během kovářského procesu, stane se z něj ocel. Ruda byla rozdělena do dvou úrovní, ta lepší se použila na meče, horší na zbroj. Tomu, co zbylo se říkalo kvetoucí masa, což byla hromada železa smíchaná s trochou strusky a dalších nečistot. Kovář ji opět rozžhavil, roztáhl a pokusil se dostat ven všechny nečistoty. Poté všechno zase svařil dohromady, znovu vytepal a snažil se z masy dostat co nejvíc roztaveného železa. Dnes se tomuto procesu říká dejlování a pudlování. Hlavně šlo o zušlechtění železa, vymýcení nečistot a vyrobení vždy stejně kvalitní oceli. Když tuto proceduru kovář opakoval dostatečně dlouho, dostal ocel připravenou pro kvalitní na meč.

Nyní už se kování meče sestávalo vlastně jen z jeho ostření. Všechna opravdová práce se odehrála při zkujňování. Nyní kovář vzal svůj kus ocele, rozžhavil ho, vykoval do tvaru meče a hrubě nahodil hrany, které v konečné fázi broušení kovář obrousil do nejjemnějšího ostří. V této fázi broušení také vytvořil zúžení směrem ke špičce a meč celkově zarovnal a vyvážil. Nechtěl mít meč na konci příliš těžký, protože by byl meč pomalý, ani příliš lehký, protože by meč ztratil dobrý zásek a unavoval by tak bojovníka. Takže vlastně šlo o správné ztenčení tak, aby čepel nebyla na konci příliš silná a naopak směrem k jílci dostatečně pevná. Největším uměním tak bylo vytvořit tu nejlehčí a nejpevnější čepel s tvrdým ostřím.

Obvykle čepel dělal jeden člověk a na dalších částech se podíleli jiní lidé, protože meč se skládal z mnoha materiálů: kovu, šperků, dřeva a kůže na rukojeti a spousty dalších ozdob. Málokdy zvládal všechna řemesla jeden člověk, většinou tedy tvůrce čepel předal výrobci jílců, kteří začali dělat svou práci. Zručný výrobce čepelí se snažil dělat čepele co nejlehčí, poněvadž každý kousek ocele navíc byl na hrušku potřeba v dvojnásobném množství, aby byl meč dobře vyvážený. Takže každý zbytečný kousek na čepeli ztrojnásobil váhu celého meče. Velká váha není pro meč výhodou; s ubývající vahou se tak meč stává efektivnějším. V boji má být meč rychlou zbraní, sekera je pomalejší, protože válečník musí pohybovat celou čepelí sekery. Meč se spoléhá na rychlost a sečnou sílu než na sílu nárazu, takže velká váha není výhodou.

Odlehčit čepel pomůže jílec, který má několik funkcí: jednak úchop, meč by měl padnout válečníkovi do ruky; záštita chrání před stykem ruky s čepelí. Pokud je záštita široká, zabrání sklouznutí protivníkova meče na ruku bojovníka; rovněž chrání ruku před nárazem protivníkova štítu do kloubů. Hruška zastává funkci protiváhy, ale má i jiné využití: může posloužit jako tupá zbraň. (pozn. Gismoo: v orig. článku je, že z toho vzniklo slovo pummelling, což nápadně připomíná krásné české slovo pumelice :). Hruška by neměla být příliš velká, a sice by neměla bránit ohybu zápěstí a ani by neměla strkat do válečníkovy ruky a bránit tak v pořádné ochraně zápěstí – takže pro hrušku jsou některé tvary vhodné, některé méně. Nakonec plní hruška i funkci estetickou: pokud je vytvořena z železa, dá se snadno vyzdobit různými vrypy, leptem nebo šperky – může být i dutá, jako u Narsilu. Pokud je hruška z kovu jako je bronz, dá se na ní vykouzlit spousta tvarů pomocí voskové formy: celá hruška se vytvoří z vosku a pomocí této voskové hrušky se udělá forma, ze které se potom odlije přesná bronzová kopie.

Meč byl vždy důstojnou zbraní a symbolem šlechticů, protože je něčím zvláštní. Dá se použít pouze v boji: kopí nebo luk se dají použít při honu, ale meč je jednou z mála zbraní určených k zabíjení. Každý, kdo měl meč tak dokazoval, že má tolik peněz, že si může dovolit zbraň sloužící k jedinému účelu. I když meč není zbraní užitečnou, v boji se vyplatí: sám fakt, že jste si meč pořídili naznačoval, že jste už někdy byli v souboji tváří v tvář – ne zrovna ideální situace – a meč jste museli nechat vykovat, naostřit a pečovat o něj s největší pečlivostí: pokud vás meč zklamal v jakékémkoliv souboji, byli jste mrtví. Z toho důvodu bylo o válečníkův meč pečováno se stejnou pečlivostí a láskou jako o vlastní rodinu.

Dokonce i přes tu nejlepší péči se čepel časem opotřebí, je tedy jedno jak moc se čepel udržovala naolejovaná, vždy se na ní objevily známky postupující černé koroze, což je v podstatě rez, která se hůř odstraňuje. Časem se na meči vytvořila místa plná malých ďolíků a šedé skvrny na místech, kde koroze už začala: ani při čištění tyto skvrny nezmizely, byly něco jako stín v kovu. Tyhle skvrny se neustále rozšiřovaly i když jste se o meč starali. Pokud se voják účastnil delšího období bitev, nemohl se o svůj meč řádně starat a jeho nástroj tak mohl korozi podlehnout úplně; a pokud se do pochvy navíc dostala voda, na čepeli se tvořily celé kusy rzi, které se sice daly vyčistit, ale stále se rozšiřovaly. Dalším nepřítelem meče byla krev, protože hemoglobin obsahuje železo. Pokud jste tedy na meči nechali krev zaschnout a potom se na meč dostala vláha, začal rezavět velmi rychle. Pokud jste chtěli kov ochránit, museli jste krev prakticky okamžitě odstranit. Ale černá rez se do meče dostávala pořád, takže se neustále odehrávala bitva proti nejhoršímu nepříteli. To stejné se dělo i s kovovými částmi jílce; čepel strávila většinu svého života v pochvě, kde většinou byl olej, ale jílec se pořád otloukal a kovové části byly vystaveny snadným útokům rzi.

Další hrozbou pro meč bylo fyzické poškození vznikající tasením a používáním v boji. Pokaždé, když čepel narazila na tvrdý materiál, kovové brnění, štít, nebo dokonce kost, vznikly na dosud hladké čepeli drobounké zoubky. Stejně tak když na sebe narazily dva meče, nesklouzly hladce po sobě, ale zasekly se do sebe a vytvořily zoubky, které musely být odstraněny brouskem.

Rohirové

Rohirové, v Gondoru známí jako Rohanští jedci, byli ozbrojení rohanští válečníci. Rohanské děti se, stejně jako v jiných koňských kulturách, učili jezdit na koni ve stejné době, kdy se učili chodit, takže v době, kdy byli připraveni na válku, z nich byli fenomenální jezdci tak sžití s koněm, že se pohybovali a mysleli jako jeden. Pokud byl zabit jezdec a jeho kůň byl zajat, chtělo zvíře buď svobodu nebo smrt, než aby na něm jezdilo nějaké nepřátelské stvoření.

Tato jízda nebyla stálou vojenskou silou, spíše šlo o běžné civilisty, pasáky, kteří křižovali širé zelené pláně se svými obřími stády. Pouze v čase války se shromáždili, i když trvalo dlouho, než se zpráva rozšířila. Základní jednotkou Jezdců byl éored, který vznikal v jednotlivých hospodářstvích nebo osadách a přísahal služby svému vůdci, urozenému nebo významnému válečníkovi. Ve válce byly pak shromážděny éoredy z jednotlivých usedlostí. Velikost éoredu závisela na povaze osady: pokud v ní bylo víc pastýřů než farmářů, mohla z rozptýlených Jezdců postavit pouze malý éored, na rozdíl od usedlé zemědělské komunity. S nejlepšími koňmi a jezdci Středozemě byli Rohirové nejlepší jízdou každého Věku a žádná pěchota se s nimi nemohla rovnat. Z toho důvodu si Gondor, převážně tvořený pěchotou, velmi považoval spojenectví s Rohanem.

Rohirové byli schopní válčit nalehko i netěžko, záleželo na velikosti nepřátelské jednotky. Proti útočné skupině skřetů používali například strategii udeř a ujeď: nablízko stříleli šípy a snažili se nepřítele zastrašit a donutit k útěku; nemělo cenu, aby se Rohirové pokoušeli pěšáky zastavit, jen je předjeli a zaútočili znovu. Když se chtěla zdecimovaná jednotka obrátit zpět k domovu, Jezdci je honili a útočili na jejich nechráněná záda, dokud všichni nepadli. Samozřejmě, že na širých pláních Rohanu byli vidět blížící se Rohirové na hony, takže ve většině případů stačilo pouze se ukázat a zločinci se dávali na útěk: jezdci vždy vyjeli na hřeben s napřaženými kopími a spoléhali se na svou pověst. Fyzický střet bylo to poslední, co by si přáli, vystavili by tak nebezpečí nejen sebe, ale i koně. I když bojovali jako jednotná skupina, dokázali se i rozdělit a bojovat samostatně.

I proti odhodlanějšímu nebo početnějšímu nepříteli používali Rohirové jako primární zbraň luk – v každé bitvě byl boj na dálku první fází bojové strategie – a snažili se snížit počet nepřátel a proděravět tak obranou linii (Koně nebyli hloupí a při střetu s řadou plně ozbrojených mužů se mohly splašit. Takže žádný velitel nenařídil útok do řady ozbrojenců s napřaženými kopími.). Jakmile se jednou řada prorazila, Rohirové utvořili těsný šik a zaútočili těžkými jasanovými kopími: dokud se neprobili předními řadami, drželi je jako kopí, poté je po někom vrhli jako oštěp. Někteří velitelé nechali stranou jednotku lučištníků, kteří, zatímco kopíníci útočili, neustále zasypávali nepřítele šípy. Kombinace ohromného hluku a pohledu na jezdce na koních ženoucích se proti pěší obraně vnášela strach do srdcí nepřátel – Rohirové sice bojovali z dosahu nepřítele, ale sami ho dlouhými kopími lehce povraždili. Takový útok prorazil řady obránců a vytvořil mezi nimi velkou mezeru: takto rozdělený nepřítel ztratil pocit bezpečí vyplívající z velkého celku a snižoval jejich odhodlání k boji. Ve chvilce Rohirové projeli celým šikem nepřátel, otočili se a zaútočili na jejich nechráněná záda. Už od malička se tedy Rohirové učili strategii luk-kopí-zahodit kopí-tasit meč-šermovat, která fungovala po staletí a posloužila jim i ve velké Válce o Prsten v bitvě na Pelennorských polích.

Bílé nože

Dvě kožené pochvy, připásané k toulci, obsahovaly každá dlouhý nůž. Těmto nožům se říkalo Bílé nože, zřejmě díky jasanovému dřevu použitému na rukojeti, a byly dlouhé necelých šedesát centimetrů: dvaceticentimetrová rukojeť byla zahnuta stejně jako jílec Elrondova meče, Hadhafangu, a stejně jako na něm byla i na nožích bronzová záštita a hruška těsně přiléhající k rukojeti tak, aby žádný kov nepřečníval. Čtyřiceticentimetrová čepel byla vyrobena z nejlepší oceli, byla skvěle nabroušená a proložená mosazí. Každý nůž byl naostřen pouze na jedné straně a měl dobrou špičku. To umožňovalo Legolasovi používat rychlé seky a krátké výpady. Poněvadž neměl meč (vyjma výjezdu s Théodenem v Helmově žlebu, kde potřeboval z koně dosáhnout na skuruty) spoléhal se na svou mrštnost a používal oba nože zároveň. Nikde ho nevidíme bojovat pouze s jednou čepelí, což znamená, že ovládal stejně dobře obě ruce.

Palantíry

Númenorejci vedení Elendilem přinesli do Středozemě semenáček Bílého stromu, Mallornu, a palantíry, sedm vidoucích kamenů, které dostali od elfů. Palantíry byly nejčernější křišťálové koule velké asi jako polovina lidské hlavy. Takto byly rozprostřeny ve Středozemi: Elendil dal jeden do věže Elostirionu s výhledem na západ přes moře, jeden do Annúminasu a jeden do strážní věže Amon Sul na Větrově; Isildur a Anárion vzali zbylé čtyři a dali je do Orthanku, do Minas Anor (Minas Tirith), do Osgiliathu a do Minas Ithil (Minas Morgul). Tímto způsobem mohli komunikovat na dlouhou vzdálenost oddělující severní a jižní království. Nicméně v čase Války o Prsten už se dali používat jen ty v Orthanku a v Minas Tirith, kámen z Minas Ithil byl přenesen do Mordoru. Kdysi skvělé zbraně proti Sauronovi se nyní staly jednou z klíčových zbraní Temného pána, s jejichž pomocí shromažďuje informace a ničí srdce a mysli dobrých lidí.

Faramir

Faramir byl mladší syn Denethora, vládnoucího Správce Gondoru, a bratr Boromira. Zatímco Boromir byl obrazem svého otce a většinu situací řešil mečem, Faramir byl po matce, Finduilas, chápavější a hloubavější. I přes to se měli rádi a v mnoha bitvách proti Sauronovým skřetům bojovali bok po boku, jako i v létě roku 3018 Třetího věku, kdy Boromir úspěšně ubránil Osgiliath a dokonce dobyl zpět skřetí pozice. Toto vítězství bylo následováno snem o Isildurově zhoubě, který měli oba bratři. Boromir se rozhodl, že musí jet na sever a tuto hádanku rozluštit. Tato dlouhá a nebezpečná cesta ho nakonec dovedla k odpovědi, ale i k vlastní smrti.

Stejně jako Boromir má Faramir matčiny plavé vlasy, takže jeho otec na něj po smrti své ženy zanevřel z jiného důvodu. Byl pověřen vedením Ithilienských hraničářů a byl tak efektivně poslán z domova.

Během velení hraničářům, se Faramir naučil strategicky velet, i když uměl skvěle zacházet i s mečem a lukem. Úspěšně velel vojákům a stal se velmi váženým a milovaným. Po mnoha těžkých letech hlídkování a potyček v Ithilienu ho postupující Sauron donutil stáhnout své muže do Osgiliathu: ale ani tak nebylo Gondořanů dost na obranu východního břehu. Faramir velel obraně Osgiliathu a statečně bojoval jen aby co nejvíc zdržel skřety, než ustoupí do Minas Tirith. Ale na rozkaz svého otce se musí vydat zpět na sebevražednou misi, aby znovudobyl ztracené město. Většina jednotky padla ještě před Osgiliathem; Faramir vedl přeživší dál, jen aby se pokusil o nemožné, ale přepadl je Nazgul, který povraždil všechny kromě Faramira, který k Velké bráně přijel smrtelně raněn.

V posledním výbuchu svého šílenství se Denethor pokusil svého polomrtvého syna zaživa upálit v pohřební komoře, ale zabránili mu v tom Gandalf a Pipin. Faramira později vyléčil Aragorn a uzdravený našel nový smysl života v Éowyn, Théodenově neteři. Byl jmenován Správcem Gondoru pod Králem Elessarem a princem z Ithilienu, kde šťastně dožil se svou novou manželkou.

Faramir chodil ve stejném oblečení jako jeho muži vyjma kožené tuniky se stříbrným Bílým stromem, který symbolizoval jeho vysoké postavení v Gondorské armádě.

Přeložil Gismoo z oficiálních stránek filmu www.lordoftherings.net

Přečteno celkem 18593x, verze pro tisk

Další článek - Televizní reklama na Návrat krále!; Lístky na Návrat krále ve Village Cinemas a Palace Cinemas (doplněno v 13:00); TolkienCon se blíží...; TORN Digital 19 - rozhovory s herci; Kompletní scénář rozšířených Dvou věží

Předchozí článek - Video - Pipin s palantírem; Překlady písní z Návratu krále; Nové video na oficiálních stránkách - digitální koně; Proč má New Line problém s Hobitem?; Dokument o Návratu krále v televizi; Chybějící titulky v Návratu krále

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Aman, poidáno 16.12. 2003 23:05:14
Napadl mne ještě rým k té předchozí gramatické vložce: Za komunizmuzu bylo moc humuzu. :-)))))
Arsiméné, poidáno 16.12. 2003 20:17:33
Pro el: souhlas, zrušme komunismus i komunizmuz, měli jsme to udělat už dávno.
Arsiméné, poidáno 16.12. 2003 20:11:40
Jasně, když už, tak už, no ne? Nakonec, čím dál víc lidí používá zrůdné patvary "datumy" nebo "albumy".
Oceňuji překladatelskou práci Gismoo, ale článek se mi moc nezamlouvá. Pasáž o čepelích je zajímavá, ale ty další (Rohirové, Faramir, "bílé nože")můžou být akorát pro lidi, kteří neznají knihu a ještě jsou trochu dezinformující (jako ty matčiny plavé vlasy.

Gismoo, poidáno 16.12. 2003 18:17:41
byl vtip :) nejlepší je naprosto špatné skloňování za komunizmuzu :)))))
el, poidáno 16.12. 2003 13:51:16
komunismus,komunizmuz,komunizmus,komunismuz....všechno špatně a měl by se zrušit.
Bellatrix, poidáno 16.12. 2003 11:46:43
Gismoo: "komunizmus", je to zrůdnost, ale fakt se to teď smí :o/
Soma, poidáno 16.12. 2003 8:47:10
PRAZACI!!!Na telefonu 251115111 Village cinemas si muzete objednavat a vyzvedavat vstupenky na Navrat krale!!!Jupiii-k.o.n.e.c.n.e!!!
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 15.12. 2003 22:29:21
Gismoo: spíš bych řekl hafo fotek, hových mi tam teda moc nepřišlo :-) vše už je venku dávno :-)
Gismoo, poidáno 15.12. 2003 18:29:27
Bellatrix: To jako komunismuz ? :))))))
Gismoo, poidáno 15.12. 2003 18:27:47
http://www.comingsoon.net/cgi-bin/imageFolio.cgi?direct=Fantasy/The_Lord_of_the_Rings/LOTR_The_Return_of_the_King&img

hafo nových fotek!!!

nellas, poidáno 15.12. 2003 14:27:40
Vidím, že jsem rozpoutala zajímavou diskuzi o pravopisu :-)).
Nebylo to mým cílem, ale je zajímavé vidět, jak reagují ostatní.

Míšánek, poidáno 15.12. 2003 12:11:36
To Bellatrix: děkuji za lekci pravopisu, vyvedla jsi mě z jednoho omylu. To víš, přece jen již jsem pár (20) let ze školy.
Bellatrix, poidáno 15.12. 2003 11:03:07
Míšánek: "děti se učily" je jednoznačně s tvrdým, měkké "i" je v tomto případě hrubá chyba. Možnost psát obojí i/y je v případech, kde jde o shodu podmětu s přísudkem, nesmysl. Změnit psaní i/y by bylo stejné, jako prohodit mužský a ženský rod, to prostě nejde. Úprava pravidel před pár lety zahrnovala výraznou změnu psaní velkých písmen (doteď jsem do toho nepronikla :o)) a povolovala převedení "s" na "z" ve slovech jako "komunismus" atd, to byly myslím největší změny.
Ale chyba se vloudí celkem snadno, zvláště když po sobě člověk věty přepisuje a mění rody podstatných jmen... znám to z vlastní zkušenosti :o)
A omlouvám se za tak dlouhou mluvnickou vložku :o)

Míšánek, poidáno 15.12. 2003 7:33:17
Něco se mě plete, že před pár lety byla provedena v českém pravopise změna a že je povoleno psát děti se učily i učili, ale nejsem si jist. Každopádně i já bych byl spíše příznivcem tvaru děti se učily.
Ovšem více pozornosti pravopisu by měli věnovat hlavně diskutéři na této stránce.

Ruby, poidáno 14.12. 2003 16:04:03
Trošku mě mrzí, jak ten, kdo psal ten článek, bere třeba Legolasovy Bílé nože (mimochodem, v knize měl jen jeden!) jako obyčejné ocelové nože, kterým se "bílé" jen říkalo... Bere tím všechnu výjimečnost elfím zbraním, které byly dost často z naprosto neznámých slitin. Aspoň jak já to chápu... :-)
A zase je tu ten mylný a na hlavu postavený popis rozdílu Faramira a Boromira %-) Někdo ze scénáristů si očividně špatně přečetl knihu :-/
Ale jinak nádherný článek, děkuji za pěkné počtení, Gismoo :-)

Kostěj, poidáno 14.12. 2003 2:47:00
Ganjalf the Green :-)) uzasnej nick :-D
Ale ty nedokoncene pribehy si nekde budu muset splasit, jak tak koukam, mam jeste slusny mezery.

Gismoo, poidáno 14.12. 2003 0:52:33
tak to mi ujelo :)
řekl bych, že to vzniklo řadou korekcí a úprav :)
jen tu poslední sem neudělal :)
původně tam bylo něco jako: rohirové se už jako děti učilI jezdit na koni :)

nellas, poidáno 13.12. 2003 14:59:56
například: "Rohanské děti se, stejně jako v jiných koňských kulturách, učili jezdit na koni ve stejné době, kdy se učili chodit"
Gismoo, poidáno 13.12. 2003 14:53:24
i/y a kde? nevsim sem si toho :)
kdyz uz neco zkritizujete, napiste k tomu konkretni priklad, abych vedel, kde si mam dat pozor :)

nellas, poidáno 13.12. 2003 14:53:07
Rozhodně jsem nechtěla nikoho shazovat, mám jen pocit, že když už něco někde publikuji, mělo by to být i gramaticky na úrovni (a tady těch i/y bylo víc). Ale článek je jinak opravdu skvělý.
Kostěj, poidáno 13.12. 2003 14:27:39
Mmt, mmt, uz se to tu zase zacina zvrhavat do nejaky flamewar! Rozhodne neshazuju Gisma, a ostatni taky ne, pokud to chapu dobre - je to paradni prace. Spis puvodni autor clanku to drobet pretento...prehnal. Spoustu veci si privymyslel. Napriklad o tom, ze Rohanskou armadu tvori do jednoho pastyri nikde neni ani zminka.
Eowynn, poidáno 13.12. 2003 13:16:08
To je fakt. Myslím že Gismoo tomu obětuje spoustu času, chtěla bych vidět kdo z "kritiků" by si s tím dal tolik prácě a věnoval tomu spoustu volnýho času...Gismoo, nenech se odradit, tvoje články jsou super!
hustey, poidáno 13.12. 2003 10:54:37
omg, musi mit vsichni takovy pripominky ? jako treba i/y nebo "autor si hodne domysli" a citat z knihy, kdyz je tento clanek o filmu
Merlkir, poidáno 13.12. 2003 8:22:26
Alinion: jde o překlad z oficiální stránky a vesměs o rozbor FILMOVÝCH záležitostí, které jsou oproti knize upravené.
Ailinion, poidáno 12.12. 2003 22:17:58
Taky nechci rýpat, ale jak mohl mít Faramir světlé vlasy po matce, když je v knize vysloveně popsáno, že má vlasy havraní ( tzn. černé jako noc), to není moc světlá barva, že? Článek je to jinak zajímavý, ale autor si moc nedal práci s ověřováním faktů a hodně si domýšlí (viz. už zmíněné palantíry velikosti poloviny lidské hlavy).To není moc dobrá vizitka.
nellas, poidáno 12.12. 2003 20:34:15
Zajímavý článek.
Nechci být příliš rýpavá, ale příště by si autor mohl dát pozor na shodu podmětu s přísudkem.

d3u5 ()==[]::;:;:;>, poidáno 12.12. 2003 18:51:31
Jeste neco tady je nove video s Glumem a Frodem:
http://students.washington.edu/mmccain/temp/FrodoSmeagol.mpg

d3u5 ()==[]::;:;:;>, poidáno 12.12. 2003 18:14:59
2Kostej: Mas pravdu podle popisu v Silmarillionu to urcite Mallorny nebyly.
d3u5 ()==[]::;:;:;>, poidáno 12.12. 2003 18:13:08
Návrat krále str. 386 Ilustr. vydani:
Bily strom Gondoru Nimloth byl potomkem Stromu Vznesenych elfu Galathilionu, jenz pochazel ze starsiho ze Dvou valinorskych stromu Telperionu a Laurelinu.

Kostěj, poidáno 12.12. 2003 17:53:52
Darthie: Nemylis, nikde neni presne napsano, ze Dva Stromy z Valinoru - jejichz je Bily Strom "potomkem" by byly mallorny (aspon teda myslim).
Ostatni : nene, ja sem myslel, jestli Legolas v zaveru bitvy o Helmuv Zleb vyjel s Theodenem do posledniho utoku.

Darthie, poidáno 12.12. 2003 17:18:51
Gismoo rulez! :-D

Akurat mi tam vadi jedna vec, a tou je, ze napisali, ze Gondorsky Biely strom je mallorn. Mallorny predsa rastu v hojnom mnozstve v Lothloriene (a jeden po Samovom navrate domov aj v Hobitine), ale Biely strom bol predsa cosi uplne ine.

Alebo sa mylim?

d3u5 ()==[]::;:;:;>, poidáno 12.12. 2003 17:07:36
Dobry clanek.
2Kostěj: Vyjel s nim do Helmova Zlebu ale nejel s nim do Sede Brazdy to jel s Aragornem a Gimlim.

ivana, poidáno 12.12. 2003 15:32:34
Kostej: podľa toho kde, do Žel.pásu áno.
ARADAN, poidáno 12.12. 2003 15:27:21
Moc pěkné,jen bych rád věděl,odkud autor čerpal-jak moc si domýšlel atd...
PS:některé palantíry byly myslím určitě větší než polovina lidské hlavy...

Kostěj, poidáno 12.12. 2003 12:41:00
JJ, da se to celkem cist. Vlastne je to dobrej kus prace. Ale k veci :
Nepamatujete si nekdo, jestli v knize vyjel z Helmova zlebu s Theodenem i Legolas? Mrknul bych se sam, ale zrovna ji tu nemam...

Míšánek, poidáno 12.12. 2003 10:58:34
Hezký počteníčko. Díky Gismoo!
Radek, poidáno 12.12. 2003 10:39:47
Super sem první na komentářích to se mieště nestaloooooooooo :-)
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!