Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1578 lidí

Celkem návštěvníků
14788656

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
12.11. 2003
Recenze na rozšířené Dvě Věže - jsou lepší než původní verze? Jsou určeny opravdu jen fanouškům knihy a sběratelům? Verze pro tisk

Recenze na rozšířené Dvě Věže - jsou lepší než původní verze? Jsou určeny opravdu jen fanouškům knihy a sběratelům? 
Včera jsem měl tu báječnou možnost shlédnout napjatě očekávanou prodlouženou verzi druhého dílu Pána prstenů. Z filmového hlediska považuji Dvě věže za skvělý film, který v "divácké přístupnosti" v mnohém překonává i Společenstvo prstenu, ale jako fanoušek knihy jsem jím byl tak trochu zklamán. Ve Společenstvu Peter Jackson předvedl poměrně velký cit pro dějové změny a obzvláště rozšířená verze filmu byla pro fanouška skutečným zážitkem. U rozšířených Dvou věží jsou doufal v to samé. Že k příběhu pro masy běžných filmových diváků bude doplněn "fanouškovský" materiál, díky kterému si film o hodně více užiji. A zodpovědně mohu říci, že se povedlo. Ale na rozdíl od Společenstva, kde je většina doplňků citlivě zapojena do původního příběhu a pouze dotváří fantastickou mozaiku, je doplňkový materiál Dvou věží v obrovské části případů vyloženě dějotvorný, doplňuje původní film o spoustu důležitých a z toho či onoho důvodu vypuštěných prvků, které příběh nejen dotváří, ale myslím i nečtenáři velmi pomohou pochopit, co přesně se vlastně děje, jaké jsou pohnutky jednotlivých postav a tak podobně. 

Nebudu se detailně rozepisovat o všech přidaných scénách, přeci jen vám chci ponechat trochu momentu překvapení. Každopádně o některých ze scén se zmiňovat budu, takže dál ať nečtou ti, kteří skutečně o novém materiálu nic nevědí. I když... je tu vůbec někdo takový?

Rozšířené Dvě věže se zaměřují především na pečlivější a detailnější prokreslení jednotlivých postav. I kdyby šlo jen o několik málo replik, jejich umístění je poměrně zásadní. Kupříkladu takový Théoden byl sice skvěle zahrán, ale scénář kino-verze z něj dělal člověka bez naděje ještě v době, kdy nevěděl o desetitisícové armádě táhnoucí vyvraždit jeho lid. V rozšířené verzi jedna krátká věta "Toto není porážka, vrátíme se" před odjezdem z Meduseldu udělá mnohé. Dalším postavou s příliš malým zastoupením byla Éowyn. Rozšířená verze tento prohřešek napravuje v míře více než dostatečně. Ať jde o její zpěv v staroangličtině při pohřbu Théodreda (mimochodem opravdu moc dobrý a skvěle se hodící), rozhovor s Aragornem při uklidňování Bréga či ona "zvláštní" scéna s dost nechutným jídlem, které přinese Aragornovi. Právě této scény jsem se obával a nakonec je vlastně poměrně fajn. Režisér si mohl odpustit obligátní "Because I love you" v Helmově žlebu, které Éowyn v afektu pronese k Aragornovi. I trošku přihlouplý divák to přeci musel dávno poznat z jejích pohledů a chování.

Opravdu skvělé je rozšíření linie se Smíškem a Pipinem. Nové scény z Fangornu jsou prostě fantastické. Ať již hádka o to "kdo je vyšší", pocta "Dědku Vrbákovi" či rozšířený Entí sraz. Přidané záběry prostě nemohou nikoho nechat chladným. A co teprve závěrečné scény z Železného pasu, kdy hobiti nalézejí spižírnu plnou pochoutek a toho nejlepšího listí z Jižní Čtvrtky... prostě nádhera.

Linie Aragorna, Legolase a Gimliho nebyla rozšířena nijak výrazně, jde spíše o fajn drobné doplňky. Na závěr bitvy v Helmově žlebu uvidíme "počítání skóre" mezi Legolasem a Gimlim. Kontroverzní scéna "ten skřet se hýbe, protože má v hlavě moji sekyru" je vlastně docela fajn, rozhodně neurazila. Výborné je setkání s Gandalfem ve Fangornu, u kterého je doplňen Gandalfův úvodní proslov a přidáno pár vět než poprvé uvidíme Stínovlase. A napjatě očekávaný rozhovor Gandalfa s Aragornem před příjezdem do Meduseldu o Sauronovi a "co nás čeká a nemine" je prostě skvělý. Všemi vychvalovaný moment, ve kterém se Gandalf dozví, že s Frodem šel do Mordoru i Sam, je sice báječný, ale okamžitě mne při něm napadlo: "A kde si Gandalf myslí že Sam skončil?"

No a samozřejmě je tu i Frodo se Samem a Glumem. Původní film obsahoval spoustu výborných scén a rozšířená verze je jen doplňuje a vylepšuje. Obzvláště Glum dostal do vínku nějaké ty další monology, za všechny bych vyzdvihl shánění jídla v Mrtvých močálech. Paráda! Přidané scény s Frodem a Samem jsou spíše třešničkou na dortu, než že by nějak výrazněji dotvářely celý film. Ale zato Faramir... 

O tom, že filmový Faramir "je nějaký divný" se mezi fanoušky mluvilo před filmem a po jeho premiéře bylo více než jisté, že někde se stala chyba. Rozšířená verze ji v mnohém napravuje. Faramir se nám představuje proslovem nad mrtvým mužem z Haradu (jde u upravená slova knižního Sama Křepelky - "Jak se ten muž jmenoval a odkud přišel? Kde je jeho domov, jeho rodina? Měl opravdu tak zlé srdce, nebo jej, stejně jako mnohé jiné, podvedl Temný Pán? Jaké lži či výhružky jej vedly na dlouhý pochod od domova?"). Je vysvětleno, jak se dozvěděl o Boromirově smrti (nalezení rozseknutého rohu, sen o lodi s mrtvým tělem...) a samozřejmě uvidíme báječný flashback na události v Osgiliathu. Již z popisu bylo jasné, že tato scéna bude v mnohém naprostou satisfakcí za Faramirovo podivné chování a až ji uvidíte, téměř jistě mi dáte za pravdu. Je to skutečně nádhera. 

Co víc dodat? Uvidíte mnoho důležitých velkých scén i kratičkých doplňků, Dvě věže budou ještě delší a zajímavější, příběhy jednotlivých postav napínavější a jejich pohnutky jasnější. Jako fanoušek knihy si nedovedu představit, že bych si nyní pustil původní nerozšířenou verzi. Je spousta dalších natočených scén, které nakonec ani v tomto sestřihu nejsou. Éowyn bránící s mečem v ruce ženy a děti v jeskyních a podobné. Ale myslím, že to vůbec nevadí. Rozšířena verze je opravdu báječná a hodně mi zlepšila dojem z celého filmu. Pravda, Společenstvo mi stále přijde o dost lepší, ale mnozí si to nemyslí. A pro ty mohu říct "Král je mrtev, ať žije král..."tedy spíš "ať se brzy vrátí král :-)"

Pozn. za pár dní si povíme něco více o bonusových DVD, takže se těšte!




Objednejte si kino-sestřih Dvou věží, rozšířenou verzi Společenstva Prstenu či předobjednejte rozšířené Dvě věže
(každou objednávkou přes tento odkaz podpoříte další provoz těchto stránek)

Přečteno celkem 22348x, verze pro tisk

Další článek - Novinky o ROTK na GBA - co prozrazují o ději filmu?; Novinky z Londýna - kam zmizel Orthank?; Titulky k rozšířené verzi Dvou Věží

Předchozí článek - Rozhovor Denethora, Boromira a Faramira v Osgiliathu z rozšířených Dvou věži - zlepší pohled na filmového Faramira? Nové fotky z rozšířených Dvou věží

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Lucyová, poidáno 16.1. 2004 8:25:45
Belcarnen: to si nemyslím... 1)kdyby Éowyn něco takovýho Aragornovi řekla, bylo by to dost zásadní sdělení a muselo by se to přece ve filmu nějak dál řešit. 2)slovo "love" v angličtině nemá imho takovou váhu jako "milovat" v češtině. Oni to myslí většinou ve významu "mít rád", to jen my si to špatně překládáme :-)
V dané scéně imho opravdu šlo o to, že Éowyn chtěla A. říct, že jeho společníci ho mají rádi, proto s ním zůstanou do poslední chvíle... (nebo tak něco)

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 13.1. 2004 21:59:55
Lucyová: ano, sypu si popel na hlavu. Teď jsem to viděl s titulky (recenzi jsem psal po origoš verzi bez titulků) a tak nějak jsem tu větu "I love you" čekal, takže jsem si to tam domyslel. Ale IMHO ona stejně myslí I a říká They, aby to nebylo tak natvrdo :)
Lucyová, poidáno 12.1. 2004 8:37:55
ad Lara: jo, přesně, říkala THEY - tohle jediný místo jsme si při promítání vrátili, protože jsme se dost divili, že by na Aragorna vybalila "I love you" ... ony matou titulky - "protože tě milují" (to dlouhý í na konci člověk snadno přehlídne... :-))
Lara, poidáno 6.1. 2004 7:51:04
To Bel:Neříkala náhodou Eowyn "Because THEY love you?" a ne "I love you?" - mluvila o jeho společnících...
Arim, poidáno 20.11. 2003 11:36:58
Fenix: To si pis ze pozname ...
asfaloth, poidáno 19.11. 2003 17:26:37
tak fajn :-)
Bellatrix, poidáno 17.11. 2003 18:41:01
asfaloth: taky bych řekla, že to bylo míněno takhle.
asfaloth, poidáno 14.11. 2003 10:11:08
Ja mám skôr pocit, že Gandalf (filmový) po celý čas vedel, že Sam je s Frodom (inak by sa o neho určite zaujímal, veď mal o ňom dobré mienenie a mal ho rád) a ten rozhovor s Aragornom mi pripomína skôr jeho čtru, že vie vždy viac než povie. Gandalf vie, že aj keď s ním Sam je, Frodo to musí zvládnuť sám. Aragorn reaguje typicky ľudsky :vie niečo, čo asi Gandalf nie, tak si to predsa nenechá pre seba a hneď ho usmerní. Gandalf odpovedá štýlom múdreho človeka, z jeho odpovedí vždy cítiť ,ak to tak smiem nazvať, pokoru (opravdu?)prijme vysvetlenie bez daľších rečí typu :veď ja to viem dlhšie než ty(je jasné, že už keď Sama vybral, bol si jeho vernosťou istý)My by sme si podobné "uvedenie na pravú mieru" nenechali ujsť, všakže? Ako ďaleko sme ešte od múdrosti...
Fenix, poidáno 14.11. 2003 9:14:46
By me zajimalo, jestli vubec nekdo z vas pozna rozdil mezi DTS a 5.1, kdyz se o to tak perete.
Arim, poidáno 13.11. 2003 10:20:06
DaViD´82: Oficialni info je, ze DTS bude, a titulky na bonusech budou jako minuly rok, tzn. cca 80%.
Heyhall, poidáno 13.11. 2003 10:17:23
.... ;-D ... kurnik, jak je ten cestina ohebnej ...
Heyhall, poidáno 13.11. 2003 10:12:08
To BELCARNEN: Taky jsi koukam nevydrzel a skouknul ten internal rip ... ;-) Me jen stvou lidi, co rikaji, ze ten film za nic nestoji. I kdyz to predelali po svym, tak je na tom videt, kolik umu, talentu a lasky do toho vlozili, uz jen za to jim (P.J., F.B. a tisice dalsich...) nalezi muj obdiv ...
Val, poidáno 13.11. 2003 9:28:01
no až na neuvěřitelnou prasárnu ve střihu když stromovous říká že huorni jdou na skřety, která naprosto pohřbila krásu celé scény je extended verze velice dobrá
beruthiel, poidáno 12.11. 2003 21:48:46
to Holistr: víš, ono že filmy, které byli v kině pak vycházejí na dvd je docela normální, nevím, jak ty, ale já sem docela ráda, že tomu tak je, protože přecijenom, když to chci vidět víckrát, tak vtom kině je docela drahý a taky to tam nebudou dávat furt. To že vychází dvě verze..na tom taky není nic špatného, prostě si jen musíš vybrat. Ovšem jestli nutně musíš mít obě, to je tvoje věc, jestli nechceš žádnou tak ti to může být jedno.
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 12.11. 2003 21:31:17
DaViD´82: ano, zatím jsem viděl jen eng verzi bez titulků. Až dostanu domácí vydání, dám vědět jak je to s kvalitou titulků, kolik bonusů je má, co DTS a tak...
DaViD´82, poidáno 12.11. 2003 19:51:57
2 JBČ: Viděl si CZ verzi?Je tam i DTS stopa?Jak jsou přeloženy bonusy?Ale asi si stejně viděl jen ENG verzi, co:(?
Zkusta todle : http://www.chriswetherell.com/elf/default.asp

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 12.11. 2003 19:40:18
Holistr: dovolím si nesouhlasit... ten film jak je na DVD by byl do kin příliš dlouhý a obzvláště v případě Společenstva by nečtenáře knihy asi trochu nudil. To, že se na trhu objeví skvěle zpracované a technicky dokonalé DVD, které zároveň obsahuje dva další disky plné hodin skvělých dokumentů o filmu, považuji jak za fantastický marketingový tah, tak za skvělou službu těm, kteří si film zamilovali... a že je jich hodně.
Holistr, poidáno 12.11. 2003 19:36:48
už nemužu držet hubu a čumět na to jak ty US zmrdi zkomercionalizovali Profesorovo dílo, je mi z toho na...., ne , to se nedá popsat, ke každýmu dílu vydaj ještě 2 díl s vynechanýma scenama aby na tom vyrejžovali co nejvíc, je to hanebnost.......................................ale dá se uznat, že z pohledu filmového fanouška ten film stojí za TO se na něj 1 kouknout(víckrát ty 3 hodky fakt nevydržíš)
mnd, poidáno 12.11. 2003 15:49:21
Aragorn věděl, že Sam jde s Frodem, protože je na konci FOTR viděl na druhé strany řeky odcházet.
PCcat, poidáno 12.11. 2003 15:48:13
Arim: dyt taky s tebou souhlasim, je to blivajz:)))
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 12.11. 2003 14:34:24
MartinK: ale o to vůbec nejde :-) spíš mi přijde divné, že se o Sama vůbec nezajímal. Že je Boromir mrtev se dozvěděl v Lorienu, o Smíškovi a Pipinovi ve Fangornu, Legolas, Gimli a Aragorn jsou jasní... a co Sam? Bylo mu jedno, jestli se ztratil, umřel, zůstal někde u vodopádu... ?
Darthie, poidáno 12.11. 2003 13:39:55
Bel: Nuz, tie flashbacky mi nevadili, ale mohli kludne zaberat aj menej casu. :-)
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 12.11. 2003 13:37:11
Darthie: Arwen ve Dvou věžích nebylo zas tak moc, IMHO. A tady je jí v podstatě stejně, ale na delším časovém úseku :-)
Darthie, poidáno 12.11. 2003 13:14:32
Nuz, ked je to tak, tak uz sa neviem dockat, kedy si tie rozsirene TTT kupim. :-D Je pravda ze povodne TTT ma troska sklamali, co do upravy pribehu (hlavne trosku moc Arwen a divny Faramir), ale po precitani tejto recenzie som uverila, ze rozsirene TTT budu lepsie. :-)
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 12.11. 2003 12:58:51
Bellatrix: dialog probíhá ve stylu...
Gandalf: "Frodo to musí dokázat sám..."
Aragorn: "Ale on není sám, šel s ním Sam..."
Gandalf: "Opravdu? To je dobře."

Bellatrix, poidáno 12.11. 2003 12:48:45
Arien: údajně to s Faramirem vysvětluje Philippa Boyens někde v dodatcích. Taky myslím, že to neospravedlní tu změnu, ale souhlasím s tím, že scéna v Osgiliathu alespoň dává "novému" Faramirovi nějakou logiku.

Belcarnen: člověče, ta scéna s Gandalfem, kdy se "dozví", že s Frodem šel Sam - já to nedávno četla v podobné zahraniční recenzi a tak nějak to na mě zapůsobilo úplně jinak, než jak to popisuješ :o) Já to neviděla, takže nic ve zlém :o), ale měla jsem dojem, že jakoby si v tu chvíli uvědomil, že když je s ním Sam, tak že se nemusí tak bát. Ale samozřejmě nevím, jak přesně ten dialog probíhá...

Arim, poidáno 12.11. 2003 12:09:20
PCcat: Taky ta "polevka" byla v uvozovkach :-)))
Arien, poidáno 12.11. 2003 12:09:11
Belcarnen: Scenka z Osgiliathu sice dotvari Faramiruv charakter, ale jeste porad nevysvetluje, proc PJ povazoval za nutne Faramira pretvorit prave timto zpusobem - pry vysvetleni podava na doplnkovem CD?
PCcat, poidáno 12.11. 2003 12:03:22
Ja bych to nenazyvala polevkou, spis jakymsi bahnem nalitym do misky:))
Míšánek, poidáno 12.11. 2003 12:02:03
Už abych to měl doma...
Arim, poidáno 12.11. 2003 11:54:57
Super :-) Jo to s tou "polevkou" od Eowyn pro Aragorna bylo dobry :-)
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!