Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1995 lidí

Celkem návštěvníků
14789849

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Celebrien
2.9. 2003
Vzpomínka na J.R.R. TolkienaVerze pro tisk

Vzpomínka na J.R.R. Tolkiena

Je 2.září roku 2003 a na zem se snáší tma. Dnešní den není na první pohled ničím zvláštní, ale pro fanoušky trilogie Pán Prstenů a dalších knih profesora J. R. R. Tolkien je připomínkou smrti tohoto výjimečného autora.

Nevím o životě pana Tolkiena nic zvláštního, jen to, co jsem se dočetla z přebalů jeho knih a mnoha článků v nejrůznějších časopisech. Nebudu vás zatěžovat tím kde se narodil, jak žil, kde studoval, kdy si vzal svou ženu Edith či kolik měl dětí. Tento článek, psaný pod tíhou smutku nad jeho úmrtím, je pouhým vyjádřením obdivu tomuto báječnému autorovi.
 
Pro mě, jako pro oddaného fanouška, jsou Tolkienovy knihy něčím posvátným a když kteroukoliv z nich beru do ruky, probíhá mnou příjemné mrazení, které je zárukou jedinečnosti všech příběhů. Je velmi těžké zakrývat, že mě fascinuje promyšlenost celého světa pána Prstenů, a proto se o žádné zakrývání ani nesnažím. To, že Tolkien sám žil ve Středozemi, dokazují nápisy na náhrobním kameni obou manželů. Pod jménem Tolkienovy ženy Edith je připsáno jméno Luthien a pod jménem Tolkiena je jméno Beren. Předpokládám, že vám nemusím vysvětlovat, co tato dvě jména znamenají. Kdyby to však přece jen někdo nevěděl, tyto jména symbolizují dvě rozličné strany, které se i přes strasti a úklady nakonec spojily jednu. Jsou to symboly nekonečné lásky, která skutečně sahá až za hrob a jde přes všechny překážky s nadějí, že dosáhne toho, po čem touží.

Je až neskutečné, s jakou přesností a dokonalostí jsou psány příběhy Jednoho Prstenu. Vše je detailně promyšleno a každá událost má své přesné místo v ději i ve Středozemi. Také elfský jazyk, který Tolkien vytvořil, by bylo možno používat jako jazyk rovnocenný češtině či angličtině. Vše jen potvrzuje kniha Silmarillion, kde jsou zapsány příběhy Prvního a Druhého Věku Světa.
 
Protože mě celá kniha velmi fascinovala, cítím se nesmírně zahanbena tím, že jsem její krásy objevila až po shlédnutí filmového zpracování Společenstva Prstenu. Když jsem odjížděla do kina, navrhla mi moje matka, abych si knihu přečetla a já ji s díky odmítla. Jaké bylo její překvapení, když jsem se hned po návratu dožadovala Hobita a za tři dny všech dílů Pána Prstenů! Tyto knihy jsem přečetla obrovskou rychlostí a pamatuji si z nich každičký detail, což se mi většinou nestává. Poté, co jsem se konečně dozvěděla, jak vše dopadlo, pročítala jsem opět všechny svazky kolem dokola, a nemohla jsem se nabažit toho výtečného příběhu. Také film, podle mě velmi kvalitně zpracovaný, jsem shlédla nejméně padesátkrát, kdykoliv jsem měla příležitost. Nic se však nevyrovná tomu pocitu, když pod prsty cítíte papír, do kterého je vtištěn ten fantastický svět, který vás dokonale pohltí a po dočtení ho již nechcete opustit. Když jsem knihu dočetla, pocítila jsem obrovskou beznaděj a lítost, která pramenila z toho, že to není skutečnost a já nikdy Středozem nenavštívím. 

Nejde vůbec popsat, jak na mě Pán Prstenů zapůsobil. Jedno je však jisté. Tato kniha změnila od základů můj život a po jejím přečtení jsem začala lépe chápat okolní svět. Dalo by se říct, že mě v mém dospívání posunula o notný kus vpřed. Možná se některým z vás, kteří tento článek čtete, zdá, že je plný nenaplněných a cynických klišé, ale já věřím, že se najde někdo, kdo se mnou bude souhlasit v názoru, že profesor John Ronald Reuel Tolkien byl géniem své doby a díky jeho knize je jím dodnes. Má mou nejhlubší úctu a obdiv.

Přečteno celkem 20031x, verze pro tisk

Další článek - Jaký je váš názor na dabing Dvou věží?; Haldir na Istroconu; Výstava věnovaná 30. výročí smrti J.R.R. Tolkiena (1892-1973)

Předchozí článek - Pán Prstenu nebo jeho otrok?

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Eressiel, poidáno 10.10. 2003 16:32:45
Skoro bych zapomněla poděkovat Celebrien za článek. Fakt nádhera!!!
Za to ten můj komentář mi teď přijde po měsíci jako trapárna století.

werrnaya, poidáno 30.9. 2003 14:11:05
Tak s týmto článkom úplne úhlasím - čosi podobné som prežívala ja.
misha, poidáno 21.9. 2003 19:18:09
Měly jsme ve škole definovat pojem krása.Tenhle článek není krásný je úžasný,ba co víc v češtině pro něj není výraz.Snad se najde v tisíckrát vznešenější elfštině.Kdybych si mohla vybrat místo svého žití,byla by to Středozem.I já věřím,že jednou do té vysněněé země vkročím,snad........
Eressiel, poidáno 15.9. 2003 15:49:29
Lidi, ale vždyť tu máme i na naší drahý matičce Zemi jiný a dosti zajímavý rasy a to v pravým slova smyslu! No v třeba v takový Nový Quinei žije národ sídlící hluboko v džungly a zcela nepoznamený naší civilizací, který si staví "elfské talany" na stromech ve výši 40m! Džungle připomíná Lothlórien i svými obrovskými stromy a nedostupností pro okolní svět(opakování Ushuaia nature ČT2 út 13:05). V Africe a Malajsii bysme pro změnu našli kmeny, který jsou dokonce menší než tolkienovi trpaslíci a svou velikostí by se nejvíce dali připodobnit půlčíkům(např.Pigmejové).Stačí alespoň trochu zajímat o svět kolem a nechovat se ignorantsky jako někteří hobiti.
Tim se vám (i sobě) chtěla trochu zvednout náladu a vrátit špetku naděje,
že i zde, za "šedí" velkoměst najdeme střípky Středozemě a Amaru. I na mě totiž dopadá velký smutek, který jste tu už nesčetně-krát popsali přede
mnou. Je však pravda, že díky Pánu prstenů vidím více krás našeho světa. To právě tato kniha mě vytrhla v pravou chvíli z "šedi", jenž mě někdy obklopuje a vysává energii (k malování či psaní) a ukázala "barvy" světa. Najednou mě přijdou některé přírodní scenérie tak nádherné a jako vystřižené z knihy, zatímco bych si jich předtím ani nevšimla.V tu chvíli se mi chce mluvit či zpívat elfsky. Bohužel si musím přiznat, že národ podobný elfům na Zemi opravdu nenejdeme.
Četli jste někdo Tolkienův Nimralův list z knihy Pohádky? Ten vyprávěl o malíři, který celý svůj život maloval obří krajinku se stromem. Obraz byl zničen a sám malíř nedlouho po tom zemřel. Nakonec se však ukázalo, že obraz se neztratil úplně- malíř se po smrti do něj dostal a tak výtvor, jenž na smrtelném světě téměř nikdo nezhlédl, nyní sloužil pro zemřelé jako takový limb (předstupní stanice do nebe) a stal se velmi oblíbeným. Nebylo by pěkný, kdyby pro všechny fanoušky J.R.R.Tolkiena byla přichystána přestopní stanice Valinor, Gondolin, Tirion či Lothlórien?
(Uff, to byl můj nejdelší komentář Doufám,že sem to moc nepřehnala.)


Tar-ara z Galdoru, poidáno 10.9. 2003 19:42:01
Arsiméné: Ten odkaz na Maeglina - tím jsem myslela Maeglina v těhlech komenářích :-).
Bombadil: Nemyslím, že by Středozem byla místem, ze kterého se vracíme neposilněni.

Bombadil, poidáno 9.9. 2003 21:20:58
Milá Celebrien!, díky za článek, je moc upřímný a fajn, stejně jako ostatní přispěvatelé. Ale co se týče jednotlivých příspěvků, mám nejblíž ke stOggové a Arnesovi. Teď to řeknu, když jste všichni tak otevření, já vám to taky povím: Náš svět je Středozemí víc než Středozemě. Žal je tu větší než mají elfové, a naše radost vyšší. Nepatřím k těm, kdo myslí, že Boromir a spol. jsou „jen v knížce – vrať se do reality, snílku". Středozemi mám v sobě nastálo, ale je jen stínem, odleskem „našeho" světa, z jehož skrytých prostor je „odvozena"... Nemyslíš, Celebrien? Mám dojem, že J.R.R.T. si nepřál, aby Středozemě byla místem z kterého se vracíme neposilněni. Ale chápu, těžko to vysvětlovat někomu, kdo bydlí třeba na sídlišti... Buďte zdrávi!
Arsiméné, poidáno 9.9. 2003 19:17:43
Ahoj Taro. Nějak jsem nepochopila ten odkaz na Maeglina - myslíš, jak utekl s mámou od Eöla z temného hvozdu a přišel do Gondolinu? Ale on se pak zkazil, což tobě snad nehrozí (komentáře tomu nenasvědčují!) Ahoj, Středozem žije v nás.
Tar-ara z Galdoru, poidáno 8.9. 2003 19:31:12
A JEŠTĚ POKRAČOVÁNÍČKO :-)
Pokud jde o únik z reality, únik před problémy, pak si myslím, že je to v pořádku – jistě, nesmí se to přehnat. Ale pořád lepší utíkat do knih, než k drogám apod.
A pokud jde o to být ve Středozemi, být s elfy, zavřete oči a použijte představivost. Středozem žije v nás a bude tu, dokud budeme chtít, aby tu byla. Když jí to dovolíme, tak nás bude provázet na cestách životem.
Hantanyel, Tolkien!

Tar-ara z Galdoru, poidáno 8.9. 2003 19:30:11
Mluvíte mi z duše. Další etapa mého života nesoucí se v duchu fantasy započala podobně jako u Maeglina. A Arda tu má více než podstatnou roli. Kdo bych byla bez ní? To netuším, ale mám pocit, že jsem lepší člověk, díky ní. Je to to, co, kdo a kým jsem a miluji ji celým svým srdcem. Když nevím, co dál, když už dál nemůžu, když potřebuji rozveselit či si jen tak popřemýšlet, vím, co si mám připomenout. Arda je mou největší radostí. Arda je v jistém smyslu Galadrielina lahvička v tmách a stínech.
Zní to sice dost sentimentálně, ale do této nálady jste mě dostali vy :-). Kdyby tohle četli rodiče, asi by mě poslali do blázince :-), ale jen málokde mohu toto říkat, aniž by si lidé ťukali na hlavu. Ale je přeci jen dobře, že se Arda nelíbí každému. Vždyť, Valar (ne)vědí, co by s ní udělal.

Celebrien, poidáno 7.9. 2003 20:41:02
Díky!!
Popravdě na tomhle má obrovskou zásluhu Bel, protože jsem v podstatě neměla tušení, že to kdy použije. Díky jeho dorbným úpravám před sebou vidíte tenhle článek. Než jsem ho začala číst, vůbec mě nenapadlo mrknout na autora. Čtu, čtu, a říkám si, jak to přesně vystihuje moje pocity a v polovině se zarazím a uvědomím si, že se to nápadně podobá mému článku. Nebudu Vám všem zapírat, že teď brečím. Jsou to slzy štěstí, protože jsem v životě neviděla krásnější překvapení! Děkuji Ti, Bele, z celého srdce!! Tolkien je pro mě jako dědeček, kterého jsem před dvěma roky ztratila, a všechna jeho díla jsou jako drobné střípky radosti, které mi navždy zůstanou, stejně jako vzpomínky. Děkuji Vám všem, za krásné komentáře. Mám pocit, že cokoliv tu napíšu, nijak nevystihne to štěstí, které teď cítím. Děkuji!

stařenka Oggová, poidáno 4.9. 2003 10:27:34
Moji milí, zaplaťpánbůh za takové "úniky z reality", které v člověku pomáhají pěstovat jeho lidské kvality - lásku, soucit, odvahu, statečnost, schopnost se obětovat,... a které dokážou člověku pomoci přijmout taky jeho "slabé" stránky (strach, pochybnosti o sobě samém,...). Já si myslím, že v době, kdy je kdejaká mravní zkaženost považována za normu, je strašně důležité, aby si lidé dokázali uchovat schopnost rozlišování dobra a zla, a proto taky nedám na JRRT dopustit. A co se týče Vašich smutků nad tím, že Středozem tu není, tak to Vám musím ale trošku oponovat... Zeměpisně asi ne, ale rasy tu jsou. Já jsem kromě svého civilního povolání ještě taky homeopatka, klasická "anglická", žádný "rychlokurz", a mohu Vám potvrdit, že mezi námi chodí i elfové, hobiti, trpaslíci i skřeti. Akorát my homeopati jim říkáme Phosphorus, Graphites, Calcarea, atd. Je úžasné, jak třeba popis konstitučního typu Phosphorus sedí na popis elfa! Vysoký, štíhlý, půvabný, graciézní pohyby, vyzařuje, citlivý na zevní dojmy (slyší trávu růst...), cítí pocity druhých lidí, zvířat a všeho, jasnovidec, ale tím pádem taky povrchní (je příliš rozptýlený...). Nechci Vás svým příspěvkem nějak unavovat, ale věřte mi, že jakožto homeopatka jsem si tyhle věci už dávno ověřila a jsem šťastná, když vidím, že k pravdě vede tolik cest. A co se týče smutku nad tím, že nežijeme ve věku Středozemě, tak Gandalf Vám vzkazuje, že není náhodou ani to, že se Vám PP dostal do rukou. Budete k něčemu povoláni, až přijde ten správný čas, jako byl povolán Frodo, a taky se Vám to nebude líbit !
Hezký den ;-)))))))))))))))))))))))))))

boromira, poidáno 4.9. 2003 10:27:05
Jsou okamžiky, které mě smiřují s tímto světem (bez mučení přiznávám, že v mém případě Arnes vystihl podstatu útěku od reality), tedy jsou okamžiky, které mě smiřují s tímto světem, a PP je jeden z nejúčinnjších. Díky za krásnou vzpomínku na jeho autora.
Arsiméné, poidáno 3.9. 2003 19:05:36
Pro Arnesa: je docela dobře možné, že máme problémy. Klidně přiznám, že jich mám víc než dost. Ale problém, který má asi většina z nás je, že svět, v němž žijeme, není jako Středozem, chybí v něm elfové a zvláštní tvorové, nenajdeme tam čarokrásný Lothlórien nebo Roklinku, nemáme příležitost prožívat dobrodružství a konat velké činy. A krásná města a hrady se tu sice občas najdou, ale nepřivítá nás žádný Aragorn, žádný Elrond... (Možná, že kdybych se ocitla ve Středozemi a dostala nějaký úkol, trapně bych selhala a kdyby se objevilo pár skřetů, asi bych vzala nohy na ramena. Ale v naší fantazii je všechno jinak - jak to řekl sám Tolkien (esej O poádkách), "srdce je silné, i když tělo je slabé.") Jsme vlastně trochu jako hobiti - ne právě Frodo, ale třeba Sam: podíváme se, i když jen zprostředkovaně, do kouzelného světa daleko (nekonečně daleko) a zase se vrátíme domů a žijeme víceméně jako dřív. Ostatně když si přečteš komentář sira Gawaina, vidíš, že četba "únikové knihy" nás může naučit i objevovat víc krásy v našem nedokonalém světě.
Pro beruthiel: dětství jsem prožila skoro celé bez Tolkiena, ale občas jsem mívala podobné představy a pocity (ovlivněné zase jinými příběhy).

Soma, poidáno 3.9. 2003 14:30:06
uvedomujete si, ze JEN diky prof.Tolkienovi si my, uplne si neznami lide, dokazeme otevrit srdce a dusi mnohem vic, nez to dokazeme mezi cleny svych rodin? U mne to tak aspon je. To je rozhpodne fenomen, ktery lidem mimo nevysvetlime. Diky
beruthiel, poidáno 3.9. 2003 9:46:10
Bylo mi sedm a byla jsem na skautském táboře, jako táborová hra se hrál hobit. Dodnes mám schovanou trpasličí kapuci :). když jsem se z tábora vrátila, matka triunfálne vytáhle společenstvo a až do moriie mi ho také četla. Pak už jsem to zvládala sama. Dlouho nevycházel třetí díl,
a já ještě neuměla tak anglicky, abych si ho přečetla v originále, překládala mi ho. A pak jsem vrátila opět k hobitovi a pak k trilogii a taky se oběvil silmarillion a pak nedokončené příběhy. A já četla a četla. Nemůžu říct, kolikrát jsem to všechno přelouskala. Prostě ty knížky mám u postele a když je mi smutno, nebo naopak mám dobrou náladu, tak po nich sahnu. Když byli loni povodně a nás evakuovali jediné (kromě dokladů, oblečení atd) co jsem brala sebou, byly právě knihy od tolkiena. Jako malá, jsem chodila a říkala, že mám elfí baťoch, protože byl ze zelené kůže a teď si říkám, panebože, já byla trapná, jenže když jsem teď v létě zavítla do českého ráje a tam byli nádherné, neuvěřitelně vysoké šedostříré buky, tak jsem nadšeně křičela na kamarádku "Hele Mallorny!" A pak, když jsme později šplhali po uzounkém, do skály vytesaném schodišti na nějakou vyhlídku a ty schody byli temné a nekonečené, říkala jsem si, už chápu, jak bylo Frodovi a Samovi, když šplhali k Cirith Ungol. Je to trochu zmatené, ale snad chápete, co tím chci říct.

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 2.9. 2003 23:25:09
Arnes: každý někdy někam utíkáme. Pokud chceš občas zapomenout na svět okolo sebe (někdy dost odporný) a vezmeš do ruky jakoukoliv knížku, odpoutáváš se tak trochu od reality... ale víš o tom a vracíš se zase zpátky. Věřím, že ty sny "být ve Středozemi s elfy" jsou spíše takovým postesknutím nad špínou velkoměst, než nějakým patologickým problémem autorů komentářů tady na webu ;-)
Arnes, poidáno 2.9. 2003 23:14:59
Predpokladam ze se svym kometarem tu mozna nebudu tolik oblibeny, ale na zacatek bych rad podotkl, ze jsem ortodoxni milovnik Tolkienova sveta a ze za poslednich sedm let mam kazdy vystrizekz novin, vsechny knihy v cestine a v anglictine asi polovinu. Pred nekolika mesici jsem znova docetl celou svoji knihovnicku. Uvedomil jsem si ze je tolkien pro me unik z reality, z cehoz mi doslo, ze tady mam nejaky problem kvuli nemuz utikam. Vsichni kdo by se nejradeji zavreli do te knihy spolecne s elfy a temi vsemi ostatnimi, by se meli zamyslet nad tim svym problemem.Doufam ze jsem vas moc nenastval, nedelam to rad.
Sir_Gawain, poidáno 2.9. 2003 22:57:13
Myslim ze si to vystihla bezchybne , je to uz nejakych deset let co sem knizky precetl ale porad koukam na zasnezeny hory nebo hluboky les jinyma ocima nez lidi kolem me kteri knihu necetli..doufam ze zpoza stromu vykoukne elf nebo neco older and fouler..porad nic ale neprestavam doufat

Diky mr.Tolkien!!

Dyda, poidáno 2.9. 2003 21:28:16
Emeldir: ne, nepodíváme, ale pokaždý když tu knížku čteš, tak tam kus tebe (nebo aspoň mě ano) je, a je to sakra silný zážitek! Jako bych cítila vítr na Rohanských pláních... Krásné vzpomenutí, Celebrien, pohladilo!
Emeldir, poidáno 2.9. 2003 20:44:13
Díky Celebrien za tento skvělý a mistrně napsaný článek. Plně chápu, co asi chceš říct, protože já prožívám přesně to samé. Nejhorší opravdu je, že se na Středozemi nikdy nepodíváme. Ach, jaká škoda :-(((.
WeeDee, poidáno 2.9. 2003 20:20:19
Krásný článek....plně zahrnuje i moje pocity......výborně.
Nenymir syn Nemirův, poidáno 2.9. 2003 20:06:38
Já a mý bratři věřím, že tam kde se země zakulacuje a jen vyvoleným je dovoleno poračovat do Amanu je jen jedna slupka navíc a na té je náš svět.
Arsiméné, poidáno 2.9. 2003 20:00:59
Asi neřeknu nic originálního: opravdu pěkný článek. Děkuji za tu upřímnost, moje pocity po přečtení této nevšedně krásné knihy byly podobné. Jako bych se vrátila někam do bezútěšné pustiny. Ale taková pustina to zase není, když v ní žijí i lidé podobně smýšlející a když máme možnost si o Středozemi a všech těch úžasných příbězích a postavách alespoň povídat.
Raven, poidáno 2.9. 2003 15:44:50
opravdu moc moc krásně napsané.taky se ve mě něco zlomilo,když jsem četl poprvé společenstvo prstenu.bylo to když se frodo na své cestě poprvé setkal s elfy.V té chvíli jsem se hodně změnil.tak malá chvíle a ...........
Lothmíril, poidáno 2.9. 2003 14:16:51
Krasne napisane, naozaj presne vystihuje, co si o PP myslim. Tento den by mal byt smutnym, lebo keby bol Tolkienovi dopriaty zivot desatkrat dlhsi, mozno by sme teraz citali o tolko viac pribehov, krasnych a dokonale premyslenych, co nic nenechavaju na nahodu.
Je vela ludi, ktori nenavidia Pana Prstenov. Ti ani nedokazu pochopit krasu fantastiky a jeho sveta. Su aj ludia, ktori zboznuju film a ocakavaju RotK, ale kniha ich nezaujima. Ti maju ale smolu, lebo hoci film je jeden z najlepsich filmov, ake som kedy videla, s knizkou sa to neda ani porovnavat.
Keby tak Tolkien napisal Pad Gondolinu tak dlhy ako Pan Prstenov, to by bolo citanicko...

Soma, poidáno 2.9. 2003 11:58:48
Celebrien, dekuju!!!! Chtela jsem tvuj vzpominkovy clanek precist v praci nahlas, ale nemohla jsem, protoze jsi to tak nadherne a dojemne napsala, ze tu...zkratka moc brecim. Diky!
Pulper, poidáno 2.9. 2003 11:49:02
Padesátkrát? Hůůůůůůů! A já si myslel, že nejsem normální, když na to koukám počtvrté. Tím nemyslím, že bys nebyla normální. Jenom to, že asi každý člověk má jinou míru. Kdysi jsem byl taky takový nadšenec do Tolkiena, ale vyrostl jsem z toho. U Tebe je to zřejmě naopak.
Conina, poidáno 2.9. 2003 10:54:22
Musim naprosto souhlasit s tim, co jsi tu napsala. I ja pocituju litost nad tim, ze Stredozem nikdy nebude skutecna a zustane v mych snech a fantasiich. Je mi lito, ze nikdy nebudu moci oslovit Vzneseneho Elfa v jeho vlastnim jazyce..
Tolkien me provazel jiz od detstvi a to hlavne prostrednictvim Hobita (PP nebylo mozne v minule ere sehnat – vyslo je Spolecenstvo), ktereho mi tatinek cetl kdyz mi bylo 5 let a ja jsem jej pozdeji precetla nekolikrat a dodnes vim, jak na me zapusobil ten uzasny pribeh putovani a hlavne Pavouci Nafouci :-) Na PP jsem se doopravdy vrhla take az po zhlednuti filmu a od te doby jsem jej precetla nekolikrat v cestine i anglictine a neustale obdivuji nejen propracovany svet, hloubku citu, ktere jsou do pribehu vcleneny, ale take nadheru Tolkienova jazyka.
JRRT a jeho svet uz navzdy zustane v mem srdci.

Maeglin, poidáno 2.9. 2003 10:28:57
Já také. My jsme s klukama začali hrát v 95´ Dračí doupě a to už byl jen krůček k PP. Nejdříve jsem přečetl PP a potom až Hobita. Vůbec jsem nevěřil, že se někdo rozhodl natočit tak naprosto neskutečný svět Středozemě. Byl jsme ještě více rozčarován, když jsem se dozvěděl, že je to PJ. Já ho znal jako režiséra naprosto uchylných "C" parodií na horory. O to víc jsem byl překvapen když jsem viděl FOTR a posléze TTT. WAUW!!!
Zuzz, poidáno 2.9. 2003 10:09:26
Nádherné, ja PP znala uz od mala, kdyz mi bylo 5 zpivala jsem si s tatkou elfske pisnicky a on mi cetl pribehy ze Sirmarilionu, pak sem ho zahy opustila a opet po shlednuti filmu me upoutal ten pribeh a zacala sem si cist vsechny svazky!malokdo mi veri ze sem PP znala jeste pred tim bez PJ zacal premyslet nad tim ze by mohl udelat filmove zpracovani, ale je to tak!
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!