Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
2002zy
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1139 lidí

Celkem návštěvníků
14782065

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Stanny
22.1. 2003
Komentovaný seznam `chyb` ve filmu Dvě Věže - nenáviděné i milované téma se vrací v plné síleVerze pro tisk

Když jsem loni viděl ohromný seznam chyb v prvním dílu Pána prstenů a potom konečně film shlédl, bylo mi jasné, že velká část chyb jsou nesmysly, plynoucí buď z neznalosti, nepozornosti, nebo neschopnosti autora seznamu. Takže letos jsem se těšil nejen na druhý díl, ale i na další seznam chyb. Ten byl uveřejněn na tomto webu a já se opět nemohl dočkat filmu. Už při prvním shlédnutí (ba co víc, už při pouhém přečtení seznamu) jsem pochopil, že letošní seznam je na tom velice podobně jako ten loňský. Proto jsem prošel chybu po chybě. Výsledek? Ano, ve filmu je několik chyb a chybiček, jedna z chyb je dokonce docela závažná, nicméně další z „chyb“ jsou buď velice neprůkazné, nebo lehce vysvětlitelné. Přepisuji zde seznam chyb a ke každé přikládám komentář. Velice uvítám jakékoliv Vaše upozornění na můj omyl, nebo chybné vysvětlení nejasnosti.  

  1. Ve scéně ve skladu, kde Sam navrhuje Frodovi, aby použil Prsten a tak unikl, Frodo ze začátku sedí před sudem.Poté ale přijde Faramir a Frodo i Sam sedí na nějakém plášti a ve výhledu jim už nestojí sud žádný.

To je pravda. V okamžiku vstupu Faramira je možno v pravém dolním rohu zahlédnout část sudu. Jediná možnost je, že v extended verzi bude hovor Sama a Froda prodloužen a oba se přesunou do zadní části jeskyně. Jinak tohle můžeme považovat za chybu.

  1. Ve scéně před bitvou v Helmově žlebu, když se Legolas dohaduje s Aragornem, jsou jeho oči hnědé, a ne modré. 

Je pravda, že světlo Legolasovi do očí zrovna nesvítí, takže je těžké určit barvu, ale i po několikerém opakování a maximálním zesvětlení musím uznat, že oči se jeví spíše hnědé.

  1. Když Gandalf, Legolas, Aragorn a Gimli vcházejí do Meduseldu, je vidět že jde Gandalf jakoby ruku v ruce s Legolasem.Zřejmě se o elfa opírá, ale když kamera uhne a potom se znovu vrátí, Gandalf už není s Legolasem v kontaktu.V dalším záběru už ale oba kráčí znovu ruku v ruce.

Když vstupují, Legolas a Gandalf jdou ruku v ruce, v dalším záběru se pouští, v dalším opět Legolas Gandalfa vede. Mezitím ovšem udělali pár kroků, takže se v klidu mohli opět chytit. V dalším záběru se zase pouštějí. Tohle mi skutečně přijde jako jeden z vrcholů hnidopišství.

  1. Potom, co Smíšek s Pipinem uniknou skurutům, má Smíšek nad pravým okem hlubokou ránu, která se ale velmi často mění.Na začátku je nad pravým okem a celá krvácí, potom se objeví nad jeho levým okem a stále krvácí.Poté se vrátí nad jeho pravé oko, ale už je čistá, pak se ztratí docela a vrátí se až později, a to nad pravé oko už nekrvácející. 

Odmítám sledovat polovinu filmu kvůli tomu, jestli není rána v jednom záběru o milimetr větší než v předchozím. Neměl taky na jednom záběru na noze 198 chlupů a v dalším o tři víc? Nehledě na to – později je rána čistá možná proto, že si jí umyl – nevidíme ve filmu všechno – například se mi nechce věřit, že Frodo nešel celou cestu na záchod, no to je ale blbý film!

  1. Během Frodovy a Samovy finální scény v Osgiliathu můžete jasně vidět, že řetízek, který Frodo nosí, se prodlužuje.V několika záběrech visí řetízek pod záběr kamery, takže nemůžete vidět Prsten, v jiných záběrech je ale řetízek hezky v záběru a Prsten je najednou viditelný. 

Třeba to bude tím, že kamera zabírá Froda z rozdílných vzdáleností, tudíž se Prsten do záběru občas nevejde.

  1. Když jezdci uprchnou z Helmova žlebu, můžete jasně vidět kopyta posledního koně procházející rovnou skrz skřetí mrtvoly na mostě.

Nesouhlasím. Je jasně vidět, jak koně „hrnou“ skřety před sebou. Před posledním jezdcem se na zemi válí hromada skřetů, ale že by kopyta procházela skrz? Ani pětník bych nevsadil….

  1. Když Gandalf poprvé stojí před Théodenem, shodí svůj plášť z ramen a je vidět, jak mu padá k nohám, když je ale potom ukázán další plný záběr není plášť nikde k vidění. 

V dalších záběrech je Gandalf zabírán od kolen, popř. od pasu výše. A v momentě, kdy král Théoden přebírá meč, tak Háma na prvním schodu překročí něco, co se velice podobá plášti.

  1. Když Éomer vysedává na svého koně potom, co daruje Aragornovi, Legolasovi a Gimlimu dva jiné koně, můžete vidět, jak mu meč padá z pochvy.

Ano, vypadl. Takový zkušený bojovník a ani si toho nevšiml. Hanba mu! :o)

  1. V bitvě s válčícími jezdci, kde jede Aragorn přes skálu a spadne, jeho meč není v jeho pochvě.Až později, když je unesen proudem na břeh, je meč najednou v bezpečí v pochvě.Vrátil ho snad do pochvy, když padal? 

Skutečně není jasné, kdy a jak se meč Aragornovi do pochvy dostal. Ale třeba v letu ještě propíchl vrrka a pak meč v klidu vrátil do pochvy…. No, asi ne :o)

  1. Ve scéně s Olifantem, kdy začne Olifant šílet, můžete zahlédnout jeho nohu procházející přímo skrz skupinu jižanů.

Ano, projde a to tak, že pár jich v klídku zašlápne. Nic neobvyklého.

  1. Ještě před scénou s útokem skřetích jezdců, lze zahlédnout Aragornova koně měnícího se z hnědé na bílou a potom znovu na hnědou.

Aragorn má stále hnědáka.

  1. Když Théoden recituje svou báseň o koni a jezdci, Gamling pokládá na svého krále brnění, ale když nám kamera znovu naskytne široký obraz, má jen chránič hrudě. 

Jestli ono to nebude tím, že mu dává brnění bez chráničů paží. Chrání hruď a záda. Pak připíná chránič holeně a pak něco kutí s předloktím. Není kvůli světlu vidět co, ale klidně to může být pouhé utahování nějakého řemínku.

  1. Stínovlas, kůň, na kterém smí jezdit jen Gandalf, nemá sedlo ani uzdu.Tudíž se po většinu filmu filmaři velmi úpěnlivě snaží skrýt právě to sedlo ,na kterém Gandalf viditelně sedí.Můžete ho tedy občas vidět ,jak drží přední část svých šatů ,ale někdy se dá i zahlédnout, jak drží velmi tenkou uzdu.Přesně na konci filmu, kdy sledujete záběr na Gandalfa, Aragorna, Legolase, Gimliho atd. na koňských hřbetech, jasně vidíte Gandalfovy nohy v třmenech.

Ano, Gandalf na konci má nohy v třmenech.

  1. Potom, co Aragorn spadne do vody po útoku vrrků, je nalezen Bregem, starým Theodrédovým koněm.Když jej prvně osedlá, má kůň jen ohlávku a řemínek.Později, poté co Aragorn vidí Sarumanovu armádu pochodovat do Helmova žlebu a jede varovat krále Théodena , je už kůň vystrojen uzdou a sedlem. 

Kdepak. Uzdu má od začátku a sedlo nikde není vidět.

  1. Když Saruman vydává příkaz k vyslání vrrčích jezdců, skřet, který sedí na straně viditelně mluví.Jeho řeč je záhy přerušena, ale jeho ústa se stále hýbají.

Skřet jenom něco zachrčí. Je to špatně slyšet, ale jenom zachrčí.

  1. Když je Legolas ve Fangornu jeho brož je otočena na špatnou stranu, v dalším záběru je ale už zpět, kde měla být. 

Tak to je skutečně od Orlanda Blooma ošklivé! Parádník jeden, otočil si brož ve snaze odlišit se. Být na místě P.J., tak ho po tomto zjištění nechám bičovat. Tohle je skutečně závažná chyba a tento film by měli zavřít do trezoru.

  1. V Edorasu, když Červivec “okouzluje“ Éowyn, jeho ruka je jasně na její tváři a samotná jeho osoba je jen několik palců od ní.Poté co Éowyn odpoví a odstrčí Červivcovu ruku pryč, následuje další záběr, kde jsou už více jak 6 stop od sebe. 

Ale Éowyn v dalším záběru odchází! Odstrčila jeho ruku, udělala krok dozadu a odchází. Bingo! Záhada je rozluštěna.

  1. Ve scéně, kdy útočí vrrci, sedí Legolas v sedle s Gimlim.Zpočátku se pohupuje na koni za trpaslíkem, ale v dalším záběru je náhle před ním.

Tak, tak. Najednou je vpředu. Chybička se vloudila!

  1. Ve scéně, kde jsou ženy a děti odvedeny do bezpečí do Třpytivých jeskyní pod/za Helmovým žlebem, můžete zde vidět krápník kymácet se sem a tam. 

Ano, krápník se pohne. Skutečně by mne zajímalo, jakou úchylkou musí trpět člověk, který si tohohle ve filmu všimne.

  1. Pokud se dobře díváte, když začne v bitvě v Helmově žlebu pršet, uvidíte, že make-up elfů se smývá, hlavně ten Legolasův.Když si na začátku připravuje luk, má kroužek make-upu blízko své vlasové čáry.

No, nevím nevím. Nezdá se mi. Ale nejsem expert přes make-upy.

  1. V záběru, kdy Éomer a jeho jezdci drží svá kopí, poté co jim Aragorn řekne, proč přišli do Jízdmarky, se podívejte pozorně na Éomerova ústa.Můžete vidět, že se pohybují, jakoby mluvil, v tomto záběru ale není žádný dialog. 

Nepodařilo se mi popisovaný okamžik nalézt. Éomer mluvil kdy měl.

  1. Když Smíšek a Pipin „jedou“ na Stromovousovi, a vy se podíváte pozorně na jejich vlasy, když ukazují obličeje proti pozadí, uvidíte nepatrný zelený nádech plochy za nimi.

Podle mne jim vlasy lehce barví okolní zelená barva listů. Ale to je věc názoru.

  1. Na konci, potom co se Aragorn, Legolas, Théoden a jeho muži vrátí z mostu venku u tvrze, vidíme širý záběr na Gandalfa a Rohiry sjíždějící dolů z horské stěny.Most je v pozadí, tudíž by král, Aragorn i jezdci měli být vidět, není tomu však tak. 

Chci být do konce života poníženým otrokem toho, kdo z takové dálky rozezná v těch tmavých flecích skřety od Aragorna and his boys. Tahle „chyba“ mi přijde obzvláště tupá.

  1. Na začátku scény, kdy jsou Aragorn a ostatní přeživší z bitvy chyceni v síni, kamera přejde od zadní části síně dopředu.V tomto záběru nejsou nalezeni žádní koně, ale na konci scény, přibližně o pět minut později, všichni vycházejí z haly s pěti nebo více plně osedlanými koňmi.

Z toho vyplývá, že koně v první záběru nebyli vidět. Zřejmě tedy byli schováni a v okamžiku potřeby byli přivedeni. Hm, teď mne napadá: neříká se místům, kde se koně obvykle schovávají stáje?!

  1. Frodo a Sam jsou zajati Faramirovými hraničáři a v Osgiliathu Frodo tasí Žihadlo a hrozí jím Samovi.Nemyslel snad Faramir na to, aby odzbrojil své zajatce? 

Evidentně ne. Zřejmě se jejich zbraní nebál. Ani nebyli spoutaní.

  1. Když Skuruti útočí na Helmův žleb, proděravějí bránu a Théoden, král Rohanu, jim přichází pomoci zablokovat dveře i útok skurutů. Můžete poté jasně vidět, že má kopí zabodnuto napravo ve vrchní části hrudníku /pravém rameně.Později, když Aragorn s Théodenem vyjíždějí, drží už král svůj meč pravou rukou plynule a bezvadně.

Kopí má zapíchnuto u pravého ramene, je také možné, že zajelo do podpaží a krále pouze škráblo. Nicméně král se tváří jinak. V další scéně král uchopí meč levou rukou, ve scéně, kdy vyjíždějí král drží meč opět v levé ruce. Bude to asi tím, že herec je levák, jak se sám přiznal.

  1. Když Aragornův kůň najde svého nového pána blízko řeky, položí na něj Aragorn svou hlavu a kůň má jistě jen ohlávku bez udidla v tlamě.V záběrech Aragorna, které následují, můžete náhle vidět koně s udidlem. 

To samé co 14.

  1. V první chvíli, kdy vidíme Aragorna, Legolase a Gimliho, běží na vršku kopce s kamerou za nimi.Legolasův toulec je na levé straně, avšak po celý zbytek filmu je na pravé.Také Aragornův meč je na špatné straně.

Úplně na začátku toulec trčí nad pravým ramenem, později nad levým. Asi v běhu „poskakuje“. Aragorn má meč na pravém boku, pak ho má po levém boku. Chybka je na světě.

  1. Potom, co Frodo drží Žihadlo na Samově hrdle a pustí jej, řetízek s prstenem visí na knoflíku vesty.Záběr se prostřídá na Sama a poté hned zpět na Froda, ale řetízek už na vestě nevisí.

Hm, je to tak. Ale Frodo se mohl pohnout….  A zřejmě i pohnul, když prsten visel jinak.

  1. Ve scéně, kdy jsou Sam, Frodo a Glum u Černé brány, hned potom, co se rozhodnou zkusit jinou cestu do Mordoru, je kamera umístěna za Frodovým pravým ramenem, když se dívá na bránu a vítr odfoukne jeho vlasy ze tváře.V záhybu mezi hobitovým uchem a obličejem je vidět zbytek bílého lepidla.

Třeba koukám na „vyčištěnou“ kopii filmu, já nic takového neviděl.

  1. Aragornova rána na rameni mění podobu ve dvou záběrech následujících po jeho pádu ze skály.Poprvé vypadá docela zle, ale podruhé vypadá už jen jako krvavá skvrna přes jeho ruku.

Poprvé vypadá, jako by ho někdo majznul mečem nebo něčím ostrým a podruhé vypadá, jako by ho někdo majznul něčím ostrým, možná mečem. Tak nevím. Je to chyba, není to chyba……?

  1. Když Aragorn, Legolas a Gimli sledují skuruty, ještě předtím než se objeví Rohanští jezdci, běží mezi dvěma skalnatými výběžky hřebenu. Aragorn poté vydá povel k ukrytí a skoro ve stejnou chvíli se jezdci objeví.Kupodivu Aragorn slyší skuruty na pochodu den před nimi, ale jezdce 30 sekund od nich už ne.Také Legolas, známý pro svůj zrak zřejmě zapomněl podívat se z hřebenu, kde by jezdce viděl přímo skvěle. 

Aragorn předtím slyšel skuruty, když přiložil ucho k zemi. Jestliže jezdi jedou za kopcem, masa kopce do značné míry překáží zvuku, je tedy velice pravděpodobné, že by je uslyšeli až na poslední chvíli. Legolas se zřejmě taky nepodíval. Nebo tam třeba mohl být převis, pod kterým jezdci jeli, takže nemuseli být vůbec slyšet. Navíc si nemyslím, že by bylo zábavné sledovat, jak se skupinka schová, 20 minut čeká než se vynoří jezdci a pak film pokračuje, aha?

  1. Když Aragorn sní o Arwen, oba stojí a líbají se.V blízkých záběrech jsou jeho ruce na její tváři, ale v širším záběru jsou už po jejích bocích. 

Aragorn Arwen hladí a vůbec si nepočítá jako gentleman, ruce šmejdilky bloudí……Žádný div že v jednu chvíli ji hladí po tváři a v další na boku. Kanec jeden!!

  1. V záběru, kde vidíme Gandalfa a posily jezdců objevujíc se na východě, můžeme rovněž vidět, že stín armády skřetů směřuje ke Gandalfovi.Podle postavení slunce by ale měl spíše přicházet od něj. 

Ano, v některých záběrech to tak vypadá. Je ale třeba si uvědomit, že Slunce vycházelo a nesvítilo až úplně dolů do údolí. Světlo se tedy mohlo odrážet od protilehlých skal a stíny skřetů tak mohly vypadat nepatřičně a přitom to bylo úplně přirozené……

  1. Potom, co Éomer půjčí Legolasovi, Aragornovi a Gimlimu koně a spolu se svými jezdci odjíždí. Arod (Legolasův kůň) je držen Legolasovou pravou rukou, ale v dalším záběru je Arod držen jeho levou rukou a i sám kůň je několik stop nalevo.

Ano, chvíli ho drží pravou rukou, v dalším záběru po jeho pravém boku není vidět, v dalším tam zase je a když Rohirové odjíždějí, je vpravo, ale trochu vzadu. Co z toho vyvodit? Třeba to, že kůň je živý tvor, takže třeba udělal pár kroků sem a pár tam – a neštěstí je na světě!

  1. Frodo a Sam spolu mluví v době, kdy je útočeno na Gondor.V tomto záběru můžete vidět, že se řetízek s Prstenem zachytí za jeden z Frodových knoflíků, ale když se k němu kamera znovu vrátí, už řetízek zachycen není, ačkoli se Frodo vůbec nepohnul. 

Tohle je ta samá připomínka jako 29., nebo ne?

  1. Zatímco se Aragorn, Gimli a Legolas vlečou za Smíškem a Pipinem, je na začátku filmu panoramatický záběr na hory, kudy běží. Pokud pozorujete Orlanda Blooma, uvidíte jak se na skále smekne a uklouzne, nenápadně vyrovná balanc a pokračuje v běhu. Nepochybně by Legolas, člen nejpůvabnějších stvoření ve Středozemi, měl být schopen přeběhnout několik skal bez smyku nebo ne?

No jo, je to tak, zaškobrtne. Legolas určitě je schopen proběhnout několik skal bez smyku, otázka je, jak na tom je po několika dnech pronásledování. Tady si někdo evidentně plete Orlanda Blooma a Legolase – zatímco Bloom by skutečně mohl těch pár skal proběhnout, Legolas běží již pár dnů a tak na nějakou únavu a z toho vyplývající zaškobrtnutí právo má, ne?

  1. Když Haldir umírá a dívá se kolem sebe snažíc se chytit dech, vidíte těla mrtvých mužů a skřetů rozptýlená po schodech.Později, když Legolas „surfuje“ na štítu ze schodů dolů, jsou už schody kompletně čisté a nikde žádná těla. 

Na schodech nikdo neleží. Aragorn tam pár ran rozdá, ale skřeti padají dolů.

  1. Ve scéně, kde Frodo, Sam a Glum pozorují cizí vojáky a Olifanty cestující do Mordoru, je v pravém horním rohu jezero.Je zřetelně lesklé a můžete vidět vlnky na vodě, které se však nepohybují. 

Z takové dálky rozeznat vlnky?! No, asi jsem pojedl málo mrkvičky. Musím to dohnat.

  1. Pokud se podíváte na Frodovo chodidlo, když je v kamenném hradě s Faramirem, uvidíte, že náš malý hobit nosí sandále.

Nevím přesně, která scéna se myslí, ale nikde jsem si nevšiml žádných botek na nohou hobita.

  1. Když Frodo stojí před Nazghůlem na ptákovi typu dinosaura, záběr je pořízen nalevo od nich.Můžete zahlédnout, že má Nazghůl bílé ruce, ve kterých drží uzdu tohoto ptáka. 

Spíše než bílé ruce mi to připadá jako odlesk kovových rukavic jezdce. Ale pokud někdo chce najít chybu, vezme zavděk každou hovadinou…..

  1. V některých scénách, kde můžeme vidět Nazghlůy letící na stvůrách s černými křídly, se jejich plášť sotva hýbe nebo se nehýbe vůbec a to i navzdory očividnému větru.

Plášť se hýbe skoro celý, nehýbe se pouze část okolo hlavy. Tohle mi také vadilo.

  1. Když Glum prosí o propuštění, jeho vlasy se ve vánku nehýbají, ačkoli rostlinstvo i Frodovy a Samovy vlasy ano.

To je pravda. Vítr fouká dost na to, aby se jeho vlasy hýbaly. Ale třeba je zpocený z boje s lanem?

  1. Když Aragorn, Legolas a Gimli potkají Éomera a Rohanské jezdce, začnou se Éomer a Gimli hádat.V tomto bodě se záběry střídají a ukazují jednoho dívajícího se na druhého a opačně.Z Éomerova pohledu je Gimli o slušný kus nižší než on.Nicméně když je Éomer pozorován z Gimliho pohledu, vidíme část Gimliho hlavy dívající se nahoru na Éomera – jeho hlava je viditelně výše než jsme dříve viděli z Éomerova pohledu.

To je otázka perspektivy a diskuse. Ale asi ano, je to pravda.

  1. V záběru, kde Faramir nechává Froda a Sama jít, se zdá jakoby si hobiti vyměnili pláště.Během filmu totiž Frodova spona ukazovala nalevo a Samova napravo, kdežto v tomto záběru je to přesně naopak. 

Proboha živýho, před chvilkou se váleli po schodech a v prachu jako čuňata, tak se trošku opucovali a upravili a spony maj na jinou stranu. Nebo je zakázáno spony obracet?!

  1. Ve scéně s Aragornem sledujícím hobití stopy po skřetí bitvě, je Aragornova výstroj obrácená – jeho meč je u jeho pravého boku, jeho dýka nalevo atd.

To samé jako na začátku – chybička. 

  1. Na konci filmu, po bitvě v Helmově žlebu, Gandalf, Aragorn, Legolas ,Gimli a král Théoden jedou na svých koních na vrch kopce, aby se podívali na světlo nad Mordorem.Nicméně dříve ve filmu již byli na tomto kopci a žádný náznak Mordoru tam nebyl.

Nebyl? Nebo nám nebyl ukázán? Nebo byli na jiném kopci? Aha? Řekl bych, že někdo tady vaří z vody.

  1. Když Frodo a Sam sledují Faramirův útok na Olifanta/Mumaka, je Faramir vidět dole na zemi, jak řídí útok, zatímco hobiti jsou docela vysoko nahoře (alespoň tak jako výška Olifanta od země jelikož jezdci z něj padají vedle nich) tedy, jak dokázal tak rychle přijít až nahoru, aby hobity zajal?

Tohle je nesmysl, ale opravdu nesmysl jako stehno. Hobiti jsou sice výš, ale nijak tragicky. Jezdci z Olifanta padají vedle nich, to ale nedokazuje, že by byli tak vysoko jako Olifant, spíše naopak. Faramir rozhodně není vidět někde dole, je vidět jak vytahuje šíp a střílí vzhůru. Evidentně celou dobu stál za hobity.

  1. Když Gandalfův bílý kůň poprvé dramaticky nastoupí, můžete vidět v dáli na cestě vyjeté koleje.Při dané nepřítomnosti cest v celém průběhu filmu, se toto zdá jako záběr kousek dál od vybraného místa natáčení. 

Já jsem si kolejí nevšiml. Skutečně ne.

  1. Jen malá strategická námitka : Proč by Rohanští měli dlouhý rovný most vedoucí právě nahoru na slabé místo zdi Hlásky, to jest k bráně, která vlastně sama žádá vaše nepřátele, aby pohodlně vyběhli nahoru s beranidlem, jestliže se při tom ještě mohli buď ostře otočit nebo se otočit jen mírně, aby přišli a nakonec se lehce přiblížili až k bráně.Skřeti by tak nemuseli ani moc rozhýbávat beranidlo. 

Zřejmě proto, že každá pevnost potřebuje nějaký vstup. Krom toho, kdyby se útočilo jenom na bránu, všichni střelci z hradeb by s útočníky lehce zatočili.

  1. Během téměř celého filmu je Stínovlas čistokrevný bílý kůň s celou bílou hlavou.Jestliže ve finální scéně Helmova žlebu, už po bitvě, Gandalf jede na Stínovlasovi, pak má tento kůň nyní velmi odlišnou tmavou hlavu a černou část hlavy.

Má bílou hlavu a částečně černý rypák. Kam ho asi strkal?!

  1. V mnoha záběrech lesa Fangornu z dáli je to věčně zelený les.Ale, když je vidět z blízka nebo zevnitř je to les zdánlivě opadávající.

Věčně zelený je shora, koruny stromů jsou zelené. Zevnitř sledujeme kmeny a nižší větve a ty tak úplně zelené nejsou. Jako v každém hustém lese.

  1. Když Gandalf spadne z můstku v Morii po boji s Balrogem, jeho ruce uklouznou z hladkého kamene.V bližším záběru, když říká : „Utíkejte, hlupáci!“ má kámen najednou velké trhliny a rýhy, aby se o ně mohl zachytit.

To není pravda, kámen není hladký, jsou na něm zlomy, které při pohledu shora nejsou tak vidět. Toť vše.

  1. Poté, co Sam sklouzne dolů z kopce před branou Mordoru, skončí v zemi polozabořený.Frodo jde a téměř celého ho vytáhne, ale v dalším záběru je Sam stále zabořený.

To není pravda, Sam je stále zabořený.

  1. Ve scéně líčící zničení Železného pasu enty, Smíšek a Pipin sedí na vršku Stromovouse a házejí kameny dolů na skřety.Jestliže jsou tak vysoko, potom ale nemohou brát kameny ze země a nikdo jiný, kdo by jim pomáhal tam není. 

Je tam ještě jeden, kdo by jim šutry mohl podat. Stromovous. Anebo si tam udělali zásobu už dříve.

  1. Některé z venkovských žen v Rohanu mají tužku na rty a přírodně zabarvenou rtěnku.Nejvíc je to vidět na ženách, které vyzdvihují své děti na koně a říkají jim, aby jeli do Edorasu vyhlásit poplach.Jak by si venkovské ženy, které uprchly z domova, našly čas na svůj make-up? 

Ano. A vlasy si myly šampónem Wash&Go. Sakra, jak to, že při prvním shlédnutí jsem si toho nevšiml?! Ale vážně. Jak už jsem uvedl, nejsem žádný expert na make-upy, ale nemyslím si, že by byly venkovské ženy zmalované.

  1. Když Stromovous vezme Smíška a Pipina na hranice Fangornu, Smíšek mu říká, že kdyby šel do Železného pasu, uviděl by ničení stromů.Stromovous se velmi rozzlobí a poté hlasitě křičí a silně pláče.Při tom armáda entů vyjde zpoza stromů, zdánlivě již potom, co se rozhodla bojovat.Pokud by Stromovous změnil své uvažování, stejně jako ostatní enti ,přinejmenším by to zabralo alespoň více času dostat se tam. 

Ano, enti vyjdou dost brzy. Asi by byl na místě střih jinam, třeba krátce do Helmova žlebu a pak zpět, takhle to skutečně trošku bije do očí.

  1. Během bitvy v Helmově žlebu Legolasovi nikdy nedojdou šípy.V knize, Tolkien neustále zmiňoval, že potom, co šípy vystřelí, musí je znovu shánět, ale ve filmu zásoba v jeho toulci nikdy nedojde. 

Zřejmě si je opatřoval v okamžicích, kdy jsme sledovali jiné postavy.

  1. V bitvě v Helmově žlebu, kdy jsou všichni elfové i Legolas s Gimlim na zdi, je vršek Gimliho helmy (nad stříbrnou obručí) jediné, co z něj můžeme vidět.Kamera poté ukáže dva hovořící, ale když se vrátí zpět do čela Helmova žlebu, zdá se, že Gimli nejméně o2 palce vyrostl, protože nyní už můžeme vidět celou stříbrnou obruč jeho helmy.

Řekl bych, že i trpaslík se dokáže postavit na špičky, když chce něco vidět. A Gimli chtěl.

  1. Když Éomer a jeho rytíři potkají tři lovce, má podstatně méně mužů, než když později ve filmu vede Rohiry dolů do Helmova žlebu.Jak tedy mohli Rohirové dosáhnout takového obrovského čísla, to nebylo nikde vysvětleno.

Zřejmě verbovali cestou. Už Théoden mluvil o třech tisících mužů s Éomerem.

  1. Tolkien byl puntičkář i na vzdálenosti daného cestování a hlavní způsoby dopravy : chůze, běh, jízda na koni atd. Haldir a elfí lučištníci z Lórienu cestují vzdálenost dvakrát větší než z Fangornu do Helmova žlebu a přijdou pěšky přesně před nepřáteli.Toto si žádá hned tři otázky : Jak se dozvěděli o hrozícím obležení?Kdy odešli?A co bylo jejich způsobem dopravy?A pamatujte, Théoden zamítl návrh poslat pro pomoc, chtěl, aby byli sami. 

Když hovoří Galadriel k Elrondovi, říká cosi o zvědech, kteří jim oznámili Sarumanův útok na Rohan a o tom, že Théoden a jeho lidé ustoupili do Helmova žlebu. Způsobem dopravy byl zřejmě běh. A že přišli přesně před nepřáteli? Pokud včas přišli, tak asi včas vyšli.

  1. Smíšek a Pipin jsou přivedeni Stromovousem, aby spatřili Gandalfa ve Fangornu.Později se Aragorn, Legolas a Gimli od Gandalfa dozví, že tu hobiti skutečně byli.Poté Aragorn zmíní Gandalfovo jméno a on odpoví, že to nyní tedy bude jeho jménem.Během předešlého hobitího setkání s Gandalfem, ho ale jeden z nich nepochybně nazýval jeho jménem ,a proto jej musel slyšet dřív než jej vyslovil Aragorn.

Je to tak. Až na to, že Gandalf řekl, že tak ho kdysi nazývali. To ale jen na okraj. Gandalf tedy buď trpí post-traumatickým šokem :o), nebo slušnou sklerózou, popřípadě z jeho zjevení byli Smíšek a Pipin tak vyplesklí, že mu jménem neřekli.

  1. Smíškovy a Pipinovy stopy potom, co uprchli skřetům, jsou čerstvé natolik, aby je Aragorn mohl snadno následovat.Země tedy musela být velmi klidná.Proč by ale lana, která hobiti přesekli a zahrabali pod trávu nebyla okamžitě viděna? 

Zřejmě právě proto, že je zahrabali pod trávu.

  1. Proč Stromovous a ostatní enti potřebovali tak dlouhou diskusi, zda tito dva hobiti nejsou ve skutečnosti skřeti?Gandalf by přeci Stromovousovi řekl, že to skřeti nejsou, když už je ent ke Gandalfovi vzal. 

Kdyby Galdalf řekl Stromovousovi, že je mladá břízka, taky by mu to věřil? Řekl bych, že Stromovous to sice od Gandalfa věděl, ale musel si to ujasnit s ostatními enty. Koneckonců hobity viděl prvně v životě.

  1. Ve scéně, kdy Frodo a Sam prvně potkají Gluma, Frodo tasí Žihadlo a použije svou levou ruku, aby čepel podržel na Glumově krku. Později, když Frodo hrozí Žihadlem Samovi, používá, aby podržel čepel u Samova krku, ruku pravou.

V obou scénách zřejmě Frodo čapnul meč tak, jak mu zrovna pod ruku přišel – poprvé v bitce s Glumem, podruhé po pádu ze schodů zapletený do Sama.

  1. Jak Faramir ví, že jeho bratr zemřel, když jen Aragorn, Legolas a Gimli u toho byli svědky? Nepotkal přeci ani jednoho z nich. (je vystřižena scéna s rozpolceným rohem, který Faramir našel; snad bude v rozšířené verzi a tahle nelogičnost zmizne... Bel)

Tak, tak. Co dodat.

  1. Poté, co Glum chytí 2 králíky a nabízí je k jídlu, jsou hobiti zhnusení.V další scéně Sam dusí králíka v hrnci se sběračkou.Odkud tohle náčiní na vaření pochází? 

Tady to vypadá, jako by autor nejenže nečetl knihu a neviděl první film, ale jako by snad neviděl ani tento. Každý ví, že Sam si náčiní nesl v báglu a na báglu, nakonec i v tomto filmu to bylo několikrát vidět.

  1. Na konci filmu, kde hrdinové velké bitvy pozorují světla nad Mordorem, můžete za nimi v pozadí vidět, že velká díra v Helmově žlebu je pryč.

Pozadní za hrdiny je značně rozmazáno. Netroufl bych si tvrdit, že tam díra není, stejně tak jako bych si netroufl tvrdit, že tam díra je.

  1. Ve scéně, kde vidíme Aragorna, Gimliho a Legolase cválat směrem ke kameře společně s Gandalfem na jeho novém bílém hřebci, je Gandalfův kůň kompletně holý.V dalším záběru stále cválají, ale jeho kůň má bílé lano okolo krku, aby ho mohl Gandalf držet. V následujících záběrech lano opět zmizí.

Ano, ano! Je tam bílé lano.

  1. Když Aragorn, Legolas a Gimli potkají Éomera a jeho jezdce, Éomer říká, že spálili všechna těla skřetí družiny.Ukáže, kde jsou skřeti nahromadění a následuje záběr, jak z dáli z ohně stoupá dým.Nikde blízko hranice není žádný les.Když ale poutníci dojedou až k hromadě mrtvých skřetů, jsou jen yard od hranic lesa Fangornu, který je rozlehlý a dozajista by byl vidět i z velké dálky.

Neprůkazné – dým stoupá zpoza vrchu.

  1. Když muži ustupují do síní Helmova žlebu, můžete vidět střelce na pravém dolním rohu opakující střelbu ze svého luku bez šípu v tětivě. 

Nepřipadá mi divné, že v té tmě a poměrně z dálky nemůžeme spatřit útlý šíp.

  1. Smíšek a Pipin byli svázaní, když je unesli skuruti, a jejich pouta nebyla přeříznuta do doby, než hobiti během boje uprchli.Když ale na Pipina skoro spadl kůň, rozpřáhl ruce blízko obličeje a neměl na nich žádná pouta, a to navzdory tomu, že je teprve až potom oba přeřezali.

To je pravda. Tohle je velká chyba.

  1. Na začátku, když Frodo a Sam šplhají na kopec, podívejte se na Frodovu levou nohu : V jednu chvíli udělá krok a dokud se znovu nedotkne země jeho „hobití noha“ se třese. 

Bohužel. Tohle místo jsem při vší snaze nenašel.

  1. Když má Frodo rozepnutou košili, jeho mitrilové brnění chybí. 

Brnění nespatříme. Když ho nemůžeme vidět, neznamená to, že tam není. Prostě ho nemůžeme zahlédnout.

  1. Ve scéně, kde Legolas zabije jednoho vrrka, nejprve uvidíte, jak vrrk skočí na skálu a shodí tím muže z koně.O několik záběrů později, vidíte záběr na procházejícího se Aragorna a Éowyn.Pokud se podíváte pozorněji, šíp z Aragornova pásu šípů uhodí Éowyn do hlavy a ona se snaží uhnout hlavou pryč.

To má být chyba? Naopak – to je scéna ze života! :o) 

  1. Během bitvy v Helmově žlebu, skuruti strhnou hlavní bránu.Pokud se podíváte pozorně, můžete vidět, jak skurut v pravém rohu obrazu něčím mrští.

To má být chyba? Během bitvy zlotřilý skurut něčím hodí?! To kdyby tak věděl Saruman! Jistě by ho za uši vytahal!!

  1. Velmi blízko začátku, když Frodo a Sam mluví, pozorujte Samův batoh.Přikrývka smotaná a připevněná na jeho vršku, se posune dolů aniž by ji Sam nějak upravil. 

Když Sam říká „Mordor“, upravuje si popruh batohu – to znamená s ním i přikrývku. Mohl si ji tedy upravit i později.

  1. Podívejte se na Éowyniny vlasy, když mluví s Aragornem o tom, že je připravena zemřít.Na začátku scény jsou její vlasy volně rozpuštěné, ale o několik záběrů později je jejich část sepnutá.

Ne, ne. Má jen jeden pramen „hozen“ za ouško!

  1. Ve scéně poté, co Rohanští jezdci půjčí Aragornovi, Legolasovi a Gimlimu koně, je vidíte odjíždět.Jezdec na konci skupiny jede na bílém koni.V dalším záběrů, ale ten samý jezdec má koně černého.

V dalším záběru jezdec na bílém koni není vidět, ale při detailu na Aragorna už ho vidět zase můžeme. Zřejmě se předtím „zamotal“ do skupiny ostatních.

  1. Když Aragorn sní sen, kde líbá Arwen, můžete vidět, že Arwen má 3 dírky v pravém uchu a jednu v levém.Žádný z elfů nemá propíchnuté uši.

No možná koukám na jiný film, já žádné ďoury nevidím.

  1. Brzy potom, co Gandalf vyprostí krále ze Sarumanova vlivu, jej vidíme venku.V tomto záběru jsou jeho vlasy více šedé než jeho vous, přestože dříve byly bílé.Když se vrátí dovnitř, jeho vlasy jsou naopak mnohem více bílé a jeho vous zase šedý.

Já bych si dovolil nesouhlasit.  Pokud je tam nějaká změna, je to v desetinách procenta – a to může padat na vrub různému osvětlení uvnitř a vně.

  1. Když Gandalf vchází, aby spatřil chorého krále, užívá svou hůl pro chůzi.Z jiného úhlu ji vleče po podlaze ,ale poté ji znovu využije jako vycházkovou hůl. 

Když Gandalf vchází, opírá se o hůl. V dalším záběru, po několika krocích, jí má téměř vodorovně, pak se o ní zase opírá. No a co? To má na ní jako viset oběma rukama, nebo co? Není to statická figurka, hejbe se, tak snad může nakládat s holí jak uzná za vhodné, ne?!

  1. Během průchodu Mrtvými močály Glum promlouvá k Frodovi a Samovi přesně jako z knihy : „Nesledujte světla nebo se potopíte a světla malých svíček také.“ V knize jsou tato zjevení mrtví a pod vodou sami během noci svítí světly strašidelných svíček.Odtud tedy přicházela ta „světla“, před kterými je Glum varoval.Ale ve filmu, mrtví nedrží svíčky, ta „světla“ jsou plápolající plyny pocházející z močálů a tento výstřižek z dialogu proto nedává smysl. 

Svíčky jak známo pod vodou dost blbě hoří. Glumovo varování se třeba vztahovalo na „svíčky života“ nebo tak něco.

  1. Během bitvy v Helmově žlebu, vidíme Aragorna stoupat po jednom z žebříků a úmyslně se vrhnout do útoku na skřety v hradu.Téměř okamžitě ale vede Aragorn obranu u brány v přední části pevností.

No téměř okamžitě to není. Skočil ven mezi skřety, pár jich zmastil a hurá zpátky k bráně. Co je na tom divného?

  1. Ve scéně, kdy se Frodo a Sam schovávají před vojáky z Mordoru u skalnatého výspu, se okolí změní hned poté, co vojáci zmizí.Když hobiti vyjdou zpoza výspu je blízko velká skála, která tam před tím nebyla.Dokonce i když se na ně dívali sami vojáci jediná viditelná skála byl jen onen výsep. 

Co na to říci? Toto: kamera to zabírala z úhlu, z kterého onen velký šutr nebyl vidět. Toť vše.

  1. V Helmově žlebu Aragorn tasí svůj meč z pochvy levou rukou.Po zbytek času je ale pravák. 

V levé ruce drží Aragorn meč také když leze na žebřík a skáče mezi skřety. Asi je takový borec, že ovládá meč oběma rukama. No jo, holt Hraničář. Ti chlapci se asi umí mlátit!

  1. Když jeden ze skurutů zajme hobity, upustí jednu hobitovu elfí sponu ve tvaru listu, stoupne na ni a my jí můžeme zřetelně vidět na cestě od bahna.Později, když ji Aragorn zvedne, odpočívá si na svěží trávě.

Spona leží na trávě s lehce podmáčeným podložím. Aragorn ji později zvedne z téhož místa, jen tráva je již poněkud vztyčenější. To ale tráva obvykle dělá – když na ní stoupnete, za pár hodin je zase napřímená. Jinými slovy – žádná chyba.

Přečteno celkem 19406x, verze pro tisk

Další článek - Co všechno si o Dvou Věžích můžete přečíst na internetu...; Pán Prstenů: paradoxy - zajímavý rozbor filmu; Na dovolenou s hobity - zájem o Nový Zéland stoupá; Ten kůň stejně líbá lépe... zajímavé video; Bude Peter Jackson vyhlášen nejlepším režisérem?

Předchozí článek - Interview s Bradem Dourifem alias Grímou Červivcem - o jeho roli, natáčení, režisérovi i tom, proč ho lákají role zvrhlíků a podivínů

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Harra, poidáno 22.2. 2003 16:02:36
ad 14.-nekolikrat zminovana Bregova ohlavka. Kdyz Brego Aragornovu dava "pusinku",ma na hlave jen ohlavku,z niz za jeden konec visi provaz. Ale v zaberu,kdy uz prijizdi k helmove zlebu vidime,ze Aragorn provaz zavazal na druhe strane ohlavky a udelal z toho oteze. To by bylo logicky,ale vsimnete si,ze provaz ted kun nema na ohlavce,ale na udidle,ktery se mu-castecne zamaskovany provazem-najednou z niceho nic vzalo v hube.
Verte mi,je to tak zkoumala jsme to dost dlouhop,protoze jsem konak a tak me to zajimalo:-)

Corwin, poidáno 21.2. 2003 10:27:10
:-)))Primo zboku??Hmm,to si nedokazu predstavit,ledaze by mr.Stinovlas nakrocil blizsi nohou vzad,tedy spis ukrocil..Ale co uz tentokrat holt nam zustane toto utajeno,uvidime v ROTK:-))Mimoxodem ono to s tim elfim stylem jizdy na koni nebude tak zhavy,Legolas taky prijede to the Rivendale na koni ktery ma moc krasny sedlo:-)))
Lucyova, poidáno 20.2. 2003 9:16:28
Nazdárek Corwine! Tak konečně podávám zprávu o průzkumu Stínovlase (omlouvám se za zpoždění, ale byla jsem offline).
Bohužel tě nepotěším - průzkum nepřinesl žádné výsledky, protože (jak tvrdila kamarádka - odbornice přes koně) nikde ve filmu není záběr, ze kterého by bylo možno jednoznačně určit, zda jde o Stínovlase nebo o paní Stínovlasovou. U koní to prý až tak dobře vidět není, jedině přímo z boku. Tož tak.

stanny, poidáno 19.2. 2003 11:20:16
to auzi: podle mne je nejzávažnější 72.
auzi, poidáno 19.2. 2003 9:38:40
já jsem došel k 31...jaká chyba je nejzávažnější?
Zorba, poidáno 17.2. 2003 12:02:55
Je zajímavé jeké cipoviny lidi zajímají u třicátého bodu jsem toho měl plné zuby.
Nienor, poidáno 16.2. 2003 21:01:34
K bodu 2: taky jsem si toho všimla...asi mu nešly nandat čočky..;-)
Andreas, poidáno 15.2. 2003 18:25:24
Omlouvám se vše za ty některé nevhodné výrazy!:-)
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 14.2. 2003 22:30:05
Andreas: prosil bych slušnější výrazy...
Které video myslíš? Tu kompilaci scén z první netové ukázky? To tu je...

Andreas, poidáno 14.2. 2003 15:06:07
A navíc nejde o to,že P.Jackson neumí dát dohormady větu,ale o to,že ten film docela podělal.Když doma stanny nemáš plasmovou obrazovku,nemůžes videt že nakonci,když jsou hrdinové na kopci je zase zed celá.Njn a když nevíš kamaráde,že elfové nosí lehké štíty,nemůže ti vadit,když na sobě ve filmu má ve 3 legolas tunové železo.A že se během dvou dílů ze trí P.Jackson ani namátko nezmínil o Narsilu nebo chceš li Andurilu,meči,který byl znovu skován,což je v knize docela postatné.Ale alespon už ve dvojce na konci nenapsal by the book ale based on book.To ho omlouvá dostatečně...
Andreas, poidáno 14.2. 2003 14:57:25
Hele ja už mam takové jedno video z Návratu Krále,proč ještě není ke stažení na Jcs softu???
Andreas, poidáno 14.2. 2003 14:50:15
Pche nejakej burnan Stanny,ty ses fakt idiot!!!
Andreas, poidáno 14.2. 2003 14:45:47
Dobře lidi,ale po tomhle filmu se musi Tolkien v hrobě obracet!!!Mě se docela líbí ale porušuje všechny Tolkienovi záměry.Ja se nedívám na filmy proto,abych koukal kde je nejaka mala chybycka,ale TTT není spojenectví Sarumana se Sauronem.Ty veže jsou Barad dur a Minas morgul (drivější minas ithil) pro ty,co neumějí ani trochu elfsky je to měsíční vež.A Stanny,píšu rychle,tak se občas překlepnu,ale o to tu nešlo.Ale to,jak Gandalf vymlátil z Theodena Sarumana to my přišlo docela vtipné a ty koně to jsem ješte bral.Ale jinak film je to hezký a kdyby akorat P.Jackson nenaložil na Legolase tunu brnění,vypadalo by to lépe.A ažř to budete čist po toliakté co ja,tak si sedneme a mužeme teprva srovnavat film a knihu:-)
Arsiméné, poidáno 13.2. 2003 19:16:12
Já se nehádám, jen to se zájmem sleduju.
Bellatrix, poidáno 13.2. 2003 10:04:45
Arsiméné, Trpaslík atd, ad DVĚ VĚŽE: koukli jste se na ten odkaz, který jsem sem dávala o pár příspěvků níže??? Jsou tam citace právě z Tolkienových dopisů. Andreas má možná pravdu v tom, že o tom JRRT uvažoval (Barad Dur a Minas Morgul), ale jednoznačně se o tom nevyjádřil a HLAVNĚ měnil názor na to, které věže to vlastně jsou. Jestli vám nestačí to, co jsem z toho vycucla a vložila naposledy (nebo tomu nevěříte), tak se podívejte na ten odkaz!
Arsiméné, poidáno 10.2. 2003 18:33:03
Mě to taky překvapuje.
Takže Orthank ne? To je zvláštní.

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 10.2. 2003 15:28:33
Bylo mi jasné, že u tohodle článku bude aktivní diskuze, ale někdy mne fakt překvapujete %-) :-D
stanny, poidáno 10.2. 2003 15:03:36
Já se nečílím, ale vadí mi, když někdo nedá dohromady kloudnou větu a naváží se do někoho jiného. :o)
Corwin, poidáno 10.2. 2003 13:09:16
stany:necil se cece:-))
stanny, poidáno 10.2. 2003 8:24:58
Andreas: P.Jackson je možná debil, ale na rozdíl od tebe se dokáže alespoň srozumitelně vyjadřovat.
Trpaslík, poidáno 9.2. 2003 22:56:57
Andreas: Až se k tomu dostanu, taky si to přečtu. Zatím pro nás, kteří nečetli. Je tam vysvětlení, proč Minas Morgul a Barad Dur?
Andreas, poidáno 9.2. 2003 21:05:26
Takove ty kravinky ty se daji lehce odpustit ale to,ze ma elf a Gandalf sedlo a je to videlt a vsimnete se ze kdyz umre Haldit z Lotrienu,Aragorn se nastrve da skurutovi pesti a spadne mezi cca 9000 skurutu je dost nepravdepodobne kde by ve vezi vzali kone???OK to by jeste slo ale ze by cca500 skuruto naporazilo par jezdcu na konich to bych se divil kdyz vyrazili z te veze.A Farmir mi pripominal spise zapornou postavu ve filmu naces v Knize byl uplne jiny nez Boromir a vsimnete si ze v knize ve 3 strana asi neco kolem 100 rika Faramir ze by si prsten nevzal ani kdyby ho nasel lezet u cesty a ve filmu je jim primo posedli.V THE LETTERS OF TOLKIEN si muzete precist ze tolkien myslel Dvema vezema Barad dur a Minas Morgul a ne Orthanc a Barad dur.Njn Peter Jacksoun je debil...
Arsiméné, poidáno 9.2. 2003 9:55:49
Pro Trpaslíka (vlastně Trpaslici): já jsem se taky nejdřív naivně domnívala, že jde prostě o Minas Anor-Tirith a Minas Ithil-Morgul. Ale Tirith to určitě nebude, zato ten Orthank se tam vnucuje. Sporná je ta druhá věž - ale Morgul je tam přítomný a Barad-dúr ne. Cirith Ungol - to je zajímavé, to mě nenapadlo, ale taky by to pasovalo. Co takhle Tři věžě? Nebo Čtyři?
Corwin, poidáno 8.2. 2003 11:50:36
Fantomas:myslis ze si takovy borec jako Gimli nexa kecat do toho jakou sekerou bude momentalne mavat???Tezko hoxu tezko:-))
fantomas, poidáno 8.2. 2003 7:51:58
jasne ze vim ze ma 4, ale meli mu pak do ruky dat aspon tu dvoubritou kdyz mu gandalf tu jednobritou rozflakal...:)
stanny, poidáno 7.2. 2003 22:47:22
Každej ví, že Gimli nosí víc seker. Jednu taky rozflákal o Prsten v roklince, nevzpomínáš?
fantomas, poidáno 7.2. 2003 16:05:32
taky budu trosku hnidopich a pridam svoji trosku do mlyna...:) ve scene kdy se honici ve fangornu setkaj s gandalfem gimli po gandalfovi zcela evidentne hodi svoji sekeru, gandalf ji odrazi, rozbije ale v nasledujicim zaberu ji gimli ma zase v ruce...:) sice je urcite zdatny kovar, ale nepredpokladam ze by ji stih spravit za cca 2 vteriny...:))))))
Trpaslík, poidáno 6.2. 2003 14:00:46
Bylo to první, co mě napadlo po prvním přečtení knihy včetně Dodatků. Minas Morgul proti Minas Tirith. Nevím proč. Ale Orthank a Barad-Dur mi nějak nepasovaly.
Bellatrix, poidáno 6.2. 2003 13:45:22
Tak jsem se "zeptala" odborníků na JRRT a našla jsem tohle vysvětlení - zde: http://greenbooks.theonering.net/questions/files/030100.html#whattwotowers

Kdo nevládnete anglicky, tak stručně: V zásadě to nebylo nikdy jednoznačně řečeno, ale v Tolkienových dopisech (které vyšly tiskem) je možné se nejprve dočíst, že se jedná o Orthank a Minas Morgul, později zmiňuje Orthank a Cirith Ungol. On sám se prý snažil najít název, který by nejlépe vystihloval dobrodružství, odehrávající se na několika "frontách" najednou. Každopádně s Cirith Ungol se skutečně setkáváme až na začátku Návratu krále (do té doby se v ní nic neodehrává) a navíc na původní obálce Dvou věží, kterou vytvořil přímo JRRT sám, je jedna vysoká, tmavá věž se špičkami nahoře a se znamením bílé ruky (Orthank) a druhá, bílá věž se znamením měsíce (Minas Morgul, dříve Minas Ithil). Původně to tedy nejspíš pan Tolkien myslel na ORTHANK a MINAS MORGUL, ale později mu vytanula na mysl i možnost druhá. Ovšem jak všichni víme, některé části PP měly i několik verzí, které jsou publikované v Nedokončených příbězích a on sám si často i odporuje, jak ho v průběhu života napadaly nové a nové varianty.

Bellatrix, poidáno 6.2. 2003 13:19:02
Pivli: to nevím, ale bylo to snad už v prvním vydání, protože vydavatel donutil Tolkiena vydat to natřikrát a nikoli v jednom svazku, jak si autor zamýšlel. Proto si taky JRRT musel vybrat podnázvy pro jednotlivé díly. Bylo by tedy logické, kdyby vydavateli dal instrukce, o co jde.

Trpaslík: to se mi nezdá, o Minas Tirith se v TT skoro vůbec nemluví.

Trpaslík, poidáno 6.2. 2003 12:39:14
Mně zase pořád připadá, že se spíš jedná o Minas Tirith a Minas Morgul.
pivli, poidáno 6.2. 2003 11:35:09
Ovšem to neměla být Tolkienova koncepce,to tam napsal vydavatel.aspoň myslím...:)))
Bellatrix, poidáno 6.2. 2003 9:01:13
CHICKO: v samotných TT (knize) to není řečeno, ale podle toho, co je napsáno na konci Společenstva, tak to má být Orthank a Minas Morgul "v jejichž stínu se obě linie příběhu odehrávějí".
Chicko, poidáno 5.2. 2003 21:54:46
Je to jenom můj osobní dojem nebo Tolkien myslel těmi dvěma věžemi Minasy a ne Orthank a Barad-Dur, jak je to ve filmu?
Corwin, poidáno 5.2. 2003 8:02:23
..pripomina..
Corwin, poidáno 5.2. 2003 8:01:55
Trpaslik:jo to mi pripomona kolegyne v praci-))To vyznamne mavani:-))
Bellatrix, poidáno 4.2. 2003 14:16:10
Aha, tady nejdou dávat klikací odkazy, no ta prostě koukněte na tuhle adresu http://www.warofthering.net/movies/photos/verylatesttttphotos/images/frodoandsamintunnels.jpg
Bellatrix, poidáno 4.2. 2003 14:14:31
Trpaslík :o))) to je trochu moc sebekritiky na tvou nebohou hlavu :o)

ad kauza "jak se Frodo v Osgiliathu na druhý břeh dostal": našla jsem obrázek těch osgiliathských stok či kanálů - <a href="http://www.warofthering.net/movies/photos/verylatesttttphotos/images/frodoandsamintunnels.jpg">zde</a>

Trpaslík, poidáno 4.2. 2003 13:15:05
Vzhledem k tomu, že se "chyby" pořád komentují, musím říct, že jsem fakt prakticky žádné nenašla. No jo, nejenom tupá a negramotná, navíc i slepá. Co mě nejvíc vadí vůbec, je v Helmově žlebu přítomnost elfího vojska z Roklinky, které vede Haldir Lórienský. Nebo je z Roklinky jenom pozdrav?
Corwin: Bylo to hezké, děti se smály a učitelé na mě významně mávali (směrem ke svému čelu). Zatím mě vzali podmínečně, prý musím přestat chodit do hospody a kouřit. Nechápu proč, synátorův spolužák prý kouří dva roky, a to je ve čtvrté třídě ZŠ.

Corwin, poidáno 4.2. 2003 11:32:04
:-))Trpaslik:a jaky byl zapis??Vzali Te??:-)))
Trpaslík, poidáno 4.2. 2003 10:25:13
Velmi se kaji. Evidentně patřím k plemeni tupých trpaslíků. Celá léta jsem se domnívala, že umím číst a počítat. Není tomu tak. Z tohoto omylu vznikl další omyl, ten ohledně Pipinova věku; v obou bludech žiji již mnoho let. Vše napravím - včera jsem byla u zápisu do první třídy základní školy. Snad bude stačit jen ta jedna.
Corwin, poidáno 4.2. 2003 7:53:23
Tak tohle tema ja fakt nevycerpatelne:-)))
Susee, poidáno 3.2. 2003 18:57:43
Mně osobně všechny ty chyby tolik nežerou, ale co mi opravdu vadilo, byly dvě věci. Araorn padající ro řeky (to mě fakt dostalo :), a pak takova ta typicka akcni scenka, kdy se Gandalf protlacuje k Theodenovi a jeho druhove mu doslova prosekavaji cestu :) Myslim, ze tuhle scenu mohli vynechat...
Nenja, poidáno 3.2. 2003 18:24:15
Doufám, že nebude vadit, když se vrátím k jádru věci, ale po třech rychle za sebou jdoucích shlédnutích filmu v kině i na videu bych ráda připojila postřehy k několika bodům, jak si je pamatuju:
1) Jsou to naprosto zřetelně dvě různá prostředí, nejdříve jakoby skladiště (těch sudů je tam víc), pak jen holé jeskynní stěny.
3) Legolas se otáčí za zvukem zavíraných dveří, Gandalf se ho pouští, pak se Legolas otáčí zpátky a znovu nastavuje Gandalfovi rámě. Všechno přesně navazuje.
7) Šedý plášť není na šedých schodech moc dobře vidět, ale je tam.
14) Mi se zdálo, že má Brego u ohlávky přívázán provaz, který potom Aragorn použije místo otěží
18) Vzhledem ke gymnastické sestavě na koni naživo nadél, kterou Legolas předvedl a za niž by určitě dostal desítku, se před Gimliho klidně mohl přenést saltem :o)
20) Make-upu jsem si nevšimla, ale umírající Haldir má na řasách maskaru :o)
32) Tohle za chybu považuju, nebo spíš za logický lapsus. Aragorn zpozorní, zažene L a G do úkrytu a VZÁPĚTÍ se objeví jezdci. Masa kopce s tím nemá co dělat, protože A,L a G přímo na tom kopci stojí a v případě stáda několika desítek cválajících koní se jim musela třást země pod nohama, nemluvě o dunění, které se muselo rozléhat široko daleko.
41) Jsou to naprosto jasně kovové rukavice. Jsou dobře vidět, když se přízrak snáší nad Froda a Sama v Mrtvých močálech, a lesknou se tak bíle, jako by byly pochromované.
49) Jsou tam. Je to spíš velice nezřetelná dvoukolejová pěšinka vedoucí kolmo k lesu, na obrazovce ve formátu 4:3 patrně nebude vidět, protože je dost nalevo a kamera sleduje Stínovlase, který běží doprava.
51) No, Stanny! To je nějaká úcta k Pánovi všech koní? Jaký RYPÁK!?! :o)
67) Samův kotlík je krásně vidět hned v jednom z prvních záběrů na hobity, když stojí zády ke kameře a dívají se na Mordor. Ale vzpomínám si, že u FOTR někteří tvrdili, že se Vilík zničehonic objevil až u Morie, přestože svědomitě klusal celou cestu se Společenstvem. A co je kotlík proti poníkovi?
73) Já taky ne, ale když Sam leze na skálu, "zlomí" si na noze prsty.
80) Na plátně jsem měla dojem, že vidím v každém uchu jednu dírku, na obrazovce nebyla šance to rozeznat.
Všchny otočené spony a zbraně napravo místo nalevo lze přičíst na vrub obrácenému filmu, kdy režisér například usoudí, že bude vypadat líp, když hrdina poběží zprava doleva, ale už je natočeno, jak běží zleva doprava. Tento trik využívají filmaři hodně často.

Elrond Peredhel, poidáno 3.2. 2003 16:16:14
Podle mě je to super film a nějakých 87 chyb (z nichž většina jsou stejně blbosti) můj názor nezmění. Ani to, že ve filmu bylo o proti knize několik změn. Třeba příchod elfího komanda do Helmova žlebu udělal bitvu ještě dokonalejší.
Ale ne že bych schvaloval všechny změny... To že Aragorn spadl do řeky bylo trochu trapný a řekl bych že to byla asi nejslabší část filmu.

Bellatrix, poidáno 2.2. 2003 19:52:14
Pokud se sem ještě někdo podíváte:
koukla jsem se do dodatků v českém překladu a zjistila letopočty narození hobitů:
1368 FRODO
1380 SAM
1382 SMÍŠEK
1390 PIPIN

Takže Pipin byl o 22 let mladší, než Frodo.

Susee, poidáno 2.2. 2003 14:46:48
Ahoj lidičky. Moc vás prosím, kdo z vás máte Dvě věže na CD, ozvěte se mi na email, chtěla bych vědět kde nebo od koho se dá sehnat. Moc děkuju....
Bellatrix, poidáno 1.2. 2003 17:29:25
Arsiméné: Andúril nesvětélkoval, pokud si dobře pamatuji.

Mimochodem, včera jsem to viděla potřetí a k té stále diskutované scéně Gandalfova sjezdu dolů na skřety musím říct, že opravdu těsně před tím, než k nim Rohirové dojedou, se slunce přehoupne přes ten kopec a napere to skřetům do očí, kteřížto nastavená kopí zvednou hroty nahoru a snaží si zakrýt oči, protože v zásadě nevidí vůbec nic. Právě v tu chvíli mezi ně vjede Gandalf, takže se nenabodne.

Arsiméné, poidáno 31.1. 2003 19:39:17
Pro Trpaslíka: Pipin to říkal Beregondovi - to si z nějakého důvodu pamatuju a navíc mám knihu u sebe...
Lidi, proč vůbec nemá Aragorn Andůril? Schovávají ho až na konec, když už to bude jen atribut a ne skvělá zbraň? Ale proč? (Nebo že by to souviselo s tím světélkováním: aby neměli na krku další zářící meč? O Glamdringu, bratru Orkrista, známém z Hobita, se mluví jen jednou, takže na tom tolik nezáleželo.)

Corwin, poidáno 31.1. 2003 15:15:38
Bellatrix, poidáno 31.1. 2003 13:57:01
pivli, poidáno 31.1. 2003 13:44:34
Corwin, poidáno 31.1. 2003 10:30:41
Elendor, poidáno 31.1. 2003 10:24:28
Ruby, poidáno 31.1. 2003 9:50:59
Trpaslík, poidáno 31.1. 2003 9:21:51
Corwin, poidáno 31.1. 2003 9:11:39
pivli, poidáno 31.1. 2003 8:27:22
Corwin, poidáno 31.1. 2003 8:21:05
stanny, poidáno 31.1. 2003 8:18:32
pivli, poidáno 31.1. 2003 7:57:28
Corwin, poidáno 31.1. 2003 7:42:04
pivli, poidáno 31.1. 2003 7:17:04
dok, poidáno 31.1. 2003 0:07:49
Lib, poidáno 30.1. 2003 20:49:17
Lib, poidáno 30.1. 2003 20:46:09
Libor Kyncl alias Lib, poidáno 30.1. 2003 20:37:13
Trpaslík, poidáno 30.1. 2003 19:46:57
Elendor, poidáno 30.1. 2003 18:21:54
Corwin, poidáno 30.1. 2003 13:40:38
Bellatrix, poidáno 30.1. 2003 12:25:14
Corwin, poidáno 30.1. 2003 11:12:40
Karmel, poidáno 30.1. 2003 9:46:35
Bellatrix, poidáno 30.1. 2003 8:44:57
Lucyova, poidáno 30.1. 2003 8:17:10
stanny, poidáno 30.1. 2003 8:05:30
pivli, poidáno 30.1. 2003 7:32:48
pivli, poidáno 30.1. 2003 7:31:28
dok, poidáno 30.1. 2003 0:05:17
Arsiméné , poidáno 29.1. 2003 18:56:35
Lucyova, poidáno 29.1. 2003 16:49:07
Bellatrix, poidáno 29.1. 2003 13:51:08
Corwin, poidáno 29.1. 2003 13:08:21
Hasufel, poidáno 29.1. 2003 12:41:14
Karmel, poidáno 29.1. 2003 12:10:21
Bellatrix, poidáno 29.1. 2003 12:06:11
Corwin, poidáno 29.1. 2003 10:10:39
Bellatrix, poidáno 29.1. 2003 10:00:03
Corwin, poidáno 29.1. 2003 9:38:30
Corwin, poidáno 29.1. 2003 9:36:18
Bellatrix, poidáno 29.1. 2003 9:07:45
Lucyova, poidáno 29.1. 2003 8:49:33
pivli, poidáno 29.1. 2003 8:38:59
Corwin, poidáno 29.1. 2003 8:14:32
pivli, poidáno 29.1. 2003 7:32:44
puberťák, poidáno 28.1. 2003 21:47:35
Corwin, poidáno 28.1. 2003 20:05:00
Trpaslik, poidáno 28.1. 2003 19:27:41
Karmel, poidáno 28.1. 2003 19:15:24
Corwin, poidáno 28.1. 2003 17:02:57
Lucyova, poidáno 28.1. 2003 16:11:01
Corwin, poidáno 28.1. 2003 16:06:04
Corwin, poidáno 28.1. 2003 15:48:28
Corwin, poidáno 28.1. 2003 15:47:11
Karmel, poidáno 28.1. 2003 15:10:11
Karmel, poidáno 28.1. 2003 15:08:07
Corwin, poidáno 28.1. 2003 14:17:03
Bellatrix, poidáno 28.1. 2003 13:56:24
Bellatrix, poidáno 28.1. 2003 13:54:23
stanny, poidáno 28.1. 2003 13:41:25
Corwin, poidáno 28.1. 2003 13:37:29
stanny, poidáno 28.1. 2003 13:27:55
Trpaslík, poidáno 28.1. 2003 13:27:05
Karmel, poidáno 28.1. 2003 13:09:23
Corwin, poidáno 28.1. 2003 13:09:03
Libor Kyncl, poidáno 28.1. 2003 12:58:42
Libor Kyncl, poidáno 28.1. 2003 12:54:20
Karmel, poidáno 28.1. 2003 12:50:01
stanny, poidáno 28.1. 2003 12:46:36
Libor Kyncl, poidáno 28.1. 2003 12:41:29
Libor Kyncl, poidáno 28.1. 2003 12:36:55
Libor Kyncl, poidáno 28.1. 2003 12:30:26
Trpaslík, poidáno 28.1. 2003 12:30:09
Libor Kyncl, poidáno 28.1. 2003 12:26:04
Trpaslík, poidáno 28.1. 2003 12:22:15
stanny, poidáno 28.1. 2003 12:17:00
Corwin, poidáno 28.1. 2003 12:06:37
Bellatrix, poidáno 28.1. 2003 11:46:58
stanny, poidáno 28.1. 2003 11:28:41
Corwin, poidáno 28.1. 2003 11:15:19
Corwin, poidáno 28.1. 2003 11:11:30
stanny, poidáno 28.1. 2003 11:00:04
Karmel, poidáno 28.1. 2003 10:47:25
Trpaslík, poidáno 28.1. 2003 10:45:07
Corwin, poidáno 28.1. 2003 10:30:54
Trpaslík, poidáno 28.1. 2003 10:26:59
Corwin, poidáno 28.1. 2003 9:57:37
Corwin, poidáno 28.1. 2003 9:53:05
Karmel, poidáno 28.1. 2003 9:38:57
Corwin, poidáno 28.1. 2003 7:27:46
Corwin, poidáno 28.1. 2003 7:25:33
Arsiméné , poidáno 27.1. 2003 22:22:11
Sírwen, poidáno 27.1. 2003 21:37:45
Bellatrix, poidáno 27.1. 2003 20:50:12
Bellatrix, poidáno 27.1. 2003 20:09:09
Libor Kyncl, poidáno 27.1. 2003 15:55:45
martin, poidáno 27.1. 2003 15:49:03
Libor Kyncl, poidáno 27.1. 2003 15:41:44
Bellatrix, poidáno 27.1. 2003 15:27:37
Trpaslík, poidáno 27.1. 2003 15:27:25
Bellatrix, poidáno 27.1. 2003 15:25:18
Libor Kyncl, poidáno 27.1. 2003 15:08:46
Karmel, poidáno 27.1. 2003 15:02:21
el, poidáno 27.1. 2003 14:46:59
el, poidáno 27.1. 2003 14:43:51
Bellatrix, poidáno 27.1. 2003 13:31:02
Bellatrix, poidáno 27.1. 2003 13:25:24
Corwin, poidáno 27.1. 2003 13:22:07
Lucyova, poidáno 27.1. 2003 12:51:30
Karmel, poidáno 27.1. 2003 12:22:31
Corwin, poidáno 27.1. 2003 11:31:25
Corwin, poidáno 27.1. 2003 10:56:38
Lucyova, poidáno 27.1. 2003 10:35:28
Jamis, poidáno 27.1. 2003 10:30:27
Corwin, poidáno 27.1. 2003 10:13:46
Corwin, poidáno 27.1. 2003 10:13:04
stanny, poidáno 27.1. 2003 9:19:16
Corwin, poidáno 27.1. 2003 9:06:30
Corwin, poidáno 27.1. 2003 9:04:37
Ludva Homolka, poidáno 27.1. 2003 8:19:41
Karmel, poidáno 26.1. 2003 22:30:31
Joanna, poidáno 26.1. 2003 22:05:58
Susee, poidáno 26.1. 2003 21:00:23
Susee, poidáno 26.1. 2003 20:54:30
stanny, poidáno 26.1. 2003 20:51:17
Sírwen, poidáno 26.1. 2003 18:56:58
Bellatrix, poidáno 26.1. 2003 18:20:22
Arsiméné , poidáno 26.1. 2003 11:38:55
stanny, poidáno 26.1. 2003 9:25:52
Bellatrix, poidáno 25.1. 2003 17:53:29
Bellatrix, poidáno 25.1. 2003 17:52:28
Win_Key, poidáno 25.1. 2003 16:48:42
Karmel, poidáno 25.1. 2003 14:04:32
stanny, poidáno 25.1. 2003 8:47:17
Maers, poidáno 24.1. 2003 23:48:15
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 24.1. 2003 22:46:40
Círdan Stavitel kosmickejch lodí, poidáno 24.1. 2003 22:23:22
Sírwen, poidáno 24.1. 2003 21:48:09
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 24.1. 2003 21:01:23
Holly, poidáno 24.1. 2003 18:44:36
Arsiméné , poidáno 24.1. 2003 18:29:27
Arsiméné , poidáno 24.1. 2003 18:28:17
Jirka, poidáno 24.1. 2003 18:04:33
pivli, poidáno 24.1. 2003 14:21:12
Kovíz, poidáno 24.1. 2003 14:17:33
irvo, poidáno 24.1. 2003 13:43:16
Lucyova, poidáno 24.1. 2003 13:29:23
Corwin, poidáno 24.1. 2003 13:06:34
Bellatrix, poidáno 24.1. 2003 12:54:01
irvo, poidáno 24.1. 2003 12:39:58
Orinn, poidáno 24.1. 2003 12:32:45
Karmel, poidáno 24.1. 2003 12:30:00
Bellatrix, poidáno 24.1. 2003 12:16:19
Corwin, poidáno 24.1. 2003 11:48:48
Lucyova, poidáno 24.1. 2003 11:16:43
Corwin, poidáno 24.1. 2003 10:56:09
stanny, poidáno 24.1. 2003 10:41:40
Corwin, poidáno 24.1. 2003 10:35:16
stanny, poidáno 24.1. 2003 10:09:57
Corwin, poidáno 24.1. 2003 10:03:31
stanny, poidáno 24.1. 2003 9:46:21
Corwin, poidáno 24.1. 2003 9:34:27
Karmel, poidáno 24.1. 2003 9:07:19
stanny, poidáno 24.1. 2003 8:15:11
pivli, poidáno 24.1. 2003 7:31:11
Moredhel, poidáno 24.1. 2003 3:25:25
Moredhel, poidáno 24.1. 2003 3:08:22
Petra, poidáno 24.1. 2003 1:48:14
pavel, poidáno 23.1. 2003 23:30:41
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 23.1. 2003 23:16:45
pavel, poidáno 23.1. 2003 23:13:07
Karmel, poidáno 23.1. 2003 22:15:04
pavel, poidáno 23.1. 2003 21:49:04
Karmel, poidáno 23.1. 2003 21:47:55
Láďa, poidáno 23.1. 2003 21:09:10
Tulkas, poidáno 23.1. 2003 20:56:58
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 23.1. 2003 19:57:00
Tulkas, poidáno 23.1. 2003 19:55:29
Spazz, poidáno 23.1. 2003 19:46:30
jenda.r, poidáno 23.1. 2003 19:01:28
Nenja, poidáno 23.1. 2003 18:45:49
stanny, poidáno 23.1. 2003 13:50:59
z.o, poidáno 23.1. 2003 13:48:39
Manwë, poidáno 23.1. 2003 13:44:29
Manwë, poidáno 23.1. 2003 13:41:13
Case, poidáno 23.1. 2003 13:36:44
Corwin, poidáno 23.1. 2003 13:30:59
Anariel, poidáno 23.1. 2003 13:20:09
Orinn, poidáno 23.1. 2003 12:43:02
stanny, poidáno 23.1. 2003 12:41:27
Corwin, poidáno 23.1. 2003 12:29:59
Galadriel, poidáno 23.1. 2003 12:13:46
Corwin, poidáno 23.1. 2003 11:05:29
Corwin, poidáno 23.1. 2003 10:52:28
stanny, poidáno 23.1. 2003 10:46:23
Corwin, poidáno 23.1. 2003 10:36:42
Dana, poidáno 23.1. 2003 10:05:07
stanny, poidáno 23.1. 2003 9:34:17
Lucyova, poidáno 23.1. 2003 9:26:31
Olga, poidáno 23.1. 2003 9:00:39
meresjeff, poidáno 23.1. 2003 8:56:59
Ludva Homolka, poidáno 23.1. 2003 8:52:27
Hasufel, poidáno 23.1. 2003 8:44:17
Corwin, poidáno 23.1. 2003 8:24:12
stanny, poidáno 23.1. 2003 7:55:07
Evlin, poidáno 23.1. 2003 7:33:27
Wulf, poidáno 23.1. 2003 0:44:42
brejloun, poidáno 22.1. 2003 22:49:22
Lucille, poidáno 22.1. 2003 21:05:56
Eskarina, poidáno 22.1. 2003 20:39:35
Arsiméné , poidáno 22.1. 2003 19:43:41
Nenja, poidáno 22.1. 2003 19:12:45
Ruby, poidáno 22.1. 2003 18:59:30
Corwin, poidáno 22.1. 2003 16:45:56
Corwin, poidáno 22.1. 2003 16:42:35
Kostěj, poidáno 22.1. 2003 16:32:32
Galadriel, poidáno 22.1. 2003 16:21:25
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!