Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1406 lidí

Celkem návštěvníků
14957164

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
17.1. 2003
Dnes začíná Tolkien Con; Rozhlasové hry Společenstvo Prstenu a Dvě Věže ke stažení; Video - souboj Legolase s Boromirem; Dvě Věže a tržby ve světě; Zajímavá recenze na Dvě VěžeVerze pro tisk

Dnes začíná Tolkien Con...
Dnes odpoledne začíná první historický Tolkien Con, setkání fanoušků díla profesora Tolkiena a jeho filmového zpracování. Více informací najdete na http://tolkiencon.panprstenu.info. Kapacita akce je zaplněna, přijít přímo na místo bez registrace na webu není možné (ač Mladá Fronta v sobotní kulturní příloze a včerejší příloze pro Prahu, Lidové noviny a další média tvrdí díky přiblblé informaci ze špatného zdroje něco jiného). Na stránkách se postupně objeví fotografie, reportáže, přednášky a semináře ke stažení - máte prostě nač se těšit.

Doufám, že vše proběhne v pořádku a celou akci se skvěle užijeme. Těším se na všechny lidičky z těchto stránek, které jsem zatím neměl možnost poznat osobně. Doufám, že si vezete nějaký ten kostým, aby noční průvod do kina vypadal pořádně efektně :o)


Rozhlasové hry Společenstvo Prstenu a Dvě Věže ke stažení
V tomto článku si můžete přečíst něco více k rozhlasovým hrám Společenstvo Prstenu a Dvě Věže, které uvádělo Slovenské rádio Twist. Na adrese http://kdf-ls2.karlov.mff.cuni.cz/LOTR/ byl pro velký zájem o tento projekt uložen záznam všech dílů ve formátu MP3. Takže si je užijte!


Video - souboj Legolase s Boromirem
V novinkách v pravém pruhu stránek jsem uveřejnil před nedávnem odkaz na stažení zajímavého videa - souboje Legolase s Boromirem. Velikost 238 KB jistě nebude komplikací pro stažení videa ve formátu WMV, které najdete ZDE. Trocha humoru nikdy neuškodí :o)


Dvě Věže a tržby ve světě
Jak jsem již psal dříve, Dvě Věže zaznamenaly drtivý nástup ve většině světových kin a jejich tržby dosahují fantastických hodnot. Osobně jsem očekával, že bude mít tento film rychlejší nástup než Společenstvo, ale poměrně rychle začnou tržby klesat. Dvě Věže jsou podle mne filmem ne méně shlédnutí než Společenstvo. Ve Spojených Státech po první tři týdny Dvě Věže bez problémů překonávali Společenstvo (po 21 dnech tržba dosáhla částky 269 milionů, u Společenstva to bylo "jen" 212 milionů). Od čtvrtého týdne jsou tržby pravidelně nižší než ve stejném období u Společenstva o zhruba 20%.

Ve světě Dvě Věže do některých zemí teprve přicházejí, ale na většině zásadních trhů již slaví zasloužený úspěch. Bez nejmenších problémů jsou filmem č. 1 v Argentině, Rakousku, Bulharsku, Finsku, Německu, Mexiku, Holandsku, Novém Zélandě, Norsku, Jižní Africe, Jižní Koreji, Španělsku, Turecku, Velké Británii a dalších místech.

Od včerejška nastoupil svou spanilou jízdu tento film i v našich kinech. Celé sály jsou vyprodány na dlouho dopředu (minimálně ta nejlepší místa, ale většinou celá horní část) a Warner Bros. si mnou ruce. Jak řekl pan Sedláček z jejich marketingu, oni budou slavit uvedení filmu a narozeniny J.R.R. Tolkiena až po víkendu (rozuměj s jistými miliony v kapse). Předpokládá se, že Dvě Věže budou mít historicky nejúspěšnější první víkend a týden v novodobé filmové (multiplexové) historii ČR. Zatím drží rekord Společenstvo, které za první víkend shlédlo 118 tisíc diváků, kteří v pokladnách kin zanechali na vstupném přes 13 miliónů korun.  U Dvou Věží se očekává číslo až 130 tisíc návštěvníku a ještě vyšší tržby, což bylo umožněno především vysokým počtem kopií (36) a cenou lístků v kvalitních sálech multiplexů. 


Zajímavá recenze na Dvě Věže
Přeložila Ivana Svobodová, díky!

Autorem následující recenze je Roger Ebert, novinář, který už pětačtyřicet let pracuje v Chicago Sun. Ebert je pravděpodobně nejrespektovanějším filmovým kritikem na světě a mamutí část ostatních recenzentů (včetně těch českých) přiznává, že od něj vlastně opisuje. Zatímco však ona většina dala Dvěma věžím skoro nekritických sto procent, Roger Ebert je ocenil pouze třemi hvězdičkami z pěti. Při svém postavení si to může dovolit. Sám Ebert říká: "Byl bych rád, kdybych nemusel dávat žádné hvězdičky, a lidé si jen přečetli moji recenzi a udělali si názor podle ní. Čtenáři si všímají jen hvězdiček a vesměs ani nečtou, proč jsem dal tak málo nebo moc."

Po Dvou věžích je jasné, že se režisér Peter Jackson odklonil od hobitů a věnoval svou přízeň tradičním akčním hrdinům Tolkienovy trilogie. Hvězdou je teď jasně Aragorn a hobiti stráví většinu času mimo jakoukoli akci. Poslední třetinu filmu ovládla epická bitevní scéna, která by překvapila i samotného medievalistu J.R.R. Tolkiena.

Úkolem kritika je rozhodnout, jestli takový posun uškodil filmu. Nestalo se. Dvě věže je jedna z nejefektivnějších "řežeb", které kdy byly natočeny, a při příklonu dnešního diváka k násilí se může stát, že bude populárnější než první díl. Není tak věrný duchu Tolkiena a postrádá něco z kouzla a rozmarnosti knih. Stojí však na vlastních nohou jako vizionářský napínavý film. U prvního filmu jsem naříkal nad jistou změnou hobitů, ale u druhého dílu to musím vzít jako dané a nechat to být. Dvě věže jsou povzbudivé dobrodružství, zručný slet speciálních efektů a počítačové animace a nabízí sekvence dechberoucí krásy. Také nám představuje postavu Gluma, jednu z nejlépe ve filmu využitých a nejpřesvědčivějších CGI postav, jaké jsem kdy viděl. Glum byl dlouho v moci Prstenu, nyní putuje s Frodem a bolestně postrádá svého milášška. Má rozdvojenou osobnost a slouží Frodovi a Samovi jako společník (pokud zrovna nepřevládne jeho temná půlka). Řeč jeho těla se skládá z ladných pohybů i kroucení.

Film nabízí a další počítačově vytvořenou postavu, Stromovouse, člena nejstarší rasy ve Středozemi, strom, který chodí, mluví a bere si dlouhý čas na rozmyšlenou a vysvětluje Smíškovi a Pipinovi, že pomalost je přednost. Myslel jsem si, že chodící a mluvící strom bude vypadat hloupě a poruší kouzlo filmu, ale není to tak. V té staré bytosti obrostlé mechem je vznešenost.

Dvě věže začínají krátkým opakováním velkého souboje mezi Gandalfem a Balrogem a je věrný starým tradicím filmových sérií, vítězství je vykoupeno smrtí. Gandalf porazí soupeře a stane se Gandalfem Bílým. Abych zkrátil rozvětvený příběh do několika vět: nepřítel je Saruman, který štve svou obrovskou armádu Skurutů proti Théodenovi. Aragorn bojuje statečně, ale pravými hrdiny jsou počítačové efekty, které stvořily budovy, krajiny a většinu akce.

Ve Dvou věžích je mnoho scén využívajících animaci. Když Aragorn se svými společníky zahájí útok, víme, že postavy dole jsou vytvořeny počítačem, ale i tak je zážitek nepopiratelný. Peter Jackson, jako jeden z velkých mlčenlivých režisérů, se nebojí využít celé plátno. To, co mi chybělo v tomhle epickém díle, je větší hloubka postav. Všichni hlavní hrdinové jsou načrtnuti jednou, dvěma vlastnostmi, a pak vymezeni svými činy. Frodo, hlavní hrdina, stráví většinu času tím, že pokukuje kolem sebe, nechává jiné rozhodovat o svém osudu a významně civí na Prsten. Sam je jeho loajální pomocník. Smíšek a Pipin stráví spoustu času ve Stromovousových větvích a s vykulenýma očima koukají kolem, jako děti, co je otec nese na ramenou. Aragorn se pohybuje někde mezi vikingským válečníkem a středověkým rytířem.

Detaily příběhu "kdo je kdo, odkud přišel a jaký vlastně je" jsou pro mě stále nějak zamlžené. Znám hlavní dějovou linku a pustil jsem si DVD Společenstva Prstenu předtím, než jsem navštívil druhý díl, a mám trochu strach o pravé příznivce Prstenu. Pro laiky (to je většina z nás) je hlavní přitažlivost filmu v tom, jak vypadá. Jsou zde rozlehlé jeskyně, mocné věže, trpaslíci a elfové, skřeti a Skurut-hai (ti vypadají jako vzdálení bratranci mimozemšťanů z "Bojiště Země"). Všechno je nakresleno na Jacksonově malířském plátně s efektivní novozélandskou krajinou v pozadí.

Dvě věže se možná stanou populárnější než první film, zvlášť pro obyčejného diváka, ale neztratil Jackson na té dlouhé cestě svoje původní záměry? Vzal okouzlující a unikátní kus literatury a převyprávěl ho jako moderní akční film. Kdyby Tolkien chtěl psát o rase supermanů, napsal by středozemního Barbara Conana. Ale to neudělal. Tolkien vyprávěl příběh, kde jsou hrdiny malí hobiti. A teď Jackson přetavil tento příběh do mainstreamové akce. Jeho práce byla určitě hrozně těžká a zaslouží si aplaus. Zůstat věrný Tolkienovi by bylo mnohem těžší. A statečnější.

Přečteno celkem 20194x, verze pro tisk

Další článek - Jaký byl Tolkien Con? Reportáže, fotografie a především vaše názory - jaký pro vás byl víkend mezi fanoušky díla profesora Tolkiena? (doplněno 22.1. v 0:08)

Předchozí článek - Den D - Dvě Věže v ČR! Jaké to bylo? Zajímavý zážitek z půlnoční premiéry? Fotografie? (doplněno 16.1. v 12:15)

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




F.Roky, poidáno 1.3. 2004 14:14:57
Máte krasnou stránku.
Alex, poidáno 27.1. 2003 14:27:01
Já to mám komplet, ale nejsem schopen to umístit na net. Kdo by to mohl zahostovat, tak se mi ozvěte. Nejlíp z Prahy, jinak bych to musel někam poslat.
Bellatrix, poidáno 26.1. 2003 21:27:23
Taky bych stála o tu rozhlasovku, mám modem a musím stahovat po částech - stihla jsem asi půlku jednoho dílu a teď je to fuč :o(((
martin, poidáno 25.1. 2003 13:10:18
nemate niekdo tie .mp3? nejlepsie na http. plz
Dr.Fis.Pytrysek, poidáno 24.1. 2003 16:08:57
For Brennos: Hele máme z rozhlasu Dvě věže bez pátýho dílu, ale nemáme společenstvo.Co takhle výměna?:o) Když tak se ozvi na pytrysek.bluegrass@seznam.cz
Corwin, poidáno 21.1. 2003 11:09:05
Jirka:mne se libi jak si se vsim hned hotovej:-)Bez urazky:-)Ve filmu je Frodo fuckt slabsi postava nez v knize..sklony k anarxistum jsem ovsem nikde nezaxytil:-)Hele..jestli on nebude pod vlivem Prstenu Moci:-))
jirka, poidáno 21.1. 2003 10:28:40
MAGGO: ano, frodo mne taky iritoval, pusobil dojmem nevycvalaneho fracka se sklony k pridani se k anarchistum.
Eugenia, poidáno 21.1. 2003 7:22:56
Nedali by sa prosím vás tie mp3 nájsť aj niekde inde? Ešte mi chýbajú 3 časti zo Spoločenstva... Prosím vás.
Brennos, poidáno 20.1. 2003 21:11:44
Ty mp3 vyhodili dnes ráno... mám celé Společenstvo... ale z Dvou věží asi 3 díly zůstaly na 92% stáhnutí. To je zatracená smůla :o(. Přimlouvám se za opětovné zprovoznění... už jsem si pustil 3 díly a je to opravdu pěkně udělané. Prosím, prosím....
Olórea, poidáno 20.1. 2003 19:43:29
No jo, ty mp3 me dost stvou, hrozne jsem se tesila az si to pustim :o(
žbluňk, poidáno 20.1. 2003 19:36:57
Sakra, už mi zase to video jde přehrát jen do půlky! Nemáte ho někdo v jiném formátu?
Stefa, poidáno 20.1. 2003 16:11:42
Prosim, prosim - jeste na chvilku zverejnit ty MP3. Netusite nekdo nejakej mirror, kde by to mohlo byt. Diky
Moredhel, poidáno 20.1. 2003 15:45:58
to Maggo: To je fakt, zajímalo by mě kolik filmového času to jeho tupé zírání zabere. Spolu s elfím komandem jsou to snad dvě nejblbější věci spojené s LOTRem. Ale co záleží na obsahu, když forma je super.
filipa, poidáno 20.1. 2003 14:47:24
neviete prečo tam tie mp3 už nie sú?
alebo či sa nedajú stiahnuť inde?
nestihla som to. :-(((

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 20.1. 2003 14:04:47
Scalex: už to tam asi není :-/
Scalex, poidáno 20.1. 2003 13:51:44
Funguje vám odkaz na ty rozhlasové hry ? Mně to nějak nejede...
Maggo, poidáno 20.1. 2003 13:33:31
Nepripada vam skoda, ze Frodo ve filmu tak malo mluvi, je to spis "nouma", kdezto v knize je vcelku dost rozhodny a hlavne moudry, s Faramirem dlouze rozpravi a vubec vede hodne dialogu... Zajimalo by me, zda je to rezisersky zamer, nebo ustupek hercove neschopnosti (chci rict, ze nevim vlastne, jestli ten Eliah umi nebo neumi delat neco jineho nez smutne kukuce... :-)
V kazdem pripade je mi lito te Tolkienovy hrde postavy, ktera se ve filmu jaksi vytratila. :-((

Alex, poidáno 20.1. 2003 12:25:20
to Ruby: nebo třeba taky moc malej? Řekl bych, že jeho kamarádi sou na intelektuální výši loutkového divadla, přesně takové typy sem bohužel v kině viděl.
Corwin, poidáno 20.1. 2003 11:50:57
Ruby:Ocekavali pokracovani Spolecenstva?A to Dve veze nejsou?
Ruby, poidáno 20.1. 2003 11:42:26
Tak. Včera večer jsem se bavila s bráchou, jako s typickým netolkienistou, a dozvěděla jsem se docela zajímavou věc. Ani pro obyčejného diváka tenhle film není tak úžasný, jak si většina z nás myslí. Bráchovi kamarádi přišli dost zklamaní - očekávali pokračování Společenstva, které se jim líbilo i bez přečtení knihy. A místo toho se váleli smíchy i v místech, kde chápali, že to směšné být nemá, a celkově byli zklamaní...
gwynbleidd, poidáno 20.1. 2003 11:21:32
ale jen at tady klidne jsou ;-), kdyz budou psat slusne (=nevulgarne) a trochu sve nazory podporovat argumenty - ne jen tak placat do vetru
Míšánek, poidáno 20.1. 2003 8:06:10
Vážení, komu z vás se Pán Prstenů nelíbí, vypadněte z tohoto serveru, my vám na vaše taky nelezeme!!!
Inka, poidáno 19.1. 2003 20:44:22
Mordor ke komousum nikdo nepřirovnává, ti se v něm viděli sami (znáte to o té potrefené huse, ne?) a proto byl Tolkien za komančů na indexu, jako spousta dalších věcí - třeba Hvězdné války, tam stačil jen název filmu.
Jirka - mohl by jsi násl laskavě už přestat oblažovat rádoby zajímavýmy svého chorého mozku? Z Tolkiena si nečetl ani řádku, zřejmě si zhlédl film a nyslíš si, že máš patent na rozum....

Eowyn, poidáno 19.1. 2003 20:32:51
ad Nenja: Měj prosím na paměti aplikovaný Murphyho zákon Hutchinsův:"Člověka, který ví, o čem mluví, nelze udolat argumenty." Obávám se, že Jirka "ví, o čem mluví".
Nenja, poidáno 19.1. 2003 19:05:02
JIRKA: Myslím, že se se svojí argumentací dostáváš poněkud mimo mísu. Jackson natočil útok entů na Železný pas přesně podle předlohy, nic nepřidal, nic neubral. Takže vůbec nejde o to, jak tuto scénu interpretuje komunista v roce 70 nebo současný příznivec ODS, ale jak to myslel sám Tolkien, když ji před padesáti nebo šedesáti lety psal.
A ten vždycky rázně popíral, že by do příběhu vložil jakékoli alegorie nebo metafory ze své současnosti. (A že jich tam "interpreti" jeho díla nacházeli spoustu, třeba že Sauron má být Hitler či Stalin nebo že Prsten je vlastně atomová bomba.) A jednomu svému čtenáři, který ho žádal, aby mu pomohl s akademickou prací o svém díle, odpověděl Gandalfovými slovy: "Každý, kdo něco rozbije, aby zjistil, co to je, opustil cestu moudrosti." Takže co kdybys v sobě našel trochu pokory, přestal si myslet, že všechno víš nejlíp, a bral LOTR takový, jaký je - náherný FANTASY příběh. Anebo, pokud se Ti nelíbí, najdi si nějaký jiný. Nikdo Tě přece nenutí, abys ztrácel čas s něčím, na čem je podle Tebe všechno špatně.

Eowyn, poidáno 19.1. 2003 18:17:07
ad Jirka: Dobře Jirko, ať je po tvém. Nechť žije "saudruh" Tolkien. Pokud Tě baví si povídat pořád o komunistech, napoj se na server Charty 77.Díky.
jirka, poidáno 19.1. 2003 17:44:35
NENJA: ten polsky rozbor je bozi :)
ovsemze ze zeme na zapade za oceanem neni nic jineho nez USA. z anglie prece taky irove, skoti a i anglani hromadne emigrovali do USA. tim se tolkac mj. taky inspiroval. to je tak zjevne, ze jsem to ani nepsal.

a k tomu komunismu. je rozdil mezi komunismem prosazovanym dnesnimi anarchisty a anarchoekology a tehdejsim, RVHP industrialnim komunismem sovetskeho typu. proto to vidim, ze v dnesni dobe plati muj nazor, v tehdejsi, kdy se soutezilo v vyrobe oceli a tezbe uhli, zasazovaly se zdrcujici udery reakcnim silam a bojovalo o zrno, plati nazor polakuv.

Moredhel, poidáno 18.1. 2003 22:24:20
No můj názor je, že PJ se svým filmovým zpracováním - teď mám na mysli efekty, efektní záběry atd. - neodchýlil od ducha ve kterém je LOTR napsán. Já si při čtení LOTRa neulítávám na nějakým ději nebo na charakteru hlavních postav - stejně jsou jen tak načrtnutý, žádná velká hloubka. To, co je pro mě nejdůležitější je dokonalý popis prostředí, při kterém mi před očima vyrůstá vize toho fantastického světa. A to je koneckonců i ve filmu hlavní karta na kterou PJ sází.
Taky bych chtěl vyjádřit svoje absolutní zhnusení nad animovanou verzí Hobita, kterou jsem nedávno viděl. Pro otrlé - myslím že to najdete na Kaze.
A nakonec D&D (a další kopie) není žádná hra pro puberťáky - tak se to pokud vím snaží nastínit pouze některé stupidní americké "komedie" pro širokou masu, která by nepochopila o co jde.

Nenja, poidáno 18.1. 2003 20:42:45
BELLATRIX: Taky jsem nemohla uvěřit, že to není vtip, ale vyšlo to v r. 1971 v novinách (nebo časopise) Czerwony sztandar (Rudý prapor) a tehdy se o takových věcech nežertovalo. Je to o dost delší, ale já jsem hlavně chtěla odpovědět Jirkovi na toho "továrníka" Sarumana.
[]D[][]V[][]D, poidáno 18.1. 2003 20:08:23
Ebertova recenze me prijde plytka, bez kouli a vyluhovana. Nemam pocit, ze by zrovna tohle bylo meritkem treba pro Fuku nebo Spacilovou, a to je dobre.
Inka, poidáno 18.1. 2003 19:59:28
Recenze je zajímavá, i když mě přijde nejlepši recenze M. Spáčilové, která vyšla před týdnem v MF (je i někde na idnes). Film jsem ještě neviděla, tak jsem zvědavá, jestli mě kritici nevnadí zbytečně. U Společenstva jsem po prvním shlédnutí byla dost zklamaná.
Nenja: ten rozbor okem komunisty je dobré počtení, hlavně pro ty, kdo už začli zapomínat (nebo nemají šanci si pamatovat), jak to tady za jejich vlády vypadalo. Hledat komunistické idey v Pánu prstenů může napadnout leda troubu, který už neví, čím by provokoval.
Z Tolkiena u nás za totáče směl oficiálně vyjít jen Hobit - protože v Pánu prstenů je Mordor na východě a to by mohlo vzbudit nežádoucí asociace. První český překlad vyšel až po revoluci

Hellboz, poidáno 18.1. 2003 19:52:50
Jo-docela dobra recenze - i kdyz jednoduchost postav je dana spiise rychlosti strihov. zmen. - clovek nema cas se emocionalne vcitit do situace, aby momenty byly na stopercent presvedcive - ale je to proste akcni film a priprava na trojku.
Me se to docela libilo, i kdyz zdaleka ne tolik co spolecenstcvo. A presto, ze jsou vyzvedaavaany bojove akce - tak jejich scenika a vojenska verohodnost je mensi nez v prvnim dile - radsi rychlej strih a furt zmatek - je to hezky, ale napr. scena v momente zachrany Gimliho Aragornovim vrzenym kopim, kterym zabije vrka je hodna podpruumerneho beckoveho filmu - nastesti - takove sceny byli tak 3.
Z vojensko trategickeho hlediska je tam take par nelogicnosti - ale to je muj subjektivni nazor.
A co nekvalitni filmovi mAtros - a s nim spojene preskakovani obrazu a zvuku, to vam nevadilo ?
Jinak peknej film - ale zadnej ulet, a to ja sem na Tolkienovi zavislej ... :-)

Eowyn, poidáno 18.1. 2003 18:28:07
ad Garion: Je to nezpochybnitelné. Mimochodem se proslýchá, že v Liptákově byly nalazeny útržky rukopisu, z nichž je nepochybné, že Silmarilion a tím také PP jsou silně inspirovány tímto dílem našeho Mistra ( nezvratným důkazem je jméno hlavní záporné postavy HERGOT - u JRT MORGOTH ).
Bellatrix, poidáno 18.1. 2003 18:14:37
NENJA: :o))) ani nemohu uvěřit, že tohle někde opravdu vyšlo a bylo to míněno vážně :o)

Garion, poidáno 18.1. 2003 17:30:57
Recenze: Taková recenze se mi líbí. Je to názor, který má hlavu a patu, rozhodně vede k další seriozní diskusi. Narozdíl od poznámek typu JIRKA.

Dvě Věže je nejlepší film všech dob.

Můžete s tím nesouhlasit, můžete o tom vést spory, ale to je vše, co s tím můžete dělat :-)

Nenja, poidáno 18.1. 2003 16:46:19
Jirka: Komunistická propaganda? Hm, tak s tím jsem se v souvislosti s LOTR ještě nesetkala. Tvůj názor mi připadá o to pikantnější, že jsem se nedávno dostala ke článku, který někdy v sedmdesátých letech vyšel v jedněch polských novinách a patrně nějaký kulturní ideolog tam Tolkienův příběh rozkódoval přibližně takto:
Jde o další útok proti socialistickému zřízení. Říše zla, z níž se valí popel a dým, je průhledně umístěna na východě, obrazem dělnické třídy, která jednotně v potu tváře buduje těžký průmysl, mají být odporní a zlí skřeti. Samozřejmě že zpovykaný synáček z buržujské rodiny nemůže vidět na těžké práci nic krásného a povznášejícího. Obyvatelé západu - zemí oplývajících mlékem a strdím -, elfové (neboli aristokracie), lidé (buržoazie) a hobiti (statkáři) žijí naopak v blahobytu (aniž je vysvětleno, odkud jej získávají) a jediné, co je trápí, je "hrozba" z východu.
"Síly dobra" zde přestavuje sbírka představitelů těchto reakčních kruhů, jejichž ruce se nikdy nedotkly pořádné práce. Jejich vůdcem je Gandalf, šiřitel zpátečnické ideologie, s jejiíž pomocí udržuje obyvatelstvo v nevědomosti a strachu před pokrokem. (...) Není pak divu, že Saruman, zastánce utlačovaných a šiřitel pokroku, je prohlášen za zrádce a jeho sídlo je zničeno bojůvkou fanatických zpátečníků. Když pak šíří socialismus v Kraji, je chycen a bez soudu potrestán hobity, podporovanými a placenými kapitalistickou mocností Gondorem. (...) Ale socialismus se naštěstí nedá zničit hozením jakékoli své relikvie, i té nejposvátnější, do ohně. Drž se Mordore, obklíčený nepřátelskými reakčními sousedy!

Takže tolik k propagaci komunismu. Myslím, že kdyby autor ještě chvíli pokračoval, došel by k tomu, že Valinor, ráj za mořem na západě, jsou v Tolkienově představě vlastně USA.


brejloun, poidáno 18.1. 2003 14:47:15
Nejak me z vasi diskuze unika, jestli je rec o filmu nebo o knize. To jen tak na okraj.

Vcera jsem byl na filmu (ve Zlicine a nebylo plno ani z poloviny) a ackoli byl opravdu fajn a libil se mi, plny pocet hvezdicek bych taky nedal. Podle me by mene v tomto pripade znamenalo urcite vice, myslim tim mene akcnosti, mene postav, mene deje, ale zato vse do mnohem vetsi hloubky. Bylo k videni opravdu hodne scen, ale vse jen povrchne. A ze by tam nebylo vsechno jako v knize? No a co, je to prece film a ja se chci bavit z filmu, knihu si muzu precist doma v klidu a pri cteni si zase rozvijet svoji fantazii.

A jeste jedna zajimava vec, to co jsem v recenzich predtim cetl jako zapory na filmu, me naprosto nevadilo (Enti, Faramir, ...), mozna proto, ze jsem pak cekal neco hrozneho, ale nebylo to tak. Takze za rok radeji nic dopredu necist, nehltat zadne famy z webu a nechat se prekvapit.

Círdan Stavitel kosmickejch lodí, poidáno 18.1. 2003 13:27:20
Nevim co mám psát
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 18.1. 2003 2:00:56
Jan Vaněk: zdroje v poslední době uvádím, ale tohle jsem už dostal přeložené a zdroj nestihl dohledat. A u článku z práva jsem zdroj napsal, pokud se nepletu! :) A k ostatnímu se zatím nemám sílu vyjadřovat, vracím se z prvního dne Conu...
Alex, poidáno 17.1. 2003 21:44:58
Bellatrix: Buď v klidu, teď sem projel celou ASCII tabulku a pro u se stříškou tam není vůbec kód, takže si může každej trhnout.

Bellatrix, poidáno 17.1. 2003 21:19:58
Jujky, omlouvám se :o) Na poslední chvíli jsem si uvědomila, že jsem se znečitelnila jiným jménem, tak jsem to chtěla opravit... no a teď je to tu dvakrát :o)
Bellatrix, poidáno 17.1. 2003 21:18:48
Merlin: No jo, no jo, já vím,ale jak mám nad "u" dostat stříšku, to by mě teda zajímalo :o)

ALEX: dobře, že jsi to napsal, protože jsem se právě chystala vyhledat, kdy že byla v Rohanu poslední bitva tohoto druhu. Pokud si pamatuju, pár set let tam docházelo maximálně k menším potyčkám na hranicích - se skřety z Mordoru, nebo možná s Vrchovci, i když myslím, že se do té doby spíš ignorovali, než mlátili. Něco jako obléhání tihle Rohirové vůbec nezažili, ze všech stran měli v podstatě přátele nebo pustinu. Kromě toho měli taky málo času na přípravy (ale to už bych tě jen citovala :o)) Mimochodem, chtěla bych Jirku ujistit, že mi nevadí, že se mu film nelíbil - nikdy prostě není možné zavděčit se všem, to je normální. Ale je pravda, že určtí "nelogičnosti" ve filmu vycházejí z kontextu, který pravděpodobně neznáš. Kdybys ho znal, leccos by ti připadalo logičtější (i kdyby se ti to přesto nelíbilo).

Switch: Sice mám Pottera moc ráda, ale zase tolik stránek nenavštěvuji. Spíš ty anglické. Na jednom diskusním fóru mám ale místnost o Harrym a i odkazy na nejrůznější stránky, tak jestli chceš, tak se můžeš podívat na stránku http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php , zaregistrovat se a najít si místnost Harry Potterův svět.

Malcolm: rozhlasovka se mi taky moc líbí, ty výrazy mi nevadí, protože vojna = válka, v češtině se to dřív taky používalo, ale pak se význam toho slova změnil. Každopádně vím něco malinko o slovenském překladu PP (knihy), kde mi nad některými výrazy a jmény vstávaly vlasy hrůzou na hlavě (a nejen mně, i mnoha Slovákům), kdežto tahla hra vychází docela dost z českého překladu.


Katka, poidáno 17.1. 2003 21:18:40
Merlin: No jo, no jo, já vím,ale jak mám nad "u" dostat stříšku, to by mě teda zajímalo :o)

ALEX: dobře, že jsi to napsal, protože jsem se právě chystala vyhledat, kdy že byla v Rohanu poslední bitva tohoto druhu. Pokud si pamatuju, pár set let tam docházelo maximálně k menším potyčkám na hranicích - se skřety z Mordoru, nebo možná s Vrchovci, i když myslím, že se do té doby spíš ignorovali, než mlátili. Něco jako obléhání tihle Rohirové vůbec nezažili, ze všech stran měli v podstatě přátele nebo pustinu. Kromě toho měli taky málo času na přípravy (ale to už bych tě jen citovala :o)) Mimochodem, chtěla bych Jirku ujistit, že mi nevadí, že se mu film nelíbil - nikdy prostě není možné zavděčit se všem, to je normální. Ale je pravda, že určtí "nelogičnosti" ve filmu vycházejí z kontextu, který pravděpodobně neznáš. Kdybys ho znal, leccos by ti připadalo logičtější (i kdyby se ti to přesto nelíbilo).

Switch: Sice mám Pottera moc ráda, ale zase tolik stránek nenavštěvuji. Spíš ty anglické. Na jednom diskusním fóru mám ale místnost o Harrym a i odkazy na nejrůznější stránky, tak jestli chceš, tak se můžeš podívat na stránku http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php , zaregistrovat se a najít si místnost Harry Potterův svět.

Malcolm: rozhlasovka se mi taky moc líbí, ty výrazy mi nevadí, protože vojna = válka, v češtině se to dřív taky používalo, ale pak se význam toho slova změnil. Každopádně vím něco malinko o slovenském překladu PP (knihy), kde mi nad některými výrazy a jmény vstávaly vlasy hrůzou na hlavě (a nejen mně, i mnoha Slovákům), kdežto tahla hra vychází docela dost z českého překladu.


Enja, poidáno 17.1. 2003 20:36:06
Achjoj, co jste tady zacali resit??? Hlavni je, ze po dlouhem telefonatu se Ster Century ve Spalku v Brne MAM REZERVOVANY LISTKY NA NEDELI!!! HURAAA!!!
Malcolm, poidáno 17.1. 2003 20:09:32
Rád bych se vyjádřil k té rozhlasové hře, kterou se mi díky tomu odkazu poštěstilo konečně vyslechnout. Je to bezpochyby úžasné. Hlasy jsou naprosto výborné, muzika pěkná (i když není lehké si na to zvyknout po tom, co předvedl Shore). Jediné, co mi malinko vadí je, že pro mě, jakožto českého posluchače, působí některé slovenské výrazy mírně směšně a příběh tím trochu ztrácí na vážnosti. Nemám nic proti slovenštině jako takové, jako jazyk se mi moc líbí, jenom prostě mi některé věci, např. "Vojna o Prsten či" podobné trošičku kazily zážitek. Ale co na tom? Je to skvělé poslouchat Pána Prstenů v podání předních slovenských herců a prostě si to vychutnávat. Kažopádně se nabízí i jiný pohled na PP, než ten, jaký stvořil Jackson, nebo ne?
Alex, poidáno 17.1. 2003 20:00:25
to Switch...: zkus se zeptat Bellatrix

to Stanley: Díky, ale bylo to vyčerpávající. Pozdravuj u vás a jestli pudeš na TTT v Bratislavě (je to Ster Century, ale za boha si nevzpomínám na jméno toho celýho komplexu, je to směrem na letiště), tak se tam třeba uvidíme, protože mám vždycky jedno povinný promítání s kamárady v Bratislavě.

Stanley, poidáno 17.1. 2003 19:37:37
alex: pekne si to zhrnul, ani ja by som to nedokazal lepsie a plne s tebou suhlasim :))
Switch Of The Light And Close Your Eyes ..., poidáno 17.1. 2003 19:28:06
cau lidi nezbate takove good stranky jako sou tyto akorat o harrym potterovi ? dik
Alex, poidáno 17.1. 2003 19:26:02
to Jirka: Jenom pár detailů k závěrečné bitvě, ty odborníku na středověk. Řekl bych, že si to vůbec nečet, protože jinak by si věděl, že ta pevnost nebyla typická pevnost, ale něco jako poslední útočiště, tzn., že neměla strážní charakter a nebyla tam udržována stálá posádka, ale jen zlomek na uchování provozu. Vlastně chránila vstup do jeskyního systému pro ubytování obyvatelstva, který se dal v případě nutnosti uzavřít. Navíc ta pevnost nebyla několik set let použitá ke skutečný bitvě a nikdo nečekal, že se na ně vrhne taková přesila. Kdyby na hradbách stálo pět tisíc obránců a ne tři sta, bojovalo by se trochu jinak. Zajímalo by mě jak by si v tý vřavě velel ty! Co by si tam asi řval? "Hej vy tři, zataraste tu 20 metrů širokou díru v hradbě a braňte ji!" K tý smůle platí asi to samí jako k celý pevnosti, prostě to nestihly připravit. Navíc, kde by si chtěl tu smůlu shánět v hornatý krajině bez lesů nebo v rovnejch stepích. Není náhodou smůla a pryskyřice to samí? Takže se dalo použít jen to kamení, ale když nemáš nikoho, kdo by ho tam natahal, tak máš taky problém. Ty háky tam klidně můžou být, ale je to tak nepřehledný, že se daj okamžitě ztratit ze záběru. Možná sou vidět ve vystřižených scénách. Musí ti bejt jasný, že ten s hákem byl první na ráně, takže moc vysokou životnost neměl. K jízdnímu útoku. Když tady prezentuješ, žes dělal Johanku, tak bys mohl vědět, že útok těžkooděný jízdy proti nechráněné pěchotě znamenal do Husitských válek defacto vždycky (až asi na 4 výjimky), jistej masakr pěchoty. Vidět řítit se na mě lavinu koní v čele s Gandalfem, tak strachy "..." maggi v kostkách. Co se ti zdá divnýho na bezhlavém útoku skřetů? Vždyť to je síla, kde nezáleží na ztrátách, zkrátka účel světí prostředky. Svým způsobem v sobě skrývají i myšlenku samurajského způsobu myšlení, totiž vrhnout se do boje nehledě na svoji ochranu. Saruman taky nečekal, že mu do toho vlítne Gandalf, takže mu bylo jedno jestli ho to bude stát o sto skřetů víc nebo míň. Jestli máš pocit, že vylodění v Normandii bylo organizovanější... Já na tý bitvě nevidim nic až tak nereálnýho (jasně, že hrdinové se musej blýsknout pár specialitkama, jinak by to nebyli hrdinové). Tvůj rozbor bitvy byl z 95% jenom plácání do větru a když neznáš děj, tak ses snažil ohromit aspoň technikou, což ti ale taky moc nejde.
Merlkir, poidáno 17.1. 2003 19:25:09
Merlin, poidáno 17.1. 2003 18:51:39
Merlin, poidáno 17.1. 2003 18:51:12
Merlin, poidáno 17.1. 2003 18:51:09
Eowyn, poidáno 17.1. 2003 18:45:26
Corwin, poidáno 17.1. 2003 15:45:33
Bellatrix, poidáno 17.1. 2003 15:42:08
maeglin, poidáno 17.1. 2003 15:33:57
maeglin, poidáno 17.1. 2003 15:31:38
maeglin, poidáno 17.1. 2003 15:28:46
Exhaust, poidáno 17.1. 2003 15:22:26
meresjeff, poidáno 17.1. 2003 15:20:04
jirka, poidáno 17.1. 2003 15:12:35
pivli, poidáno 17.1. 2003 15:03:35
maeglin, poidáno 17.1. 2003 15:01:24
Stanley, poidáno 17.1. 2003 14:45:12
jirka, poidáno 17.1. 2003 13:32:31
gwynbleidd, poidáno 17.1. 2003 13:29:30
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 17.1. 2003 11:42:39
Míšánek, poidáno 17.1. 2003 11:38:21
gill, poidáno 17.1. 2003 11:35:25
Exhaust, poidáno 17.1. 2003 11:34:23
Maggo, poidáno 17.1. 2003 11:33:37
Maggo, poidáno 17.1. 2003 11:29:54
Alex, poidáno 17.1. 2003 10:55:43
Ara, poidáno 17.1. 2003 10:43:54
maeglin, poidáno 17.1. 2003 10:33:11
Soma, poidáno 17.1. 2003 10:33:03
Exhaust, poidáno 17.1. 2003 10:19:29
pivli, poidáno 17.1. 2003 9:34:22
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 17.1. 2003 8:55:06
Bellatrix, poidáno 17.1. 2003 8:48:47
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!