Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Garfield
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1626 lidí

Celkem návštěvníků
14787974

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

8.1. 2004 1:41:15tumithakJá a kniha: Eetl nikolikrát nejen ji, ale i další díla JRRT
Shlédl jsem Návrat Krále... a musím říct, paráda. Podstatná změna oproti Knize je jediná - vypuštění zpustošení a znovudobytí Kraje - ale ta mi vůbec nevadí, spíše naopak. I v Knize mi přišlo zbytečné, jenom aby mohl zemřít Saruman a Samvěd použít hlínu z Lorienu.. Spousta drobností samozřejmě chybí, hodně scén jde rychle za sebou bez vysvětlení kolem (jasný příklad Eowyn, zamilovaná do Aragorna, a zničehonic jsou na korunovaci spolu a šťastni s Faramirem), ale ve všech podstatných bodech se film drží Knihy (no, řekněme, s pár výjimkami, například když Elrond Aragornovi sám samotinký přiveze znovuzkutý Andúril do tábora Rohirů a prohlásí život Arwen za spjatý s Jedním prstenem a že s růstem Temnoty umírá), včetně zásadních dialogů. Závěr po zničení Prstenu je brán letem světem (a to doslova, když návrat do Kraje je popisován hlasem Froda nad vespod ubíhající mapou Středozemě) - jenže to je spíš dobře než špatně, půlhodina "oddechu" po strhujících třech hodinách předtím by film dozajista zabila... Návrat Krále se povedl - po rozporuplných Dvou Věžích nad očekávání dobře. Napravuje pošramocený dojem z nich a je věren Knize. Skvěle uzavírá celou trilogii a ukazuje - ač Kniha stále pro mne zůstává nezfilmovatelná - že je možné se k její dokonalosti přiblížit. Peter Jackson to dokázal. P.S.: Dívám-li se zpět na celou trilogii, je mi velice líto dějových změn Dvou Věží a zesměšnění chudáka Gimliho v nich. Jsou naprosto zbytečné a nesmyslné. Musím se ptát - PROČ?!
 10/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 9/10 [Hudba]
 10/10 [Herecké výkony]
 9/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

RadvNU, poidáno 19.07.2023 0:30:32
<a href=https://cials.yachts>v iagra and cialis online</a> Patient had no adverse reactions to any of the three medications
Petra-Lucie, přidáno 29.1. 2004 15:45:55
Fosa: já se svými občasnými návštěvami přicházím konverzovat a reagovat trapně vždy s křížkem po funuse..no to viš, schizofrenik asi sem, protože jsem typickej Blíženec...tady trochu klamu jménem, na fóru jsem ale vzorně L/P :-)a ono je to vlastně jedno, hlavně, že funguje mail...
Eskel, přidáno 27.1. 2004 17:31:08
Kostěj:Omyl... my jsme začali dřív. já a Fingolfinnn už pomalu pracujeme na scénáři. A máš pravdu, byl to geniální nápad.
Kostej, přidáno 26.1. 2004 22:25:01
Dostal sem genialni napad!!! Zfilmujem Silmarillion :-). Teda - spis jednu jeho cast...Puvodne sem myslel Berena a Luthien, ale pak sem si to rozmyslel a vymyslel Turina Turambara. Pro blizsi informace se na me obratte bud na mail, nebo na diskuzni forum u moji recenze! Myslim to vazne, ale jen tak zpolovicky, takze se urcite stavte :-)
Eskel, přidáno 26.1. 2004 14:42:39
Nemáte někdo cracknutej Massive? bez něj ty dotáčky moc nepůjdou... :DDD
Kostej, přidáno 25.1. 2004 23:51:00
K elrondistum bych bejval sel taky, ale nejak sem to tam na tom foru nemoh najit :-(
tumithak, přidáno 24.1. 2004 17:37:30
Fosa> ale to víš že prominu ;o)
Fosa, přidáno 24.1. 2004 13:49:30
Petra–Lucie (hele, schizofreniku, už mě neštvi, hoď si korunou a vyber si, v jakém pořadí budeš uvádět svá jména ;o))): Teda, teď jsi mě fakt dostala, jen si dovolím trochu rozvinout tebou nadhozenou myšlenku: K+F+C (tvá recenze mi chyběla, Corwine ;o) – tak tomu říkám vrchol komerce a konzumu :o))) Lucyová promine (však víš, jak to myslím :o)
...a tumithak snad také promine, že ta poznámka není ani trochu k recenzi... :o)

Eskel, přidáno 24.1. 2004 0:35:37
Lucyová: Ano, jsem to já... sada by bodla, hned jim napíšu :) Problém bude taky přetočit už natočené scény... no nic, vyhlásím casting. Kdo chce hrát Froda? Kdo Arwen? :DDD Problém bude s efektama, ale na to si pozveme velmistra Jana Jaroše! (pokud toto nechápete, přečtěte si jeho recenzi+komentáře)
Petra-Lucie, přidáno 23.1. 2004 22:19:59
Jelikož už výjimečně zrovna nepracuju, dala jsem si úkol, že si konečně velmi pečlivě pročtu všechny recenze. Jak vidím, tady se pilně pracuje na náboru nových členů pod Elrondova křídla...hmhmhm, přivydělávat si tímto způsobem mi není zcela proti mysli :-) :-). A připomíná mi to diskuse v recenzích K+F (každý zasvěcený ví,že?!) před rokem...jen tak dál,jen rozšiřujte naši víru..(NO TO JSEM ALE TROCHU ODBOČILA OD RECENZÍ).
Corwin, přidáno 23.1. 2004 12:03:16
Lucyova:vabeni ovecek:-)))Jasne veliky Elrond nas za to odmeni:-)))
andeliniel, přidáno 23.1. 2004 9:15:29
Tak, tak, sláva ó Velikého Plyšového Elronda ať stoupá do nebes :-)).
Lucyová, přidáno 23.1. 2004 9:00:33
Corwin, Fosa: vábení oveček na výbornou:-)
Eskel: klameme tělem :-) Jestli se v hromadě příspěvků prokoušeš až k pravidlům elrondismu, tak aby to s tebou neseklo :-)) (Že bych je raději rovnou vystavila do záhlaví? :-))))
Ad tvoje recenze: aha, to jsi ty, kdo si bude dělat vlastní sestřih! :-) Tak to jsem četla :-) Škoda že můžeš scény už jen vyhazovat, takovým jako ty by měli tvůrci přibalit speciální bonus - hromádku vyhozeného materiálu na doplnění :-))))

Eskel, přidáno 22.1. 2004 23:32:04
Fosa: :DDDDDDDDDDDD čím dál tím podezřelejší, jen co je pravda... (Abych řekl pravdu, tak oni "Elrondisti" jsou tady asi tak nejrozumnější skupinka lidí, jak jsem tak pozoroval. Myslím že to tak zlý nebude. Jenom se nesnažte mi o to vyvracet :P)
All:
To tu mojí malinkou "recenzičku" fakt nikdo nečte, nebo jenom nevíte co na to říct? Sice byla asi týden v top 1, ale komentářů poskrovnu. Jinak ne že bych si tady dělal reklamu, to by mě ani nenapadlo :)))) ps:Jo a přestaňte psát tak skvělý recenze, ta moje pak vedle nich pěkně upadá... ;( všudypřítomná amoralizace.

Fosa, přidáno 22.1. 2004 21:55:58
Doteď nemůžu pochopit, proč mi jisté příspěvky pod touhle recenzí přišly tak náramně vtipné, ale občas jsem dostávala dobré záchvaty smíchu :o) Nic konkrétního, jen pár vzpomínek a trocha situačního humoru, elrondisté pochopí jen částečně, ostatní asi nepochopí vůbec. Na to už se nedá reagovat, škoda :o)
Corwin: A o veškerý majetek, který bude muset Eskel coby nově vstupující do naší svaté sekty složit na Elrondův oltář, se šábnem spolu, jo? Ale pssst, ticho, ať si to nakonec ještě nerozmyslí ;o)

Eskel, přidáno 22.1. 2004 18:47:42
díky, pozvánku s radostí přijímám, zaregistrovaný jsem dávno. Objevím se tam až o výkendu, snad nemusím obhajovat proč :).
andeliniel, přidáno 22.1. 2004 18:25:45
Eskel: Klidně přijď, je to veřejná místnost. Jenom aby tě nezdolaly naše "intelektuální" kecy. Musíš se jenom registrovat tady na diskusním fóru.
Eskel, přidáno 22.1. 2004 17:33:33
Corwin: No vida, konečně něco vyplulo na povrch a musím říct že mě to zajímá čím dál tím víc... nasadili jste takový ten lákavý systém dráždivých poznámek, které nikdo nepochopí(nevědoucí) a je pak zvědavý. Jinak, stejně jsem měl v plánu přečíst všechny recenze na TTT a FOTR, takže se na to vrhnu... Zásadní otázka: Považuje se za přijatelné, jen tak znenadání, troufale přijít do té oné vaší místnosti? (To víš, informace jsou mocné lákadlo)
Corwin, přidáno 22.1. 2004 6:57:50
Eskel:elrondiste??To je takova zvlastni sekta,doporucujiproůepsi poxopeni precist recenzi na Dve veze od divaku Kurta a Fosy,cleny elrondovskeho klanu,ke kterym se pocitam i ja:-)Ostatne zkus nekdy prijit na Diskusni forum do mistnosti U plysoveho Elronda a poxopis vse:-)Ostatnim vrele doporucuji....a to nje proto ze za kazdy napsany prispevek mam od Bela desetikorunu.......jeej,to jsem asi nemel rikat...:-)))
Vincent, přidáno 21.1. 2004 20:44:26
to Eskel - ale vůbec mi nedošla voda na mlýn jen si to utřiduju a stahuju film z netu. Čekal jsem to horší, Aragorn je taky docela ok, ale 10/10 opravdu nečekejte :-)
Eskel, přidáno 21.1. 2004 16:50:30
1.)Corwin: Máš absolutní pravdu, že někteří to dělají jen ze sportu... nebudu jmenovat, ale všichni asi víme.
2.)Může mi proboha někdo vysvětlit, kdo jsou ti opěvovaní elrondisté? Slýchám to neustále a už mi to celkem vrtá hlavou... (sorry za neznalost)
3.)Vincent: Viděl jsi film a došla ti voda na mlýn co? :) Že by změna názoru? btw:S tím fantasy je to fakt sranda, nejsem sám, kdo tady ty výroky moc nechápe... pověz nám prosím ten úžasný objev(závěr), ať se můžeme pobavit...

Lucyová, přidáno 21.1. 2004 15:02:34
Corwin: :-))))))) To mě pobavilo:-) Fakt přesný :-)

Puberťák: vydrž, vydrž, půlka už je napsaná, teď ještě osvěžit knížku, v pondělí šupajdy podruhé na film a seriózní bádání bude završeno dvojrecenzí (= 1)před přečtením knihy, 2)po přečtení knihy) :-) Ostatní elrondisté pokud vím mají jcsoft-půst, protože film dosud neviděli...ale jistě se brzy objeví... A vůbec, co Ty a Tvá recenze? Taky hořím zvědavostí :-)

Kostej, přidáno 21.1. 2004 12:49:03
Priznavam se - nevydrzel sem to a mrknul se na piratskou verzi v bidne kvalite. Na to, aby clovek zjistil jak uzasny jsou tam triky kino sice nepotrebuje, ale stejne tam dneska zajdu. Zitra, stejne jako Vincent k tomu neco napisu, ale necekejte ze to bude neco jako loni. Ono je to totiz - stejne jako loni - uplne o necem jinym.
Zatim

Corwin, přidáno 21.1. 2004 7:00:27
pubertak:kde jsou ostatni nevim,obcas se tu nedo nekde vyskytne,alenikdo poradne.K tomu flmu,rozhodne jej shledni,pak ho ztrhame nebo vyxvalime do nebes,premyslel jsem ze byx napsal jeste jednu recenzi a to nejakou negativni:-)Mne porad nedoxazi co mysli Vincent tim ze to neni fantasy a Tolkienuv dux:-/
Vincent, přidáno 21.1. 2004 4:50:30
tak jsem to viděl! je to opravdu nejrozporuplnější díl! nebyl by problém kritizovat aniž by si člověk vzal do hlavy byť jediné slovo z knihy. Nejočekávanější :-) recenze na jc softu bude asi zítra
puberťák, přidáno 20.1. 2004 21:23:32
to corwin.no konečně.jsem tvůj člověk.ale stejně to bude zase špatně.to si piš.jinak nad tvým příspěvkem ještě dumám.dost zvláštně napsán.film jsem stále ještě neviděl, takže nemohu celkem nic sdělit.a co lucyová?že by mi její příspěvek unikl?a ostatní od Plyšového Elronda jsou kde?mám malý transparent jak v Mobyho klipu a na něm je Hello,Hi Plyšáci.
Corwin, přidáno 20.1. 2004 21:10:46
Panove panove,a i damy:-)nezapletejte se do osobnix sporu:-)Osobni spory reste mecem a sekerou:-)
Vincent:to ze PP neni fantasy tedy jeho filmova podoba uz od Tebe ctu asi poste,ale porad to nexapu.Matrix neni sci-fi?Rekni mi tedy CO to tedy vlastne je a nerikej akcni film!!!To bys mohl mezi akcni filmy zaradit jakykoli film kde je nejaka bitva.Nebo co to podel Tebe akcni film je?Ja jsem asi moc hloupej,ale kdyz je nekde carodej,elf,trpaslik,vymyslena historie a brinkot mecu,sem tam nejaky hrdina bez bazne a hany,nekdo zprvu bezvyznamny z koho se vyklube nekdo nezbytny,tak to podle mne fantasy JE.
Petra-Lucie,Olga a jeste kdosi,ja jsem kooupil kdysi PP bratrovi a taky jsem se nejak nemohl dostat do deje,a to muzu s klidnym svedomim rict ze uz jsem mel cosi odcteno.A i muj otec,veliky to ctenar,se do PP mrknul a rikal presne to same,osm jmen pro jednoho cloveka,sahodlouhe rodokmeny,vymyslena historie....kazdy tomu na xut neprijde.Tady se ani neni o co oprit,protoze vsexny vase minule zkusenosti s historii,vsemi nazvy a pravidly jsou pryc,protoze ta kniha ma vsexno svoje a to ne zrovna nejjednodussi.
Taky mi dost prijde,ze spousta lidi kteri maji negativisticke postoje a nazory,to tady delaji ze sportu,protoze maji nejvetsi odezvu.Ale je to porad totez dokola,PJ udelal tohle tak,tohleto jinak,tohle melo byt takhle a tohle tam vubec byt nema...Jo.Beru.Ale film jako takovy:pribeh-jednoduxy,klasicky,s klasickou zapletkou.Kamera kvalitni,triky super,herecke vykony fajn,strih malinko zmateny,ale jinak prece stezejni vec zustala cela!Objevil se Prsten.Jak kdo k nemu prisel je vysvetleno.Proc se musi znicit,je vysvetleno.Proc se vybral jako nositel Prstenu,je vysvetleno.Dosel tam?Dosel.Prekonal spoustu prekazek diky nadmernemu usili a vernosti a oddanosti svyx partel?Prekonal.Padoux byl ztrestan?Byl.Umrel nekdo koho nam bylo lito?Umrel.Zapomnel jsme na neco?Urcite.Ten pribeh je proste jednoduxy,ale squele zpracovany.Mimoto je Navrat zcela nabuseny emocema a komu aspon trikrat neprejel mraz po zadex,je bud drevo,nebo necita,nebo lze:-)Aaaa co jsem to vlastne xtel napsat??

z.o, přidáno 20.1. 2004 21:01:23
Jak to říkal Sam Glumovi ve scéně s králíkem?Tobě není pomoci.Ale jsem fakt zvědav co napíšeš.Ale jinak sedí to co ti napsal pan Ivo Cicvárek, kterého si vážím pro jeho nadhled a přesný popis stavu věcí.Toho zatím byl schopen pouze Kurt a Fosa.Tedy v příspěvcích na předešlé dva filmy.Klidně budu s tebou diskutovat o tom co a co není fantasy.Dost jsem se tomu pár dní věnoval abych ti mohl po tvé recenzi oponovat.:))))
Vincent, přidáno 19.1. 2004 20:44:42
To je asi jasný že když je můj pohled tady v menšině, že budu hlavně nesouhlasit! jak už jsem napsal jinde ocenovat budu v recenzi! Nejdříve si projdi diskuze a pak piš takovéhle plamenné příspěvky
z.o, přidáno 19.1. 2004 19:50:08
Pro Vincenta naposled.Pak se vyjádřím až ke Tvému příspěvku.Na tvoje názory na film i knihu nelze totiž nic říct či napsat.Jsou totiž naprosto irelevantní.Dal jsem si tu práci a spočítal že 96% Tvých příspěvků bylo vyloženě negativních.Souhlasil jsi pouze s těmi kdo měli podobný náhled.A těch je zatraceně málo.Jsi netolerantní osoba.Nejsi schopen ocenit práci jiných.Jsi zahleděn pouze do sebe a svých názorů.Nejsi ochoten pochopit a hlavně tolerovat náhled jiných.A proto je jakákoliv diskuze, byť po netu naprosto zbytečná.Jenom ty a nikdo jiný naprosto přesně ví co je a o čem pojednává žánr fantasy.Je mi tě líto příteli.
Joanna, přidáno 19.1. 2004 9:12:09
Tumithak: Je mi ľúto, že si sa zaradil medzi porovnávačov.
Vincent: Vincent, ó Vincent ! Uz sa tesim na diskusiu pod Tvojou recenziou. :o) Vidím, že si navnadil naozaj zapálených diskutérov, ako sú puberťák a Kostěj. A myslím, že z.o. Ti už asi tretiu pusu nepošle. :o)

Vincent, přidáno 19.1. 2004 2:47:46
to Eskel - prostě si stojím za tím že film není fantasy a snad jsem k tomu v diskuzi napsal dost! Ale klidně se konkrétně ptej
Vincent, přidáno 19.1. 2004 2:46:08
to Z.O. - ty se asi hodně nudíš že píšeš takové příspěvky o ničem ,co? :-)
z.o, přidáno 18.1. 2004 20:26:25
Vidím že se nedovedeš povznést nad věc a nepoznat že ten řádeček byl napsán jako nadsázka.Ale tu Nobelovku bych bral.I když jsem nestudoval psychologii ale trošku odlišný obor.Ale klidně ti ti věřím že jsi tady ještě nic nenapsal.To není přeci vůbec důležité.Důležitější je že díky tvému příspěvku dochází k názorové výměně a všemu co s tím souvisí.A o to by tady přece mělo jít?Ne?
tumithak, přidáno 18.1. 2004 16:05:07
z.o> Máš můj obdiv, na základě pár příspěvků na jediné téma si dovolit tvrdit, že díky podobnosti názorů jsou dva lidé jedna a tatáž postava... To je na Nobelovu cenu za psychologii, kdyby to byla pravda ;o) Věř tomu nebo ne, tohle je první recenze, co jsem dal na web, a ještě k tomu z legrace, a Vincenta ani nikoho jiného tu neznám ;o) Btw, jen jsem vyjádřil nad tou diskusí údiv, protože jsem jí nezamýšlel, a je mi jedno, co se sní stane ;o)
Locutus a Péťa, přidáno 18.1. 2004 15:36:42
Teletubies je dlouhopřipravovaný pořad zaměřený na rozvoj dětské mysli. A nic proti němu nemáme. Stejně tak i Návrat krále je dráždění emocí úzké cílové skupiny. A taky proti tomu nic nemáme. To je vše.
Eskel, přidáno 18.1. 2004 13:21:09
Docela sranda... sice jsem se těma vašima "příspěvkama" prokousával snad hodinu, ale stálo to za to. Sice jak už puberťák napsal probíráte poněkud starou látku, ale je vidět že názorů na sebemenší blbosti je pořád nepočítaně. nebudu se to toho nějak moc plést, zapálený diskutér skutečně nejsem, ale opravdu moc by mě zajímalo, proč se vincent počád ohání tím "fantasy žánrem" a následně jinde prohlásí že PP není fantasy... To je myslím téma, které stojí za pár vět, obzvláště teď, když nám "převyprávění" PP skončilo a je čas pro příchod jiného "fantasy" projektu. Jak to teda vincente myslíš?
z.o, přidáno 17.1. 2004 16:29:57
No tumi.Mám takovej pocit že ty a vincent jste tatáž postava.Shodné názory,podobný slovník.No nevím.Jinak buď rád, že jady plamenná diskuze.Ne?Vo tom to přeci je.Ale neboj.Hlavní diskutéři teprve příjdou.Tím nemyslím sebe.Chraň bůh.Toho jsem již dalek, abych tobě a Vincentovi oponoval.Nelze.A pak na těch tvých pár desítek příspěvků tady bude bleskově zapomenuto.Tomu věř tumi.
Vincent, přidáno 17.1. 2004 16:24:32
Recenze bude! Snad proboha není povinnost s někým souhlasit
tumithak, přidáno 17.1. 2004 14:52:49
Docela se bavím ;o) Tuhle recenzi jsem zprvu napsal do mailu pro kamaráda, co po mně chtěl v rychlosti zhodnotit Návrat Krále, anžto ví, že mám Knihu celkem v malíčku a na moje hodnocení docela dá. Že vyvolá takhle plamenou diskusi (čti flamewar ;o)), to jsem opravdu nečekal ;o)
z.o, přidáno 17.1. 2004 11:02:37
A ještě jednou pro Vincenta.Marně tady hledám nějaký tvůj příspěvek.Kromě toho že v podstatě nikdo se ti nezavděčil, tak žádný vlastní řádek jsi nevyplodil.Když ono kritizovat druhé je tak snadné.Že jo Vincente?A posílám ti ještě jednu pusu zpod svého kníra.:)))
z.o, přidáno 17.1. 2004 10:57:35
to Vincent.chichi:))))Tak potěšila?Jo?Že bych ti poslala pusu zpod svého kníru?Mlask.Máš ji teda mít.Je vidět že neumíš moc číst.
Vincent, přidáno 17.1. 2004 6:03:54
to Z.O. - S tím Lesem mytág jsi mě teda potěšila. Už si nemyslím že ničemu nerozumíš
z.o, přidáno 16.1. 2004 22:05:54
Jenom poznámečka k Petra-Lucie.Je to tak.Taky mě asi ukamenujou s váma.První přečtení Pána prstenů mi trvalo dost dlouho.Už jen ta jména.V každé rase se dotyčný jmenuje jinak.Pro jednu a tutéž osobu 3 a více jmen.Začínal jsem to číst nesčetněkrát.Ale povedlo se.Ovšem číst takový Silmarillion je stejný jako číst za mých mladých let vědecký komunizmus.Po pár stránkách už člověk pomalu neví kdo je kdo.A nebýt uvedených rodokmenů tak v tom čtenář zabloudí.A musím říct že kniha na mě takový dojem neudělala jako film.Tak a je to venku.Spíše než Pán mě zaujal Les Mytág.Opravdu originální námět, napínavé až do konce.Ovšem podle mého názoru TT na DVD v rozšířené verzi jsou naprosto skvělé.Ale to sem nepatří.Takže počkejme na Návrat v extend verzi.Už jenom výběr míst pro natáčení byl úchvatný.Nevím jestli se tam někdy dostanu, spíše ne.O tricích nemluvě.Balrog ve společenstvu byl bombou.A vím o čem mluvím.Povolání informatik.Takže hluboce smekám před WETou.A ten kdo vymyslel program pro klony postav by měl dostat minimálně malého Oskara.Kniha je ve své podstatě do filmové podoby nepřevoditelná.Takže nelze srovnávat knihu a film.Ani se o to nesnažím.Takže víceméně souhlas s tímto názorem.Návrat jsem ještě neviděl takže nemohu nic vyplodit.A nad některými výplody tady se musím pouze pousmát.Raději nejmenovat protože by člověk byl okamžitě téměř ukamenován.Trocha tolerance vůči ne takovým nadšencům jako mnozí co se zde prezentují by ze strany zavilých Tolkienistů neškodila.Ale toho nejsou bohužel schopni.
Petra-Lucie, přidáno 16.1. 2004 20:59:27
K poznámce OLGY z 12.1.04: mám obdobný názor.Taky se mi víc líbí filmy než knižní verze.Mám je sice doma od r. 1990, snažila jsem se je v té době přečíst,ale nepovedlo se. A to jsem neúnavný čtenář všeho možnýho. Dokopala jsem se k tomu právě až díky filmu, ale na zadek jsem si z nich teda nesedla. Takže mě budou muset zabít s tebou....
puberťák, přidáno 16.1. 2004 13:51:34
tumi.no nevím jestli jsi zvolil ten správný film.pokud vím jsou to báje a pověsti.ale beru to.na to že to byly asi loutky, výbornej film.taky na něj kouknu když je v tv.tento film mě nenapadnul.medúsa byla taky skvělá.dobrej nápad.díky za vzpomínku na titány.
tumithak, přidáno 14.1. 2004 21:31:32
a když jsme u fantasy filmů, co takhle Souboj Titánů? ;o) Stařičký, pravda, na dnešní dobu, ale zahnízdil se mi v paměti hodně hluboko a dodnes se na něj moc rád podívám ;o) P.S.> a tu sovičku přímo "žeru" ;o)
tumithak, přidáno 14.1. 2004 21:25:52
puberťák> mě to out nepřijde. Ve chvíli, kdy se celá trilogie uzavírá, mám za to, že je na místě trocha bilancování, a k němu patří i její zhodnocení jako celku, nemyslíš? A faktem zůstává, že Dvě Věže byly po shlédnutí rozšířeného Společenstva těžkým zklamáním, kdežto Návrat krále velmi příjemným překvapením.
Kostej Nesmrtelny, přidáno 14.1. 2004 20:50:44
Pubertak : jako by se stalo.
Nahodou, nepripadam si uz tak zatvrzelej. Dyt bych musel kafrat uplne proti vsemu...v soucasny dobe me jenom neuveritelne vytaci ta nazgulska scena z TTT. A to jeste proto, ze je to logicka dira jak hrom, hlavne ovsem ze to hezky vypada!!!!
:-)
Porad ovsem zastavam nazor, ze kdyby se PJ povedlo natocit celou trilogii tak, jak natocil prvnich 20-30 minut FOTRa (prolog nepocitaje), asi bych v tom kine umrel :-). A vubec neresim, ze v te knize byl uvod do hobitiho sveta NAPROSTO odlisny.
Tot ode me vse.
Teda jeste vlastne ne...panove, nehadejte se tolik, nerozcilujte se. Rozcilovat se = mstit se na svem zdravi pro blbost druhych. :-)

Vincent, přidáno 14.1. 2004 20:33:37
Nepiš prosím podle knížky ale podle fantasy žánru, to je přesnější! To o PJho fantazii je tady už takové alibistické klišé. Pokud je to co si při čtení knihy představoval toto, tak buď řadu věcí vůbec nepochopil nebo je mi ho prostě jen líto. Tomu ale moc nevěřím. PJ z toho udělal úplně obyčejný film, naprosto popřel náležitost k žánru fantasy a to je u díla jež nese název Pán prstenů prostě svatokrádež! Ne proto že by to byla moje bible, ale protože je to nejoblíbenější fantasy v historii. Opravdu fantasy filmů moc není a velkofilm vůbec žádný, takže těžko porovnávat, ale líbil se mi třeba Zaklínač. Okrajově do tohoto žánru patří také třeba Jakubiskova "Nejasná zpráva o konci světa". Ten film bych ti doporučil ke zhlédnutí. Pak získáš třeba nový rozměr hodnocení zfilmovatelnosti těchto žánrů.
puberťák, přidáno 14.1. 2004 17:20:51
vincente,vincente.s tebou je těžká řeč.když ty to bereš moc podle knížky.cituji tě:Já kritizuju změny které PJ udělal v rozporu s duchem knihy. A nejen knihy ale Tolkiena samotného ba i žánru fantasy.konec citátu.doufám že to nepopřeš.proč mu nechceš /Jacksonovi/nechat právo udělat si film podle své představy?to čím se podle tebe provinil je sice hezké že to vysvětlíš, ale.A to je to ale.Bereš mu mít vlastní fantazii.tobě taky nikdo neupírá mít tvou vlastní představu.Jackson měl tu jedinečnou možnost svou představu uvést na plátno.a my s jeho představou můžeme maximálně nesouhlasit.ale to je tak všechno co můžeme.úlety Legolase jsou v celé trilogii to nejmenší.Pravda s Gimlim si měl dát asi trochu pozor.a že by se zpronevěřil žánru fantasy?s čím chceš film porovnávat.s kterým filmem?nemluvím o knize.je řeč jen o filmu.tak mi napiš který fantasy film je skvělý, jedinečný.jsem zvědav co to bude.a že nejsem schopen diskuze?to se hluboce mýlíš.jenom mi pořád za ty tři roky nejde na rozum jak někdo může neustále srovnávat knihu, která je nenatočitelná,do filmové podoby prostě nepřevoditelná a film.asi jsem hodně hloupej a chtěl bych po lidech hodně.jak už tady někdo pravil.s ortodoxními fanoušky je těžká řeč.a ten dotyčnej má bohužel pravdu.
Vincent, přidáno 14.1. 2004 15:01:04
to Pubertak- Náhodou jsem si četl i některé starší recenze, kde se určité věci rozebírali, žel podle mého se jen tak naťukli! Ty nejsi schopen diskutovat o konkrétních věcech o tom to je
puberťák, přidáno 14.1. 2004 11:04:25
No nevím.vyjadřovat se k věcem téměř rok starým mi příjde trošku out.vydrž člověče.zejtra už tady bude příspěvků halabaladěj.:)))já jen že to už tady bylo.probráno ze všech možných úhlů pohledů.takže ti hlavní diskutéři se už k tomu stejně vyjadřovat nebudou.můj názor.hele můžu mít svůj vlastní názor?už mi to tady pár jedinců zakazovalo.tak se raději zeptám.:)))a nebuďte vy dva takový netýkavky.
tumithak, přidáno 14.1. 2004 9:35:42
puberťák> ne všichni mají čas zpětně pročítat všechny recenze na TT, tak proč nesnášet argumenty i zde, kde je to aktuální?
puberťák, přidáno 14.1. 2004 7:28:01
Pánové to co tady plodíte se rozebíralo tak před 10 měsíci na stránkách TT.Takže si stojím za tím co jsem napsal.Nic nového od vás jsem se nedověděl.A ta konkrétna již popsali jiní, dříve a lépe.Vidím že Vincentovi naskakují pupínky.tak si to tak neber hochu.Jedná se jen o knihu a film.jo kdyby šlo o život tak to je jiná.:))))moc to prožíváš.
tumithak, přidáno 14.1. 2004 0:08:10
puberťák> ten poslední příspěvek o objevnosti myslíš doopravdy vážně? ;o))
tumithak, přidáno 14.1. 2004 0:05:23
Radim> ano, velmi mu to ubližuje ;o) Gimliho zesměšnění je prostě trapné, nazgul s Frodem jakbysmet, atd... Vidět nejdřív film a pak číst Knihu? Veliká škoda, protože už navždy budeš ovlivněn filmem a nedostaneš možnost si vytvořit vlastní vizi Středozemě.
Vincent, přidáno 13.1. 2004 23:54:38
to Puberťák- Tak takovou snůšku bezobsažných keců jsem už dlouho nečetl! Tolik vět a přitom vůbec nic! Moje kritika je naprosto konkrétní a ty na to reaguješ takhle? Máš docela politický talent...
puberťák, přidáno 13.1. 2004 23:18:27
to radim.máš recht.matrix 2 a 3 totální propadák.jednička super ale ten zbytek je o ničem.námět vynikající ale zpracování, fuj hanba mluvit.že se ty amíci nestyděj to takhle celý zvorat.masíruj celou zeměkouli tak dlouho až to leze krkem a výsledek?trojka Matrix = 0 bodů.trapas.
Radim, přidáno 13.1. 2004 21:44:23
to Vincent: Ano,priznavam ze po prvnim shlednuti Dvou vezi jsem byl mirne rozcarovan nekterymi vtipky Gimliho a kousky Legolase,ale po nekolika shlednuti jsem na PJovu hru pristoupil a proto Navrat krale uz me prekvapil mile...ano onen film jsem videl,ale to je neco jineho,jiny druh prozitku...Navrat krale me proste smetl jako parni lokomotiva a silnejsi dojem jsem si z kina jeste neodnesl..proto sem ochoten drobnosti prehlizet,protoze tohle dilo si to zaslouzi (narozdil treba od poslednich Matrixu a dalsich 10tek prumernych filmu ktere se behem roku objevuji)
puberťák, přidáno 13.1. 2004 20:21:51
to tumithak a vincent.tak konečně zas pár zatvrzelejch jako vy dva.tyhlety názory co by kdyby a proč tohle či onohle a v knize je to takhle a tohle je blbost.ještě chybí jak je ve zdejších krajích zvykem co ta Arwen a proč ta arwen a co tam dělá když tam nemá bejt.pane jo.to už se milí pánové všechno rozebíralo včetně elfího komanda.takže je třeba napsat něco nového.to je už omleté téma.na tohle vám asi moc lidí už neskočí.u kostěje to už beru.ten je známý svým nekompromisním postojem.takže mu to už nebudu ani vyvracet.ale děkuji že se mě zastal že jsem to četl.četl a mnohokráte.čili v podstatě ze strany tumiho a vińcenta nic objevného ani provokativního.takže trochu fantazie pánové z vaší strany by to asi chtělo.čekám já i další.ale něco oopravdu objevného.třeba že tam někde jezdí auta, lítaj letadla atd.ale přesně popsat v kterých záběrech.nebo že některý ze skřetů měl na nohou tenisky.:))))sportu zdar a fotbalu zvláště.
Vincent, přidáno 13.1. 2004 19:50:36
to Radim--- Mě to taky přijde jako pořád dokola :-) ! Já chválím spoustu změn oproti knize, ale musím se prostě nad některými pozastavit! A nejde jen o to že v knize to bylo jinak, jsou to postupy které nemají ani v žádné fantasy (i filmu) co dělat a které výsledek jen sráží až zesměšňují. A to není žádný můj subjektivní pocit, ale jistě pocit většiny fanoušků tohoto žánru! Jen to nevím proč nesmyslně bagatelizují jako drobnosti či velkomyslně přehlížejí. Drama o odlehčující momenty se dají naaranžovat i ve vážném duchu. A co se týče náboje- viděl jsi třeba Jakubiskovu "Nejasnou zprávu o konci světa"? To je u mě náboj!
Radim, přidáno 13.1. 2004 16:58:00
A porad dokola....ano PJ udelal par zmen,ale ruku na srdce..ublizuje to filmu jako takovemu a jeho kvalite,nebo jde proste jen o to ze ctenari se pres zmeny nedokazou prenest..rekl bych ze to druhe..zkuste se na to podivat jako na film bez knizni predlohy...podivat se na ten celek jako kinematograficke dilo a prestat opakovat furt dokola co tam neni vubec nebo co tam chybi..ja knihu cetl az po filmech a muzu vam rict ze jsem strasne rad,ze jsme byl v kine neovlivnen. Ano kniha mi prisla pote lepsi,komplexnejsi,propracovanejsi ale to je snad v poradku. Ale tohle filmove dilo jako celek proste nema konkurenci a zvlast Navrat krale ma takovej naboj jako nekolik filmu dohromady, takze stiznosti typu chybejici Gimli-Eomer jsou absolutne nepodstatne.
tumithak, přidáno 13.1. 2004 13:57:53
Kostěj> Já tím nemyslel, že by konkrétně pubeťák Knihu nečetl, asi jsem zvolil špatnou kombinaci slov. Ta šaškárna s nazgulem by tam samozřejmě nebyla, pokud by je Faramir propustil už v Ithilienu - chtěl jsem to do předešlé reakce napsat, ale přišlo mi to zbytečné rozvíjet ;o) Souhlas s přidáním sporu Gimli vs. Éomer - u něj jsem se ze srdce zasmál, tak proč jím nenahradit ubohé zesměšnění Gimliho...
Vincent, přidáno 13.1. 2004 12:39:53
To Kostěj! Naprostý souhlas! Mě zas čílí zbytečná naprostá uniformita jednotek SS Elf došlá na pomoc Helmově žlebu! Naprosto zbytečné uvnitř pevnosti (příchod nebyl tak zlý) ... Schválně za jak dlouho se nás svalí povodeň ...? :-)
Kostěj Nesmrtelný, přidáno 13.1. 2004 11:56:26
P.S. : ktery je konecne vzato (a v ramci knihy!!!) mnohem kouzelnejsi a vtipnejsi nez neustale narazky na to, ze Gimli je trpaslik.
Kostěj Nesmrtelný, přidáno 13.1. 2004 11:55:06
to Tumithak - no, rekl bych ze pubertak knihu asi cetl, ale to jen tak na okraj. Jinak naprostej souhlas. Jeste bych ze Dvou Vezi vypustil tu saskarnu s nazgulem a Frodem v Osgiliathu. Ono to sice vypada efektne, ale prumerne inteligentni viceucelovy kuchynsky mixer se musi chytat za hlavu. Dela to z nazgula - jak tu nekdo trefne poznamenal - "slepého a hluchého idiota, který nepozná Prsten, maje ho metr před sebou". Nejvic me totiz siri takovehle sceny. Jsou tam k nicemu, nicim pribeh neobohati a misto nich by se tam dalo dat leccos jineho. Treba uz kdesi zmineny Gimliho spor s Eomerem o pani ze Zlateho lesa :-).
tumithak, přidáno 13.1. 2004 11:09:27
Radim> Shodneme i neshodneme ;o) Představíme-li si trilogii složenou z rozšířených verzí (doufám že Sarumanova smrt nebude dalším přílišným výstřelkem oproti Knize) s hypotetickou podobou Dvou Věží, kde Gimli není groteskní šašek, Faramir nevleče hobity do Osgiliath a Aragorn si odpustí pád ze skály a následný osamělý "výlet" do Helmova žlebu, pak s Tebou budu souhlasit, že něco tak krásného tu ještě nebylo a film je téměř dokonalým přepisem knihy na filmové plátno. Těch "drobných" chyb zůstane spousta, jen namátkou - elfové v Helmově žlebu nemají co dělat (ale kousnu je, protože začlenit do filmu boj Lórienu by byla další hodina navíc a když vím, že původně je tam měla přivést Arwen, tak ještě díky za to), Rohirrim by se z toho svahu do bitvy spíš přikutáleli, než že by byli schopni přijet, Arwen se (oproti Glorfindelovi v Knize) nemohla zjevit ve své podobě z Eressei, protože se narodila ve Středozemi (abychom měli přiklad i ze Společenstva), Denethor rozhodně nebyl žádný potrhlý blázen, Sauron "nešajnil" svým okem po Mordoru jako megawattová žárovka (mimochodem, tohle mi vůbec nevadí, beru to jako vizuální zpodobnění jeho moci) a další a další příklady... - ale to už je daň, kterou je nutno zaplatit, aby se lidé jako puberťák a další, co Knihu nečetli, neukousali v kině nudou při osmihodinovém promítání a film se nestal "lahůdkou" pro pár vyvolených, jak píše ;o)
Vincent, přidáno 13.1. 2004 8:44:12
To se teda neshodneme! Film je to kouzelný, ale ty chybky jsou větší
Radim, přidáno 12.1. 2004 23:01:24
Muzete se hadat,prispivat,debatovat a kritizovat, ale tenhle film a vubec cela trilogie si zasluhuje predevsim velkou poklonu, protoze neco tak krasnyho (i pres drobne chybky) tu proste jeste nebylo...a na tom se myslim shodneme vsichni,ne? :-)
puberťák, přidáno 12.1. 2004 18:00:17
Ale pánové jen se nebojte.Počkejte až lidičky ten film uviděj.Pak se to tu rozjede.Ono psát nějaké ty bláboly jako já bez shlédnutí filmu je o ničem.Takže vydržte.Vždyť i s Kostějem jsme se chytli:))).Ale všechno má své meze že jo.Takže dočkejte času.Určitě se na vás těší Kurt/já zvláště/,jeho příspěvky jsou perfektní,Lucyová a jedna z nejlepších přispěvovatelek Fosa.Takže za pár dní tady bude asi hodně divoko.Ale tak to má být.Prošel jsem spoustu serverů našich i cizích.Ale takovéhle diskuze nikde nejsou.Prostě podle mého je tento server jeden z nej.A když se občas najdou jedinci kteří mají snahu být vulgární až sprostí/myslím opravdu vulgární/diskuze je tady více než zajímavá.I mi občas někdo přišil že jsem sprostej, ačkoliv jsem velice slušně vychvanej.A zvlášť se těším na dívčinu Arsiméne.Kde jsi ach kde jsi.Ani vidu ani slechu.takže pánové na konci týdne bude na tomto serveru už asi hodně málo místa na nějaký příspěvek.Takžte taste slova na obhajobu svých náhledů,názorů.Ale až ve čtvrtek či pátek.Zdraví puberťák.Už mě svrbí ruce na klávesnici, ale musím vydržet.
Vincent, přidáno 12.1. 2004 17:01:59
to Kostěj - Máme v dost věcech stejný náhled na film! Ale co mě fakt překvapuje... Myslím že jsme tu s tumithakem rozjeli kvalitní a rozumnou kritiku a všichni ti dřívější diskutéři (mimo pubertaka) jsou se svými myšlenkami někde zalezlý! Co si o tom asi mám myslet ...? :-)
Kostěj Nesmrtelný, přidáno 12.1. 2004 16:22:35
Vincent : viz moje pseudorecenze na Dve Veze a nasledna flamewar (vicemene) :-)

Olga, přidáno 12.1. 2004 13:50:28
Asi mě zabijete, ale mě se film líbí víc než kdysi kniha. Možná je to tím, že jsem začala číst knížky hrozně brzo a dávno před Tolkienem jsem měla přečtenou Bibli, všelijaké antické mýty, Gilgameše, samozřejmě spoustu pohádek, sci-fi, historických románů apod., a tak mi Pán prstenů nepřipadal taková bomba. Spíš naopak, přišel mi dost suchý, napoprvé ani napodruhé jsem ho nedokázala přečíst do konce. Kdežto filmové zpracování mi od první minuty opravdu vzalo dech.
Vincent, přidáno 11.1. 2004 22:54:18
to Kostěj- že by další člověk co to nevidí růžovými brýlemi? dej o sobě ještě vědět!
Kostěj Nesmrtelný, přidáno 11.1. 2004 17:44:40
A k Vincentově recenzi plamenným bičem já se přidám tou svou morgulským ostřím. Teda....doufám :-)
Až to uvidim.

puberťák, přidáno 10.1. 2004 20:38:53
to vincent.máš recht.ono se ten text blbě kontroluje v to prťavým okně.teda s tím zamotáním.asi si to budu muset vytisknout.ale teď něco až po shlédnutí filmu.je to takové plácání do větru.tedy z mojí strany.bez podívání v kině je to celkem o ničem.
Vincent, přidáno 10.1. 2004 14:38:25
puberťák- Na Gimlim se asi neshodnem, na zbytečných změnách v ději taky ne, ale jinak diskuze byla o tom že jsi nám vyčítal zaslepenost knihou, což se nepotvrdilo- trochu jsi se v těch svých dlouhých příspěvcích sám zamotal.
puberťák, přidáno 10.1. 2004 12:27:24
Přesto mi to opět nedá.Pro tumitaka.Zásadní otázkou je jestli lze vůbec natočit film tak jsi to lehce nastínil, tedy bez těch chyb a změn.Fantasy žánr je podle mého velice obtížný žánr.Postavy které ve světě lidí neexistují, kouzla, čáry, prostředí ve kterém se vše odehrává.Nelze to podle mého zcela věrohodně zobrazit.Soudím že ani kreslený film by to nezvládl.Prostě tu atmosféru knihy nelze žádnými výrazovými prostředky dát na plátno.Souhlasíš?Myslím že ano.A v tom je právě onen problém.
Něco k Faramirovi,Boromirovi a ostatním.Tobě se nelíbil, mě naopak velmi.A Faramir i kdyby se rozkrájel tak by se otci nezavděčil.Bránil Osgiliath co možná nejlépe a výsledkem bylo otcovo opovržení.A nějaká jak obrazně píšeš zodpovědnost za Gondor a jeho lid?Nenech se vysmát.To může být jen opravdu v knihách.Stačí se podívat na naši politickou scénu.Výsledkem by taky mohla být jeho /Faramirova/sebevražda, nebo jiný špatný konec.A i když je to hrdina/Faramir/určitě by měl svou hrdost a jednou by si řekl dost toho ponižování.Navíc zcela nespravedlivého.A třeba by se i vzbouřil proti despotickému otci.Vždyť i koneckonců Boromir neměl svého otce rád.Jeho věta ve filmu Tohle si zapamatuj bratříčku hovoří o jeho negativním postoji vůči otci.Zůstat a čelit tomuto tlaku dokáže jen silná povaha.Nekoukej na Faramira jako na Herkula,hrdinu.Dívej se na něj jako na člověka který miluje svého otce a ten jej neustále ponižuje ať dělá co dělá.To se nedá dlouho vydržet.ˇAť jsi hrdina nebo ne.A existuje hranice za kterou podle mého nelze dále jít.Myslím že tvůj pohled je opravdu jen knižní.A s tím patolízalstvím máš pravdu.Nezažil jsem to.Ale vidím dnes a denně.A stačí se podívat na naše politiky typu Grosse,Špidly, Svobody a dalších.Ti by měli povinně jít do kina na tenhle film a vidět jej alespoň 10x.To je totiž přesně o nich.
I kdybys měl na jeden díl miliardu dolarů, atmosféru knihy do něj prostě nepřeneseš.Srandičky s Gimlim jsou asi diskutabilní.Někomu vadí někomu ne.To je věc názoru.Do fantasy asi opravdu nepatří.To máš možná pravdu.Ale Jackson to tam dal tak proč hned taková slova.Prostě je to tam a hotovo.A s tvou poslední větou nelze než souhlasit.A kdybych to tedy vzal podle tvých měřítek.Tak je to hezky udělaný dobrodružný film.A s tím se dá souhlasit.Nebo myslíš že ne?A na závěr.Kdybys koukl na moje texty kolem Společenstva i TT, mnohokrát bys tam našel větičku že tuhle knihu nelze natočit.Takže vidíš že se nakonec shodneme.Pouze náhled na zpracování filmu máme každý trochu odlišný.Ta představa že bychom všichni psali jak je to úžasné, bezchybné,fantastické a všichni tomu filmu dali desítku mě přímo děsí.Takže hezký víkend.

puberťák, přidáno 10.1. 2004 11:07:20
a ještě jednou pro thumi či jak se jmenuje.já psal přesně to co ty.že kniha je nesfilmovatelná.tak nevím vo co kráčí.je třeba vše řádně číst příteli.naprostej souhla s tvým názorem až na vyjímky.přečti si pořádně to jsem napsal.:)))zdravím tě
puberťák, přidáno 10.1. 2004 11:03:33
tumithiak.ale já to psal pro vincenta.ne pro tebe.
tumithak, přidáno 10.1. 2004 0:57:11
Teď k věcem mimo film - chytrý rodič znalý tohoto díla počká, až děcko dosáhne trochu vyššího věku, než je 8-10 let. Souhlasím, že je dobré začít Hobitem. Pána prstenů ale nemůže desetileté dítě pochopit. Jistě, dokáže ji přečíst jako zajímavý příběh. Toť bohužel vše. Je to kniha pro dospělé a v tom je její kouzlo i genialita. Dá se číst znovu a znovu, a pokaždé v ní s přibývajícím věkem naleznete nové myšlenky, jež dříve zůstaly skryty. Věčná škoda přečíst jí příliš brzy, nechat se odradit spoustou nepochopených pasáží a nikdy se k ní už nevrátit. Teď Silmarillion - kolik Ti je, že Ti připadá jako těžká kniha? Já ji mám za vynikající doplněk k Pánu prstenů. Osvětluje vznik světa, kultur, historii Středozemě. Pro toho, kdo chce po přečtení trilogie vědět víc, úplný a velmi "čtivý" poklad. Slyšel jsi někdy název "Nedokončené příběhy"? Možná ty by se daly považovat za těžší čtení, ne tak ani kvůli náročnosti, jako zmíněné nedokončenosti. I přesto jsem je přečetl třikrát. A na závěr, aby si puberťák udělal obraz o mém "fanatismu" - jsou to už tři roky, co jsem tyto knihy četl naposledy ;o)
tumithak, přidáno 10.1. 2004 0:33:41
Ještě jednou to zopakuji, specielně pro puberťáka, i když už jsem to jednou napsal - KNIHA JAKO TAKOVÁ JE NEZFILMOVATELNÁ. Úvahy o převádění emocí atd. jsou z Tvé strany nesmyslné, viz má poznámka o 24-hodinových dílech. FILM BERU JAKO FILM, byť se mi snažíš podsunout něco jiného. Už od okamžiku, kdy jsem shlédl Společenstvo, mi bylo jasné, že půjde o samostatné dílo, ne přepis Knihy. Nevadí mi vynechané pasáže a změny děje tam, kde je to logické - vynechání Bombadila, zkrácení cesty za Nemrtvými, odstranění Vymetení kraje... Plně chápu, že je to nutné pro zachování rozumné délky filmu, jeho spádu atd. Překousnu posílení role Arwen (díkybohu menší než původně uvažované právě kvůli bouřím nevole mezi fanoušky) a humor na vrub Gimliho ve Společenstvu a Návratu Krále. Tohle všechno beru, je to film a žije svým vlastním životem. Neoddiskutovatelným faktem však zůstává, že existuje spousta míst, dějových a charakterových změn, které jsou nesmyslné, nic nepřinášejí ani tomu, kdo Knihu nečetl, natož ostatním. Dopředu se vědělo, že P.J. dostal za úkol do filmu "vpašovat" viditelný milostný příběh a humor (myšleno i pro tupého Američana bez kouska fantazie). Ve Společenstvu a Návratu Krále jsou tyhle dvě věci snesitelné, nevtíravé, nevadí mi. V Dvou Věžích ale přesáhly únosnou hranici. Ten film není ani lovestory, abych ronil slzičky nad uměle "srdceryvnými" scénami Arwen a Aragorna, ani komedie, aby se musel divák každých pět minut smíchy popadat za břicho. Ten film je fantasy, a přesně to od něj očekává i divák, který přijde do kina. Nemluvě o tom, že humor ve "Dvojce" na úkor Gimliho mi přišel leda k pláči. K Faramirovi - "sebrat se a jít", jak píšeš, že bys to udělal Ty, je ta největší slabost ze všech. Utéct od povinností (zapomínáš na to, že byl synem správce Gondoru, jeho kapitánem a měl povinnosti jak ke svým mužům ve vojsku, tak k poddaným?) umí každý. Zůstat a čelit jim i přes nepřízeň otce, toť pravá odvaha. A snažit se za každou cenu zavděčit? Na tohle jsi přišel kde? Tomu se říká patolízalství, a není hodno člověka ani dnes (dovolím si tvrdit, že jsi tuhle situaci v reálném životě vůbec nezažil, nehledě na to, že nejsi správcem království s mnoha povinnostmi vůči jiným), natož muže s krví Númenoru, kterým byl, alespoň v knize, Faramir. Muž oddaný Gondoru, hrdý i poslušný rozkazů svého otce, ale zároveň řídící se vlastním rozumem a nebažící po moci za každou cenu - na rozdíl od Boromira, který, ač bojoval za "správnou" věc, nehleděl na prostředky, použité k jejímu dosažení. Právě tenhle kontrast povah dvou bratrů je důležitým momentem příběhu a, tady si dovolím malé rýpnutí, dokáže přemýšlivému divákovi nahradit nejméně hodinu popisných scén a prozradit mnoho o duševních stavech hrdinů. Malá paralela k diskusi o Faramirovi na závěr - ano, film je byznys. A přesto, ujmou-li se práce chytří a odvážní lidě, nebojící se použít vlastní rozum místo slepého naslouchání druhým, může místo tuctového Hollywoodského snímku občas vzniknout krásné a geniální dílo. P.J. není dokonalý, je jen člověk. Nevyvaroval se chyb, z nichž mnohé mu byly vnuceny diktátem produkce, ale i tak stvořil nádhernou trilogii, která je a bude důstojným převedením Tolkienových příběhů na filmové plátno. Tečka.
Vincent, přidáno 9.1. 2004 23:33:51
Bel- Tak to je velice potěšující :-) ! Stejně mě s..e jak tu všichni ten film vychvalujete a negativa bagatelizujete. Těšte se na mou recenzi plamenným bičem...
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 9.1. 2004 20:50:43
Vincent: taky jsem si to myslel, ale naštěstí to tak není... obrovská spousta lidí, skutečně obrovská, si knihu přečetla díky filmu a uznala, že je prostě lepší. A co se týče merchandisingu, tak ten po Návratu opadne, protože prakticky nikdo nemá licenci na "věci ke knize", pouze na filmové propriety. New Line se spíš pokusí natočit Hobita, ale práva na všechny ty blbovinky okolo drží pevně v rukou Tolkien Enterprises a hlavně Christopher Tolkien. A ten je nevydá. Stejně jako nevydá práva na Silmarillion, má dílo svého otce ve velké úctě...

A tyhle debaty u recenzí už mi začínaly chybět :-)

Vincent, přidáno 9.1. 2004 19:14:45
Já jsem psal o tom že s tímto fimem přijde na svět také zcela jiné chápání Tolkiena. Film bude jen prvním stupněm komercionalizace Tolkiena po americku. Přijdou komiksy, paperbacky a spoustě dětí se dostanou do ruky monohem spíše než originální dílo. Tak bohužel funguje trh. A proč by si měli myslet že papírový originál je nějak výjimečné dílo když viděli prostě jen nadprůměrný film? Krása knihy je mimo jiné v popisu a propracovaných vztazích. Kolik lidí pak sáhne po knize když film něco takového ani nenaznačí? Bude pro případné čtenáře knihy Gandalf ten moudrý a laskavý čaroděj, když praští holí Denethora a práská se se Sarumanem o zem? Co pak bude z té knihy mít? Z knihy se stane v očích těch lidí jen průměrné dílo, i když si ji třeba i dost dětí přečte či začne číst. Ty děti jí nebudou mít šanci pochopit. To je ten hlavní problém. Ten všechen merchandising teprve přijde. A není to jen můj názor ale jiní prostě nemají tu potřebu chodit na tyhle stránky a objímat se tu s ostatními jak je ten film skvělý. Film šel natočit lépe i hůře! také ho miluji i nenávidím!
puberťák, přidáno 9.1. 2004 18:27:54
A opět nemohu souhlasit s tímto názorem.Chytrý rodič znalý tohoto díla vezme dítko ve věku 8-10 let do kina a nechá jej kouknout na film.A zbytek už je pouze na malém divákovi zda jej dané téma zaujme či nikoliv.Viděl jsem v kině takovéto kuliferdy s otevřenou pusou.A viděl jsem dospěláky kteří nepokrytě spali.A opět znovu.tato kniha se nedá zfilmovat.V tom se myslím shodneme.Ale film může postavit před diváka otázku.Přijímáš to co vidíš, jsi schopen uvěřit tomu že se to může stát?A podle mého názoru jsou právě nejlépe ovlivnitelné děti.A máme tady čtenáře nejen Tolkiena, ale později i jiné literatury.Mezi námi řečeno kolik lidí si dneska přečte Vojnu a mír?A je to při tom fantastické čtení.O fantasy literatuře nemluvě.Z tvých řádků čiší přímo skepticismus.Jakoby generací dejme tomu dnešních 30 a 40 cátníků by se měl vytratit zájem o tuto literaturu.Nevěřím.Kluby, časopisy vydávané s touto tématikou hovoří zcela jinak.A k Jacksonovu zpracování.S tím se musel přece každý fanoušek smířit že film bude jiný.A jestli na to nehodlal přistoupit tak neměl do kina chodit.Jestli je pro něj důležitější vlastní představa celého díla než představa někoho jiného tak tam prostě nejdu.Myslím že můžeme být rádi že to nedostali do rukou ti praví holywoodští režiséři.Myslím že výsledek by byl přímo katastrofický.Jistěže ve filmu jde o vizuální stránku věci.jinak by to nebyl přeci film.A že by lidé sáhli po komiksech?To nemyslíš vážně.V ČR ani omylem.A amíci jsou úplně mimo tenhle film.Tam to beru.Ale v Evropě?Měl jsem možnost hovořit s několika američany na podobné téma a mohu ti říct že pro ně je tohohle filmu škoda.Maximálně disneyovky.A to ještě pokud možno bez dialogů.A že to není fantasy?Každý má jinou představu.Holt nezavděčíš se všem.S Tolkienem podle mého musíš začínat od Hobita.A pak dále.A co se týče Silmarillionu.To je tak těžká kniha ńa čtení že mezi normální literaturou těžko najdeš podobnou.Tuto knihu jsem začínal číst mnohokrát.Až po mnoha letech jsem se prokousal až na konec.Je to jakási Bible celého příběhu.A tady potřebuješ opravdu hodně velkou fantazii, navíc spousta jmen pro jednu osobu.Prostě jen pro silné nátury.Ale fantasy není jen Tolkien.Taky jej dvakrát nemusím.Podle mého jsou autoři srozumitelnější.Ale opět je to věc názoru.Ale opravdu jak říká pan profesor Klaus, nemohu ale nemohu s Vámi souhlasit.Myslím že generace která bude tyto knihy i film hltat jedním dechem jen tak nevymřou.
Vincent, přidáno 9.1. 2004 17:15:34
Já nekritizuju že se film nedrží doslovně či dějově knihy. Já kritizuju změny které PJ udělal v rozporu s duchem knihy. A nejen knihy ale Tolkiena samotného ba i žánru fantasy. A to není jen můj subjektivní názor. Některé věci které jsou jinak se mi ale zamlouvají. Film mi nepřijde tak dobrý aby donutil lidi aby sáhli po knížce. Jeho výjimečnost je založena na vizuální a také zčásti na hudební stránce, tak proč číst knihu? Spíš mnoho lidí sáhne po různých komiksech či "paperbackech" v horším případě napsaných podle filmu. Naopak se stane Pán prstenů akademickou knihou pro pár vyvolených. Žádná další fantasy generace ovlivněná Pánem prstenů už nebude. PJ natočil film na motivy nejčtenější fantasy na světě a není to fantasy? to je svatokrádež! Podotýkám že nejsem Tolkien fanatik. Knihu jsem četl kdysi dávno a pak ještě před měsícem znovu návrat krále abych věděl o co v knize vůbec jde. A dokážu na ní vidět i chyby. Mnohem víc se mi třeba líbí Silmarillion který jsem četl xkrát!
puberťák, přidáno 9.1. 2004 13:30:32
Tak jsme u konfrontace.Snaž se na to dívat očima ne toho kdo četl knihu milionkrát a zná ji jako své boty, ale ten kdo na to šel jako na film.Kdo nezná pozadí všech dějů co jsou v knize myslím že mu byly tyto změny zcela lhostejné.Tak jako to, že tam chyběl Tom.Naprosto stejná situace.Co se týče Faramirova charakteru.V kino verzi nestál za nic.To je fakt, který nikdo tomuto filmu neodpáře.A teď sitauace v rozšířené verzi.Je objasněn vztah Faramir - otec a z toho vyplývající Faramirovo chování.Jak by ses zachoval ty?To nemusel Tolkien ani psát.v běžném životě jsou tyto situace velmi časté že rodič preferuje jedno dítě více než druhé.Jaká by byla tvá reakce?Buď by ses snažil otci zavděčit za každou cenu, nebo by ses stáhl do sebe a v tom případě bys vypadal opravdu jako slaboch.Co ty nato?Faramir rozhodně nebyl slaboch.Ke mně se otec chovat jako Denethor tak se seberu a jdu.Čert vem nějaké království.Faramir měl snahu se zavděčit aproto vlekl Froda i prsten domů.Setkání s tím velkým černým ptákem vyznělo opravdu nějak podivně.Přiznávám že jsem taky z té scény nebyl moudrý.A ktomu kousáníse nudou.Jseš tedy asi čestná vyjímka.Nevím,netuším jak bys chtěl natočit spoustu popisných scén, duševních stavů hrdinů.To je mi záhadou.Ono to zase tak moc dějové není.Stále opět dokolečka.Takovýto film by byl pro pár vyvolených.A film je v první řadě byznys.Bylo by to hezké kdyby se vám pravověrným film líbil třeba i při 6 hodinové délce , ale normální divák neznalý knihy by asi Jacksona poslal do neumětel.Nehledě na to že producenti by proklínali Jacksona ještě 10 let po natáčení.Tomu moc nevěřím že bys to snesl.Tato kniha není básnička jako Kytice kde to šlo tímhle způsobem natočit.Mnohé výroky jsou prostě nepřeveditelné do filmu.Můj názor.A nakonec ještě poznámka.Jde o fantazii Jacksona.A ta nemusí vůbec korespondovat s tvou.Doufám že souhlasíš.Ale tak to přeci má být.každý máme svou představu.Nebo myslíš že ta tvá je jediná správná?
K vincentovi a gimlimu.Je to jen věc názoru.Mi se jeho hlášky líbily,tobě ne.Tak to má být.Nebo ne?A má ostrá reakce.Jenjsem vyjádřil názor že tvrdě nesouhlasím s kritikou TT.Rozšířená verze je naprosto perfektně natočený film.A kolega ve svém příspěvku píše že je mu velice líto dějových změn.Předpokládám že změny se týkají změn oproti knize?Nebo se mýlím?Jestli netak je třeba napsat co a jak.A změny proti knize nmi opravdu nevysvětlíš.Poněvadž já šel do kina na film, nikoliv na doslovný překlad převedený do filmové podoby.A film jak známo má zcela jiné možnosti než kniha.Takže jedeme dál.Vezmeme li v potaz že je to v podstatě první film tohoto druhu, nevím co tedy ortodoxní fanoušci budou očekávat od dalších.Aby to na dlouhé roky nebyly jediné 3 filmy natočené na tohle téma.Předstáv te si Karkulku natočenou přesně podle textu.No to by byl horor.Já myslím že důležitější než jestli Gimli řekl tohle či tohle, jestli tam byl či nebyl ten či onen je fakt že díky JAcksonovi začalo tuhle literaturu číst mnoho nových lidí.A časem se dostanou k jiné stejně kvalitní.A vo tom to snad je,ne?Vždyť si vem jenom dnešní 10 leté špunty.co dělaj?Čučej na video, nebo hrajou mnohdy přihlouplé hry na PC.Není lepší zajít do bijáku na takovýhle film ,pak do knihovny a začíst se do těhle překrásnejch knih?A utéct do tohoto světa od rodičů, kamarádů a v mysli si představovat všechna ta nádherná dobrodružství?Já myslím že ano.

tumithak, přidáno 8.1. 2004 15:24:10
puberťák> ještě dodám k srovnávání film/kniha - přečetl jsi si i závěr mé recenze? Píšu tam, že Kniha pro mě zůstává nezfilmovatelná. Jak může někdo zfilmovat lidskou představivost milionů bytostí? Film nelze s knihou srovnávat ve smyslu, jestli dokáže být věrnou kopií - na to by nestačilo ani 24 hodin na každý díl. Nesrovnávám film s knihou, jen nechápu potřebu přepisovat dokonale napsané dílo tam, kde to je nesmyslné a zbytečné...
tumithak, přidáno 8.1. 2004 15:08:35
puberťák> a věř že neukousal ;o) Rozšířené Dvě Věže byl dobrý film, právě díky přidaným scénám, které "zjemnily" dopad dějových změn. Do poslední chvíle jsem při jeho sledování doufal, že Faramir Froda do Osgiliath nepovede, samozřejmě marně. Právě tohle (a Aragornův pád a osamělá pouť do Helmova žlebu) tenhle film srazily na průměr - zbyla z něj jen vizuálně nádherná podívaná, toť vše. Nemusím být studentem FAMU abych mohl posoudit dějové změny. PJ je obhajoval nutností pro děj Návratu krále - po jeho shlédnutí můžu tvrdit, že byly nesmyslné. Zkus mi vysvětlit, co by se na příběhu filmu změnilo, kdyby Aragorn nespadl a Faramir propustil Froda už v Ithilienu... Nic, ušetřil by několik minut filmu, které mohl lépe využít. "Výlet" do Osgiliath a Frodovo "setkání" s nazgulem - čemu sloužily? Udělaly z Faramira slabocha, a z nazgula slepého a hluchého idiota, který nepozná Prsten, maje ho metr před sebou.. Nejsem "fanatik", jen jsem vyjádřil na film svůj názor. P.S. k Matrixu: Kdyby zustalo jen u jedničky, byl bych radši... Dvojka a hlavně trojka ten film a jeho původní atmosféru zničily.
Vincent, přidáno 8.1. 2004 14:19:52
to puberťák: a já musím asi zase po dvoumiliónté si povzdechnout! 80% Gimliho hlášek bylo naprosto trapných, nehodných toho jakou roli měli trpaslíci u Tolkiena i v tomto filmu. Odlehčení lze dosáhnout i jinak. Divím se že takovýto laciný americký humor může vůbec u někoho v evropě najít pochopení. Doufám že mě nikdo neobviní že srovnávám film s knihou :-)
P.S. Já jsem teda v Tumithakově recenzi nenašel žádné srovnávání s knihou ve smyslu kárání za změny. Tak proč tak ostrá reakce? Jen projevil lítost nad tím co asi očekával bylo to jinak! to je ale naprosto v pořádku a není to žádná kritika. I mě přišlo mnohé odchýlení se od ducha knihy za naprosto zbytečné! ale to ti asi nevysvětlím

puberťák, přidáno 8.1. 2004 7:30:21
Pane jo.To jsem tomu dal.Já myslel že jseš ženská.Omlouvám se.:))))
puberťák, přidáno 8.1. 2004 7:26:33
A už to opět začíná.No konečně chtělo by se říci.S tvým hodnocením TT tvrdě nesouhlasím.Ale to je tak vše co s tím mohu udělat.V rozšířené verzi jsou TT skvělý film.Řekl bych že se mi líbily více než Společenstvo.ZAse ortodoxní fanoušek.A zase je třeba napsat po miliónté stejnou větu.Vážená fanynko.Kdyby to bylo natočeno přesně podle knihy tak se v kině ukoušeš nudou.to mi věř.A že Gimli byl odlehčen.na tom nic nevidím.A po dvoumiliónté.Nelze a asi bych ti to měl napsat milionkrát, nelze srovnávat film s knihou.Ale opět se budu čílit nad lidmi kteří to nejsou schopni pochopit a stále dokolečka budou omílat že ty změny proti knize atd.Možná by nebylo od věci kdyby někdo kdo studuje či studoval na FAMU obor který přímo souvisí s prací na scénářích Vám zavilým a nekompromisním fanouškům knihy vysvětlil co znamená pojem "natočeno na motivy".Možná je to v titulcích vyjádření jinak,přiznávám že nevím.Ale JAckson nikdy /podle mého/nikdy neprohlásil že natočí Pána prstenů přesně podle knihy.Naopak vždy trpělivě vysvětloval všechny změny ve filmu oproti knize.Takže tyhle vzdechy a výčitky mi už po tolika letech připadají téměř nesmyslné.Jenom tak na okraj.Kdyby lidé kteří natočili Matrix 2 a 3 věnovali tolik snahy a píle jako autoři trilogie Pána prstenů svému filmu,byl by to film asi úplně o něčem jiném.Tady je vidět když se podle mého soudu podcení divák.Což pro Pána prstenů vůbec neplatí.Ale i tak díky.Moc jsi toho ovšem nenapsala.Očekával jsem od všech příspěvků trochu větší rozlet při psaní.Ať je o čem diskutovat.
[ Všechny komentáoe ]

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!