Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1035 lidí

Celkem návštěvníků
14960603

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

26.1. 2003 14:21:49ANDREJá a kniha: Eetl nikolikrát nejen ji, ale i další díla JRRT
Takže s odstupem několika dní od půlnoční premiéry a po třetím shlednutí jsem se rozhodl dát svou recenzi na web.Anebo ne recenzi v pravém slova smyslu nýbrž takové poukazy k filmu.
Nebudu tady příliš vynášet klady filmu, kterých je jistě dost a zaměřím se spíše na takové poukazy k negativům dle mého skromného názoru.

Takže zásadní věc, kterou bych vytkl filmu je ono ztvárnění Gandalfova "exorcismu" na Theodénovi.Toto podání Theodéna jako někoho, kdo je přímo ovládán Sarumanem(i když je otázkou nakolik to mělo být spíše podobenstvím, ovšem vyznívá to tam dost zřetelně), jde proti Tolkienovu pojetí svobodné vůle.Každému je dána svobodná vůle a každý má volbu a je jen na něm jak s ní naloží.Tady byl Theodén této volby zbaven.V originále totiž Theodém chátral a byl užírán vlastní pošetilostí a vlastními pochybami, které v něm umě živil a podněcoval Gríma Červivec(skrze něho přicházel Sarumanův vliv, nikoliv jakýmsi "spellcastingem").
Posléze je třeba podotknout, že i Theodén "obnovený" působí občas dost nejistě a velmi si protiřečí(příklady jeho fatalismu "Iť's over a naopak kontrastně proti tomu stojí jeho "Let them come").A jenom taková malinká poznámka k Theodénovi na závěr- a to takové osekání jeho vztahu ke Grímovi.Byl podán velmi jednostranně, ale v originále je naznačena složitost jejich vztahu například i tím, že on byl bezmála jediným kdo Červivce oslovoval jménem a poté ve scéně po probuzení, když chtěli 4ervivce zabít tak mu daroval život, prokázal milost kvůli věcem minulým a nechal ho jít...zatímco ve filmu mu ruku, která chtěla udeřit zadržel Aragorn(pochopitelné,ale malinko škoda).
Samotný Gríma Červivec byl Bradem Douriffem ztvárněn velmi dobře a na to jak málo prostoru dostal tam bylo z Grímy hodně.....byl to správný odraz Červivce a také trochu onoho Grímy, čestného muže, kterým býval.

Diskutované téma Faramira.No byl jsem na něj připraven, takže jsem byl po prvním shlédnutí překvapen, že to není až tak "výrazné", ovšem přesto je to změna značná.Krystalický a unikátní charakter Faramira je pryč nahrazen obrazem věrného vojáka svého otce.Škoda.Velká škoda, za cenu vyextrapolovaní vlivu prstenu a tlaku na Froda.
Samozřejmě je třeba pominout "vypjaté scény" s NAzgulem apod. zase by znamenala konec pro Froda a jeden šíp Faramirův by tomu opravdu nezabránil.

Jinak ztvárnění Gluma je výborné, nejprve jsem si na něj na počátku musel zvyknout,ale to stálo jen pár okamžiků.Serkisův výkon je fantastický.Ztvárnění jeho schizofrenních rozhovorů a la podlez a podraz je velmi dobré,avšak v onom rozhovoru končícího výkřiky "Smeagol is free", je příliš vyprofilované na zřetelnost toho, kdo je "černý" a "bílý"....to je příliš okaté, mezi Podlezem a Podrazem nebyla taková přísná dělící čára, ovšem obstojně je to napraveno v rozhovoru v Henneth Annun před Faramirem.Takže velmi dobré.

Jinak ještě další věc ke které se vyjádřím jsou Enti.Nemůžu tak zcela sdílet nadšení z jejich ztvárnění.Ano, vizuálně jsou velmi dobří, tedy hlavně Fangorn, ovšem na můj vkus, poněvadž Fangorn má být téměř nejstarším stromem je takový "pomenší" a trochu moc "hubený" v kontrastu k mocný pralesním velikánům Fangornu(ovšem to je jen můj názor:-).....trochu mě překvapilo zvtárnění Entích očí....takové velmi pohádkové,ale uznávám, že je to těžké, nicméně co mi tam trochu vadilo.Nedostatečně podtržená moudrost věků a ten obrovský časový odstup od současného světa(III.věk Středozemě).Vypadal prostě jako nějaký pár set let starý strom...stačila třeba taková drobnost ve chvíli když hovořil o Sarumanovi, že přestal chodit po jeho lesích a v mysli má už jen rachot a kola, tak stačilo říci mladý Saruman(což jke replika, kterou Stromovous vskutku použil) a už by to ten odstup vytvořilo, zvláště v kontrastu s touto postavou, ke které(saruman) se všicni obracejí jako k někomu "high"...
Skvělé bylo ono vyjádření se po dlouhé poradě, že Smíšek a Pipin nepatří mezi skřety, to bylo výnorné zdůraznění jejich stylu rozhodování a naznačení jakoby toho odstupu z Hlubiny věků, nicméně jen proto aby to bylo vzápětí rozvráceno jejich okamžitým rozhodnutím o pochodu proti Isengardu.Za cenu znovu zdůraznění role Pipina a Smíška(přičemž,ale ta role spočívala už jenom v tom, že dorazili do Fangornu a svými zprávamí pohnuli tamější mocnosti) v rámci osudů Středozemě.Škoda.

A teď už bych to pomalu zakončil, skvělých dobrých scén a nenápadných dobrých scén tam bylo mnoho, steujně jako scém poplatných Hollywoodu(jezdící štít,naskakovaní na koně Legolase, některé boje na Hlásce..ovšem v tom je někdy cítit i síla mýtického hrdiny, takže jde spíše o ty komické vložky typu právě toho štítu apod.)...
Jinak scéna tolik diskutabilní a to příchod SS komanda a "oberstgrupenführera" Haldira....to je scéna při které ser člověk taky musí smát jinak by se divil a musel se naštvat, že to snad mají být elfové...
Střih je dělaný výborně, scény(některé velmi krásné, třeabs jako "pověsti ožívající v trávě") jsou velmi oříznuty,ale to je pochopitelné...snad to extended version nahradí aspoň částečně.Obecně je to film na méně shlédnutí než FoTR,a vytratila se jistá poetičnost, nicméně to se čekalo...doufejme, že RoTK přijde se skvělým syntaxem obou těchto přístupů.

Takže tolik k tomuto,ale ač to snad nevynívá moc pozitivně, já, jak jsem řekl v úvodu, jsem se záměrně zaměřil na některá negativa IMHO, takže to nemějte opticky zkreslené,ale ROZHODNĚ NA URČITĚ BĚŽTE A NEDEJTE NA ŽÁDNÉ RECENZENTY A NÁZOR SI UDĚLEJTE SAMI!!

 8/10 [Celkové hodnocení]
 
 9/10 [Vizuální dojem]
 9/10 [Hudba]
 8/10 [Herecké výkony]
 6/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Joanna, přidáno 17.3. 2003 20:26:10
Andre: Už sa tým netráp... Už sa mi nechce hádať.../alebo diskutovať/ :o))) Mne sa elfovia páčili, Tebe sa nepáčili. Nemám čo dodať.
Andre, přidáno 17.3. 2003 9:45:21
Joanna:Jen drobná otázečka, když jsem se tu vyskytl.Jak jsi myslela tu větu, že "že tým pohanil všetko elfské vo filme, pretože sám aplikuje svoj výrok na ďalší dej, keď sa ma pýta na Noldor."...to mi nejak nedava logickou souvislost...
Shackal, přidáno 4.3. 2003 10:38:48
No však si taky svoje myslím..;-)
Joanna, přidáno 4.3. 2003 0:11:11
Shackal: Svoje som povedala a mysli si čo chceš... :o)
Shackal, přidáno 3.3. 2003 23:01:49
Ha, dvě písmenka a za tím slovo "komando" a jaký se tu najednou ozval štěkot. No já třeba použil název "Lórienští Einsatzgruppen", kteří jdou masakrovat nebohé skřetíky, a není to tím že bych si elfů nějak méně vážil.. :-);-);-);-);-);-);-)
Nu, já bych byl s Andrem zajedno, co se tohoto týče. Jinak recenze je opravdu sehr gut. :-)

BTW Joanno, myslím, že ti to zlehčování leckdy až brutálního rázu celkem leze krkem a ani se ti nedivím. Což ovšem neznamená, že bych to přestal dělat.

Anniris (ta s tečkou), přidáno 24.2. 2003 18:11:35
ach hodný a milovaný puberťáku, naprosto souhlasím, já to do něj hustím již hodnou chvíli:-)

Andre (aby se neurzil:o)) ŠIKULKA:-)

puberťák, přidáno 14.2. 2003 21:03:37
to andre.hlavne vytvořit dobrá souvětí a vložit tam zajímavá slovíčka.nejseš ty zakuklenej češtinář?hezky napsaný.chtělo by to ještě trošičku vědečtější výrazy.pak by to nemělo chybu.člověče aby ti nakonec všichni rozuměli a pochopili co tím básník chtěl říci.ne ty jsi politik.ti taky mluví o všem a o ničem.hodně zdaru při dalším psaní.nezapomeň že všichni co to čtou nemají akademické vzdělání jako ty.jestli jsi ta krásná cizí slova neopsal ze slovníku cizích slov.člověče mluv a piš tak jak ti zobák narost.
Joanna, přidáno 3.2. 2003 20:22:23
Petra-Lucie: Presne tak ! :o)
Petra-Lucie, přidáno 3.2. 2003 17:35:53
Joanna,Magdaléna: Je mi jasné, že se nikdo na nikoho nehněvá doopravdy, ale stejně je fajn, jak si každý hájí to "své". My se s mým přítelem dokonce docela pěkně po prvním shlídnutí tTT pohádali. Ale jinak se máme rádi a máme rádi i Pána prstenů jak leží i běží.Je dobře, že film vzbuzuje takový rozruch a emoce. Kdyby byl všem lhostejný, byl by to daleko větší průšvih.
Joanna, přidáno 31.1. 2003 7:56:44
PETRA-LUCIE: Áno, máš pravdu, veľmi som si to vzala k srdcu. Nie som zakuklený P.J., ale, ver mi, rada by som bola ... :o)
Neviem, kto prvý použil slovo komando v súvislosti s elfami v HŽ, ale už vtedy ma to zarazilo. A to, že Andre pritvrdil ma už zdvihlo zo stoličky. Trvám na tom, že tým pohanil všetko elfské vo filme, pretože sám aplikuje svoj výrok na ďalší dej, keď sa ma pýta na Noldor... Nečuduj sa, že ma napadlo: PREBOHA, ten chlapec si neuvedomil, čo napísal, veď oni vyšli z nádhernej Roklinky, Haldir z prekrásneho Lothlórienu a vzor cností Aragorn - ich veliteľ v boji, je budúci kráľ ...Kde si chlapče vzal odvahu čo i len naznačiť spojitosť najväčšej hrôzy 20.storočia s elfami !!!???
Takto to na mňa zapôsobilo, a v tom zmysle som sa k tomu vyjadrila. To však vôbec neznamená, že sa na Andreho nadosmrti hnevám. Veď z toho tak krásne vykorčuľoval... :o) Je šikovný.
Viac nemám čo dodať.

MAGDALÉNA: Zdravím ťa, môj obranca ! Samozrejme, že sa nehnevám. Potešilo ma, že Andre je slušný a zdvorilý oponent na rozdiel od toho /či skôr tej/ v nemenovanom spore... To isto uznáš i Ty, Magdalénka, že NIE MY DVE sme vtedy boli tie odsúdeniahodné !!!

Majte sa pekne. Joanna

Magdaléna, přidáno 30.1. 2003 14:34:41
Petra - Lucie: ale vždyť se na něj nikdo nezlobí. Jen taková malá rozepře. Byli i horší (radši nebudu jmenovat). Taky v nich účinkovala Joanna... I já... Ale jinak se tady máme všichni moc rádi, že??!!! :)))))
Petra-Lucie, přidáno 30.1. 2003 12:59:20
Joanna si to nějak moc vzala k srdci. Není ona nakonec zakuklený PJ? No nevim, když to na někoho tak působí, ať svůj názor řekne a nepřetvařuje se. To, že příchod Elfů s Haldirem vypadal jak příchod SS komand připadalo mnoha lidem, ne jenom Andrému. Mě to tedy opět nevadilo (začínám si říkat:"co mi na tom filmu vlastně vůbec vadilo....???"), taky mě občas někdo svým ZCELA ZCESTNÝM názorem rozčílí (třeba ty děsný kritiky Arwen), ale vlastně...klídek,klídek, respektuji názor druhých, i když není mým vlastním.A jinak jsem už četla mnohem vulgárnější, primitivnější kritiky, tohle je JEN názor a proč se na Andreho zlobit...
Andre, přidáno 29.1. 2003 22:52:13
JOANNA:Tezko pokracovat v diskusi, kterou jsi sama ukoncila...nebudu v ni pokracovat, jen ti sdelit, ze ja tve argumenty na vedomi vzal a presvedceni ohledne te sceny na vedomi vzal....cili tvuj nazor beru.....
Muj nazor je v tom predchozim prispevku to v textu je bagatelizace a extrapolace....racionalne jsem ti popsal svuj nazor i duvod proc tuto scenu kritizuji,ale pouze z hlediska provedeni a ne PROBOHA poselstvi.

to ze jsem v textu uzil neprimerenych slov a "prachsprosteho" s SS nebyl realny popis situace ci analogie, nybrz jen smutny vykrik....

DVD jsem videl....pochop, ze ja k P.J. citim uctu za neskonale sousto ktere si vzal a vec, kterou se rozhodl zfilmovat, ovsem tady proboha nelze preci vypnout a prestat hodnotit film podle DUCHA,zduraznuji DUCHA knihy(ne podle presne osy dejove linie a te ktere sceny).....u tohoto dila(jak Filmoveho,tak knizniho je to proste nemozne)...
A musim se vyrazne ohradit k vyroku ze jsem pohanil vsechno elfske...to jen velmi tezko...(vsechno je to podano v nize zminenem clanku)....

Tvuj nazor respektuji a dokonce mu i rozumim a chapu te, ovsem ty muj nazor take respektujes v pripade, ze na nej reagujes....ovsem me slo o to abys porozumela memu postoji a ten nespociva v extrapolovane pozici toho dotycneho vyroku, ktery ztraci smysl ve svetle tohoto meho objasnovani.
toliko k tomu, koncim s timto vymezenim sveho postoje a dekuji ti za debatu.
ANDRE

Joanna, přidáno 29.1. 2003 21:12:33
Andre, strašne by som ti priala, aby si mohol vidieť DVD z rozšírenej verzie s komentármi režiséra, hercov, štábu, s dokumentmi z natáčania, proste z toho všetkého okolo filmu. Pre Teba je veľmi jednoduché odsúdiť príchod elfov do Helmovho Žlebu, alebo ich vzhľad. Ale na prirovnaní elfov k SS komandám nie je nič komické ! Andre, veď je to také jednoduché. Tieto perfektné bytosti predviedli perfektný príchod a vzdanie úcty kráľovi. Prišli sa obetovať pre spojenectvo s ľuďmi, prišli v poslednej chvíli, boli svetlom nádeje, tým chýbajúcim kúskom viery vo víťazstvo...
A Ty si ich odpísal jedinou vetou !!! Pohanil si všetko elfské v oboch filmoch...
Takže v zmysle rady z Tvojej recenzie NEDÁVAM NA TVOJE ARGUMENTY a názor na elfov vo filme som si urobila sama. Aký, to už vieš.
Tým, prosím, končím našu diskusiu. Ďakujem. Maj sa. Joanna
PS: Prepáč, viem, mala by som Tvoj názor rešpektovať, ale ja nemôžem, nehnevaj sa. A preto pochopím, ak je to z Tvojej strany rovnaké.

Andre, přidáno 28.1. 2003 18:18:43
Joanna:Hmm, dobre pokusim se ti vysvetlit proc jsem to napsal, jak jsem to napsal...ponevadz premyslim a zaroven pisi.Tato konkretni scena, za jejiz vyjadreni, pravda uznam ti ne zcela optimalni, me napadas(a chapu proc to delas) je totiz docela zasadni.Moje "komicka" pozice, kterou jsem vuci ni nasadil a ktera byla mou formou obrany proti tomu, ze bych se jinak musel rozlobit.Pises, ze je ti lito, ze tolik lidi srovnava film s knihou.....hmm, tady u tohoto filmu a u teto knizni predlohy je to celkem zasadni a ocekavatelne.Ale k tomu jsem se vyjadrovat nechtel, na te scene HAldir a spol. mi nevadilo jake poselstvi to melo nest a predstavovat, to v zadnem pripade, ja omlouvam lecktere crty reziserovi vlastni invence, nicmene tady mi vadilo predevsim ztvarneni, dokonce ani nebudu hodnotit tuto kriklavou demonstraci tenke hrany mezi "pomyslnou" nesmrtelnosti a smrtelnosti, kterou zajiste mela zduraznovat a ani nebudu hodnotit veci kracejici proti logice....Me na tom vadilo, velmi vadilo zvarneni elfu, jako jakehosi komanda,jakesi jednotky s Hierarchii, cvicici nastupy a poslouchajici jako hodinky v ramci tikajici vojenske struktury, a tady kritizuji neco co jde trosicku proti duchu Tolkienova podani elfu.Predstavujes si snad Noldor v Nirnaeth Arnoediadu jako elitni pochodujici komanda smrti????
Proto jsem vuci tomu zaujal tuto komickou pozici z zadneho jineho ci hanliveho duvodu...

Timto te nijak nenapadam, pouze ti osvetluji svuj postoj a co me k tomu vedlo.....
Dekuji Andre

Joanna, přidáno 28.1. 2003 16:48:09
Tvoja poznámka o elfoch a Haldirovi zostane strašná aj keby si ku nej dal desať smajlíkov !!!
Ja neporovnávam knihu a film a na mňa práve táto scéna veľmi silno zapôsobila. Myslím si, že vôbec nie je nepodstatná. Veď to bolo od tohoto národa krásne gesto, že príšli na pomoc, hoci vedeli, že ich čas sa chýli ku koncu a mohli predsa potichučky odplávať z Šedých prístavov...
Tak nabudúce najskôr premýšťaj a potom píš.
Je mi ľúto, že toľkí z vás sa nedokážu zbaviť pocitu, že je nevyhnutné porovnávať knihu a film a zniesť na režiséra zbytočné kritické slová...

Bellatrix, přidáno 28.1. 2003 9:33:59
Moc hezky napsané!
Andre, přidáno 28.1. 2003 2:20:31
No tak dobrá, tak jsem tam zapomnel dát smile, vyznělo to tak moc tvrdě,ale ono to není vůbec podstatné(ovšem nelze tvrdit, že to jsou "typičtí" Quendi).Podstatné jsou jiné pasáže....
Magdaléna, přidáno 27.1. 2003 15:47:36
Joanna: jo, prostě jo. souhlasím :(((
Joanna, přidáno 26.1. 2003 17:19:49
Ta poznámka o elfoch a Haldirovi je strašná !!! :o(((

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!