Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

2.9. 2002BelcarnenSraz webu a jak také může vypadat promítání Společenstva Prstenu; Šetřič obrazovky pro váš počítač; Jak bude vlastně vypadat Stromovous?; Dvě Věže už v říjnu ...

Sraz webu a jak také může vypadat promítání Společenstva Prstenu
Tak nám skončil dalších z větších srazů – Rubánoce. Konal se tento víkend v Újezdě nad Lesy a byl príma. Povídalo se, popíjelo, konal malý Larpík v přilehlém lese (jehož jasným vítězem byla mračna komárů). Celkem se nás tentokrát sešlo 17 a sraz byl tak trochu také rozloučením s Thingolem, který nám na rok odlétá za moře.

Pro některé pak sraz pokračoval ještě v Praze, kde jsme navštívili (nečekaně) Společenstvo Prstenu v jedné kinokavárně na Václavském náměstí. O zážitek z tohoto promítání se prostě musím podělit, protože dalo tomuto snímku naprosto nový rozměr. Na Společenstvo jsem vždy chodil jen do dobrých kin, většinou multiplexů, protože si potrpím na kvalitní zvuk a obraz. A také, když už mám sedět v kině tři hodiny, uvítám pohodlné sedačky a prostor pro nohy. U malých kin si holt komfort velkého plátna a kvalitního posezení člověk musí většinou odpustit, s tím jsem počítal. Ovšem o to tolik nešlo. Samotné promítání začalo bez upoutávek na jiné filmy přímo logem New Line Cinema a „I amar prestar aen“ úvodem, během kterého se v kině teprve pořádně zhasínalo a taková dobrá polovička lidí právě přicházela a usazovala se. Inu príma, dojem ze začátku filmu je pryč. Marně jsem doufal, že je to poslední problém. Kvůli nějaké technické chybě se v pravidelných intervalech přidával k původnímu zvuku filmu ještě jeden, jakési podivné chrochtání. V tichých pasážích filmu bylo na odstřel promítače. Při scéně, ve které můra přilétá za Gandalfem na Orthank, se zvuk dokonale napasoval na její let a můra zněla jak poháněna poměrně výkonným motorem.

Už tohle by stačilo minimálně na omluvu vedení kina po skončení filmu. Ta se ovšem nekonala a problémy, o kterých jsem zatím psal, jsou pouze první částí. V jednu chvíli došlo k další exotické úpravě zvuku a hlasy postav náhle zněly jak vytvořené počítačem. Aragornovo „Ride hard“ znějící jak kombinace hlasů oblíbených robotů ze Star Wars (hlavně R2-D2) vyvolalo u fanoušku nefalšovaný záchvat smíchu. Ovšem problém nebyl jen se zvukem. Promítač chybně spojil jednotlivé kotouče se snímkem a tak například Větrov přešel ze scény s předáváním mečů přímo doprostřed té, ve které Frodo hasí oheň a nadává ostatním hobitům. Společenstvo má poněkud rychlejší střih, ale tohle bylo opravdu drsné.

Ještě nemáte dost? V jednu chvíli úplně vypadl obraz i zvuk a v sále se rozsvítilo. Chybka trvala asi minutu. Pak světlo opět pohaslo a zhruba na deset vteřin film pokračoval. Následoval tentokrát pětiminutový výpadek, při kterém spousta lidí z kina odešla a částu už nevrátila. Ovšem velké množství uprchnuvších mělo na návrat dost sil. A přineslo si křupky, brambůrky a další „hlučné“ poživatiny v nechutně praskajících sáčcích. Asi v domnění, že víc už dojem z filmu zkazit nejde, ničila zážitek z poslední hodiny filmu neustálým šustěním. Prostě paráda. Při závěrečných titulcích jsem si skoro oddychl. Seděl v sále, nevěřícně kroutil hlavou a čekal, zda se někdo přijde omluvit. Nestalo se tak a jako perličku na závěr promítač film vypnul uprostřed skladby May it be.

Čekal jsem, že místo neosobního prostředí velikých kin si jednou Společenstvo užiji v malé kinokavárně obklopen fanoušky a lidmi z webu. A také jsem si chtěl trochu spravit chuť po shlédnutí dabované verze. To, co jsem v nejmenovaném kině zažil, bych nikomu nepřál. Příště, až se budu chystat na některý ze svých oblíbených filmů, nebudu váhat ani minutu. Raději být obklopen coca-colou a popcornem v multiplexu, než nějaký podobný zážitek. A mimo to – v jednom z multiplexů se omlouvali jednotlivě každému odcházejícímu návštěvníkovi za to, že asi dvě minuty byl obraz posunut kus k jedné straně (odhadem tak desetina celé plochy) a „možná jim tak zkazil zážitek ze snímku“. 


Šetřič obrazovky pro váš počítač
Andeliniel pro vás vytvořila zajímavý šetřič obrazovky (viz. ukázky z obrazovek níže). Na vlastní nebezpečí :o) si jej můžete stáhnout zde:
- http://andeliniel.webz.cz/setric/lotrnej.exe
- http://andeliniel2.freehosting.cz/download/lotrnej.exe
Pokud máte nějaké problémy s instalací či chodem programu, obracejte si přímo na jeho autorku (e-mail andeliniel@seznam.cz)
Oficiální šetřice od New Line Cinema najdete ke stažení ZDE.


Jak bude vlastně vypadat Stromovous?
Tak to je jedno z největších tajemství Petera Jacksona a jeho týmu. Přesto se v posledních dnech objevilo několik náznaků, jak budou enti (a potažmo i Stromovous) ztvárněni. Prvním záběrem bylo "mrkající oko" v ukázce a později se objevila i fotografie figurky enta (Stromovouse) se Smíškem a Pipinem. 

Co ještě o Stromovousovi víme? Určitě to, že hlas mu propůjčil John-Rhys Davies, který jinak hraje Gimliho. Již dříve také prosákl tento text:

Stromovous byl vytvořen jako kombinace spousty motory poháněného kovu a počítačových efektů. "Bude prostě neuvěřitelný," říká Billy "Pippin" Boyd. "Někdo říkal, že to byl největší "robot" vůbec. Zvedl nás do výšky 30 stop a byla to fakt obtíž dostat se zase dolů. Smíšek a já jsme nemohli dolů ani na čaj. Prostě poslali nahoru šálek a nějaké oplatky. A o 20 minut později se každý mohl plahočit zpátky." Billy se směje. "Hele! První vtip ze Dvou Věží!" 

Dvě Věže už v říjnu ...
Ano, je tomu skutečně tak. Dvě Věže můžete vidět už 25. října, tedy skoro dva měsíce před premiérou. Bohužel se nejedná o film, ale podle dostupných fotografií asi dost ujetou divadelní hru. Ovation Theatre Company v Cinccinati se rozhodla nacvičit druhou část Pána Prstenů po svém. Nejlepší obrázek si asi uděláte z fotografií níže. Je na nich Gandalf s Frodem a Samem (ve Dvou Věžích?) a detail Gandalfa.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Olórin, přidáno 8.9. 2002 16:20:49
Ten "Gandalf" z tý div. hry vypadá jako Santa Klaus...
(v)Eru, přidáno 3.9. 2002 19:16:29
Jojo, tak to me mrzi za vas, ale zase aspon byla sranda ne? Nebyt techto tres-faux-pas, treba byste zjistili, ze vas to po dvacatesedme uz tolik neba :o)
Ja jsem na FOTRovi byla jednou v mensim kine bez stereo zvuku a zazitek to byl tak 60%. To nemluvim o dabovane verzi, kterou jsem zhledla (poprve) v bedne a to bylo o nicem. Doufam, ze LOTRa v budoucnosti do nabidek v multiplexech obcas prsknou.

Galadrielka, přidáno 3.9. 2002 19:11:21
Já chodím do oblíbenýho kina v Lanškrouně(malý ale hezký)
P.S:Nepřipomíná vám ten Frodo(nebo Sam) nalevo Cardu Retardu?

Lollitka, přidáno 3.9. 2002 13:54:05
Já si taky užila dobrý verze Společenstva. Logo NLC, střih - Gandalf při ohňostroji, střih - trpoši zvedají prsteny. Obraz ušel, zvuk byl ale moc potichu a občas se s hlasy stalo přesně to, co povídal Bel. Nejhorší bylo, že promítač ustřihnul celou sekvenci boje Aragorna s Lurtzem. Holt se vyplatí zaplatit si za multikino.
efča, přidáno 3.9. 2002 9:28:39
Já zas qůli předčasnýmu prohození smyček přišla o svou oblíbenou scénu na Elrondově radě:
Gandalf: "Aragorn má pravdu, nemůžeme TO použít."
Bylo to v jednom z menších brněnských kin.

Aragorn II., přidáno 3.9. 2002 0:51:56
Zlatej "Slovanskej dům". Doufám, že už takovouhle hrůzu nezažiju. Bylo by lepší si to pustit doma v klidu. No nic, už se stalo :o(
Eversmile, přidáno 2.9. 2002 20:46:34
Hezky jsem se pobavil, když jsem četl co jste zažili ovšem pomalu bych nevěřil, že je něco takového možné. :-/
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 2.9. 2002 20:11:41
Lucille: sypu si popel na hlavu :o) má tam být samozřejmě 2001 ...
Lucille, přidáno 2.9. 2002 19:07:41
Bel: ehm, clanek z 28.12.2002? A neni dneska nahodou 2.9.2002?

a nak mi to nejde stahnout :o(((((((

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 2.9. 2002 16:20:05
Merlkir: je to chyba promítače :) všechny verze filmu jsou stejné! Je tuším na 8 cívkách a ty se musí napojit. Pokud se to neudělá přesně, je tam takovýhle "výkus". Jednou jsem zažil tuhle chybu ve scéně, kdy černý jezde stíná hlavu tomu hobitovi (úplně chyběla). A v Anglii byla aféra kvůli "cenzuře", protože v některých kinech chyběla scéna s useknutím hlavy Lurtzovi. Opět šlo jen o chybné napojení jednotlivých cívek filmu. A na ČVUTu to bylo blbě napojené v Morii, ve scéně, kdy je Společenstvo obkličováno skřety. Scéna vypadala tak, že družina přichází do jeskyně a pak už jen plameny a Balrog se blíži. Celá scéna "skřeti přiběhnou a zase utečou" chyběla :)))

--- clanek z 28.12.2002 ---
Již před několika dny prosákla (pro reakcích mnoha fanoušků) zpráva, že ve Velké Británii byla vystřižena scéna, ve které Aragorna efektně setne hlavu veliteli Skurutů, Lurtzovi. Naštvaných fanoušků se ozývalo stále víc.
"Problém" nakonec rozlouskl jeden z promítačů. Dle jeho informací se scéna se setnutím nachází úplně na konci osmého kotouče a nějaký promítač se pravděpodobně unáhlil a nastavil prohození smyček na trošku moc brzo :o) Vpravil se tak do role dalšího střihače filmu a mimoděk i cenzora. Překvapilo mne, že je v dnešní době něco takového vůbec možné...

Merlkir, přidáno 2.9. 2002 16:14:23
Hmmm...Bele, ten střih z Větrova na Froda není chyba prmítače. Je to jiná verze filmu, která má prostě o několik okýnek míň. I u nás v ikně byla taková...
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 2.9. 2002 16:10:14
Co se Aera týče, tak to už není zrovna "malé kino". A chodím do něj rád. Sice ne na nové filmy, ale je to jediné kino, kde může člověk vidět klasiku jako Monty Pythony ...
Lethare, přidáno 2.9. 2002 16:06:46
Musím se zastat malých kin,ne všechna jsou tak "šílená",např.Aero nembo Mat sou naprosto skvělý.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 2.9. 2002 15:25:26
Jo, je to Jalta :) sem to nechtěl napsat přímo do článku :)
Soma, přidáno 2.9. 2002 13:51:08
ad¨zazitek z kina..jedna se o jaltu, ze..siiileny kino, diletanti promitaci a vubec cely osazenstvo! Jako humorna povidka nepodlozena skutecnym zazitkem by to bylo lepsi, bavila jsem se i tak.Byt tam, to bych tam udelala coro-moro!A äd ty sutilove-to je neuveritelnej zvyk!
Ruby, přidáno 2.9. 2002 13:47:38
Jojo, neopakovatelný zážitek z malého kina... uf... ať žijou multiplexy! A to ses zapomněl zmínit o těch vertikálních čárách, co občas běžely přes obraz...

Hehe, ten Gandalf je úžasný! :o))) Někdo si vyhrál...

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist