Básnická soutěž - překlad veršů z Pána Prstenů - druhé kolo; Video z Návratu Krále?; U rozšířených Dvou Věží se zasmějeme; Vydražen Tolkienův dům; 700 koňských sil proti devíti!
Napsal: Belcarnen dne 17.4. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Básnická soutěž - překlad veršů z Pána Prstenů - druhé kolo
Ve druhém kole na vás čeká překlad z jiného soudku. Tentokrát žádná přírodní lyrika, ale temné zaklínadlo Mohylových duchů. 
Básnička je ze Společenstva prstenů, kapitoly 8., kdy se hobiti dostanou do zajetí Mohylových duchů. Frodo se probudí uprostřed temné mohyly, vedle nehybně ležících přátel a kolem něj se začnou ozývat děsivá slova zaklínadla, pronikající až do morku kostí… 
Pro tentokrát jste ušetřeni vnitřních rýmů a jiných formálních brutálností, ale zase nezapomínejte, že je to zaklínadlo, zaříkávadlo, a i to má svá jistá pravidla. Víc už vám napovídat nebudu, nechť vás múzy provází! :-)

Vaším úkolem bude vytvořit co nejlepší překlad této básně a porotou vám budou další čtenáři těchto stránek. Své příspěvky vkládejte do komentářů k tomuto článku. Za 14 dní uveřejním všechny překlady v rámci jednoho článku a v komentářích bude možné hlasovat (rozdělit určitý počet bodů jednotlivým překladům). Hodnotit se budou zvlášť české a zvlášť slovenské překlady. Cenou pro vítěze je pak dobrý pocit, že kulturně obohatil další čtenáře. A pak také sbírka básní právě z Pána Prstenů, aby bylo i něco hmatatelnějšího (pokud ji náhodou vyhrajete už v prvním kole, vymyslím vám něco jiného). Tak hurá do toho...

Cold be hand and heart and bone,
and cold be sleep under stone:
never more to wake on stony bed,
never, till the Sun fails and Moon is dead.
In the black wind the stars shall die,
and still on gold here let them lie,
till the dark lord lifts his hand
over dead sea and withered land.

Buď chladná ruko a srdce a kosti
a chladný buď spánek pod kamenem:
už nikdy se nevzbudit na kamenné posteli
nikdy, dokud Slunce nepadne a Měsíc nezahyne.
V černém větru zahynou hvězdy,
zde na zlatě je ještě/klidně/tiše/nehybně nechej ležet,
dokud temný pán nezdvihne ruku
nad mrtvým mořem a zchřadlou/vyschlou/umlčenou (zpustlou) zemí.



Video z Návratu Krále?
Nebo možná z rozšířené verze Dvou Věží. K dispozici máte video, která se objevilo na konci hry Dvě Věže od Electronic Arts. Vidíme na něm Gandalfa při rozhovoru s Aragornem. Vysvětluje mu, že jejich výhodou je to, že prsten zůstává Sauronovi skryt. A na konci ještě poznamená "Sauron se tě bojí, Aragorne." Část tohoto videa je i v jedné ze starších ukázek (ta z kina přidávaná za Společenstvo), kde následuje střih na Sarumana a věta: "Takže Gandalf si myslí, že našel ztraceného krále Gondoru."


Stáhnout video 1.6 MB DivX AVI
(velikost obrázku 1:1 k videu)

Nové video můžete stahovat:


U rozšířených Dvou Věží se zasmějeme
Největším sestřihem pro kino-verzi Dvou Věží prošla celá část se Smíškem a Pipinem, tedy především Fangorn. To vše se v rozšířené verzi vrací! Peter Jackson předeslal, že se jedná především o "humorné scény", například Stromovouse recitujícího velmi špatnou (a asi hodně zdlouhavou) poezii. Hobitům se strašně chce spát, ale to by bylo poněkud neslušné, takže se snaží neusnout jak to jen jde. Pobavíme se prý i u scén s Entím nápojem, které velmi věrně kopírují to, co si můžeme přečíst v knize.



Vydražen Tolkienův dům
Včera byl za 745.000 liber prodám dům, ve kterém okolo roku 1918 žil J.R.R. Tolkien se svou ženou Edith. Za georgiánský městský dům o sedmi lůžcích v centru Oxfordu se to nemusí zdát hodně, ale dům například postrádá kuchyni a topení. Kdo dům zakoupil se neví, ale údajně jej hodlá zásadně zrenovovat. O koupi projevila zájem o oficiální Tolkien Society, ale cena na ně byla nakonec příliš vysoká.

 

700 koňských sil proti devíti!
Oni mají 9 koní...
Ty jich máš 700...
Dokážeš je předstihnout?

Dvě nejpopulárnější herní licence všech dob spojené do smrtící kombinace rychlosti a zběsilé akce.

- sledujte uslzený dav, když Tom Bombadil zazpívá národní hymnu
- vytřete zrak Pánovi Nazgúlů ve 150 mílích za hodinu
- přes 23 autentických závodních tratí včetně Dálnice v Kraji, Serpentin u Hory Osudu a Poslední Míle v Mordoru.

Systémové nároky:
Windows 98/Me/XP/2000 PIII500, 128MB RAM, DX8.1 kompatibilní videokarta s 32 MB RAM



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=419 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 16.04.2024 9:35:30 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------