Povodně v Praze a jak se to dotkne provozu webu; Český dabing opět nezklamal, aneb jak se Společenstvo naučilo česky!; Posunutí premiéry VHS
Napsal: Belcarnen dne 16.8. 2002, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Povodně v Praze a jak se to dotkne provozu webu
Po dvou dnech jsem se konečně dostal k netu a aktualizacím stránek. Jelikož bydlím v oblasti zasažené povodní (i když ne zas tak hrozně), nemám přístup do svého bytu a k počítači. Budu se snažit doplňovat aktuální informace jak jen to bude možné. Moje hostingová společnost (ignum.cz) má sídlo na Novotného Lávce, takže byla zasažena opravdu silně. Naštěstí je na tomto místě jen vedení podniku, vlastní server je mimo nebezpečí.
Přeji všem, aby se ze záplav vzpamatovali co nejdříve. A držím palce jak to jen jde ...

Český dabing opět nezklamal,
aneb jak se Společenstvo naučilo česky!

Napsal: Petr Svoboda

Není to snad ani možné, ale dnes večer tu mam videokazetu s dabovanou verzí filmu „Pán prstenu Společenstvo prstenu“ . Ano není to fáma !!! kterých se kolem DVD ukázalo spousty, toto je oficiální pracovní kopie videokazety. Diky společnosti Warner Home Video mam pracovní kopii filmu ještě s time codem. Je to neuvěřitelné. Dabing je opravdu velmi precizní, přestože se jedná o pracovní kopii, zvuk je v Dolby Surround (už se nemohu dočkat verze na DVD v DD5.1). Veškeré efekty jsou naprosto skvěle vyvážené.

Film pouštím na domácím kině SONY a sousedi nejspíše nechápou, co se tu děje. Ke kopii jsem přistupoval velmi bojácně, protože jsem si dost dobře nedokázal dabing představit, ale opravdu WHV opět (stejně jak u Harryho Pottera) dokázalo, jak je možné ‚dokonale‘ vytvořit český dabing.
Je pravdou, že jsem na filmu byl jen jednou v kině, a proto zážitek z dabované verze je tak velký. Díky dabované verzi mám spousty jiných zážitků a díky skvěle namixovanému zvuku, který mé domácí kino reprodukuje, bych i při překážce úhlopříčky 55cm směl tvrdit, že je naprosto dokonalé a dodává celému požitku nový rozměr. Původně jsem myslel, že budu psát tuto recenzi spíše se skeptickým pohledem na věc, ale jsem v první hodině filmu a jsem naprosto unesen.

Film znám, kdo ne, a toto je zpověď dojmů z video dabované verze.
Hned v úvodu filmu (prologu), kdy se divák seznamuje s původem prstenu a s první výpravou Bilbo Pytlíka, je názorně předvedena pečlivost, s jakou k dabingu přistupovali. Celkově se dá říci, že je vše tak, jak má být – výběr hlasů (viz. přehled níže), namixované stopy a především ten fakt, že jazyk Elfů je zachován a otitulkován. Pro harmoničnost dabingu však bylo nutné, aby i elfské pasáže byly předabovány „českou“ elfštinou, tedy i naši dabéři si museli nacvičit jazyk Elfů a je nyní v rukách fanoušků, co na to řeknou, já si myslím, že se jim to podařilo, i když ta původní je taková zpěvavější … však uvidíte. Plastičnost zvuku je názorná již v prvních okamžicích příběhu, kdy Gandalf přijíždí do Hobitína. Jeho zpěv je krásně slyšet pěkně ze zadního rohu místnosti a to si jistě dokážete představit, jak skvěle působí ohňostroj na oslavě a rozhodně nemá smysl pochybovat o tom, jak působí scény bitev či scény s černými jezdci. Je pravdou, že tyto „hlasité efekty“ nejsou tak vytaženy jako v kině, kde scény s Devítkou byly opravdu náporem na ušní bubínky.
Dialogy jsou naprosto jasné a zřetelné, hlasy všech postav jsou nezaměnitelné a podle mého názoru byl výběr českých dabéru naprosto zdařilý. Hlasy a zvuky, které vydává prsten nebo oko (které se ukazuje vždy při použití prstenu) jsou také krásně zřetelné a okamžitě je jasné, odkud zvuky přicházejí a k čemu se váží.
Hudba, která je tak známá, protože prodej CD s OST nebyl malý, je krásně čistá a stejně jako v kině i zde dokonale dokresluje a podbarvuje děj na obrazovce.

Abych tu jen nebásnil o zvukové části pásky, musím se zmínit o obraze. Přes všechna očekávání je obraz na VHS klasický a nikoliv širokoúhlý, takže na obrazovce se rozhodně nedočkáte nějakých černých pruhů, což pro majitele televizoru s 16:9 znamená, že pokud tak již neučinili, je nyní ta prává chvíle investovat do DVD přehrávače. Obraz je nádherně čistý a kontrastní. Přestože jsem měl pracovní kopii, která nemusí být vždy v té nejlepší kvalitě a na obraze mi strašil time code a rozhodně jsem nebyl první, kdo si kazetu pouštěl (na pásce bylo patrné, že je už pěkně ošoupaná), byl zážitek skvělý. Pouštěl jsem si film na malém televizoru (i když běžných parametrů 55cm), ale myslím si, že i na velkých obrazovkách bude obraz stejně dokonalý …

Když to celé shrneme, tak nám vychází opravdu skvělý verdikt a předzvěst skvělého zážitku s tímto filmem na DVD… Prostě českého dabingu i u takového MEGA HITu se není třeba obávat. Jen pro srovnání jsem testoval i VHS verzi filmu dovezenou z Anglie a nemyslím si, že by byl rozdíl nějak výrazný nebo vůbec patrný, tedy až na absenci češtiny. Pokud někdo bude chtít vychutnat anglickou verzi, tak mu jistě radost udělá titulková verze filmu, která bude vydána současně s dabovanou verzí. Kvalita pásky, na které je film duplikován i duplikační linka jsou moderní zařízení a kvalitní materiál, takže není vůbec třeba mít sebemenší obavy, že by v zahraničí byla kvalita jiná a lepší než u nás, jak si mnozí zákazníci www.filmcity.cz mysleli a věří, že toto preview je dostatečně přesvědčivé :-)

Český dabing

Frodo - Jan Maxian
Sam - Jiří Krejčí
Merry - Petr Burian
Pippin - Matěj Hádek
Bilbo - Vladimír Brabec
Saruman - Boris Rosner
Aragorn - Michal Dlouhý
Gimli - pan Pípal (původně měl být, ale není Antoním Molčík)
Legolas - Michal Jagelka
Boromir - Lukáš Hlavica
Gandalf - Petr Pelzer
Arwen - Jitka Ježková
Elrond - Vladislav Beneš
Galadriel - Simona Postlerová
Celebron - Martin Zahálka
Haldir - Kamil Halbich

Zakoupit DVD či VHS se Společenstvem Prstenu (zakoupením přes tento odkaz přispějete drobnou částkou na provoz tohoto webu)

Z důvodu povodní v ČR se premiéra Společenstva na VHS přesouvá o jeden týden, tedy na 26.8.2002



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=270 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 19.04.2024 2:39:57 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------