Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

22.9. 2001
TragosLincoln Center reportáž - spousta novinek!

Dobrý večer, přátelé prstenů!

Je pozdě a jsem utahaný, ale zrovna jsem se vrátil z Lincolnova centra, kde probíhala prezentace Barrieho Osborna a Christiana Riverse.

Udělám co budu moci, abych Vám vylíčil všechny podrobnosti z prezentace, která byla kombinací diskuse a otázek a odpovědí, plus shlédnutí některých ohromných záběrů.

Barrie Osborne (producent) a Christian Rivers ("story board artist and production design") přišli na jeviště před dychtivé fanoušky Pána prstenů okolo půl osmé. Dav se táhl dveřmi ven až na konec bloku (který je od Lincolnova centra pěkně daleko). Směšné bylo, že někteří fanoušci veknu drželi cedule s nápisy, že shánějí lísky.

Oba hosté byli velmi zdvořilí a začali tím, že nám řekli, na čem v minulosti pracovali. Barrieho Osbourna známe dobře, ale nevěděli jsme, že Christian pracuje s Peterem Jacksonem už asi 10 let, od "Brain Dead". Zahájení bylo tedy zhruba stejné jako v Austrálii, kde měl Barrie nedávno také jednu prezentaci. Pak začali vykládat o filmu a zároveň pustili ukázku. Někteří fanoušci byli v šoku, protože ji ještě neviděli - bylo senzační poslouchat jejich reakce.

Potom začala diskuse o tvrdé práci na filmu a všem, co se ho týká - o rekvizitách, hercích, štábu atd. Tohle všechno už jsme slyšeli. Christian skvěle vykládal o začátcích tvorby rekvizit a dekorací a dav byl v sedmém nebi, když to zároveň promítal na plátno. Byly tam i obrázky z Morie, které se na internetu objevily už před dlouhou dobou. Potom nám ukázali, jak funguje počítačová grafika. Bylo to úžasné - záběry Společenstva vcházejícího do Morie, procházejícího horami... všechno kompletně vytvořené na počítači!! Bohužel nám ukázali jen dva krátké útržky z této pasáže.

Pak Barrie a Christian hovořili o tom, jak byl Peter Jackson schopný natáčet všechny tři díly naráz. Podle všeho měli Barrie a Christian před čtyřmi roky na výběr tři filmy: King Konga, Planetu opic a ...Pána prstenů... takže jsme vyhráli!!

Diváci pak shlédli film, který Peter Jackson určil jako obchodní záběry pro studia. Útržky z něj jsme viděli v ukázkách na internetu. Peter krátce hovořil o zveřejnění filmu a ukončil to větou "Teď je ten pravý čas." Film je plný výtvarných děl Johna Howea a Alana Leea, kteří také vyprávěli o filmu a měli podíl na návrhu dekorací.

Potom následoval dobrý program... "O natáčení..."! Dobrá, mějte se mnou strpení - bylo toho mnoho. Prvně jsem uviděl kaskadérské kousky čtyř hobitů padajících z malého srázu (fotka se nedávno objevila na internetu). Pak se objevil Frodo a Gandalf jedoucí na vozíku do Hobitína - důraz byl kladen na vysvětlení speciálních efektů, díky kterým vypadal Ian McKellen větší než Elijah Wood. Záběr byl natočen z úhlu bez použití počítačových efektů. V té scéně jsme slyšeli, jak Gandalf učí Froda elfskou výslovnost.

Pak přišla práce kaskadérů, počítačové efekty použité ve velkých bitvách a dlouhé vyprávění o softwaru Massive. V prvním záběru jsme viděli Aragorna bojujícího se stovkou skřetů. Všichni to byli herci, se kterými Viggo bojoval naráz - úžasné! Vedl je po schodech nahoru, aby zaujal dobré postavení a mohl pořádně máchat mečem. Pak přišla OHROMNÁ bitva pro Dvě věže a Návrat krále. Nejprve nám ukázali, jak Massive pracuje. Tisíce počítačových vojáků pochodovalo, pak běželo a nakonec spolu i bojovalo!! Neskutečné!!!! Pak to přiřadili k záběrům, kde skřeti na bitevním poli rozsekali Gondorské namaděru!! Bitva vypadala obrovská!! Všechno bylo tak rozlehlé, skoro až nekonečné - jedna ohromná bitva! Další skvělou věcí je, že každý válečník má svůj styl boje, aby porazil své nepřátele. Dále nám ukázali speciální efekty ze setkání Sarumana a Gandalfa, kdy Saruman polapí Gandalfa, ale před tím ho ještě kouzlem odhodí přes celou místnost!! Kaskadéři stáli na odrazovém mechanismu, který je vymrštil, když Saruman vyvolal kouzlo a zároveň je přitáhly dráty ke stěně. Ve volných chvílích mezi záběry Barrie a Christian vyprávěli příhody z natáčení. Jedna byla o tom, jak Viggo bojoval se třemi skřety. Během souboje byl zasažen do úst a vypadl mu zub... podíval se na zem, pak vzhlédl a řekl "Nemá někdo vteřinové lepidlo?" Barrie řekl, že Viggo chtěl opravdu pokračovat v natáčení!!!

Potom se promítání detailně věnovalo kostýmům. Budu se snažit si na všechny vzpomenout: skřetí brnění, elfí brnění, kostýmy Gondorských, Rohanských, jeskynního obra. Viděli jsme záběry divokých lidí a skřetů vypalujících vesnici. Brnění je tak detailní. Barrie si dal tu práci nám vysvětlit důležitost rozdílů mezi jednotlivými rasami. Speciální poznámka - Uruk-hai jsou mírně odlišní od Mordorských skřetů, je to skvělé! Zbraně, elfí meče, meče lidí, trpasličí sekery... Christian a Barrie o všech těchto zbraních vyprávěli, jak se postupně objevovali na plátně. Elfí brnění bylo úžasné!! Viděli jsme Elronda vedoucího skupinu elfů - byl oděn ve zlatě, zatímco ostatní byli ve stříbře. Ukázali nám rozdíl mezi skutečným a počítačově vytvořeným brněním... nikdo by je od sebe nerozeznal. Pak záběr Lórienu... celé město leží v korunách stromů. Je to všechno plné úžasných detailů. Následovaly záběry štábu natáčejícího na různých místech Nového Zélandu a Barrie s Christianem nám ke každému tomu místu něco řekli. Jeden záběr byl opravdu drsný - Peter přešel z Morie rovnou na Bilbovu oslavu... oboje bylo asi deset stop od sebe! To už bylo příliš věcí najednou.

Pořád čtete... dobře, poslední část prezentace se věnovala vývoji a vzhledu jeskynního obra. Od počátečních kreseb až po CGI animace. Viděli jsme obrázky jeho kostry, které se objevily v ukázce (hned v té první - pozn. Tragos), na kterou byly postupně přidávány svaly a kůže. Potom přišla volba zbraní. Nakonec zvítězilo velké válečné kladivo (podle ukázek je to spíš kyj - pozn. Tragos) a řetěz. Promítli nám krátkou scénu, jak se obr snaží rozbít poskakující kouli, což bylo dost veselé. Potom nám Barrie a Christian umožnili shlédnout scénu u Balinovy hrobky, která bude ve filmu!!! Všichni už jsme četli popis této scény, takže vás nebudu nudit tím svým, který je stejný jako každý jiný (Vy, kteří jste to ještě nečetli - popis scény je uveden dál - pozn. Tragos)... Je to dokonalé... slovy nepopsatelné. Některé věci ale zmínit musím: detaily jsou perfektní. Aragorn a Legolas střílí na skřety dírami ve dveřích, zatímco oni se je snaží vyrazit... a pak přijde boj. Všechno vypadá ohromně, Gandalf a Gimli čelí skřetům, Žihadlo září, je to jako v knize. Pak bylo položeno pár zajímavých otázek - tady je pár věcí, které nám Barrie pověděl a které mohou osvětlit některé nejasnosti. Lehce se zmínil, že Společenstvo uvidí příšeru v jezeře a že film bude trvat 2h45. Na DVD verzi se právě pracuje a bude v ní MNOHO bonusových záběrů.

Na závěr vám chci poděkovat, že jste to dočetli až sem... Máme už jen několik měsíců čekání, tak si odpočiňte a užívejte propagační kampaň! Jěště jednou díky, uvidíme se 20. prosince!!!!!


Garrett Fuller


Zde je pár otázek a odpovědí, na které Barrie s Christianem odpovídali:

Bylo použito i snímání pohybu skutečných herců nebo bylo všechno uděláno jen na počítači?
CR: Použily jsme oba způsoby. Ale například jeskynní obr byl celý vytvořen pomocí počítače.

Co znamená "weta" a jak dlouho existuje?
CR: Weta je hmyz, který žije jen na Novém Zélandu a vypadá jako velká kobylka pokrytá škaredými ostny. Weta, společnost zabývající se speciálními efekty a pojmenovaná podle tohoto hmyzu, byla založena okolo roku 1988 a koupila svůj první počítač pro film "Beautiful Creatures", ale jméno si vybudovala až v roce 1994.

Jaká bude délka Společenstva Prstenu?
BO: Okolo 2 hodin a 45 minut.

Co nám můžete říct o scénáři a jeho odchylkách od Tolkienových knih?
BO: Scénář je dost věrný knihám, nejsou tam žádné nové dějové linie. Jedna z největších plánovaných změn bylo odstranění poníka Vilíka z příběhu, kvůli ceně přepravy zvířat do mnoha vzdálených lokalit, ale nakonec ho Peter ve filmu stejně musel nechat.

Kolik záběrů, které jsme dnes večer viděli, bude na DVD a které další věci se tam objeví?
CR: Můžu vám určitě slíbit, že skoro vše co jsme dnes večer viděli bude na DVD. Peter plánuje vytvořit dosud největší filmovou trilogii a taky největší DVD sadu plnou skvělých bonusů.

Bude ve filmu zachyceno vymetení kraje?
Ano, ale budete si muset počkat jak a kdy.

Jaký je plán vydání DVD? Pro každý film zvlášť nebo pro všechny tři dohromady?
BO: Jsem si skoro jist, že DVD bude vydáno pro každý film zvlášť. Někdy v budoucnu se dá čekat i souhrnné vydání všech tří filmů.

Uvažujete o zfilmování Hobita?
BO & CR nahlas se smějící: Ne!
(Řekl bych, že teď chtějí dodělat Pána prstenů a pak si zaslouženě odpočinout!)


GB


Někdo se pak ještě zeptal, kdy konečně uvidíme Gluma. Odpověděli, že chtějí Gluma ukázat až ve druhém filmu, protože až tam je jednou z hlavních postav. Takže jsem to pochopila tak, že Gluma v prvním dílu neuvidíme (leda ve stínu) a budeme si na něj muset počkat až do Dvou věží. Nespravedlivé, ale naděje umírá poslední...


Xoanon



Scéna u Balinovy hrobky

Vidíme Společenstvo u Balinovy hrobky. Pak následuje záběr, jak si Gimli pomalu uvědomuje, že to nejhorší se stalo skutečností. Pokleká před hrobkou a pohrouží se do sebe. Mlčí, nenachází slov... pláče. Nejdřív se mi to zdálo podivné a trošku přehnané, ale pak jsem změnil názor. Výraz Johna Rhys-Daviese byl tak znamenitý. Gandalf pak přechází na druhou stranu a objevuje knihu v rukou kostry trpaslíka. Musím znovu zopakovat, že GANDALF přechází na druhou stranu a zvedá knihu. Protože to JE Gandalf. Ian McKellen může s klidem používat umělecké jméno Gandalf Šedý. Můj bože, když Gandalf začíná předčítat z knihy, napětí narůstá. Legolas se na něj upřeně dívá a zároveň je slyšet Gimliho pláč. Legolas se otočí k Aragornovi: "Na tohle nemáme čas, musíme odejít."

Potom se Pipin, který drží Gandalfovi klobouk a hůlku, začíná trochu bát. Odděluje se od ostatních hobitů a prochází se kolem - jeho strach vzrůstá. Když se vrací k ostatním, zavadí o kostru a ta se zřítí do studny...


QuiGonJinn

Překlad: Tragos ... díky moc !!!

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

TINÚVIEL, přidáno 30.9. 2001 15:40:13
Vymetení kraje je jedna z nejlepších částí PP a nemusela by být ani moc náročná na natočení,řekla bych,mohli by to udělat.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 24.9. 2001 19:10:28
Tragos: a víš že ti to věřím (ty změny) :)
AD vymetení Kraje ... taky bych ho moc rád viděl, je to hodně ... jak to říct ... silná část knihy. Otázkou je, jak ho zpracují a kam že ho vlastně vloží. Musíme se nechat překvapit

Tragos, přidáno 23.9. 2001 22:24:11
Takové změny, to se mi líbí :-)

Jestli tam bude vymetení Kraje, tak producentům asi odpustím všechny ostatní prohřešky - je to moje nejoblíbenější část

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 23.9. 2001 20:43:27
Článek byl vložen znovu a lépe. A přidán posládní odstavec který omylem vypadl ...
V záhlaví článku je uveden ten kdo ho vkládal, tedy já. Na konci pak případně překladatel. Ale v některých případech to asi vypadá divně, takže to změním. Není to fér ...

Garion, přidáno 22.9. 2001 20:41:57
Samé dobré zprávy. Jen technická: Proč je v záhlaví článku uveden Belcarnen a za článkem zase Tragos? (Je mi to samozřejmě jedno, spíš kvůli ostatním)
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist