Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

27.11. 2006MeliesPeter Jackson a Fran Walsh o filmu Hobit a další informace k tématu

To, co nyní uvidíte, je překladem dopisu Petera Jacksona a Fran Walsh, Petrovy manželky a spoluautorky většiny jeho scénářů, autorům a návštěvníkům TheOneRing.net. Myslím si, že další slova jsou v tomto případě zbytečná:

Drazí fanouškové Pána prstenů,

jak jistě víte, v poslední době probíhala horlivá debata okolo adaptace Hobita. Mnozí se mě ptali kdy, nebo zda vůbec bude tento film natočen. Vždy jsem odpovídal, že bychom byli velmi rádi, kdyby se tak stalo - pokud nás někdo v této záležitosti osloví.

Možná víte i to, že WingNut Films1 již dříve podalo trestní oznámení na New Line Cinema, odstartované prověřením některých údajů ohledně skutečných výdělků Společenstva prstenu. Myslíme si totiž, že konečné vyúčtování bylo uskutečněno tendenčně a neobjektivně a žádáme, aby do věci zasáhl nezávislý orgán, který by vynesl, samozřejmě, námi plně respektovaný, spravedlivý verdikt. Z našeho pohledu nešlo o nic jiné, než o uplatnění našich práva, které jsou zakotvené i ve smlouvě2.

Vždy jsme říkali, že adaptace Hobita nepřichází v úvahu, pokud se tento spor nevyřeší. Důvod je jednoduchý - nemůžete mít smlouvu se studiem, pracovat spolu na složitém a drahém projektu, bojovat se všemi nástrahami a překážkami, zatímco ve vzduchu visí nevyřešená soudní kauza.

Stejně tak jsme říkali i to, že nechceme jakýmkoli způsobem ovlivnit Hobita výsledkem našeho sporu. A právě to se stalo - natočení filmu mělo být podmínkou k urovnání celé kauzy. My si však myslíme, že film, který by vznikal s takovými úmysly, by byl dopředu odsouzený k zániku. Jakmile se pustíte do natáčení, berete na sebe obrovský závazek a musíte být poháněni vášní dostat film na plátna kin. Je to ta vášeň a nic jiného, co dává filmu jeho výslednou formu a tvar. Nesmí jít o chladnokrvné obchodní rozhodnutí.

První zprávy o adaptaci Hobita proletěly světem o pár měsíců dříve. Metro-Goldwyn-Mayer, které vlastní část filmových práv, veřejně prohlásilo, že by se s námi chtělo podílet na jeho natočení. Byla to dost podivná situace, protože v té době jsme s New Line Cinema na toto téma neprohodili ještě ani jediné slovo - čehož si povšimla média. Asi po dvou týdnech různých z prstu vycucaných teorií a domněnek měl náš manažér Ken Kamins telefonát se spolumajitelem New Line Cinema Michaela Lynna. Ten mu v kostce oznámil, že pokud chceme uspět ve zmiňovaném soudním sporu, musíme se zavázat, že pro ně Hobita natočíme - „protože takto se podobné záležitosti řeší.“ Dále řekl, že když spojíme smlouvu o odškodnení se smlouvou o natočení filmu, vyděláme mnohem více peněz. To je, samozřejmě, pravda, ale nic to nemění na faktu, že je to ten nejhorší způsob, jak k natáčení přistupovat.

Před pár roky Mark Ordesky3 řekl, že New Line Cinema nemá práva jen k Hobitovi, ale i k dalšímu prstenovskému prequelu, který by sledoval události vedoucí ke Společenstvu prstenu. Od tohoto momentu jsme si mysleli, že to budeme my, kdo bude požádán o natočení Hobita, případně onoho dalšího filmu. Mysleli jsme, že se náš spor s New Line Cinema rychle vyřeší a nic nám nebude bránit v tom, abychom se rozumně dohodli. Mysleli jsme, že natáčení začne již příští rok při pracích na filmu Lovely Bones. Dokonce jsme měli dohodnutou schůzku s výkonnými producenty z MGM, kde jsme chtěli probrat finální časový harmonogram.

Avšak minulý týden Ordesky zavolal Kenovi a řekl mu, že New Line Cinema už s námi při výrobě Hobita a zmíněného prequelu nepočítá. Byl to vysloveně zdvořilostní telefonát, oznamující, že studio už aktivně shání člověka, který by oba projekty zrežíroval.

Vysvětlil to tak, že autorská práva, která dostali od Saula Zaentza 4 jsou časově omezená, což je fakt, který nám nikdy nikdo neřekl, a pokud nechceme začít rokovat dříve, než bude náš spor ukončen, nemají jinou možnost.

Je nám velmi líto, milí fanouškové, že to muselo skončit právě takto. Naše cesta do Tolkienovského světa začala telefonátem Kena Kaminsa Harveymu Weinsteinovi v listopadu 1995 a skončila telefonétem Ordeskyho Kenovi v listopadu 2006. Bylo to krásných jedenáct let.

Tato situace nám není ani zdaleka příjemná, ale nevidíme žádný smysl v rozhořčení a hněvu. Nemáme jinou možnost, než na Hobita zapomenout a věnovat se dalším projektům.

Zároveň přejeme zdar komukoli, kdo bude mít to privilegium Hobita natočit, a těšíme se, až ho uvidíme na velkém plátně.

Největší dík však patří vám, za vaší nesmírnou podporu po celé ty roky.

Urazili jsme dalekou cestu tam - ale už ne zpátky.

Peter Jackson a Fran Walsh


....................................................................
(1) Produkční společnost Petera Jacksona.
(2) Jde o takzvané audit clause práva dávající tvůrcům možnost nahlédnout do účtovních knih bez toho, aby musela být dopředu podána žaloba.
(3) Výkonný producent celé trilogie.
(4) Ředitel Saul Zaentz Company, který vlastní práva na Hobita a trilogii Pán prstenů.


A příběh pokračuje...
To, že režii filmové adaptace slavného Hobita podle všeho nebude mít na starosti novozélandský vizionář Peter Jackson, ví už i ten poslední prodavač dýňových jadérek na trhu v Horním zapadákově. Tento nešťastný krok, kterým si studio proti sobě poštvalo každého fanouška Tolkienova díla, byl ze strachu před totálním bojkotem téměř okamžitě zpochybněný výrokem Metro-Goldwyn-Mayer: „Diskuse o tom, zda bude Peter Jackson natáčet Hobita, nebo ne, není ještě ani zdaleka uzavřena.“ Další náplast na pošramocenou divákovu psychiku přichází v podobě zveřejnění potenciálního náhradního režiséra – a teď se podržte – Sama Raimiho. Autor, kterého milují současní diváci díky Spidermanovi a na kterého nedají dopustit staří harcovníci obdivující jeho úchylnou sérii Evil Dead, by teoreticky mohl uspokojit všechny a trochu tak celou situaci upokojit. Na druhé straně, může se jednat jen o plané sliby studia, které si až příliš pozdě uvědomuje, jakou strašnou chybu udělalo. Jedno je však jisté – fanouškové Pána prstenů nejsou jediní, kteří s výměnou režiséra nesouhlasí. „Návrat do Středozemě bez Petra si umím představit jen velmi těžko,“ vyhlásil Ian McKellen, představitel Gandalfa. Kolegyně, kolegové, pokud má toto znamenat, že odchodem Jacksona přijdeme i o část hereckého ansámblu, výsledek je předem jasný – Hobit jde definitivně do kytek.

Překlad textů a komentář převzat z CSFD.cz se svolením autora (Melies - CSFD Profil)


Přiznám se, že má první reakce na nadšené články "Hobit bude možná už brzo" z nedávné doby byla spíše vlažná. Vlastně jsem ani neinvestoval čas a energii do toho, abych zprávu přepsal sem. Nemyslím si, že je správný čas na Hobita a že problémy se nějak brzo vyřeší. Skoro jistě si ještě hezkých pár let počkáme. A pak Hobit vtrhne do kin, následován rozšířenou remasterovanou edicí Pána prstenů. Uvidíte :o) ... Belcarnen

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

boring, přidáno 26.1. 2007 7:41:58
imaxoj.......nemyslim si že režisér spidermana by natočil hobita líp...ale když by hobit neměl být natočenej tak ať to natočí kdokoliv... ale když by měl být....tak jedině od PJ
inmax, přidáno 21.1. 2007 16:36:51
Sam Raimi natočil spoustu kvalitních filmů.. nejen Spidermana... Hobita by určitě taky natočil skvělýho, ale prostě to nebude to pravy, jako od PJ
boring, přidáno 21.1. 2007 15:00:12
Promiťe mi že se tady budu takhle vyjadřovat, ale jinak to nejde: Co si vo sobě myslej ty namyšlený kreténi ze studia........že to bude režírovat ten co natočil spidermana........TO BY ČLOVĚK BLIL IVANE
inmax, přidáno 15.12. 2006 17:54:11
achjoooo... to jsou trable.... snad se to vyřeší a Hobit v režii PJ jednou bude.. :o(
boromira, přidáno 28.11. 2006 8:20:41
Upřímně řečeno, ani mně se tato situace nezamlouvá, ale takových nás bude nejspíš většina.

gizmo: to jsem ráda, že ses ozval, když mi zmizely nastavené stránky a s nimi komiks, málem jsem propadla panice.

gizmo, přidáno 27.11. 2006 19:07:07
Zajímavostí je, že (údajně) ve chvíli, kdy New Line s natáčením nezačne příští rok (2007), práva prý zase spadnou do klína Saulu Zaentzovi, původnímu majiteli práv, kterému se btw celá situace taky příliš nezamlouvá.
---
Chvilka pro reklamu: Comics Pán prstenů pěkně pohromadě - http://lotr-comics.net

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist