Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

5.12. 2003BelcarnenVideo o Samovi; Peter Jackson možná natočí Hobita!; Recenze na hru Hobit; Recenze na hru Lord of the Rings: The War of the Ring (doplněno 5.12. v 16:42)

Video o Samovi
Na Lordoftherings.net se objevilo nové video, které se věnuje postavě Sama Křepelky. Krom spousty zajímavých informací obsahuje i poměrně dlouhou ukázku z Návratu krále. Uvidíme hobity v doupěti Oduly a Frodovu hádku se Samem. Vřele doporučuji!

 

Peter Jackson možná natočí Hobita!
Zdroj: FilmPub
V době kdy se na Novém Zélandě usilovně pracovalo na filmovém zpracování epické trilogie spisovatele J.R.R. Tolkiena Pán prstenů byly debaty o tom, zda někdy vznikne i adaptace "předmluvy" (lépe řečeno předknihy) třídílného vrcholného díla světové fantazy literatury, dobrodružství s názvem Hobit a podtitulem Cesta tam a zase zpátky, byly prakticky nemyslitelné. Po nečekaném úspěchu, který Jacksonovy filmy sklidily prakticky po celém světě, se ovšem myšlenka natočení dalšího snímku zasazeného do světa Středozemě začíná producentům jevit jako víc než sympatická.

Samotný režisér Jackson, kterého by se případné natáčení přímo týkalo, k tomu při příležitosti premiéry završení své několikaleté práce, třetího dílu Pána prstenů, novinářům sdělil toliko to, že by se rád takového projektu zúčastnil, problém však vidí ve vypořádání autorských práv. Naopak producent Mark Ordesky srší pouze a jen optimizmem. V rozhovoru pro The Herald Sun se nechal slyšet, že natočení filmu na motivy dobrodružného příběhu Hobit přijde v budoucnu s velkou pravděpodobností na přetřes. Jak vše dopadne vás samozřejmě budeme včas informovat. [FilmPub - vše o světě filmu]


Recenze na hru Hobit
Zdroj: Tiscali Games

Her na motivy Pána prstenů se v poslední době již několik urodilo, ale trochu stranou zájmu a pozornosti herních vývojářů a vydavatelů zůstával příběh Bilba, který se odehrál před Pánem prstenů a který popisuje knížka Hobit. Byl by hřích toto lákavé téma nezpracovat, zvláště v době, kdy v kinech začíná kralovat závěrečný díl filmové trilogie a tudíž potencionálních kupců teoreticky existuje spousta. Něco takového si nejspíš řekli u Vivendi a narychlo splácali third-person akční adventuru s příběhem z Hobita. Jako pojistku přidali podtitul The Prelude to the Lord of the Rings, aby každý hnedle poznal, že se jedná o hru z prostředí Středozemě, a šup s tím na pulty obchodů, aby na předvánočním trhu prodali co možná nejvíce kousků.

Akční adventura ve stylu Harry Pottera
Vzhledem i konceptem je The Hobbit velmi podobný akčním adventurám s příběhy malého kouzelníka Harryho Pottera. Celou hru projdete s jednou postavou, ne však Harrym, ale v roli hobita Bilbo Pytlíka. Postavičku vidíte z pohledu třetí osoby pěkně zezadu a jelikož je hra spíše pro mladší hráče, tak většina hry se nese v duchu všelijakého hopsání, přeskakování, sbírání drahokamů a sem tam nějakého toho boje. Zatím jsou tedy obě hry, až na námět, v podstatě stejné, odlišnosti tu však jsou. Především Hobbit má alespoň o dvě třídy horší zpracování. Grafikou počínaje a ovládáním konče. Bilbo nevypadá moc jako hobit, ale spíš jako zakrslý dredař, samozřejmě kromě oblečení. Mě osobně připadal vysloveně hnusný, ostatně stejně jako mnoho dalších postav, které cestou potkáte. A jestliže některé postavy nejsou ošklivé svým vzhledem, tak jsou rozhodně všechny podprůměrně zpracované. I při nejvyšších detailech jsou charaktery hrozně hranaté a narozdíl od některých scenérií (třeba Hobitín) se na ně prostě skoro nedá dívat. Jediným plusem je, že po většinu hry se Bilbo pohybuje osamocen, takže budete pohledu na hranatého Gandalfa či jiné známé hrdiny ušetřeni.

Příběh podle knihy
Celá hra je rozdělena na 12 levelů, které vcelku věrohodně mapují Bilbovu cestu z Hobitína přes Mlžné hory až k Osamělé hoře, kde drak Šmak hlídá ukradený trpasličí poklad. Pokud jste četli knížku, budete docela dobře vědět, co vás v tom kterém levelu čeká. Drobné odlišnosti tu samozřejmě jsou, protože by levely byly jednak moc krátké a také místy dost nudné. Například v Mlžných horách se odehrávají levely hned dva. V tom prvním je vaším úvodním úkolem najít něco dřeva na podpal, jenže se to trochu zamotá, takže než se vrátíte zpět ke svým přátelům, projdete skoro celé hory. Druhý level se odehrává v jeskyních pod horami a vaším úkolem je dostat se ven. Ti, kdo příběh Hobita znají, jistě ví, že právě na konci tohoto levelu se setkáte s Glumem a najdete Prsten.

...
...

>>> Celá recenze a hodnocení na Tiscali Games <<<

 

Recenze na hru Lord of the Rings: The War of the Ring
Zdroj: BonusWeb.cz
Kdo by nechtěl pořádat hon na Gluma, vést obranu Helmova žlebu, bořit mosty v Osgiliathu či ztéci Černou bránu Mordoru? Kdo by si rád nezkusil vést do boje skřety, obry a haradské divé muže? Jaká je hra, která tohle umožnuje?

Je beze všech pochybností, že si pro příchod své realtimové strategie Lord of the Rings: War of the Ring vybrali autoři z Liquid Entertainment a distributor Vivendi naprosto ideální čas. Přestože nemají lincenci na filmovou ságu (tu si pevně drží Electronic Arts), využívají dovedně šílenství, které rozpoutává očekávaný příchod Návratu krále do kin. Je dost pravděpodobné, že řada fanoušků sáhne bezmyšlenkovitě po krabici s dominantou v podobě magického obrazu Prstenu. A nakonec – proč bezmyšlenkovitě. PR řeči okolo Války o prsten ji představují skutečně v tom nejlepším světle, jemuž je těžké nepodlehnout. Strategické zpracování klíčových okamžiků Třetího věku Středozemě, možnost vést jak svobodný lid, tak i Sauronovy kreatury, bitva o Helmův žleb, Minas Morgul a další, s přítomností hlavních hrdinů knihy a dalších notoricky známých postav. Koho by to nelákalo? Až do vydání hratelné demoverze vládla mezi tolkienisty neudržitelná nadrženost. Nicméně ta nepředstavila nový produkt autorů kvalitních Battle Realms v nijak dobrém světle – a pohříchu je nutné hned na začátek podrobné recenze přiznat, že LotR:WotR očekávání zdaleka nenaplnil.

Kampaně a game design
Především ze začátku se asi většina hráčů bude zabývat singleplayerovými kampaněmi. Jsou dvě, nijak překvapivě pak nabízejí každá po deseti misích za svobodný lid Středozemě a za zlé síly. Světlá kampaň nejprve zajímavým způsobem vypráví osudy Gimliho, Legolase a Boromira před jejich připojením ke Společenstvu (lov na Gluma a dobývání Dol Gulduru v Temném hvozdu, boření mostů v Osgiliathu, či odvracení skřetích nájezdů na trpasličí království), následně se hráči podívají do Rohanu a užijí si bitvu o Helmův žleb, na okamžik se přesunou do gondorského království a závěr obstará citadela zla Minas Morgul a zlopovětsný průsmyk Cirith Gorgor.

Není to špatný výběr a leckdy autoři projevili i dost velkou dávku invence při vymýšlení zápletek jednotlivých misí. Jenže – nestačí to. Bitva o Helmův žleb je ve srovnání s úchvatnou půlhodinovou filmovou scénou jen trapnou místní šarvátkou. Že padnou čtyři stovky skřetů? Pardon, ale taková "armáda" je nedůstojná i provinčního skřetího otrokáře, natož mocného Sarumana. Zamrzí nepřítomnost bitvy na polích Pelennoru, ale při omezenosti, jakou autoři projevili při zpracovávání klíčového boje o Rohan, je to možná dobře.

Sauronova kampaň je určena zkušenějším hráčům, což se projevuje zejména v otevřenějším a méně lineárním game designu. Úkoly se ze začátku odehrávají i tisíc let před rozhodujícími bitvami ve válce o Prsten. Sauron musí pod svou nadvládu dostat Dol Guldur a získat pozici v Temném hvozdu. Dále k sobě připojí (jak jinak než silou) mocné kmeny skalních obrů z Mlžných hor a vybojuje několik zajímavých bitev. Dějem se taktéž epizodně mine Saruman, který však tak tak stihne vytvořit své Uruk-hai a zase zmizí v propadlišti historie.

Problémů je v singleplayer části hned několik. Předně – jakkoliv zní zadání úkolu často zajímavě, většinou se zvrhne v pouhý stereotyp výstavba základny – výroba spousty jednotek – zničení nepřátelské základny. Misí, kde se nestaví, či postupně nedobývá několik míst na mapě, je minimum. Navíc zejména kampaň za dobro je jednoduchá až prostá, nepřátelé jsou pasivní a nechají hráče se prakticky volně rozvinout, maximálně sem tam pošlou malou skupinku jednotek, která si vyláme zuby na dvou chytře postavených obranných věžích. Hraní tak znamená stereotypní odklikávání cut-scén a opakování stále téhož postupu při výstavbě základny, výrobě jednotek a boji, což se brzy omrzí.

Rohanští jezdci a spol.
Trochu zvláštně působí už samo založení hry. Ta nabízí dvě pečlivě vybalancované strany konfliktu, ale člověk, který má Pána prstenů načteného a nakoukaného, se nemůže zbavit dojmu, že prostě NENÍ v pořádku, když vesničan postaví kasárna a z nich začnou jako králíci vyskakovat gondorští ozbrojenci či rohanští jezdci, kus vedle si založí tábor elfové, trpaslíci a vznikne z toho krásně kosmopolitní, početná armáda. Svobodný lid by měl vycházet z minimálních zdrojů a mít výrazně silnější jednotky, které nelze nijak moc obnovovat, což by lépe naznačilo zoufalý boj o přežití proti vlnám skřetích nájezdů. Výrazný populační limit pak omezuje velikost bitev na několik desítek jednotek na každé straně, což je kruté spíše k tradičně velmi početným skřetím tlupám, ale Pán prstenů prostě není jen o komorních řezanicích někde v skrytu v lesíčku. Na megalomanské bitvy na polích Pelennoru a úctyhodné ztvárnění bitvy o Helmův žleb tak budou fanoušci muset počkat na Battle for Middle Earth.

...
...

>>> Celá recenze a hodnocení na BonusWeb.cz <<<

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Berdron, přidáno 11.12. 2003 9:34:55
Lidi cetli jste toto? Bylo to na FilmPub.cz >>>

Návrat krále v televizi

--------------------------------------------------------------------------------

Pokud jste štastní majitelé kabelové televize, respektive dokumentárního kanálu National Geographic, nenechte si ujít příští pondělí, konkrétně 15. prosince od 21 hodin pořad Beyond the Movie. Hodinovým pořadem vás bude provázet samotný John Rhys-Davies, který hraje v Pánu Prstenů Gimliho a reč bude nejenom o Návratu krále, ale především o hrdinech historie a místech, kde se odehrály významné konflikty. Využívat k tomu bude postav z Tolkienovy knihy.

Láďa, přidáno 8.12. 2003 9:35:58
Mám pocit, že na megalomanské bitvy si majitelé pomalejších počítačů budou muset počkat ještě dlouho ;o)
pip, přidáno 7.12. 2003 15:02:06
Eva: ale, ale, někdo si tady chce namastit kapsu co?
Gildor, přidáno 7.12. 2003 14:06:27
To Belcarnen:Těším se co stvoříš, dobře mít v čas plány, ještě lépe víc hlav víc ví.Budu ti deržet pařát.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 7.12. 2003 13:12:02
Sir Gawain: pokusim se. Ale ta kvalita je tak otresna, ze je snad lepsi pockat :-/
Sir_Gawain, přidáno 7.12. 2003 12:09:30
Nemohli byste nekdo stahnout tech devet klipku z norske TV2 je to ve streaming formatu a to je pro bezne uzivatele naprosto nepouzitelne!!BElle zkus se na to mrknout prosim!
Eva, přidáno 6.12. 2003 18:26:04
- NABÍZÍM PRODLOUĚNÉ VERZE SPOLEČENSTVA A DVOU VĚŽÍ NA VHS! SKVĚLÁ NABÍDKA! PIŠTE NA BEZVAVECI@CENTRUM.CZ
Bellatrix, přidáno 6.12. 2003 18:11:06
Frodo ve filmu sice nevyrážel hned po oslavě, ale určitě vyrážel řekněme za několik týdnů, měsíců, nebo možná za rok. Ne ale později. Ve filmu je prostě Frodo mladý hobit, i když už dospělý. Kromě toho v bonusel na prodloužených TTT to Philippa Boyens výslovně říká, že udělali Froda oproti knize mladšího (mluví o tom v souvislosti se změnami oproti knize, které ale přitom fanoušci bez problémů akceptovali)
pip, přidáno 6.12. 2003 11:25:05
To je fakt, Frodo se přece vracel z hospody, když přišel domu tak tam na něj čekal Gandalf, který se vrátil z M.T. a ne z oslavy narozenin.

Super, že se planuje Hobbit doufám že to nepadne! :-)

Brennos, přidáno 6.12. 2003 8:23:10
ludanek: Pravda. Vždyť Gandalf mezitím stačil jet přinejmenším do Minas Tirith a zpět. Mohlo to být vlastně klidně podle knihy...
ludanek, přidáno 6.12. 2003 3:47:22
2 dunadan: asi sem videl jinej film, ale podle me Frodo rozhodne nevyrážel v den oslavy narozenin...to by snad musel jít spolu s Bilbem ne?
saschia, přidáno 5.12. 2003 20:55:19
Belcarnen: No teda, nasla som nieco nove skor ako ty, tusim to idem zapit ;-)
Dúnadan, přidáno 5.12. 2003 19:23:24
CO se týká shody věku Froda a Bilba: Frodo ve filmu díky změně vyrážel v den oslavy na rozloučenou, kdy mu mělo být 33 let. V knize vyráží až o pár let později a má něco kolem 50 let. Pokud by Bilbovi jeho věk v Hobitovi zůstal,bude logicky o něco starší než Frodo (asi o 20 let). Přičtěte k tomu co dokáží efekty (například Glum, který je skvěle udělaný, je založený jen na nich) a máte problém vyřešený.
Arsiméné, přidáno 5.12. 2003 18:13:27
Tak i Hobita chtějí filmovat? Jen to ne!
Darthie, přidáno 5.12. 2003 16:55:31
Ruby: Uplne s tebou suhlasim. :) Uz ked ma byt Hobbit sfilmovany, tak nech to robi PJ a nie niekto iny - potom by to bol totalne odlisny styl a uz by to nebolo ono.

saschia: Chapem ta, ale zase si nemyslim ze by bol az taky velky problem vybrat herca ktory by bol mladsou verziou Iana Holma. Zober si napriklad Star Wars (mozno to nie je najlepsi priklad, ale iny ma nenapada) - v starej trilogii hral Obi-Wana Alec Guinness, a v prequeloch ho hra Ewan McGregor. Myslim si ze Ewan je ako mlady Obi-Wan excelentny, a nielenze sa naozaj PODOBA na mladeho Aleca Guinnessa, ale aj hra dobre. Takze s castingom by som si velmi tazku hlavu nerobila. :)

A co sa tyka toho spracovania - nuz, ja by som volila cosi medzi filmovym LOTRom a rozpravkou pre deti. Predsa len je pribeh pisany pre inu vekovu kategoriu ako LOTR. Takze pod filmovym Hobbitom si predstavujem trosku umiernenejsie bojove sceny (tych je asi najviac v Bitve Peti Armad, no a potom trochu pri zajati v Hmlistych horach, takze v Hobbitovi toho nasilia fakt nie je az tolko ako v LOTR). Zoberte si, ze vsetky LOTR filmy su v Amerike hodnotene ako PG-13 (do 13 rokov nepristupne), tak Hobbit by mohol byt PG (cize mladezi nevhodne, rodicovsky dozor doporuceny). :)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 5.12. 2003 16:43:04
saschia: je výborné, díky! Doplněno do článku
Ruby, přidáno 5.12. 2003 16:31:10
Taky bych byla radší, kdyby se Hobita ujal PJ. Přece jen jsme si na něj už zvykli a drží se předlohy nadprůměrně věrně. Ani nevím, jestli bych Hobitka viděla radši správně knižně dětské nebo víc dospělácké... :-)
saschia, přidáno 5.12. 2003 16:17:42
Na http://www.lordoftherings.net/homevideo/video/ je vo nove video o Samovi kde je kratky usek z ROTK !!!!! Diskusia medzi Samom a Frodom o Glumovi.
saschia, přidáno 5.12. 2003 16:08:45
Darthie: Mas pravdu, ze Ian Holm bol ako mlady Bilbo na platne len chvilku, ale to stacilo. Vyberat herca do hlavnej role tak aby sa podobal Holmovi, a zaroven hral dobre, to by bolo tazko. Eventualne by mohol prerobit prolog k FOTR ;-)

Druha vec je, ze to, ze Frodo je v LOTR tak stary ako Bilbo v Hobbitovi, vieme len my co sme citali knizku a navyse pozorne. Pre normalneho fanusika filmu je Frodo proste mlady hobit. Takisto ako normalny fanusik az do rozsirenej verzie TTT netusi, aky je Aragorn dedusko.

Ale aj tak by ma zaujimalo ako by PJ ponal Hobbita, pretoze opdla mojho nazoru je to diametralne odlisna knizka od LOTR. Ci by sa drzal Tolkienovho stylu, alebo by ho podal rovnako "dospelacky" (as oposed to detsky - sorry, neviem narychlo ako sa to povie po slovensky).

Darthie, přidáno 5.12. 2003 15:05:57
Joooooo!!! :-D :-D :-D

Ja si myslim ze by bolo super keby PJ natocil Hobbita. Jednak by to bolo konzistentne s uz existujucou LOTR trilogiou (vratil by sa Gandalf Sedy, Elrond, Gollum...), a jednak PJ uz dokazal ze vie verne spodobnit Tolkienov svet. :) Vidiet Hobbita na platne - Smaug, Bitva Peti Armad, najdenie Prstenu, Thranduilovo kralovstvo, opat vidiet Hobitin - to by bolo fakt cool! :-D Dufam, ze sa na to PJ podujme.

Inac, tiez by ma zaujimalo kto by hral Bilba. Saschia, trochu ti musim odporovat. Ano v prologu LOTR sice mladeho Bilba hral Ian Holm, ale bolo to len na par sekund a bolo to v tme. Ked si zoberies, ze Bilbo v Hobbitovi a Frodo v LOTR maju priblizne rovnaky vek, a ked si porovnas Elijaha Wooda s Ianom Holmom (aj keby mal "omladzujuci" filmovy makeup), tak by to trochu skripalo. ;-) Ale PJ-ov casting ma zatial nesklamal (vid vsetkych troch Denethorovcov - totalne sa podobaju), takze verim ze by vybral herca podobneho Ianovi Holmovi - byt mladsieho. :) Uz aby to tu bolo! :-D :-D :-D

Bel: Tak to som zvedava! Tento web sa mi hrozne paci, myslim si, ze si odviedol (a stale odvadzas ;-) ) kus dobrej prace. A LOTR je popularny stale, nastastie nezavisi iba od uspechu filmov. :)

Ramgad, přidáno 5.12. 2003 15:00:36
Ja si neviem predstavit, ze by natocil Hobita, ale predstavte si tie komercne predmety co sa s tym objavia. No fuj
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 5.12. 2003 14:23:54
Gildor: mám průzkum na fóru, docela by ses divil, hodně lidí je v kategorii 25+
I tady v rámci LOTR webu se to liší, náctiletí jsou více u fotek, v článcích spáš ti starší.

Po filmech se tento web začně pomalu ale jistě transformovat, plán už je vypracován a myslím, že pro fanoušky Tolkienova díla to bude příjemné překvapení :-)

Gildor, přidáno 5.12. 2003 13:45:15
To Belcarnen:Ahoj, už pár let sem chodím-odvádíš velký kus práce.
Zajímalo by mě ale jak to vypadá s věkovým průměrem návštěvníků.Tip bych převahu náctiletých - řek bych, že by za to stála malá anketka.

To All:Taky je otázka,jak to s těmahle stránkama bude až už nebudou aktuální žádné filmy...Budete sem chodit?

Míšánek, přidáno 5.12. 2003 13:20:23
Vrací se mi smysl života. Zase se bude na co těšit. Jupíííííííííí!!!!
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 5.12. 2003 13:12:00
Však tu byl fanouškovský trailer na Hobita a byl IMHO skvělý! Viz. http://www.lathamfilm.com/hobbit.html
saschia, přidáno 5.12. 2003 12:51:25
No, fasa. Si neviem predstavit niekoho ineho, ked v prologu bol Ian Holm.
beruthiel, přidáno 5.12. 2003 12:16:09
neřekla bych. Zlobři, skřeti v mlžných horách, Glum, vrrci, pavouci v temném hvozdě, zajetí u Thranduila, drak (Šmak), a konečně Bitva pěti armád...to je myslím akce až dost. Akorát by mě zajímalo, kdo by hrál Bilba, přeci jen, sir Ian Holm už je na to poněkud starý.
carnach, přidáno 5.12. 2003 12:06:39
No nevim. Hobit je trochu něco jinýho, než LOTR. Je tam mnohem méně akce,...
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist