Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

2.10. 2003NenymirReportáž - Bitva Pěti Armád 2003 v Temném Hvozdu a na úpatí Osmělé hory, tak jak ji viděl Nenymir syn Nemirův, kníže západních hraničářů, rodem z Noldor, kapitán ve vojsku svých lesních příbuzných, ve službách krále Faireho a královny Lairei

Bitva Pěti Armád 2003 v Temném Hvozdu a na úpatí Osmělé hory, tak jak ji viděl Nenymir syn Nemirův, kníže západních hraničářů, rodem z Noldor, kapitán ve vojsku svých lesních příbuzných, ve službách krále Faireho a královny Lairei

        Zvěsti před letošní BPA hrozili šíleným číslem 1000 účastníků, což se naštěstí nepotvrdilo, ale i tak byl počet vojáků počtem větším než velkým. V pátek večer proběhla elfí slavnost, o které se nemůžu příliš rozepisovat, protože když začínala nastupoval jsem o 400km jinde do vlaku ( až se bude udělovat cena pro účastníky z nej. dálky, máme to my západní hraničáři v kapse:--(( ), ale dle zpráv byla vydařená v éterickém elfím nádechu.

        Ráno se aktivními jako obvykle ukázali elfové, již uskupili armádu a začali cepovat povely v kwenijštině. Ta se bohužel nakonec neujala, neb kromě Lamairu a Sindorova vedení nastával neřešitelný komunikační problém - král vydal povel - velitel se ujistil, zda je to příprava na povel či už povel, zařval jej, přeložil si to a zařval ještě jednou česky. Což na pružnosti manévrování samozřejmě nepřidá. I přes oplzlé provokace různých pronárodů si Eldar dokázali zachovat morálku a podivná prudící sběř byla pouze vytlačena do patřičných mezí. Zde se poprvé projevila vpravdě vznešená laskavost a mírnost našeho krále Faireho, jenž místo masakru zvolil cestu nenásilí. Např. poté co proběhlo vysvětlení pravidel narušované kabaretními čišli na téma "Elfové a můj světonázor" pohříchu interprety ze řad skřetů, byla nám jím zakázaná výstražná formální salva šípů do publika ( a to jsem prosil moc pěkně:--)).

        Pak přišla na řadu samotná bitva. Odehrávala se na svahu hory, s tím že ( herní )sever byl na vrcholku, a jih smeřoval k úpatí, mezičímž byly rozmístěny veže a ležení. Nejvíce na ráně a vcelku z kopce byli Eružel Síně krále elfů. Války jsme si všimli když, sotva Jixipen vyslala své zvědy, oblehly nás šiky skřetů, ovšem bez obléhací standarty, z čehož plynulo, že nešlo o obléhání, pouze o organizované prudění u brány do síní. Jako hrdý národ jsme okamžitě zaujali protiútok, který by byl drtivý, kdyby se na scéně neobjevili zlobři. Metoda "chňap elfa, helepocemnaférovku, tři rány megakladivem, a chňap dalšího" působila mírnou destrukci řady a tak je namístě vyzdvihnout naše lučišníky, kteří pomohli tuto situaci ustát.

        Alfou a omegou celé bitvy byl Temný hvozd. Obsahoval různé dárečky v podobě náhod, pořípadě pěkná překvapení pro skřety, kteří zjistili, že to divný se sítí je pavouk a při pokusu i likvidaci byli pralyzováni. Je třeba přiznat, že ač jsem zprvu v elfí generalitě volal po očištění Temného hvozdu, došlo k rychlé změně názorů a pavoučči v čele s glumem ( myslím tím osobu, býv. rohanského kolegu ) byli výraznou oporou světlé strany. Na to pak směřovala spousta protestů, nicméně zlobři měli být též neutrální a myslím že počet jimi zabitých skřetů by příliš mnoho prstů nenamohl. Také je načase poznamenat ze skřetů, vrrků a bůhvíjakých pronárodů ještě , bylo o STOVKU víc.

        Tím hlavním na bitvě byla především uchvacující atmosféra. Durinův lid držel při sobě ( a při svém folklórním slovníku - kurvamať byli dobrý ), elfové měli ve věži laskavou a přátelskou náladu, na bojišti byla vzývána paní hvězd ELBERETH, GILTHONIEL!!!, a tradičně výborní skřeti se svou odporností, hlukem a nenávistí k elfům byli zcela bezchybní. Stará přátelství, či soupeření si našla své místo - zdravím Wrauu, nová vznikala i mezi nepřáteli. Překrásná strážkyně vrrčí věže Lyrel mi natolik učarovala, že i jako sveřepý elf jsem se chvíli rád procházel přírodou ( než bylo nutné příspěchat a podpořit autoritou jednu řadu, Papá :-( ).

        A teď přichází na řadu jeden ze nejspornějších momentů celé letošní BPA - ležení. V pravidlech se dalo vyčíst, že skřeti nesmí olbéhat Osamělou horu, pokud nedrží všechna ležení. Tato formulace umožňovala jistý prostor pro individuální výklad:--)). Např. elfové své ležení polovinu hry ignorovali, protože si nebyli vcelkupřesně jisti kde je ( a bez vynikajícího partyzánského průzkumu Jixipen bychom to nevěděli asi nikdy ), zatímco ostatní se věnovali řadovkám, dobývání vrrčího vřesoviště a podobným libůstkám a na ležení jim nebylo kdy ( dokonce, když jsem dobyl další ležení od vrrků a chtěl ho darovat lidem, nebyli sto jej obsadit :-( ). Pak tedy elfové pod mým velením poměrně lehce dobyli ležení poblíž Mlžných hor, v němž bylo lečení 1život za minutu, což se využívalo k regeneraci nedaleké řadovky. A pak události dostaly spád. Ve chvíli, kdy elfí armáda byla rodělena na dvě ležení, řadovku a sbírala síly na quest, přišel monumetální útok Temné strany. Jako smrtnosná lavina se převalila Temným hvozdem, rozmetla obé ležení a vyvrátila ( ehm poněkud expresivně ) elfí věž.

        Byl jsme v tu chvíli zrovna na cestě pro rozkazy, takže jsem nemohl velet svým Noldor v ležení, a nestihl jsem již dojít do veže. Jen z úkrytu mezi stromy, hleděl jsem na drtivé vlny Temné strany. Jeden z nejsmutnějších a nejzoufalejších okamžiků mého života ve Střezemi - procházel jsem po bojišti a viděl tu zkázu a spousť. Elfí národ v troskách, věž vyvrácena a vyrabována.

        V tu chvíli si mne povšiml náčelník skřetů ( skrze udání jakéhosi věrolomníka, kletbu na něj ) a vyzval na férovku. Poněkud nešťastně ( vládnu spíše vůlí a slovem, nežli mečem ) jsem výzvu přijal a začal se chystat na poslední boj. Najednou však se z čistého nebe snesl snadValarseslaný orel a nabídl mi svou pomoc. Volil jsem rychle - mrtvej velitel, nanic velitel, a nechal se odnést do orlího hnízda. Předložil jsem orlům své přání a Ti mě , ó laskaví a vznešení, počali vyhledávat přeživší roztroušené elfy. Bard Lučišník se připojil a my tak zpět dobyli ležení pdo Osamělou horou. Dokonce král Faire byl snesen orly a tak když jsme ustupovali a bušili na bránu Osamělé hory, nebyli jsme jen hrstka odbojářů, ale králova družina s šlechtici svého lidu.

        V Osamělé Hoře jsme však dlouho být nemohli, byl příliš malá, a tak jsme odešli bránit poslední, do té doby skryté, ležení na boku O.h. Odtud odešel král, jakmile se dozvěděl, že elfové přeci nepadli a pokračují ve svém boji v Esgarothu. Spolu se družinou udatných elfů a Naugrim jsme tam poté padli proti přesile / která ale i tak byla silně rotrpčena nečekaným odporem/ a smutni odcházeli od Jezerního města. Nevím nic, o boji v té době, více mohou říct jíní. Však došlo k oživení a vedl jsme zpátky Eldar na Osamělou horu. Ležení bylo opět již v naší moci a poslední boj byl sveden na úpatí. Tak tedy Osamělá hora nepadla a poklad byl uhájen. O tomto posledním boji jsou mnohé protichůdné zprávy a proto zdůrazňuji, že takto jsem jej viděl já, kapitán Eldar se s jménem královny ELBERETH GILTHONIEL na rtech.

        Záverečná řadovka byla pastvou pro oči. Spojené síli lidí, Eldar a Naugrim, proti jenolité řadě z temna. Nástup byl monumentální. Na chladné řady světlých se skřeti rozeběhli z šíleným jekotem a křikem. Mistři trpaslíci však dobře konali svou práci, sekery káceli skřety jako stébla trávy, déšť elfích střel a lehké kroky lesního lidu zas zabránili bočnímu útoku, a prorazil-li nějaký neurvalec řadu rychlostí, čekala jej Noldorská kopí. Světlá strana tedy nakonec po sveřepé a krvavé řeži zvítězila a rozprášila temné, díky své jednotě a bratrství. Úplný konec se neobešel bez přátelského žertíku malých otců, který byl díky jednání mezi vladaři zdárně vyložen.

VIVA BPA 2003!!! VIVA BAGR!!! VIVA BPA 2004?!!

A, ELBERETH GILTHONIEL!!!

/ediční poznámka; možné ideové a faktické zabarvení je způsobenou hrdou příslušností k lidu Eldar, a také 34 hodinovou absencí spánku v okamžiku prožívání popsaných událostí /

Nenymir

Pozn. sadu fotografií můžete očekávat okolo pátku nebo o něco později...

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Orin, přidáno 13.10. 2004 20:33:16
ho

glum23, přidáno 26.11. 2003 8:32:28
Vedl nas jeden uctyhodny Pavouk v krouzkove kosilce a korunoidem na hlavohrudi. Misto puvodnich 10ks pojal Temny hvozd nakonec 16 + 1 bojoveho psika. Pred bitvou jsme kratce zvazovali projekt lukoveho vrhace sipu. Jeden drzi dva luky a druhy je natahuje, slo tedy spis o sipomet, protoze kdyby se opravdu naladovala sit, odneska by pavouka drziciho luky :))) V nam sverene lokalite jsme si vytvorili velike hnizdo, hromada bagaze a par houpacich siti. Kazdy mel svoji osobni vrhaci sitku zatizenou papirovymi koulemi. Slouzila k paralyzaci(pouzil sem snad jen 2x)
a hlavne reinkarnaci kdekoliv v TH. Krome techto zalezitosti dodavanych orgy byla i vydatne pouzivana velika sit dovezena jednim z pavouku. Uzili sme s ni hodne svandy. Kdyz dva Pavouci drzici tuto vec bezeli ke skreti rade
vypakla mensi panika. Jeden zastupce temne strany se dokonce ptal k cemu sit slouzi (!) Casto se potencialnim obetem
podarilo uniknout a naopak lovci doplatili na "lepkavost" nastrahy. Konkretne me se jednou zamotal tesak(s tim jedni sem behal 90% bitvy, protoze sem potreboval volnou druhou ruku resp."nohu"),dlouho sem neprezil. Taktez sem slysel prihodu, kdy nasi dva kolegove chytili strom a nepritel je rozsekal na nudlicky. Na zacatku hry sem s ADou natahl pres jeden brod sit (meli sme povoleno blokovat jednou za hodinu cesty), nechali sme projit hagenovo provokacni sebevrazedne komando. Prisel Samuel, sekl do site, a my mu rekli, ze je jako paralyzovanej ... no po pulminute, co
stuhle stal, sme se shodli na tom, ze je to kravina a sit stahli. Jedna pomensi skretice si to v poklidu razovala Temnym hvozdem a tak sme ji paralyzovali, poslala nas i orgy nekam a chtela pokracovat dal nacez dostala 2 moznosti 1)paralyza na 5minut 2)smrtj. Je nasnade co zvolila. Takhle zpusobne paralyzovaneho skreta sem este nevidel ;-) Sedel sem si tak jednou u elfi veze oprenej o strom se sitkou na hlave (nedavno me sejmuli,tak sem reinkarnoval) kde se vzal tu se vzal maly telnaty elfik s lukem. Obezretne polozil otazku: "Ty ses Pavouk ?" Se sitkou na hlave a pavoucim znakem na hlavohrudi sem mu s usmevem odpovedel kladne. Pa se jeste zeptal jestli muze vzit sip, ktery lezel cca 1,5m od me nohy a kdyz zjistil, ze je zlomeny, s klenim odesel. Behem bitvy prisla nekolikrat skupina skretu do Temneho Hvozdu. Vetsinou sme je pobili, protoze jich bylo malo (alespon na nas) a misto, aby rychle zmizeli, stali u naseho hnizda a civeli, co si budeme delat. Postupem casu(ale dost pozde) se naucili nas obchazet smerem k vrrrci vezi. Skreti neustale prohravali s nektere mrtvolky se vracely pres TH az mi jich bylo lito. Pri divokych vrrcich utocich na elfi vez se Jezdci dost divili, proc je pavouci lovi. No, co byste si vybrali ? Skreta a nebo vypaseneho vrrka s dalsim masem na zadech ? :))) Pohyboval se v hranicich TH byl krapet problem, protoze v zapalu boje clovek...resp. pavouk casto zapomene na dodrzovani. (Malem sem prisel o hlasivky) Od zacatku sme si
parkrat vyslechli jak moc je nefer, ze neutocime i na bilou stranu. Puvodne to bylo v planu, ale Bagr se snazil vyrovnat udajny vetsi pocet cerne. I tak se nekteri elfove presvedcili, ze neni radno Pavouky obtezovat. Postupne
sme si vydupali loveni "konzerv" i Lidi. Ale to uz bylo ke konci hry. Posledni skretovrrci lavinu na elfi vez sme vylozene pustili(alespon jeji cast), protoze nam uz bylo skretiku dost lito :))) Jenze oni potom dobyli uzemi a my nemeli co zrat ! A tak sme zacali, s Bagrovym svolenim, postupne rozsirovat hranice temneho hvozdu. Tim se Pavouci rozptylili prakticky po cele Stredozemi. Je zejimave, jak vne TH klesla ostrazitost nepavouku. Kdyby sme chteli, byl byto velky masakr:)
p.s.co me vylozene mrzi, ze sme nesmeli lovit CPcka ... ze Zlobru by bylo hafo masa !

lyrel, přidáno 9.10. 2003 14:20:08
No, má je doma na cd a nepřidá je a nepřidá :-)
Steron, přidáno 9.10. 2003 9:46:57
A co ty fotky?
LYREL, přidáno 6.10. 2003 14:08:03
Vrrr...vrrr...smečka stále nechápe, jak nám mohlo maso utéci z ostrova. Ale řež to byla nádherná a nezoufej, co se Zlobrů týče, mlátili skřety stejnou měrou jako elfy.
Therru, přidáno 3.10. 2003 21:30:11
Já to věděla,že budu litovat, když nepojedu. Halt se nedá být na čtyřech místech zároveň, jak jsem to potřebovala onoho víkendu. Tak snad někdy příště.
Drobné textové nedostatky plně chápu, taky vím, co to je tvořit v podobném stavu.

efca, přidáno 3.10. 2003 8:51:40
Nenymire, teds me zmatl. Eldar jsou co zac - elfove nebo lidi?
Jsem myslela, ze Eldar=elfove, Edain=lidi. Nebo je to obracene?
Jinaxem se u nekterych Tvych poznamek hlasite rehtala...

Eltharion, přidáno 2.10. 2003 22:15:35
No, já tu poslední závěrečnou fázi bitvy viděl tak, že přestože sme nedobyli osamnělou horu, dobyli sme prakticky všechno ostatní, co se dobýt dalo (kromě Echsakrotu, ehm, pardon Esgarothu, na těch vorech proti lesu kopí se to fakt nedalo...). Jasně, cíl sme nesplnili, ale i tak... Navíc bysme osamnělou horu určitě dobyli, nebýt náhlého ukončení bojů. Toliko zase můj názor.
A k závěrečce: Jo, ono je logicky lepší a strategičtější stát v řadě a čekat, než se bezhlavě vrhnout do útoku. Jenže to není skrátka ono, tady jde o ten POCIT, VTAŽENÍ DO ZBĚSILÉ BITEVNÍ EUFORIE! MORDOR!!!! (no co, už tehdy se vědělo, že znovu povstane.. :-))
Jinak celkem fajn napsaná recenze (na elfa :-))

Merlkir, přidáno 2.10. 2003 14:58:08
No jo...na tebe docela pěkný reportek. Můj názor znáš, s tímhle ale docela souhlasím. ;)
Nenymir syn Nemirův, přidáno 2.10. 2003 10:38:41
Pokud někoho udivuje forma a drobné textové nedostatky, jsou způsobeny přepisem originálních zápisků z bitvy a návratu domů, přepsané z Fëanorových run a přeložené do obecné řeči :--))
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist