Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

2.12. 2002
BelcarnenDvě Věže - v podstatě kompletní děj prozrazen!; Hlavní kameraman Andrew Lesnie mluvil o výrazných scénách a místech Dvou Věží!; Další reklama na Dvě Věže; Glumova píseň - překlad od WeeDee

Dvě Věže - v podstatě kompletní děj prozrazen!
Na těchto stránkách najdete skvělou recenzi na Dvě Věže, kterou se pro vás pokusím do zítra přeložit. Jako ochutnávku jsem vypíchl několik zajímavých bodů.

  • Saruman na konci Dvou Věží neumírá! Často rozebírané "nabodení" byla pouze fáma a přinejlepším jej uvidíme až v Návratu Krále.
  • Uvidíme kompletní likvidaci Balroga a přerod Gandalfa Šedého v Gandalfa Bílého!
  • Glum je podle všeho dosud nejlepší ukázkou počítačem vytvořené postavy a hravě strčí do kapsy Yodu, Jar-Jar Binkse nebo skřítka Dobyho z Harry Pottera.
  • Budeme svědky schizofrenního Gluma - Sméagola, a to hned dvakrát.
  • "Zamilovaná" část filmu je nakonec naprosto minimální.
  • Faramir je podstatně "temnější" než v knize. Chce, stejně jako jeho bratr Boromir, odvést Froda do Gondoru a použít Prsten v boji proti Sauronovi. Názor změní až ke konci. Úprava této postavy je jedním z mála skutečně kritizovaných míst filmu.
  • Fantasticky působí a vypadají i nosiči Nazgúlů, kteří jsou trochu podobni drakům.
  • Scéna Aragornova souboje se skřetem na Vrrkovi probíhá tak, že se mu podaří skřeta srazit a na vrrka sám přesedne, ale ten se s ním zříti ze srázu. Théoden a další považují Aragorna za mrtvého, tomu se však podaří vyváznou (spadnou do řeky).
  • Pro "uvolnění napětí" je ve Dvou Věžích používán Gimli (ve Společenstvu to byli Smíšek s Pipinem). Působí trochu "komicky", ostatně scéna s házením v Helmově žlebu zde již byla popisována.
  • Uprostřed filmu je jakýsi "opožděný prolog", ve kterém Galadriel promlouvá k Elrondovi a dalším shromážděným. Popisuje aktuální situaci ve Středozemi. Jak to vypadá se Sarumanem, Sauronem, Frodem a dalšími.
  • V Helmově žlebu opravdu budou elfové pod vedením Haldira (který zde také zemře).
  • Frodo je odveden do Osgiliathu, kde uvidíme scénu, ve které se mu létající Nazgúl snaží uzmout Prsten, ale je sestřelen hraničáři. Někdy v té době také Faramir mění své rozhodnutí a Froda pouští.
  • Pro Smíška a Pipina končí film u Železného pasu, který byl při útoku Entů zatopen.
  • Pro Aragorna a jeho společníky je závěrem vítězství v Helmově žlebu, kam dorazí Rohanské posily.
  • A úplným závěrem je schizofrenní Glum, který vítězí nad svým lepším já Sméagolem a rozhoduje se hobity zabít. Ale nechce to udělat sám, zajistí to za něj "Ona" ...
  • Podle všeho jsou Dvě Věže geniálním filmem, který ale nemůže obstát sám o sobě. Potřebujete k němu vidět Společenstvo a bez Návratu Krále prostě nebude kompletní. A tak to má být ...


Hlavní kameraman Andrew Lesnie mluvil o výrazných scénách a místech Dvou Věží!
V prosincovém čísle časopisu American Cinematographer vyšel obsáhlý rozhovor s mužem, jenž byl zodpovědný za kameru v Pánovi Prstenů, a za svůj výkon ve Společenstvu dostal i Oscara. Na následujících řádcích najdete překlad několika zajímavostí o Dvou Věžích. Valná většina článku se jinak týkala technických detailů o způsobu natáčení a tak podobně.

"Ve filmu je mnohem méně nádherných míst typu Kraje, Roklinky či Lothlórienu. Středozem se řítí do temných časů a postavy bojují o světlo na konci tunelu, takže film musel být mnohem realističtější a agresivnější než Společenstvo. Celkový pocit je méně magický a příběh se tříští na menší kousky."

"Aragorn není pouze na cestě vstříc svému osudu, ale zároveň i miluje Elrondovu dceru Arwen, která ho přežije. Tahle záležitost se dostává do popředí vždy, když je Aragorn blízko smrti. Vidíme ji z pohledu jakýchsi "snových částí". Pro jejich vizuální ztvárnění jsme se dostali na hodně abstraktní úroveň ve scénářích, které ukazují, jak postava vnímá svou smrtelnost."

Při postprodukci byl pocit "plíživé hrozby" zvýšen tak, že "čím více hněvu či strachu postava cítí, tím falešnější se jí věci zdají" (scény s Faramirem?)

Lidé jsou prezentováni jako rasa pohanská a feudální. "Když jsme natáčeli scény v Rohanu, stále jsem si říkal, že to musí vypadat středověce. Barvy a make-up tíhly k přírodně zelené a hnědé." Zajímavým problémem se stalo "znovuzrození" krále Théodena. "Saruman a Červivec doslova podlamují Théodenovo zdraví." Ve filmu se snažili vytvořit vzhled, jako kdyby "život odkapával z blednoucího Edorasu."

Po Gandalfově zásahu se život a barvy do Zlaté síně navrací. Pro noční interiéry Lesnie použil teplá světla tvořená loučemi a svíčkami. Snažil se v osvětlení vyhýbat výrazným barvám. Vše potřebné bylo případně později doladěno digitálně.

"Pro scény, kdy jsou Théoden a Gandalf ponecháni o samotě, aby odráželi povahu smrtelnosti a smutku, kterou válka přináší, jsme naplánovali natáčení do doby, kdy stín hory kompletně pokryje celou oblast. Pohoří v dálce bylo bohatě osvíceno pozdně-odpoledním světlem, zatímco postavy v popředí stáli ve správně tlumeném, jemném světle. Ta scéna pracuje s velmi jemnými emocemi, takže sedí ji sledovat v tak křehké denní době."

Fangorn, stromy, Entové a Huorni. Obrovská spousta miniatur a modelů v životní velikosti. Stromovous sám byl pětimetrový robot, který je pro film dokončen pomocí počítačové animace. Lesnie říká, že Fangorn má být strašidelný, ale ne děsivý. "Pro mne je to tajuplné místo, jedno z nejstarších ve Středozemi. Snažili jsme se navodit záhadnou atmosféru, kdy lidé vstupují do neznámého, ale nechcete, aby byli okamžitě vyděšení, protože to charakter Entů příliš zjednodušuje."

Frodo se setkává s Ithilienskými hraničáři, v čele s Faramirem, kteří jej odvedou do soustavy jeskyní skryté za burácejícím vodopádem. Faramir hledá odpovědi na otázky okolo smrti sudbou pronásledovaného bratra Boromira. Lesnie ponechal v jeskyních poměrně hutné stíny a temno. "Faramir zjišťuje, že odpověď na jeho otázky sedí před ním. Ve stejnou dobu dosahuje vztah Froda a Prstenu kritické hranice."

Lesnie také chtěl co nejjasnější zobrazení bitvy v Helmově žlebu. "Nechtěl jsem ztratil detaily bitvy. Naopak jsem chtěl uchovat temnotu atmosféry. Divák musí vidět všechnu brutalitu bitvy. Helmův žleb byl šance, jak předvést barbarskost skřetů, jejichž úmyslem je úplná genocida."

"Mrtvé močály jsou děsivé prostředí, ale nechtěl jsem, aby části z něj byly bezvýrazné a neoriginální, ale zlověstné a znepokojující. Každý, kdo močály kráčí, má tendenci padnout pod vliv uvězněných duší, což se stane i Frodovi. Zobrazili jsme močály jako do mlhy zahalené, nepřirozené místo, kde i sluneční svít je atmosférou oslaben."


Další reklama na Dvě Věže
Po dvou reklamách z nedávných dní je tu do sbírky další. Tentokrát uvidíte asi třicetivteřinový sestřih známých záběrů z filmu, ale pokud jsem si dobře všiml, tak jsou tam nějaké nové z Helmova žlebu.

- 1.5 MB Real (Herr-der-ringe-film.de)
- 1.5 MB Real (Herr-der-ringe-movie.de)


Glumova píseň - překlad od WeeDee
Originál textu, skladbu ke stažení a překlad od Lollitky najdete v tomto článku.

Kde světlo jednou bylo, teď temnota dlí.
Kde láska jednou plála, již lásky není.
Neříkej, že navždy sbohem budeš.
Neříkej, že vůbec nesnažil ses.

Slzy, které jsme vyplakali
jsou jako déšť padající k zemi
za všechny lži, co jste nám řekli, 
za bolest i těžké břímě viny.
A my dlouho čekat budeme
až tak samotni zůstaneme.
Jsme ztraceni a nelze to už zvrátit, 
do našeho domu se nesmíme kdy vrátit.

Na konci samém, samotném, 
stanu se, čím měl jsem.
Žádného věrného přítele
nikdy nepoznal jsem.
Nyní už řekneme, že navždy sbohem budeš, 
řekneme ti však : Ani trochu nesnažil ses.

Hořké slzy, jež pláčeš teď, 
až příliš pozdě se uronily
vzít kruté tvé lži znovu zpět
i osud té bolesti a viny.
Ty jednou se probudíš
a tvář tvá skončí v samotě.
Jsi ztracen, nikdo nehledá tě, 
domů se nikdy nevrátíš.

Jsi ztracen.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

pumpik, přidáno 13.12. 2002 5:19:37
nu bych rek...,ze tu ete chvilku budu si cist!...,ale reddwarf je taky bombaaaaaaaaaaaaa:-))))
si dam ete asi tag hodku tady pagnakou gamesu a pudu se fakt ucit!!!!smiiiich:-))

Ar Pharazon, přidáno 9.12. 2002 20:36:41
Faramir - vážně je to škoda, uvidíme ale až ve filmu, co se z něj vyklube. Alespoň že se Saruman nenapíchne na kůl.
Dandali, přidáno 8.12. 2002 22:18:36
ad Faramir: je to rozhodně velká škoda, protože on dokazoval, že ne všichni jsou zkažení a jak se dva bratři mohou lišit... Bude ho škoda :o(
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 8.12. 2002 11:12:08
Arsiméne: ano, Faramir byl "z těch nejlepších" a tento způsob zásahu do jeho povahy zdá se mi poněkud nešťastným ...
Arsiméné, přidáno 8.12. 2002 10:16:26
Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří a zdá se, že to, čeho jsme se nejvíc obávali, tam nebude. Takže se můžeme těšit. Froda ve Dvou věžích Prsten ještě tak netížil, ne? Jen u MOranonnu a pak nad Minas MOrgul. Ale silně mi vadí zkažený Faramir. Faramira mám moc ráda a tady z něj snad vůbec nic nezbyde. Neříkal snad "nevzal bych tu věc, ani kdyby ležela v prachu u cesty? A když se Sam prořekl, prohlásil F., že i kdyby o Prsten stál, cítil by se být vázán tím, co řekl předtím, ale že Prsten ani nechce, protože nestojí o takové "vítězství". Protože věděl, jaké prokletí s sebou nese. To mohl Jackson nechat přežít Boromira a jeho bratra škrtnout.
Elearian, přidáno 3.12. 2002 20:18:05
mimochodem: drobný hnidopišský detail, skřeti už dávno neusilují o genocidu, ale xenocidu.
Saruman, přidáno 3.12. 2002 17:48:59
Uz se tesim na hordy skretu. To bude reznicina. :)
Míšánek, přidáno 3.12. 2002 16:23:45
Lepší film možná natočen jednou bude, ale pro jinou generaci. Pro tu naši bude navždy jen trilogie Petera Jacksona.
Lollitka, přidáno 3.12. 2002 13:45:34
Já ty změny jenom tak přelítla očima, protože si nechci nechat ujít dojem z filmu, ale nepřijdou mi tak hrozný, když to prospěje atmosféře a příběhu na plátně. Ale to bychom se zase dostali k tématu kniha vs. film.
Emer, přidáno 3.12. 2002 10:37:57
Já už se těšim na rozšířený věže. Nemohly by z nich v rozšíženém být tři věže? :-)
MEGAJOHN, přidáno 3.12. 2002 2:15:26
urcite to bude super film :-)
zmen je skoda, musime je ale brat, nic lepsiho natoceno nebude

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist