Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

5.9. 2001BelcarnenHledání Froda a další tajemství z castingu (1.)
Část 1.
-------

Trilogie Pán Prstenů Petera Jacksona slibuje oslnivé efekty, exotická prostředí a galony skřetí krve. Ale uvnitř jsou filmy stále o lidech. Fakticky ... o dvaceti tisíci z nich.

S více než 50 mluvenými rolemi, dvěma tucty rolí vedoucích a 20 tisíci dalších LOTR připomína velkorozpočtové Hollywoodské snímky jako Ben Hur či Lawrence z Arábie - s vyjímkou toho, že hvězdy mají zašpičatělé gumové uši a falešná chlupatá chodidla.

Nepřekvapí tedy, že obsazení filmu bylo samo o sobě stejné dobrodružství jako to, co si prožil Frodo v knize.

"Od začátku jsme chtěli najít takové herce, kteří se kompletně vžijí do těch rolí," řekl vedoucí producent filmu Mark Ordesky, který pracoval s Jacksonem a castingovými pracovníky na obsazení hlavních rolí ve filmu.

Ordesky, Jackson a společníci začli svůj mezinárodní lov na obsazení v květnu roku 1999, více než rok před tím, než se produkce vůbec dostala před kamery.

Kvůli proslulosti Tolkienových knih a vření okolo projektu zfilmování, zápas o hlavní (především velmi řídké ženské) role byl velice tvrdý.

"(Elfí královna) Galadriel byla jednou z v Hollywoodu nejvíce vytoužených rolí," řekl Ordesky. Výherkyně Zlatého Glóbu a na Oskara nominovaná herečka Cate Blanchett podepsala svou roli v polovině roku 1999. "Cate byla vždy na našem seznamu herců které si přejeme," prohlásil Ordesky. "Má fenomenální talent a jemné výrazy / rysy tváře potřebné pro to, aby vypadala jako Elfí šlechtic, " dodal.

Když se devatenáctiletý Elijah Wood doslechl že Peter Jackson připravuje LOTRa neváhal a vzal si volno z natáčení Fakulty, oblékl si středověkou košili a natočil vlastní domácí konkurzní video.

A ten husarský kousek vyšel. "Od chvíle kdy jsme viděli pásku bylo po diskusích. Elijah měl tu správnou kombinaci zranitelnosti a nevinnosti nutné pro Froda, stejně jako velkou vnitřní sílu.", řekl Ordesky.

Jackson a studio byli podobně nadšeni s Liv Tyler. "Vypadala perfektně pro to roli, a byla zároveň dokonale přesvědčivá jako někdo kdo vytrvá ve své lásce k Aragornovi, bez ohledu na to proč", prohlásil Ordesky.

Ale ne všechna rozhodnutí byla tak jednoduchá. Mnoho rolí bylo obsazeno herci, kteří se ucházeli v tom samém filmu o roli úplně jinou. Mladý absolvent britské dramatické školy Orlando Bloom se původně ucházel o Froda, ale jeho dokonalé "elfí" rysy mu získaly roli Legolase. Podobně byl Sean Bean obsazen po prvním konkurzu na Aragorna do role Boromira.

LOTR použil netradiční krok a to konkurzy v Austrálii, na Novém Zélandě stejně jako v Londýně a v Los Angeles. "Viděli sme LOTRa jako vhodnou příležitost k podchycení nějakých dosud neobjevených fantastických talentů," řekl Ordesky. "Obzvláště pro hobity jsme měli zájem o neznámé tváře."

Na potvrzení jejich slov uvidíme Billy Boyda a Dominica Monaghana jako Frodovi hobití společníky Smíška a Pipina.

Jako překvapení castingu, Australané Miranda Otto a David Wenham získali role milenců Éowyn a Faramira, oproti očekávání, že se těchto rolí ujme Hollywoodský pár Uma Thurman a Ethan Hawke. "Nakonec to padlo v podstatě proto, zda herci mohou vyhovět našemu plánu / programu. A někteří nemohli ...", řekl Ordesky.

Jakýpak normální herec odmítne roli v Pánovi Prstenů kvůli nevyhovujícímu naplánování?
"Podepsat smlouvu na LOTR nebyl běžný závazek," upřesňuje Ordesky. Protože Jackson natáčel všechny tři filmy současně, tak hlavní role jako Frodo a Gandalf vyžadovaly závazek na plný čas po následujících 15 měsíců!

Sean Connery, jeden z prvních uchazečů o Gandalfa, byl "odvolán" právě kvůli zničujícímu plánu natáčení. Ian McKellen podepsal až po tom co si pohrál s plánem tak, aby se mohl přizpůsobit závazkům vůči natáčení X-Mena.

Producent Ordesky říká: "... ve snaze býti otevřeným vůči uchazečům okolo výzvy do které se zaplétají, herci plní nadějí byli varování, že mají očekávat dlouhé hodiny líčení a "maskování" ... "

Ordesky se smíchem vzpomíná na to, jak velšský herec John Rhys-Davies, který každý den vyžadoval pět hodin líčení aby mohl hrát trpaslíka Gimliho, vyžadoval "drobné přesvědčování". "Naštěstí", dodává Ordesky, "John byl rolí dokonale sveden."

LOTR stál před zádrhelem v posledních minutách, kdy irský herec Stuart Townsend, kterého Jackson doporučil na roli Aragorna, opustil projekt pár dní před tím, než se začalo filmovat.

"(Jackson a Townsend) mělo odlišné tvůrčí představy", říká Ordesky. "Nebylo zde žádné nepřátelství, odpor. Prostě usoudili, že mají odlišné představy o tom, jaký má Aragorn být."

Rozhodně mužný Viggo Mortensen byl přijat jako záměna na poslední chvilku za Townsenda. Tah, který se ještě mnohokrát vyplatil ...

"Obsadit Vigga byl jeden ze zlatých hřebů.", usmívá se Ordesky. "Dorazil na Nový Zéland, stál před kamerami o dva dny později a dokonale zapadl do role. Je to Aragorn"



Zdroj: E! Online

Překlad: Jan "Belcarnen" Čeřovský

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Zatím bez komentářů

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist