Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

12.11. 2002
BelcarnenRecenze na rozšířené Společenstvo Prstenu - jak působí na fanouška původního filmu? Které nové scény jsou nejlepší? Stojí zato film vůbec vidět?

Recenze na rozšířené Společenstvo Prstenu - jak působí na fanouška původního filmu? Které nové scény jsou nejlepší? Stojí zato film vůbec vidět?

Po mnoha článcích o rozšířeném Společenstvu, ve kterých jsem popisoval bonusy, kvalitu obrazu či informoval o zpoždění vydání disku na našem trhu, mohu konečně napsat recenzi, tedy můj vlastní pohled na výsledek mnohaměsíční práce Petera Jacksona a jeho týmu, jež byl očekáván mezi fanoušky skoro stejně jako Dvě Věže. 

Máte rádi Společenstvo Prstenu tak, jak běželo v kinech? Považujete jej za skvělý, téměř dokonalý film? Pak vězte, že proti rozšířené verzi je to jen ukázka toho, do jak geniální podoby by mohl dospět. Pouhá předzvěst skutečně dokončeného filmu, ať si již režisér říká co chce o tom, že i s původní verzí je plně spokojen. Film si prošel obrovskou spoustou malých změn, ale i několika zásadními. Ostatně o tom, co bylo přidáno, se zde již mnohokrát psalo. Ale popis jednotlivých scén vytržených z kontextu neprozradí ani v nejmenším, jak působí ve filmu jako celku. Celé nové Společenstvo plyne tak nějak přirozeněji. Je pomalejší, jde víc do hloubky. Je temnější, více ukazuje moc a vliv Prstenu. A zároveň ukazuje i postavy a vztahy tak, jak to v původní verzi chybělo.

Genialitu nového zpracování předvede hned jedna z prvních delších přidaných scén. Bilbo Pytlík píše úvodní kapitolu své knihy. Píše o hobitech a my vidíme jejich poklidný život v Kraji. Do této scény je dokonale zapojen příjezd Gandalfa a jeho setkání s Frodem, abychom po jejich dialogu byli svědky toho, jak Bilbo marně hledá po kapsách Prsten a podléhá panice. Idyla Kraje je narušena přítomností něčeho cizího, ďábelského ...

Ale jsou tu i drobnosti. Třeba když se Bilbo na oslavě narozenin skrývá před Lobelií Pytlíkovou ze Sáčkova. Nebo perfektní scéna s hudebním číslem z hospody U Zeleného Draka. "Alkoholická" písnička (ke stažení zde) a Samův zrak, jež se neustále obrací k Růže, jsou prostě nezapomenutelné. 

A o pár minut později přijde jedna z nejlepších nových scén vůbec. Fantastická hudba a zpěv na pozadí, hobiti sledují elfy, jež právě odcházejí do Šedých Přístavů. Ta hudba a majestátnost prvorozených, kteří navždy mizí ze Středozemě, jako mávnutím kouzelného proutku způsobí, že se vám náhle udělá smutno. Ještě před tím, než o tom promluví Sam ...

A pak tu máme Komáří močály. Hobiti zapadávají do tůněk a sužuje je všudypřítomný otravný hmyz. Při nočním táboření Aragorn tiše zpívá baladu o Berenovi a Lúthien. Frodo se probudí, poslouchá, a pak se otáže, o jaké ženě to Aragorn zpívá. Ten smutně odpoví, že zpívá o lásce nesmrtelné elfky a člověka. A ještě smutněji odvětí na Frodův dotaz, jak vše dopadne, že Lúthien zemře. Na koho přitom myslí, je snad jasné ... a o co fatálněji pak působí scéna z můstku v Roklince, poznáte sami ...

Roklinka je vůbec podstatně vylepšena. Elrondova rada začíná neskutečnou scénou. Když Frodo předloží Prsten, Boromir povstane a začne vyprávět o svém snu. O básničce, která ho přivedla až do Imladris. A když již natahuje ruku k Prstenu, začne Gandalf recitovat verše z něj v černé řeči Mordoru. Náhle se setmí, začne vás mrazit. Fenomenální. Skvělou práci odvedl mimo jiné i Howard Shore s novou hudbou. Prostě ... to musíte vidět a slyšet.

Výborná je i scéna, ve které Aragorn stojí u hrobu své matky. A za ním přichází Elrond. Mluví o tom, co je jeho osudem. Ale Aragorn odmítá stát se králem lidí. Má pocit, že to není jeho cesta. A o pár okamžiků později následuje notně vylepšená scéna s odchodem z Roklinky. Fantastická hudba opět velice dopomáhá tomu, aby působila neskutečně smutně. Vůbec z celého filmu máte podstatně silnější pocit jakési bezmoci, malosti. Jste jen malý hobit v mašinerii mocných ...

Úžasná je i vsuvka na cestě z Caradhrasu ke dveřím do Morie. Gandalf ve skalách požádá Froda, aby jej při cestě přidržoval. A tiše k němu promlouvá o tom, že již jistě musí cítit narůstající moc Prstenu. Tato scéna je malou předzvěstí delšího rozhovoru, který poté následuje v Morii.

A neskutečných změn dostál Lothlórien. Hned setkání s Haldirem je zásadně prodlouženo. Elfsky si promluví s Aragornem a Legolasem, což příliš nepotěší Gimliho, který jim vůbec nerozumí. Také je nechce pustit dál s tím, že Frodo přináší velké zlo. Ale nechá se Aragornem přemluvit, aby je následně odvedl do Calas Galadhornu, sídla Galadriel. Záběr na vzrostlé Mallorny je ... no však se to tu už probíralo. Je to přesně něco, co v původní verzi chybělo.

Ale to nejlepší má teprve přijít. Uvítání společenstva Celebornem a Galadriel je úžasné. Celeborn dostal podstatně více prostoru. Působí opravdu velice dobře. Sebejistě, přesvědčivě. Potěšilo mne, že Legolas popsal "Plamen a stín", který uvrhl Gandalfa do hlubin, jako Morgothova Balroga. Zmínku o tom, který se již nepočítá mezi Valar, jsem opravdu nečekal.  A hromady dalších detailů potěší zrak i sluch pozorného fanouška. Sam recitující verše v hloubi lesa je jen jedním z nich.

A pak je tu také, jak jinak, scéna s předáváním darů. Hobitům jsou připnuty elfí spony, Celeborn promluví o moci plášťů. Sam si ozkouší, jak nestabilní jsou lodičky. Aragorn pak od Celeborna dostane nádhernou dýku. A zbytek darů předá Galadriel. Legolasovi s úsměvem nový luk. Smíškovi a Pipinovi dýky. Sam obdrží od Galadriel elfí lano a jeho dotaz, zda i on dostane dýku, je odměněn pouze milým úsměvem. A Gimliho rozpaky jsou pak kvitovány překrásným smíchem, jasným a bezstarostným. Takovým, jakým se Galadriel smávala dříve ... Sledujeme rozhovor s Aragornem o Arwen a nakonec Frodo dostane lahvičku se světlem. Družina vyplouvá na Anduinu a Gimli vypráví o tom, jak jej návštěva Lothlórienu poznamenala. Prostě paráda.

Moc hezký je také úsek, ve kterém Boromir s Aragornem sledují plovoucí kládu, za kterou se schovává Glum. Boromir sděluje své obavy. Myslí si, že Glum k nim přivede nepřátele. Uvidíme také výbornou konfrontaci právě mezi Boromirem a Aragornem. Boromir žádá o trochu více důvěry ve svůj lid, stále chce jít i s Prstenem do Minas Tirith.

Závěrečná bitka na Amon Henu je také o hezký kus delší. Určitě potěší všechny ty, kterým přišlo, že spousta skřetů umřelo bez zásahu Aragorna a jeho společníků. Nebylo tomu tak, všichni se opravdu činili.

Uvidíme, s čím přijdou Dvě Věže. V tuto chvíli mohu říci, že rozšířené Společenstvo je o mnoho lepší než původní verze, i když to ocení spíš fanoušci knihy. Trošku mne zamrzelo, že Peter Jackson neupravil i některé další scény. Například ponechal původní souboj Gandalfa se Sarumanem, i když bylo možné sestříhat lepší verzi, na které by bylo vidět i skutečné (nemagické) údery holemi, a udělat vše trochu přesvědčivějším (takto byla celá sekvence natočena, v jednom z rozhovorů to popisoval choreograf soubojů). Ale to jsou spíše drobnosti a většině diváků to asi vůbec nepřijde. Rozšířené Společenstvo si za žádnou cenu nenechte utéct. Tak rád bych jej viděl v normálním nebo alespoň na pořádném domácím kině.

Tuto verzi Společenstva si můžete zakoupit na FilmCity. Pokud tak učiníte přes tento odkaz, přispějete drobnou částkou na provoz těchto stránek. Bohužel zatím není jisté, kdy se VHS a DVD na našem trhu objeví. Při troše štěstí již v prosinci.

Fotografie (obal, záběry z přidaných scén):

Články:

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

saschia, přidáno 13.2. 2003 10:45:29
Konecne ho mam aj ja, videla som zatial len prvych pat kapitol, ale je mi uz teraz jasne, ze to rozsirenie spravili majstrovsky. Mila kludna krajinka a kam to potom dospeje !
Frodinka, přidáno 31.1. 2003 14:36:12
Ruby:Mám lae jeden problém.Já nemám DVD.
Ruby, přidáno 26.1. 2003 11:22:18
Frodinka: Rozhodně sežeň, uvidíš úplně jiný, daleko plynulejší a do větší hloubky jdoucí film ;o)
Frodinka, přidáno 25.1. 2003 18:15:38
Já jsem rozšířené Společenstvo neviděla,ale to normální ano.A myslím si,že není co na něm dodat.A pokud je těch 30 minut opravdu exkluzivních,tak si to někde seženu.
pumpik, přidáno 13.12. 2002 3:42:07
nemuzem vjedet prece fsechno sme prece jenom homo sapiens sapiens(cili lide!!!) :-))
pumpik, přidáno 13.12. 2002 3:39:54
mam nak malo casu...,ale asi si t o budumuset ete jednou precist!Proto tu ted trochu d y l nebudu!...,ale na mailiky vodpovi....ja b ych se tu jinak zase moc zasekaval!!Je tu toho docela dost!
Saruman, přidáno 24.11. 2002 21:54:04
MEGAJOHN:a kde se da stahnout pro 2CD verzi?
Rabina, přidáno 24.11. 2002 15:39:12
Díky!No, holt si zas nechám přivést VHS z Ostrovů....
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 24.11. 2002 15:30:42
Rabina: rozumíš tomu úplně špatně. Ve světě na VHS bude, ale v ČR ji najdeš jen na DVDčku.

Dalibor: hezké, díky ...

Rabina, přidáno 24.11. 2002 14:02:20
Prosim vás, rozumím tomu dobře,že tahle verze bude i na VHS??? A nevite kdy????
Dalibor, přidáno 23.11. 2002 18:16:45
Arsiméné!
Ani v knížce to moc nevypadá na to, že by se Aragorn hrnul být králem. Ale proč to vyčítat jenom Aragornovi, proč ne i jeho otci, dědu, ...? Nejspíš nebyly podmínky, a jak poznáš, že už jsou, když i Tví předci (které bys měla ctít) se o dědictví taky nepřihlásili? V románech se hrdinové mění, to jenom v povídkách se na konci chovají úplně stejně jako na začátku!
Ukázat ve filmu „Souboj Titánů Gandalfa a Sarumana“, mě připadá opravdu nutné (viz Belcarnen), i když se přiznám, že ta Gandalfova excentrická rotace mě opravdu rozesmála (podobně jako svého času vyskočení malinkatého vetřelce z bříška, jeho pištění a následné zajetí do nepřístupných prostor lodě, opravdu jsem si nemohl pomoct a smál jsem se :o))).
Jinak i mně ve filmu spousta věcí chyběla. Nebudu to všechno rozebírat, ale když jsi zmínila hobity, tak třeba to, že Pipin a Smělmír v něm vypadají jako nesvéprávní teenageři - je tu nějaká cesta (legrace), tak se přidáme, a ne tak, že se na ni už dlouho připravovali. Dále že od oslavy Bilbových 111-tin, jeho odchodu z Hobitína a odchodu Froda uběhlo 17 roků, během kterých se vztah mezi „hlavními“ hobity nějak vyvíjel, že třeba Frodo po tu dobu používal prsten (a ten tedy nebyl stále v zapečetěné obálce) a proto i v padesáti vypadal jako v třiatřiceti. Nevím, jestli někdo, kdo knížku nečetl, po shlédnutí filmu má vůbec nějaké tušení o těch 17 letech? Že pro Sama nebylo doprovázení Froda trestem, ale tím největším přáním? A tak dál… Ale s tím se nedá nic dělat!
Film tu není proto, aby uspokojil milovníky předlohy, ale proto, aby vydělal peníze, a to i na těch, kteří číst neumějí, případně se ke knížce z rozličných důvodů nedostali. Ti (my), co předlohu milují, stejně přijdou (a pochopitelně i zaplatí)... Tož to tolerujme a buďme rádi alespoň za to, co tam zůstalo! A zůstalo tam toho proklatě moc!
Dalibor

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 22.11. 2002 22:26:29
Arsiméné: možná to jako reklamní styl vypadá, ale jak jinak to chceš psát? Pokud je text plný nadšených výkřiků (a tohle je čistě subjektivní pohled a já z téhle verze Společenstva nadšený jsem), pak to vypadá jako reklama na "nejlepší prací prášek". Lobélie je výborna. Svým způsobem je zajímavý i ten Aragorn u hrobu matky, i když jeho odmítání stát se králem mi taky úplně nesedí. Ale je to Jacksonův pohled ...

BTW souboj Gandalfa a Sarumana ... takhle jsem si ho rozhodně nepředstavoval. Na druhou stranu ... myslíš, že se Gandalf nechal uvěznit bez boje? Že šlo jen o souboj vůlí, nebo používali proti sobě magii? Nevím ... v knize to popsáno není a každý výklad je možný. Já bych se přikláněl k "tichému" souboji vůlí, ale tohle je film a PJ to ví ... potřebuje něco efektnějšího a jasně viditelného. Nezazlívám mu to

Arsiméné , přidáno 22.11. 2002 20:30:32
Belcarnene, promiň, ale nelíbí se mi tvůj reklamní styl. Některé věty jako by vypadly z pitomého inzerátu nebo katalogu. Rozšířená verze vypadá pěkně (Lobélie!), ale vypadá to i na pár trapných scén. Jak to, že Aragorn nechce být králem? Tak proč vleze do Gondoru, dá se korunovat, ba dokonce se chopí vlády i na Severu, kde už Arnor dávno není? A souboj Titánů Gandalfa a Sarumana mi sám o sobě připadá nemožný: místo toho mohl Jackson lépe včlenit do děje Pipina a Smělmíra.
Joss, přidáno 21.11. 2002 9:48:51
Novou verzi si hnedle seženum a klidně si ji i koupím. Vím ale co neudělám, nebudu si číst výše uvedenou recenzi. Po pár prvních řádkách sem dospěl k závěru, že autor mi chce převyprávět a popsat všechny změny oproti I. filmu, takže se nakonec žádné milé překvapení konat nebude. Děkuji
MEGAJOHN, přidáno 18.11. 2002 18:01:51
Právě jsem je dodělal. Na chyby v textu ci nepresnosti si prosim nestezujte me, ja to pouze konvertoval z 2CD verze do 3CD. Urcite to bud ja nebo nekdo dalsi vylepsi :-)
Stahujte zde: http://megajohn.hyperlinx.cz/test/ExtendedFotR(3CD).zip

andeliniel, přidáno 18.11. 2002 17:03:21
MEGAJOHN: A kde se dají stáhnout? Dík
MEGAJOHN, přidáno 18.11. 2002 16:47:42
andeliniel: titulky uz jsou, prave je predelavam pro 3CD verzi..
andeliniel, přidáno 18.11. 2002 14:00:03
Ahojte,nevíte někdo kde by se dal stáhnout scénář v angličtině k prodlouženýmu společenstvu?Chci si udělat titulky,ale mluvené angličtině moc nerozumím.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 17.11. 2002 11:20:27
No ja bych doporucil predobjednat to pres odkaz http://www.jcsoft.cz/fantasy/vhsdvd.asp, tim prispejete par korunama na provoz tohodle webu :o)
Shodan, přidáno 16.11. 2002 23:27:45
Tak ted muzete obetovat 1800 a koupit si rovnou darkove baleni treba na FilmCity.cz nebo DVDExpress.cz . Za tu cenu uz to stoji za uvahu.
WeeDee, přidáno 16.11. 2002 21:30:59
Tak jako se těším na rozšířenou verzi nebo Dvě věže jsem se nikdy netěšila ani jako malý dítě na Vánoce!!!
Bože ,já jsem maniak!!!!!!!!!!!!!!

Galadrielka, přidáno 16.11. 2002 15:32:02
Möhli by udělat rozšířenou vezri rozšířené verze,to by bylo ještě lepší
hup, přidáno 15.11. 2002 12:12:44
Trpím ! Jsi sadista ! Ale díky za každý řádek .
z.o, přidáno 14.11. 2002 21:15:07
je li pravda co jsi napsal tak jak vlastním normální verzi u druhé rozšířené nebudu váhat ani chvíli a obětuji těch 1600 kč nebo i více.
MEGAJOHN, přidáno 14.11. 2002 14:47:59
to nepsal ja!
MegajohnII, přidáno 14.11. 2002 13:25:33
Tak ho mam doma---pekne 4 kotoucky....no ale nic moc
sirluin, přidáno 14.11. 2002 10:57:56
nechápu, skutečně nechápu proč vůbec do kin pouštěli tu trapně krátkou a zjednodušenou verzi!!!!!! :o(
MEGAJOHN, přidáno 14.11. 2002 9:23:07
Ja chci takyyyyy :-(
Lubos, přidáno 13.11. 2002 21:57:25
Po shlédnutí filmu v kině jsem měl pocit že vidím jen jakousi mozajku a útržky z vlastní knihy, a jak tak koukám on ten skutečný příběh přichází opravdu až nyní. Už se moc těší.
Jiri, přidáno 13.11. 2002 21:21:47
Zdravim, ted jsem cetl primo na WB ze rozsirene vydani ma vyjit koncem listopadu, max zacatkem prosince. Co je na tom pravdy. tady ctu ze to bude az 01/2003. Diky
Lucille, přidáno 13.11. 2002 20:48:10
Sakris, ja se taaaak tesim!!!
CALWEN, přidáno 13.11. 2002 16:18:58
To musím vidět!
dARKsIDE, přidáno 13.11. 2002 12:13:18
2mneznalek:
IMHO - In My Humble Opinion - podle mého skromného mínění; BTW - By the way - mimochodem :)

Sartap Nerith, přidáno 13.11. 2002 11:07:28
Rozšířená verze až v lednu03, jsou to pěkný hajzlové a vydřiduši. (opakuje se to pořád:h.potter x spol.prst. nebo tmavomodr.sv x pearlharb.(to že tyto dva filmy byly abs. hovadiny je věc jiná
Venus, přidáno 13.11. 2002 9:45:56
Mňa by zaujímalo, či rozšírená verzia bude aj na VHS.Spoločenstvo Prsteňa síce mám na DVD, ale ďaľšiu investíciu mi rodinná rada neschválila.Pre syna som kúpila prvú verziu,aby sa nemusel trápiť s titulkami.Ale ja tak strašne túžim po rozšírenej verzii!!! Ocenila by som to aspoň va VHS.Plíííís...
filipa, přidáno 13.11. 2002 7:49:13
tak nenormálne závidím všetkým, kto vlastnia DVD-prehrávač !!! tuším idem vylúpiť nejakú banku :-(((
pivli, přidáno 13.11. 2002 7:21:48
Achjo,ja se snad nedočkám!Už takhle furt sjíždím DVD s "normální" verzí.I když pro nás fanoušky bude asi normální verze ta prodloužená,ne?:))))
Stanley, přidáno 13.11. 2002 1:33:28
Na rozsirenu verziu som spravil aj titulku... takze komu nevadi slovencina, najde ich na www.dvd.box.sk :)
el, přidáno 12.11. 2002 23:32:38
Ouu ouu, už zase mi mávaj lízátkem před nosem. To je dočista hrůza, to se nedá vydržet. Zdá se, že rozšířená verze vše napraví!! (Co by jim to udělalo, prodloužit to ještě víc?)
Ruby, přidáno 12.11. 2002 23:18:08
Slint slint! Já to chci vidět! Všechno všechno všecičko !!!!! :o)
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist