Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

12.4. 2002BelcarnenRozhovor s Éowyn; Medailonový program Weta; Společenstvo pohořelo v Číně a Indii; Elfština ve filmové databázi
Rozhovor s Éowyn - Miranda Otto se objevuje v "Prstenech"
Přeložila (v)Eru, díky moc!

Miranda Otto, která se objevuje ve dvou "Prstenových filmech", hraje také v Human Nature. "Je to jako ocitnout se ve vaší vlastní pohádce" básní Miranda o své roli Eówyn v dalších dvou filmech Pána prstenů, Dvou věžích a v Návratu krále.

Nespatřena zůstane až do prosince, do premiéry Dvou věží. Ale můžete ji vidět v Human Nature, ne příliš významném humorném snímku, který přichází do vybraných kin tento pátek, a také jako Američanku Mrs. Hurtle v právě běžící PBS Masterpiece Theatre sérii: The way we live now (Jak žijeme) .

Už jste ji asi viděli v několika drobných rolích. Během castingu na Pána prstenů natáčela v L.A. film What Lies Beneath (Pod povrchem), její první velkorozpočtový film, ve kterém ztvárnila úlohu záhadné sousedky Harrisona Forda a Michelle Pfeiffer. Když se vrátila do Austrálie, kde je jako herečka dobře známá, byla požádána, aby nastudovala roli Eówyn, ženy která se promění v bojovnici. Její postava se ve Společenstvu prstenu neobjevila.

Otto popisuje Eówyn jako drobnou, chladnou, bílou, odtažitou, Paní…Ale jakmile se objeví Aragorn (Viggo Mortensen), na povrch vyplují silné city. Uvnitř je vlastně velmi vášnivá.

Strávila na Novém Zélandu 5 měsíců a pracovala tu na dvou "Prstenových" filmech, které Jackson po Společenstvu natáčel. Eówyn se jí líbí, protože to není žádná "ušlápnutá Šípková Růženka, ale někdo s pořádnou kuráží. Zamiluje se (do Aragorna), ale její láska není opětována, a tak se - převlečená za muže - vydává do bitvy a zabije krále Přízraků".

Miranda, které je 34 let, zbožňuje středověké kostýmy. "Moje oblíbené! Vždycky jsem se tak chtěla oblékat!" Navíc jí baví šermování. "Byla to zábava, velmi osvobozující. Ráda bych se tomu věnovala víc - i když jsem někoho bodla do nohy!"

Otto, dcera australského herce Barryho Otta se kdysi zapletla s Richardem Roxburghem, Vévodou z Monrothu z Moulin Rouge. Skončilo to před rokem a půl. Znovu svobodná popisuje minulé dva roky jako "nejlepší v životě, měla jsem tolik času soustředit se na můj život a kariéru".

Měla několik moc fajn kolegů, včetně Mortensena. "Byl kouzelný! On BYL Aragorn. Bylo těžké poznat, kde končí Viggo a začíná Aragorn. A je skvělý šermíř."

V Doctor Sleep byl jejím kolegou Goran Visnjic z Pohotovosti, v Julia Walking Home to byl William Fichtner (Černý jestřáb sestřelen). V Human Nature se objevuje vedle Tima Robbinse a pohledného Rhyse Infanse který hraje muže, kterého jako opici objeví v divočině. "Skutečně příjemný člověk," říká. "Vrátil mi naději".

V Human Nature hraje Francouzku, laborantku Robbinse, který se zaplete s vlasatou Patricií Arquette. Miranda říká, že humor ve filmu, který napsal Charlie Kaufman (V kůži Johna Malkoviche) není zrovna sitcomového typu. "Myslím, že přijde k chuti lidem, kteří jsou znudění tím, co je k vidění, a chtějí něco trochu jiného."

Medailonový program Weta
Společnost Weta, která pracovala na efektech a rekvizitách pro Pána Prstenů, už nějakou dobu provozuje tzv. Medailonový program.
Na Novém Zélandě se chystají vytvořit celkem 24 různých medailonů s momenty z filmu. Medailony mají zhruba 15 cm v průměru a zašlou bronzovou patinu. Každého typu bude vyrobeno 10.000 kusů, všechny s certifikátem pravosti.
Na tento měsíc jsou připraveny první tři. "Skřeti z Morie", "Prstenový přízrak" a "Průmysl Železného Pasu". Na těchto fotografiích medialonu Skřeti z Morie si můžete prohlédnout míru detailu, kterou Weta do medailonů vkládá. Objednávku všech osmi medailonů (kdo do toho půjde?) najdete na webu Sideshow/WETA Collectibles.
Skřeti z Morie
Prstenový přízrak
Průmysl Železného Pasu
Poslední Spojenectví
Narození Skurut-hai
Vojsko Bílé Ruky
Jeskyní Troll
Příšera z jezera u Morie


Společenstvo pohořelo v Číně a Indii
Ano, je tomu skutečně tak. Ač i v těchto zemích existují spousty fanoušků, kteří na film jdou několikrát, celkově jsou výsledky zklamáním. V Indii, kde není délka filmu tři až čtyři hodiny ničím neobvyklým, si lidé stěžují, že LOTR je příliš dlouhý. Problém je pravděpodbně v tom, že film nebyl nadabován. Podstatně větší úspěch se očekává s Harry Potterem, ktrerý doslova přeloženo "... má jednodušší dějovou linii a je velmi populární mezi dětmi."
V Číně je problémem zase to, že kniha byla přeložena teprve loni (aby připravila cestu filmu). Lidé si stěžují, že obzvláště verše zní v čínstině strašlivě divně (včetně klasického Jeden Prsten vládne všem ...). Každopádně věci se pomalu zlepšují a minulou sobotu již byla kina podstatně plnější. Může za to masivnější kampaň. Distributoři stále doufají, že LOTR dokáže zopakovat úspěch Harry Pottera. Stále ten Potter :o)

Elfština ve filmové databázi
Největší světový zdroj údajů o filmech a hercích je nejspíše IMDB - International Movie Database. Na tomto webu můžete filmy mimo jiné vyhledávat i podle v nich použitého jazyka. Databáze zahrnuje i tři snímky s elfštinou (hádejte ktreré :o). To není špatné při srovnání se sedmi obsahujícími esperanto a deseti s klingonštinou. Seznam zde.
[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Láďa, přidáno 19.4. 2002 12:57:13
Číňané jsou divní právě tak jako kdokoliv druhý a byla to jejich civilizace, co vymyslela kompas, knihtisk, atd. Tuším, co myslíš jejich přistupem k životu a k přírodě, ale u Indie by ze stejného hlediska mohla být pokládána, že je daleko před námi. Jejich vztah k Tibetu bohužel nijak nevybočuje z chování jedněch národů a kultur k druhým, tedy těm slabším a menším.(A Tibeťané jsou samozřejmě také "asiati").
Gala, přidáno 16.4. 2002 17:35:32
Číňani jsou divní. Zajímám se mimo jiné o asijská plemena psů a běhá mi mráz po zádech z přístupu asiatů k přírodě a životu vůbec. A jejich postoj k Tibetu? Nedivím se, že jsou vůči myšlenkám filmu uzavření. Ztracený národ...
Ruby, přidáno 15.4. 2002 8:31:55
wooloong: Klingonsky se mluví ve StarTreku. Je to docela propracovaná řeč jedné nelidské rasy.
Docela chápu, že se LOTR neprosadil v Asii, je to příliš jiné od jejich kultury a rozhodněo dost, než na co jsou od Západu zvyklí. Potter musí logicky uspět líp, nevymyká se.

petruschka, přidáno 14.4. 2002 22:39:37
...no jo. Vždyť já to vím, jen se snažím sám sobě namluvit, že jsem slepý, když jdu kolem výkladu hračkářství.

Ta poznámka byla směřována k lidem ,co nadávají na tyhle, ještě relativně neškodné, medailony...i když sám bych je asi taky nechtěl

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 14.4. 2002 22:21:27
Petruschka: ... zajdi si do jednoho obchodu ve Slovanskem dome. Tam maji penaly, skolni tasky, pero a inkoust, privesky ... vsechno LOTR ...
petruschka, přidáno 14.4. 2002 13:14:05
...lepší než lego. Medailony jsou ještě celkem vkusné. Dokud to nejsou přívěšky na klíče, budu v klidu
undómiel, přidáno 13.4. 2002 19:11:31
Silně pochybuju, že by byl J.R.R.T. nadšen z toho, že se prodávají takovéhle medailonky, popřípadě některý z nich sám zakoupil a těšil se z toho, jak pěkně podpořil komerci.
Andre, přidáno 12.4. 2002 21:51:00
To,že se LoTR zas tak neuchytil v čistě asijských oblastech není zas takové překvapení....ono se to časem zlepší...
LoTR je novodobým mýtem částečně vycházejícím z Anglosaských a Skandinávských kořenů(Edda-jen okrajově)a to je pro ně možná obtížnější ke ztotožnění...
Třeba je,ale problém jen kvůli absenci nenadabované verze(v indii možná)...

Tári-Laisi, přidáno 12.4. 2002 20:40:07
HArry se nedá s Lotrem srovnávat! Ale film se nepoved a proti PP nemá šanci!!!!! Kniha je super, akorát ne tak do hloubky jako PP

P.S. Pro fandy Legolase: zkuste si přečíst knihu Dámy a pánové od Terryho Pratchetta

wooloong, přidáno 12.4. 2002 19:53:32
Filmová datadáze: A Somálsky je tam třeba jenom jeden film - Černý jestřáb sestřelen. Kde se mluví klingonsky? Díky za zajímavý odkaz!
Andruiel, přidáno 12.4. 2002 13:30:51
Velká škoda, že se film nelíbil v Číně a Indii. Jejich jazyk je dost těžký na překládání.
Ale pořád srovnávat Společenstvo prstenu s Pottrem, to už je moc!

Jinny, přidáno 12.4. 2002 13:19:38
Tak já nevím, ale lámu si hlavu s tím, čím by mohl Potter oslovit Asiaty víc. Přece jenom je to šíleně ANGLICKÝ a PP odkazuje k mytologii, což by se jim mělo líbit, ne? A to srovnávání mi jde taky na nervy, jinak bych proti Potterovi vůbec nic neměla.
Láďa, přidáno 12.4. 2002 13:05:52
Obávám se, že s těmi překlady na poslední chvíli to není šťastné řešení, pokud vím tak překlad do slovenštiny se příliš nepovedl, takže překlad do čínštiny může být docela složitý. Docela by mne zajímalo jak přeložili samo slovo elf (čínština většinou cizí obecná slova překládá, např. i software apod.).
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 12.4. 2002 11:22:27
Tam to není? Aha .. jen 25$ :)
Ivetir, přidáno 12.4. 2002 10:43:52
Kolik stojí ty medailonky?
(v)Eru, přidáno 12.4. 2002 10:41:19
Pro me je PP tak asi o 92.157 % lepsi. (Film cislo 1). A Cista Duse je asi tak o 73.879 % horsi. (Asi tak cislo 10). A elfstina je asi tak zhruba o 100 % lepsi nez klingonstina :o))
Megajohn: dik za snicky ;o)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 12.4. 2002 10:20:20
Mega: co naděláš .. je to jediný další fantasy film okolo LOTRa a nota bene takový trhák .. a lidé strašně rádi srovnávají, přidělují čísla a podobně
MEGAJOHN, přidáno 12.4. 2002 8:58:35
A furt to budou srovnávat s Potterem ... :-(
Meailonky jsou docela pekny

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist