Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

10.12. 2001BelcarnenNázory na film z dob příprav ...

Sešlo se mi v poště několik názorů na film Pán Prstenů. Abych dostál svému slovu, předkládám vám je v nekorigované formě. Přeji příjemné počtení ... Vybíral sem jen delší maily, protože dostávám i takové, které neobsahují žádný text a vše podstatné je řečeno v tématu zprávy. Za všechny pak: "Film pán prstenů je pěknej hnus sprzněnej a režisér je zvíře."

Ing.Buřič Miloslav
O filmu na motivy Pána prstenů jsem se dozvěděl z internetu a na začátku podotýkám, že jsem neviděl žádnou z filmových ukázek i když snaha byla. Viděl jsem pouze několik obrázků a četl zpoustu názorů, a abych se přiznal, jsem z toho poněkud zmatenej. Tak nějak mi připadá, že všichni od filmu očekávají něco co od něj nikdy nemohou dostat a proto se snaží alespoň nemít přílišné iluze. Při čtení knih je v důsledku nedostatku obrazových materiálů člověk odkázán jen na svou představivost. A tohle je asi největší problém převedení knihy v film. Každý si vytvoří svůj obraz prostředí a postav a potom jde na film kde by měli právě takovéhle postavy vystupovat, a ejhle, postavy nikde, místo trpaslíka Gimliho dobře rostlí člověk, místo skřetů tupí zakrslí prďolové s prasečím ksichtem ( pardon, ale nevím jak jinak je nazvat a taky jsem si je představoval jinak, já si představuju skřeta asi jako ve hře Brány Skeldalu). Dalším problémem je národnost lidí kteří fiml natáčí. Nikoho zajisté nepřekvapí, že tohoto úkolu se zhostili ti nejméně vhodní nicméně ti s nejnadutější šrajtoflí. Bohužel tento faktor bude asi filmu smrtelný (pokud nějaký takový faktor bude, samozřemě že zázraky se dějí a není vyloučeno že amíci alespoň jednou natočí film bez zbytečného krveprolití a masakrování celých divizí nepřátel partou hrdinů). Ve spojení s tímto problémem mě napadá další možný problém. Jeden můj kamarád (podotýkám, že náruživý čtenář sci-fi a fantasy) vytýká příběhu přílišný heroismus ( nevím co tím myslel, ale budiž, navíc knihu nečetl celou), ale právě tohle může být problé který bude filmu vytýkán v množství největším. Osobně nechci vidět souboj Družiny prstenu v komnatě Mazarbul se skřety, stačí si vybavit Herkulese nebo Xenu a ..., lépe dále nedomýšlet. Také jsem zvědav na hromadu skřetích zbraní a ostatků před umírajícím Boromirem, aby se vůbec vešly na pohřební člun. Tato scéna se ale bude odehrávat až ve druhé části a to už by mohli být autoři lépe informováni o reakcích a náladě diváků, nicméně první případ je velmi ohrožen.
Když nad tím tak přemýšlím, bude vlastně moudré jít na film? Samozřejmě, že to bude moudré, už kvůli Kraji, Černým jezdcům, pohledu na nejvyšší vrcholky Mlžných hor, plavbě pod Argonathem, výhledem a vizí Froda z Amon Henu, pláním Rohanu, pohledem na Měsíční město a Barad-Dur, bitvě na Pelennoru, pochodujícímu vojsku z Minas Tirith a konečně pohledu na rozplývající se stín Sauronův. Snad mi tohleto autoři nezkazí a já si znovu přečtu s chutí knížku

Terezie
Musím přiznat, že první co jsem si pomyslela, když jsem se dozvěděla,že se točí Pán Prstenů, bylo: TO JE SKVĚLÝ!!! Ale hned druhá myšlenka byla: a kterej šílenec se vůbec odvažuje uvést na plátno podoby postav, které jsou pro  každého z nás úplně jiné. A po té, co jsem viděla ukázky jsem ochladla ve vztahu k tomuto filmu ještě víc. Samozřejmě že na něj půjdu. Vidět, co s touto úžasnou legendou provedl zaprodanec Hollywoodu ( podoby elfů jsou snad to nejhorší, co se kdy pod rukama maskérů zrodilo;a Viggo Mortensen je ten poslední, koho bych si dokázala představit v roli vznešeného potomka Elendilova) asi bude stát za to. Ale to všechno ještě neznamená, že to bude ve své podstatě špatný film. Jen to, že mu patří název Tolkienovi knihy je trochu jako píchnout do vosího hnízda. A docela dobře si umím představit, že chudák Tolkien se teď obrací v hrobě.

Honza Dave David
Nazdar
Četl jsem vaše internetové stranky s názory na nový film Pán Prstenů. Protože patřím k obdivovatelům Tolkienova díla, rozhodl jsem se, že svůj náhed na věc dám k dobru. Na film rozhodně půjdu. Samozřejmě se mi nelíbí ta všechna komerce (hračky, karty, hry, comics, plakáty, trička) ale v dnešní době se s tím asi my "puristé" musíme smířit. Myslím si, že je dobře, že takový film vzniká. Z dosavadních novozélandských filmů, které jsem viděl mám vcelku dobrý dojem. Navíc jsem nedávno v kině viděl upoutávku a jen jsem s otevřenou pusou obdivně koukal na plátno. Škoda jen, že Gandalf vypadá tak sešle a staře - vždyť je jedním z hlavních hrdinů, jezdí na koni, bojuje a vůbec v knize není jeho stáří znát (na druhou stranu je v knize popsán jako starý zkušený moudrý kouzelník s dlouhým bílým vousem, čemuž filmové ztvárnění odpovídá. Myslím, že hobiti jsou celkem věrně ztvárnění, možná měli být trochu menší. Exteriéry vypadají sice odlišně od mojí představy, ale nádherně. Jen Dno Pytle je přesně takové, jak jsem si je představoval. 

Něco jiného než hračky a karty (tj. věci s fantasy světem celkem související) je prezentace filmu a hračky ve fast food jídelnách. S tímto zásadně nesouhlasím a považuji to za nechutnou degradaci Tolkienovi práce, bohužel nevím, co proti tomu udělat. Nechodit do fast food. 

Nezbývá než se těšit na film, doufat, že bude povedený, překousnout absenci poslední kapitoly Vymetení Kraje, která je dle mého názoru velmi velmi důležitá.

Už se moc těším na všechny vaše názory a recenze, které se jistě vyrojí po uvedení filmu do našich kin. Velice rád vaše texty uveřejním. A s kratšími názory se můžete podělit třeba v diskusním fóru.

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Melvin, přidáno 19.12. 2001 17:49:53
:-))).Na film se velice těším,a většina výhrad mi připadá nepodstatná až směšná..Měli bychom být rádi,že se do takové práce Jackson vůbec pustil!ŽÁDNÝ filmový přepis literární předlohy jí nemůže přesně odpovídat,tak by snad bylo na místě trochu více shovívavosti.Taky se mi některé věci nelíbí,například vzhled skřetů,ale proto nebudu nad zpracováním ohrnovat nos!Jak jsem řekl,těším se moc,a vy,kteří se cítíte dotčeni už teď,raději do kina nechoďte a zůstaňte u knihy..:-)))
Nightblade, přidáno 16.12. 2001 19:08:35
At tak či tak na film se těším jako na skvělou podívanou z žánru fantasy..je dost možné že nebude podle představ všech diváků,ale mě osobně to dojem nezkazí.Doufám že Vám taky ne.
Ivetir, přidáno 11.12. 2001 19:24:04
No, film je fakt jeden velkej paskvil. Ale z hlediska kulturního jde o velmi dobře zpracovaný film.
a666a, přidáno 11.12. 2001 15:36:39
Vážený pane Buřič,
neodpustím si poznámku:1)
režisér Jackson je opravdu typický amík s nadutou šrajtoflí.pokud se Vaše připomínka týkala produkce,tak máte pravdu, ale nedokážu si představit,že by se do natáčení pustil někdo s rozpočtem ............řekněme lepšího evropského filmu.
2)i přesto, že autoři budou znát reakce lidí po prvním filmu,nevím jaký by to mohlo mít vliv na další dvě pokračování,když se natočily všechny díly najednou/dle mých informací/
zdravím a těším se do kina

Morten, přidáno 11.12. 2001 11:30:26
Díky ing.M.B. - dlouho jsem přemýšlel, koho mi filmoví umrlci-skřeti připomínají: prďolové s prasečím ksichtem je ten správný popis.
Díky T. a H.D.D. - film bude nedokonalý, ale i já doufám, že nebude strašný, a že má přes to přese všechno cenu na něj jít.
A hlavně - díky J.R.R.T.: neobracej se v hrobě, i díky tomuto filmu si spousta lidí zase ráda přečte Tvůj krásný příběh...

Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist